Českotřebovský deník 212/2013 (2. září)                               

Odbor rozvoje města a investic předal v minulém týdnu staveniště na akci Úpravy ekocentra, která byla do letošního městského rozpočtu zařazena dodatečně na základě změny č. 2. Jde o akci, která již byla zahájena před několika lety a v minulém roce nepokračovala, má stále platné stavební povolení. V letošním roce by se mělo prostavět cca 450 tis. Kč. V rámci letošní etapy má být provedena bezbariérová úprava vstupu z chodníku v Podbranské ulici, což vyžaduje také úpravu vodovodní přípojky. Současně bude kompletně obnoveno nové oplocení objektu tak aby ekocentrum, a jeho provozovatel, ZO ČSOP mohl pracovat na úpravách zahrady a využívat pro tento účel některé nabízené granty. Upravený prostor blízko centra města tuto změnu potřebuje.  Budova ekocentra, bývalé mateřské školy potřebuje jistě v dalších úpravách pokračovat, zbývá ještě výměna oken a nová fasáda. Jenže město  nemá jen ekocentrum, podobné potřeby mají také  další městské objekty, především budovy škol.
 

Třebováci na MS veteránů v běhu do vrchu Jánské Lázně - Černá hora  

Víkendový běh přilákal běžce skutečně z celého světa v kategoriích "Masters", tedy od 35 let výše, rozdělených podle věku postupně po pětiletém intervalu.  tradičně nechyběli ani Třebováci a to jak v kategoriích mužů i žen. Někteří z nich dosáhli výborných výsledků ve velmi těžké konkurenci běžců z Evropy, Ameriky i Austrálie. V řadě kategorií (hlavně mužských) běželo více než 50 závodníků. Závod se běžel 31. 8. 2013 na trati dlouhé 8600 metrů s převýšením 650 metrů. Startovné bylo pro všechny kategorie ve výši 1150 Kč/osoba.
Start závodu byl v prostoru kolonády v Janských Lázních, cíl závodu pak byl na vrcholu Černé hory, 200m od stanice lanovky. Ve výsledcích jsme našli:
Pavla Šimůnková v kat W35+ deváté místo
Marcela Mikulecká v kat. W40+ 11. místo
Blanka Kostřicová v kategorii W50+ 17. místo
Renata Klaclová v kat. W55+ 17. místo
Lenka Rossi v téže kat. 19. místo
Keprtová Miloslava v kat. 60+ 9. místo
Král Jindřich v kat. M40+  2. místo!!!  (čerstvý čtyřicátník získal stříbrnou medaili!)
Vacek Martin v téže kat. 13. místo
Rossi Otto v kat. M70 + 22. místo
35 000 návštěvníků ústeckého Aquaparku v sezóně 2013. Jubilejní návštěvnice si odnesla cenu.

V sobotu 31.8. 2013 uvítali v Aquaparku Ústí nad Orlicí jubilejního, pětatřicetitisícího návštěvníka. Stala se jím paní Jaroslava Kulhavá z Ústí nad Orlicí. Jubilejní návštěvnice získala pobyt v zámeckém hotelu Potštejn pro dvě osoby na jednu noc, včetně prohlídky zámeckých interiérů a několik drobných dárků od městské společnosti TEPVOS. Cenu předala vedoucí úseku Rekreační služby Bc. Veronika Krajová.  Aquapark sobotou 31. 8.2013 pro letošní rok končí sezónu. TEPVOS, spol. s r.o. děkuje všem návštěvníkům za vysokou návštěvnost a srdečně zve na léto 2014.  Markéta Vojvodíková
V Ústí n.O. lákají do sportovišť města pomocí brožury s volnými vstupenkami  nebo pomocí městské karty.

