Českotřebovský deník 215/2103 (5.9.)                                    
Českotřebovské gymnázium otevře novou studovnu  

Slavnostní otevření studovny, které se uskuteční 27. září 2013 v 17.00  na Gymnáziu Česká Třebová. Studovna byla pořízena a vybavena díky finančnímu daru z pozůstalosti prof. Karla Holbika. Návrh na realizaci interiéru a vybavení studovny  je originální, neotřelý, tvůrcem návrhu je Ing. Filip Pavliňák z Brna. O jeho dobrém jméně a úrovni jistě vypovídá i to, že vytvářel návrh interiéru pracovny hejtmana Pardubického kraje. Karel Holbik (1920–2006) studoval na českotřebovském gymnáziu v letech 1932–1939. Po absolvování Právnické fakulty UK odjel v prosinci 1947 studovat do USA. V roce 1955 získal titul Ph.D. v oboru Ekonomie a národní hospodářství. Poté přednášel na bostonské a harvardské univerzitě, ve Francii, Tunisu a Bruselu. Několik let byl vedoucím finančního oddělení OSN v New Yorku. Po roce 1989 se rád vracel do České Třebové, podporoval místní gymnázium a kulturní organizace. Z jeho pozůstalosti obdrželo českotřebovské gymnázium dar ve výši 25 000 USD, které byly v souladu s myšlenkami dárce a souhlasem  jeho syna Thomase Holbika využity právě ve prospěch studentů a obohacení jejich studijních možností. Na slavnostní otevření nové studovny přijede (přiletí) z amerického Bostonu syn Karla Holbika Thomas, který svého otce v posledních letech na cestě do Evropa a svého rodného města pravidelně doprovázel.  (mm)
 
Setkání občanů České Třebové s prezidentem Milošem Zemanem

Podle programu návštěvy prezidenta republiky v Pardubickém kraji se ve čtvrtek 12. 9. 2013 dopoledne od 10:50 hodin uskuteční na Starém náměstí setkání občanů našeho města s prezidentem republiky s možností určitého množství dotazů. Další setkání je možné navštívit v obci Přívrat v odpoledních hodinách po 13. hodině, kde lze předpokládat menší shromáždění a tedy třeba i možnost osobního kontaktu s prezidentem republiky. V Přívratě proto rádi přivítají  na tomto setkání také Třebováky.
 
Florbalisté v létě nezaháleli  

Soustředění 2013
V prvním srpnovém týdnu tradičně proběhlo soustředění v Rokytnici v Orlických horách. Tamní základní škola a správce pan Rücker patří k tomu nejlepšímu, co jsme za jedno desetiletí poznali.
V letošním roce na soustředění odcestovalo 85 účastníků a jeden týden poctivě pracovalo na zlepšení svých dovedností a vylepšení fyzické kondice. Soustředění se zúčastnila družstva žen, dorostenek, žákyň, junioru, dorostenců a žáků.
V týdnu jsme zažili i mnoho nových akcí. Nejprve čekal naše svěřence funkční trénink v podání manželů Juklových. Výborně připravené a dobře sestavené odpoledne účastníky bavilo a rozhodně se jim patří touto cestou velmi poděkovat! Další akcí byl florbalový biatlon v krásném sportovním prostředí uprostřed města Rokytnice. Biatlonu se zúčastnilo takřka 100 běžců a za podpory naší sponzorské firmy SALMING.CZ si mohla i část závodníků odnést příjemné věcné ceny.
Konec soustředění, jak už je tradicí, zakončilo společné posezení a pobavení u ohně a dalších sportů.
 
