Českotřebovský deník 216/2013 (9.9.)                                    

V sobotu 7. září se stala centrem hasičských oslav "kulatého" 140. výročí založení českotřebovského hasičského sboru městská hasičská zbrojnice, Chorinova ulice a její bezprostřední okolí, které zaplnila požární technika  moderní i historická, vozy nové i "vyzkoušené", tedy někdy i řádně ojeté, ovšem stále funkční a udržované s velkou pečlivostí tak aby v důležitých okamžicích nezklamaly a pomáhaly jak umí nejlépe.  hasiči připravili do prostor hasičské zbrojnice také zajímavou výstavku především historické hasičské techniky a výzbroje, vystaveny byly také historické i novější hasičské prapory. Fotogalerie z příprav a průběhu oslav je již nyní k dispozici na českotřebovském hasičském webu www.hasici-ct.cz, další  článek vyšel v orlickém deníku. Českotřebovský zpravodaj byl také přítomen a připravuje ze sobotních oslav samostatný článek s foto seriálem. Zatím alespoň jedna fotografie ze slavnostního nástupu přítomných hasičských sborů, více v dalším souboru zítra.

Metrans jedná o odkoupení dalších pozemků


Prostředníkem koupě pozemků od ČD a SŽDC, které Metrans potřebuj pro svůj další rozvoj bude opět Město Česká Třebová. Podstatou je potřeba dalšího rozšíření kolejiště obsluhovaného portálovými jeřáby o další sadu obsluhovaných kolejí na nyní nevyužívané části stávajícího seřaďovacího nádraží. To umožní navýšit výkon logistického terminálu.  Zvýší se také počet portálových jeřábů k obsluze kolejiště. K nynějším třem přibude ještě do konce roku 2013 čtvrtý jeřáb stejné délky 90 metrů,  na dalším svazku kolejí budou postaveny další tři jeřáby s menší délkou 75 metrů. Metrans bude také budovat administrativní budovu, kde umístí především početný tým  až 300 dispečerů a a také vedení  této nadnárodní firmy.  Rozvoj  firmy Metrans a růst jejich výkonů přitahuje další firmy, které budou působit v průmyslové zóně. Nutností bude budování komunikací.  Řeší se jako zvláštní investice zajišťovaná SŽDC jako rekonstrukce  tzv. tunelů (projekt zaplatil Metrans) , tak rekonstrukce silnice tunely - Semanín, která bude rozšířena a upravena na vyšší zátěž. Vybudovat se však musí také další komunikace mezi překladištěm Metrans a průmyslovou oblastí Borek - náměstí 17. listopadu - Celní úřad. Investorem bude Město Česká Třebová, o prostředků EU prostřednictvím firmy Czechinvest.
Návštěva prezidenta se blíží

V rámci programu prezidenta republiky v České Třebové bude ve čtvrtek dopoledne setkání se zastupiteli a mítink  s občany na Starém náměstí, na kterém bude postaveno mobilní jeviště známé z týdne sportu. Žádné další úpravy se nedělají, z náměstí pouze zmizí odpadkové koše. Pro prezidenta Miloše Zemana připraví město svůj tradiční dárek - keramický obraz. Po návštěvě radnice a mítinku prezident navštíví firmu CZ LOKO, kde se setká  s vedením i s pracovníky podniku v hale montovny, poté pojede do Přívratu na oběd a na setkání se starosty mikroregionu. Také v Přívratu je po 13. hodině v plánu setkání s občany, kam Přívratští zvou i Třebováky, pro diskuzi v prezidentem zde bude možná lepší příležitost.    Více ZDE
 
Ve Třebové zastaví od prosince také (některá) pendolina

Zpráva o zastávkách vlaků Eurocity se rychle rozkřikla. Mimo jiné znamená, že i z České Třebové nebo do České Třebové budete moci jet  soupravou pendolino, která bude jezdit  v počtu dvou párů vlaků denně na rameni do Ostravy ve směru na Brno v režimu  vlaků EC.  Nebudou zde stavět pouze vlaky jezdící v režimu SC, tedy Supercity. Zase se vrátí časy, kdy u nás zastaví  Vindobona, Hungaria, Slovenská strela a to přitom bez jakéhokoliv vlivu na změnu dojezdového času do svých cílových stanic. Aby byla změna ještě výraznější, budou v České Třebové stavět také žluté vlaky Regiojet p. Jančury, každou druhou hodinu. Součástí této změny bude také vyčlenění parkovacích míst pro  cestující ve žlutých vlacích v podzemním  parkovišti a otevření nové kanceláře a pokladny v hale nádraží pro společnost Regiojet.  Nebude tedy třeba jízdenky kupovat jen po internetu. Logické by pak bylo, kdyby sem navazovala i nějaká autobusová linky Student Agency, což je však již ovšem záležitost této dopravní firmy. Od prosince se tedy nabídka pro cestující z našeho regionu skokově rozšíří o více než dvě desítky zastavujících vlaků té nejvyšší kvality.
 