Zvýšení návštěvnosti městských sportovních zařízení, které provozuje orlickoústecká firma TEPVOS má zajistit nově vydaná brožura s volnými vstupenkami na městská sportoviště (krytý bazén, aquapark, zimní stadion, sauna, skatepark a centrum RIO v hodnotě celkem 8780 Kč, která bude prodávána v pokladně plaveckého bazénu za 580 Kč. Pokud tedy využijete všechny vstupenky ušetříte,  nejde však koupit jen vstupy do plaveckého bazénu, musíte "vzít" celé portfolio předplacených vstupenek podle návrhu. I když třeba skatepark není zřejmě většinovým sportem do uvedené ceny se počítá i vstup  do tohoto zařízení apod.  Pracovnice Tepvosu paní Markéta Vojvodíková nyní navštěvuje školy a organizace a tuto možnost zakoupení propaguje, nabízí. Podle ohlasu v ústecké veřejnosti zatím  lze hovořit spíše o váhání.
Druhou možností je nově zavedená městská karta, obdoba té, co máme v České Třebové, která je zatím určena pouze pro ústecká sportoviště. I zde jde o nabití karty, kterou je třeba zakoupit za 100 Kč  (nebo 150 je-li v podobě hodinek), potom lze vstupy platit na sportovištích bezhotovostně.  V budoucnu ústečtí slibují využití v placeném parkingu (v zónách obsluhovaných závorou, jako u nás ve Třebové na terminálu) nebo i pro kulturní akce.  Řekl bych, že zde  je zájem větší, ovšem současné využití ústecké karty považují Oušťáci za málo častý a proto se moc nehrnou.  Možná to je zde novinka, možná čekají, až se odstartuje nějaká atraktivní parkovací oblast.  když jsem byl osobně přítomen náboru napadla mne možnost spojení té naší již osvědčené karty s tou ústeckou. Na podobném principu pracují celé lyžařské areály sdružující horská dopravní zařízení patřící různým majitelům a provozovatelům a proto by se dala využít i zde. Karta využitelná v Ústí i ve Třebové by byla atraktivnější, častěji užívaná, v zimě např. hojně na Pekláku, kde bychom získali větší počet zájemců k Ústí (budou mít na to kartu doma) a zase obráceně v létě by zase více Třebováků zajelo do ústeckého aquaparku. Oušťáci by s kartou mohli parkovat v podzemí na terminálu a Třebováci třeba zase v zóně v ústecké Perle, bude-li jako parkovací dům zřízena.  Myslím, že by na tom vydělalo Eko Bi, tak Tepvos, respektive občané obou měst, zvýšila by se využitelnost sportovních zařízení, Třebováci by si mohli zajet zaplavat do Ústí a Oušťáci zase obráceně k nám do většího bazénu a to třeba i v létě při šeredném počasí, kdy je aquapark k ničemu.  Karta by také mohla sloužit i v autobusové meziměstské dopravě, např. jako pilotní produkt. Je to technicky i organizačně zvládnutelné a po nějaké době příprav bychom měli  městskou kartu, která skutečně slouží. každý provozovatel služby by získal z peněz na kartě tolik, kolik se odečte v jeho turniketu, neměl by v tom být problém...  Takovou kartu by nebylo třeba tak urputně nabízet jako nyní, nabízela by se sama..... (mm)
 
Hejtman poděkoval exposlancům za spolupráci 

Pardubice  – Hejtman Martin Netolický poděkoval v pondělí na půdě jednacího sálu rady kraje poslancům z regionu za jejich práci ve Sněmovně pro Pardubický kraj v šestém volebním období 2010 až 2013. Rozpuštění Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky odhlasovali sami poslanci a 28. srpna ho podepsal prezident republiky Miloš Zeman. Z deseti bývalých poslanců jich na hejtmanství dorazilo sedm. „Dovolte mi, abych Vám touto cestou poděkoval za práci, kterou jste pro Pardubický kraj vykonali nejenom za mého působení, ale i za samosprávy vedené mým předchůdcem Radko Martínkem. Doufám, že naše dobrá spolupráce ve prospěch regionu bude bez ohledu na barvy stranických triček pokračovat,“ řekl na úvod setkání hejtman Martin Netolický. Počítá s tím, že se bude s nově zvolenými poslanci opět pravidelně scházet a diskutovat o tématech, která kraj považuje za klíčová.
Hejtman této příležitosti využil také k tomu, aby přítomné informoval o aktuálním vývoji jednání krajů s Vládou České republiky, která sestavuje státní rozpočet na příští rok. „Připravovaný rozpočet je vůči krajům oproti předchozím rokům příznivější. Počítá se v něm s dostatečným finančním pokrytím sociálních služeb. Vláda se rovněž přihlásila k memorandu o dopravě. Pro náš region to bude znamenat oproti současnému stavu o 35 milionů korun navíc na zajištění dopravní obslužnosti,“ dodal hejtman. S exposlanci hovořili také o systému financování zdravotní péče a úhradové vyhlášce či o přípravě nového období po roce 2014 pro čerpání evropských peněz.