Kemp mládeže 2013
Poslední srpnový týden, letos již po páté, patřil našim nejmladším. Letošní rok přivítal na příměstském sportování takřka 50 účastníků. Celý týden jsme učili jednotlivé skupiny sportovním a florbalovým dovednostem. Ve středu proběhl výlet do Říček v Orlických horách kde, jsme stihli dvě aktivity - orientační běh a lanový park. Závěr týdne patřil zápasům proti rodičům a velmi příjemná kulisa, v podobě „plného“ zimního stadionu v Ústí nad Orlicí, byla pro děti velkou odměnou. Samozřejmě i dospělé kategorie nezahálejí a připravují se na svoje soutěžní sezony. Muži v nově obnoveném týmu uspořádali soustředění a odehráli několik přípravných zápasů. Ženy po soustředění odcestovaly na největší turnaj CZECHOPEN a odehrály zde řadu velmi slušných zápasů. A teď, teď je před námi nové soutěžní sezona a pravidelné tréninky. V druhém týdnu se tréninky rozjedou po mnoha halách jak v České Třebové tak i Ústí nad Orlicí, Brandýse nad Orlicí a Libchavách. Budeme si do nové sezony přát mnoho úspěchů a našim členům ať se daří na hřištích i ve školách!
 
Pardubický kraj zavádí čipové karty IREDO se slevami. Pro seniory dokonce ve výši 50 procent

Slevy na jízdném i na pořízení nových IREDO karet pro cestující budou. Po složitých jednáních se to Pardubickému kraji podařilo prosadit na jednáních s Královéhradeckým krajem v rámci společného projektu elektronizace odbavovacího systému. Rozsah slev dnes odsouhlasili radní Pardubického kraje na návrh náměstka zodpovědného za dopravu a dopravní obslužnost Jaromíra Duška.
 
Slevy budou platit od 1. října 2013
„Je to především pozitivní zpráva pro cestující veřejnost. Pokud chceme, aby nový systém fungoval, bylo potřeba lidem nabídnout nějakou motivaci. Nový tarif počítá se zavedením slevy ve výši 50 procent na jízdném pro seniory nad 70 let, kteří si pořídí kartu,“ představil první změnu tarifu náměstek Dušek. Mrzí ho, že se na těchto podmínkách, ale i dalších slevách nepodařilo domluvit s Královehradeckým krajem dříve. „Na slevách jsme se shodli s náměstkem Janečkem již na počátku července. Z nepochopitelných důvodů však OREDO předložilo radním v sousedním kraji zcela něco jiného, bez jakýchkoliv slev. Bylo nám slíbeno, že na nejbližší radě sjedná pan náměstek Janeček nápravu. Slevy budou platit od 1. října 2013,“ vysvětlil Dušek.
Vedle toho radní Pardubického kraje odsouhlasili snížení pořizovací ceny nové čipové karty IREDO pro děti, žáky, studenty (platí již nyní) a seniory ze 150 korun na 80 korun. „I toto je podstatný motivační prvek. Navíc garantujeme pětiprocentní slevu z jednotlivého jízdného při platbě novou bezkontaktní elektronickou kartou. Tuto slevu obsahoval již původní tarif na kartách dopravců. V případě, že bychom tuto slevu nezachovali, poškodili bychom 18 tisíc cestujících a to jsme nemohli na jednáních s protějšky z Hradce dopustit,“ doplnil náměstek. 
 
Kraj je připraven jednat o prodeji svého podílu ve společnosti OREDO
Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc nabídl pardubickému hejtmanství, že odkoupí padesátiprocentní podíl Pardubického kraje ve společnosti OREDO, která organizuje vlakovou a autobusovou dopravu v celých východních Čechách. Pardubický kraj je s činností společnosti nespokojen.
 
Po obrovských problémech s jízdními řády jsme se rozhodli organizovat regionální dopravu prostřednictvím vlastního oddělení. To funguje již od srpna, navíc nás to vychází levněji. S firmou OREDO nás nyní pojí již pouze projekt elektronických peněženek. Nabídce pana hejtmana France jsme tedy otevřeni,“ řekl náměstek Dušek.
 
Podle Duška má však problémy i projekt karet. „Termíny firmě OREDO protékají mezi prsty, komplikuje se celá situace kolem karet. V některých případech neplní úkoly dané valnou hromadou. Navíc jsme se dozvěděli, že tam budou některé neuznatelné položky k úhradě ze strany evropských projektů,“ objasnil náměstek. Padesátiprocentní vlastnictví dvou subjektů navíc paralyzuje i činnost výkonných orgánů ve společnosti. Vrcholem bylo poslední jednání, kdy Královéhradecký kraj zablokoval schválení programu valné hromady a zabránil tak projednání některých závažných bodů. Pardubický kraj navíc velmi vážně zvažuje podání trestního oznámení. Vedou ho k tomu výsledky personálního a mzdového auditu v obchodní společnosti OREDO, ale také auditu dopravního systému autobusové dopravy v Pardubickém kraji.
 