Z důvodu srazu sháním kontakt na Naděždu Minaříkovou (její dívčí jméno), která ukončila ZŠ v r.1968 v České Třebové-Parník.
Informaci prosím podat na mobil 736520358. Děkuji. (Věra Mazurová)

Čekáme italskou návštěvu

Ve dnech 19. - 22. září (čtvrtek  - neděle) přivítáme v České Třebové  opět naše přátele z partnerského města Agrate Brianza. přijede nejen vedení města ale delegace téměř padesáti zástupců kulturních a  sportovních skupin. V ulicích města bude opět znít italština...
 
NABÍZÍME K PRONÁJMU GARSONKU V CENTRU ČESKÉ TŘEBOVÉ.
BLIŽŠÍ INFORMACE NA TELEFONNÍM ČÍSLE 608 517 681
 
Česká Třebová se raduje z Rákosníčkova hřiště

Prázdniny sice skončily, ale Rákosníček dělá radost dětem dál. Další dětské hřiště se symbolem zeleného pohádkového hrdiny se slavnostně otevřelo v sobotu 7.9. v České Třebové. Společnost Lidl, která hřiště realizuje, připravila pro děti na sobotní den pestrý program se spoustou soutěží, zábavy a nechybělo také oblíbené vystoupení Michala z Kouzelné školky.
Celý slavnostní den začal v devět hodin ráno předáním symbolického klíče společností Lidl městu Česká Třebová a přestřižením pásky od Rákosníčkova hřiště, u něhož nechyběl starosta města Jaroslav Zedník, kterému asistovaly místní děti. Hřiště vyrostlo na největším sídlišti v České Třebové, na sídlišti Lhotka, kde o uživatele hřiště rozhodně nebude nouze. „Na tomto místě stávalo původní pískoviště, které bylo již v nevyhovujícím stavu. V blízkém okolí se žádné nové hřiště nenacházelo a postupně zde docházelo k opravám původních dětských hřišť, která nevyhovovala z hlediska bezpečnosti a vybavení. Lokalitu jsme vybrali společně s městem a dokonce jsme na ni dostali i tip od našich zákazníků, kteří si zde nové hřiště velmi přáli,“ uvedla Anna Těžká, koordinátorka projektu Rákosníčkova hřiště. Starosta Jaroslav Zedník při otevření hřiště poděkoval všem, kteří hlasovali a svými hlasy hřiště pro město vyhráli. „Tak velký zájem o Rákosníčkovo hřiště je pro nás současně impulzem, abychom pokračovali ve snaze o stavbu dalších hřišť. Třebováci si tak svou  hlasovací iniciativou řekli také o další dětská hřiště třeba na jiných sídlištích, kde dosud nejsou a můžeme se těšit  na nějakou takovou další  slavnost, třeba i méně pompézní,“ řekl Jaroslav Zedník a doplnil přání, aby hřiště odolávalo vandalům a sloužilo co nejlépe všem dětem.
Rákosníčkovo hřiště v České Třebové je v pořadí již sedmnácté, které společnost Lidl v letošním roce zrealizovala. Do konce tohoto roku bude Rákosníčkovo hřiště dělat radost dětem celkem ve 30 městech. 
Společnost Lidl pokračuje v projektu Rákosníčkova hřiště již druhým rokem. Nově letos o lokalitách Rákosníčkových hřišť rozhodovala v hlasování veřejnost. „Nechat rozhodnout samotné obyvatele měst byl dobrý nápad a hlasování mělo opravdu velký úspěch. Všech 19 hřišť bychom chtěli postavit do konce září, to znamená, že každý měsíc postavíme 4 hřiště,“ vysvětlila Anna Těžká. Jak také dodala, překvapila ji během hlasování velká iniciativa samotných měst a nadšení veřejnosti.
Dětská hřiště se symbolem pohádkového Rákosníčka nabízí dětem k aktivnímu hraní velkou prolézačku, pískoviště, šikmou horolezeckou stěnu, lanovou překážku, nechybí kolotoč ani různé druhy houpaček. Klidovou zónu doplňuje domeček a oplocené hřiště poskytuje dostatek laviček a zpevněnou plochu pro kočárky. Rákosníčkovo hřiště je určeno zejména dětem předškolního věku.
Společnost Lidl má v plánu postavit po celé ČR do konce roku 2014 celkem 50 Rákosníčkových hřišť.
Další slavnostní otevření Rákosníčkova hřiště proběhne v sobotu 21.9. 2013 v Praze -  Hostivaři.
(Tisková zpráva společnosti LIDL)