 

Školní rok na 57 středních školách v kraji zahájen

První zvonění nového školního roku vyslechl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický ve Střední průmyslové škole stavební (SPŠS) Pardubice. Náměstkyně hejtmana Jana Pernicová zahájila nový školní rok v Základní škole Riegrova Svitavy a zúčastnila se i slavnostního otevření učebny fyzicky Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli.
Absolventi stavební průmyslovky nemají problém s uplatněním
 „Tuto školu na okraji Pardubic jsem si pro svou návštěvu vybral záměrně, protože nabízí pro uplatnění na trhu práce velmi zajímavé technické obory. Pardubický kraj ve stavební průmyslovce stipendijně podporuje obory tesař a zedník a mám radost, že pro absolventy není problém najít práci,“ konstatoval hejtman. „S potěšením jsem zjistil, že řada žáků trávila prázdniny praxí na stavbách. Sepjetí s praxí je skutečně jednou ze silných stránek školy,“ kvitoval aktivitu žáků Netolický.
Hejtman zahájil výuku ve 4. ročníku maturitního oboru pozemní stavitelství a zavzpomínal přitom i na svá studentská léta: „Vstoupili jste do závěrečného ročníku střední školy, který sice uteče nejrychleji, ale zato je organizačně nejvíce náročný. A nemám na mysli pouze stužkovací večírek nebo maturitní ples. Přeji vám proto, aby se vám především podařilo se dobře připravit na maturitní zkoušky.“ Hejtman nezapomněl ani na vyučující, kterým popřál do nového školního roku hlavně pevné nervy. Poté si prošel prostory celé SPŠS a seznámil se s praktickou částí výuky včetně výrobků žáků.
„Možnost dobrého uplatnění na trhu práce je společně s prostupností oborů vzdělání silnou stránkou naší školy. Každý náš učeň, který si chce najít místo a chce pracovat, si práci najde,“ vysvětlila ředitelka školy Renata Petružálková. SPŠS nabízí vzdělávání v maturitních a učebních oborech stavebnictví, zedník, truhlář, malíř a lakýrník, instalatér, umělecký kovář a zámečník, pasíř, tesař, stavební provoz.
 
Nový školní rok – nová učebna fyziky i nová kotelna v Litomyšli
Náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová zavítala první školní den do Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli. Spolu s ředitelkou školy Ivanou Hynkovou, starostou a místostarostou Litomyšle Michalem Kortyšem a Radomilem Kašparem slavnostně otevřeli nově zrekonstruovanou učebnu fyziky, která bude sloužit především fyzikálnímu kroužku. Jeho členové se opakovaně umisťují na prvních příčkách nejrůznějších odborných soutěží, včetně celosvětových kol soutěže AMAVET.
„Vážím si toho, že litomyšlské gymnázium připravuje žáky ke studiu technických oborů. Zaměstnavatelé si často stěžují, že v Pardubickém kraji je takových gymnázií velmi málo. A to vaše rozhodně patří k těm nejúspěšnějším v regionu,“ pochválila výsledky školy Jana Pernicová. „Je vidět, že učebna je ve správných rukou. Žáci nám ukázali, že si s fyzikou výborně rozumějí. V dnešní době je to skoro vzácnost,“ komentovala náměstkyně několik divácky atraktivních fyzikálních pokusů, které přítomným předvedli studenti gymnázia. Ředitelka gymnázia Ivana Hynková pak zavedla návštěvu do nově zrekonstruované kotelny, na kterou přispěl Pardubický kraj ze svého rozpočtu více než třemi miliony korun.
 
Nadšení prvňáčků ve Svitavách
Jana Pernicová také zahájila nový školní rok v Základní škole Riegrova ve Svitavách. „Lidé si myslí, že politici se jezdí do škol jen prezentovat. Já jsem se přijela podívat na děti, které se ještě do školy těší. Radost ve vašich tvářích je opravdová a já vám přeji, aby vám nadšení ve škole co nejdéle vydrželo,“ promluvila Jana Pernicová k prvňáčkům. Náměstkyně hejtmana si v základní škole prohlédla nové učebny technických předmětů, které byly vybudovány za peníze z evropských fondů, a také učebnu vaření, kterou si škola financovala sama. „Rekonstrukce suterénních prostor se nadmíru povedla. Líbí se mi především rozdělení technických učeben proskleným průhledem. V takových učebnách se musí dobře pracovat žákům i jejich učitelům,“ komentovala místnosti vybavené nářadím, svěráky a dalšími technickými stroji náměstkyně