Pardubický kraj navýšil jmění ve společnosti EBA

Pardubice (5. září 2013) - Krajští radní dnes potvrdili smlouvu o upsání akcií společnosti EAST BOHEMIAN AIRPORT a.s. (EBA). Letos v červnu  schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje zvýšení základního kapitálu společnosti EBA v celkové výši 12 milionů korun s tím, že město Pardubice (66%) se bude podílet částkou 7,92 milionů korun a Pardubický kraj (34%) se bude podílet částkou 4,08 milionu korun.
V případě Pardubického kraje se jedná o 40 kusů listinných akcií společnosti o jmenovité hodnotě 100 000 korun a 8 kusů listinných akcií společnosti o jmenovité hodnotě 10 000 korun. „Vzhledem k tomu, že náš rozpočet s tímto výdajem předem nepočítal, rozdělili jsme částku do dvou splátek. Polovina, tedy částka ve výši 2,04 milionu korun, bude splacena ve lhůtě jednoho měsíce ode dne upsání akcií a druhá polovina nejpozději ve lhůtě 1 roku ode dne zápisu zvýšení základního kapitálu do obchodního rejstříku,“ informoval hejtman Martin Netolický.

 

Chrudimská nemocnice má nový špičkový tomograf

Hejtman Martin Netolický se dnes zúčastnil slavnostního zahájení provozu nového počítačového tomografu v Chrudimské nemocnici. Za 14 milionů korun ho zakoupila soukromá firma Dimed, která v Chrudimi provozuje radiodiagnostické oddělení a oddělení nukleární medicíny.
„Každé zlepšení zdravotní péče a samozřejmě i diagnostiky v našich nemocnicích vítáme,“ řekl hejtman Martin Netolický. Ke spolupráci se soukromou firmou v této nemocnici dodal: „V žádném případě nechceme válčit se soukromníky, pokud je spolupráce prospěšná i pro nemocnici. Ředitel každé nemocnice musí posoudit, jak taková spolupráce nemocnici pomáhá a jak prospívá pacientům. V tomto případě se to podařilo, nový CT přístroj je pro nemocnici velkým přínosem.“
Potvrdil to i ředitel nemocnice Vladimír Niger: „V současné době je přesná a rychlá diagnostika nezbytnou podmínkou úspěchu při léčbě. Nový CT přístroj je  potřebný mimo jiné i pro diagnostiku akutních stavů, proto je jeho pořízení nepochybně signálem o tom, že Chrudimská nemocnice je a nadále bude součástí systému akutní péče v kraji."
Počítačový tomograf nahradí přístroj z roku 2006, který už neodpovídal současným požadavkům. „Každé vyšetření na rentgenu je nutně spojeno s vystavením pacienta určité dávce záření a u počítačových tomografů se používají dávky násobně vyšší. Proto byl jedním z hlavních aspektů při výběru nového zařízení jeho šetrnost vůči pacientovi. Díky inovativní funkci iDose naši pacienti obdrží daleko nižší dávky rentgenového záření, než tomu bývalo dříve. A to vnímáme jako ten největší přínos pro naše pacienty,“ uvedl ředitel firmy Dimed Vladimír Kučera. Tento tomograf také poskytuje lékařům zobrazení mnohem více vrstev než předchozí přístroj. Použití najde při diagnostice, kde může nahradit některé nepříjemné vyšetřovací metody, ale také v neurochirurgii, při neinvazivní kardiologii, zobrazování plic a v intenzivní péči na JIP a ARO.
 
O titul nejlepšího podnikatele Pardubického kraje bojuje ve finále i českotřebovská firma IMS Jiří Drašnar

Vyhodnocení Pardubického kraje proběhne 12. září v Pardubicích, kde bude odborná porota vybírat z dvacítky firem a živnostníků, kteří se probojovali do krajského finále. Do letošního osmého ročníku soutěží se přihlásilo celkem 6525 firem a živnostníků, což je nejvíce v historii soutěže. Vyhlášení výsledků soutěže proběhne v pardubickém hotelu Euro v Jiráskově ulici 2781, ve čtvrtek 12. 9. od 16:00 hod. Přítomni budou zástupci municipalit, oborových svazů a další osobnosti podnikatelského života. “Vodafone soutěž podporuje již několik let. K tomuto projektu se kloní především proto, že si váží inovativních a zajímavých podnikatelských záměrů a snahy nabídnout zákazníkům více, než je běžné,” uvedla obchodní ředitelka pro segment malých a firemních zákazníků společnosti Vodafone Milena Linhartová Vítězové krajských kol, kterých se účastní vždy 10 nejlepších firem a 10 živnostníků, se v prosinci letošního roku utkají o celorepublikové tituly Vodafone Firma roku 2013 a GE Money Bank Živnostník roku 2013. V rámci soutěží, jejichž odborným garantem je Hospodářská komora, budou vyhlášeny také krajští a posléze celostátní vítězové kategorie Vodafone Odpovědná firma roku 2013 a celorepublikový nositel titulu GE Money Bank Inovátor roku 2013. Zatímco přihlašování do soutěže je tímto definitivně ukončeno, stále ještě pokračují nominace na nejnesmyslnější byrokratická nařízení, anketu Absurdita roku 2013, která je nedílnou součástí podnikatelských soutěží. Vyhlašování anticeny má přispět ke kultivaci tuzemského podnikatelského prostředí. Nominovat do ankety je možné až do konce září na www.firmaroku.cz nebo www.zivnostnikroku.cz.
V loňském roce se v Pardubickém kraji do soutěží přihlásilo 229 firem a 197 podnikatelů. Titul Vodafone Firma roku  Pardubického kraje 2012 vybojovala polygrafická společnost H. R. G. spol. s r.o., která se orientuje především na výrobu reklamních tiskovin. Mezi živnostníky zvítězila v kraji Hana Maria Tomášková, která se zabývá energetickou aromaterapií a její specialitou je „voňavý marketing, který léčí prostor“. Soustředila se na malé obchůdky, terapeuty a zdravotní personál, cestovala po republice a získala tak více než 150 obchodních míst.

 

FINALISTÉ SOUTĚŽE VODAFONE FIRMA ROKU 2013 V PARDUBICKÉM KRAJI 

ACE Trade spol. s r.o. Ústí nad Orlicí
Brunnthaller - CS s. r. o. Přelouč
czeXpress international s.r.o. Pardubice
eBRÁNA s.r.o. Pardubice
 
IMS - Drašnar s. r. o. Česká Trebová  Firma o 100 zaměstnancích vyvíjí a vyrábí výlisky z plastu s vysokou přidanou hodnotou určené zejména pro automobilový průmysl. Díky vlastní nástrojárně není společnost závislá na externích dodávkách nástrojů, a je tedy schopna nabídnout komplexní řešení výrobku od vývoje, přes výrobu příslušných nástrojů až po samotnou sériovou produkci včetně montáže podsestav, a to s důrazem na vysoký standart kvality.

 

Isolit-Bravo, spol. s r. o. Jablonné nad Orlicí
PAPERA s.r.o. Svitavy
PŘÍHODA s. r. o. Hlinsko
SEED SERVICE s.r.o  Vysoké Mýto
SVITAP J. H. J. spol. s r. o.  Svitavy

 

FINALISTÉ SOUTĚŽE GE MONEY BANK ŽIVNOSTNÍK ROKU 2013 V PARDUBICKÉM KRAJI

Jiřina Petříčková - Pardubice
Michal Bedrníček - Sobkovice
Michal Petr - Bystré
Pavel Janoš - Pardubice
Pavel Rejman – Dolní Újezd
Petr Kmošek – Dolní Ředice
Petr Krampera – Hlinsko
Petr Novotný – Pardubice
Tomáš Lavický – Chrudim
Zdeněk Bukáček – Krouna