Českotřebovský deník 217/2013 (10.9.)                                  
Regionální burza škol opět v České Třebové

Ve dnech  9.10.  a  10.10. 2013  pořádá  Úřad práce ČR - krajská pobočka v  Pardubicích na Vyšší  odborné  škole  a  Střední  škole  technické  v   České Třebové (Skalka 1692)
Přehlídku středních škol a učilišť.
Ve středu   9.10.2013 je přehlídka pro veřejnost otevřena od 12:00 do 17:00 hodin,
ve čtvrtek  10.10.2012 od 8:00 do 17:00 hodin.
Žáci, rodiče a široká veřejnost mohou na Přehlídce škol získat  podrobné informace o studiu,  přijímacím řízení, uplatnění na trhu práce.  Přehlídky se zúčastní zástupci významných zaměstnavatelů našeho regionu: Rieter a.s. Ústí n/O; Bühler CZ s.r.o. Žamberk; OMB composites EU a.s.Králíky; CZ LOKO a.s. Č .Třebová; Elektrizace železnic a.s. Č. Třebová; ŠKODA AUTO a.s.; IVECO a.s. V.Mýto; INA s.r.o. Lanškroun, Forez s.r.o. Lanškroun. Pro zájemce z veřejnosti budou poskytovány informace o rekvalifikačních kurzech, celoživotním vzdělávání a trhu práce.
Plakát na akci a podrobnosti ZDE
 
ZO ČSOP Podorlicko v České Třebové pokračuje v projektu „Ochrana ekosystémů hub“, který byl podpořen podnikem Lesy ČR, s.p.  V neděli 15.9.2013 pořádá ZO ČSOP Podorlicko v České Třebové mykologickou vycházku pod vedením mykologa Martina Mičky. Sraz účastníků  je  u hříbku v parku Javorka v 9:00 hodin. Cíl Na Horách

 

TEPVOS spolupracuje s olympionikem z Pekingu 2008

V prostorách Krytého plaveckého bazénu Ústí nad Orlicí bude od září 2013 působit plavecký oddíl pod vedením profesionálních plavců ze Sports Team CZ.
„Sportovní manažer, pan Jiří Jedlička, je držitelem několika českých plaveckých rekordů a reprezentoval Českou republiku na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008. V nedávné minulosti pan Jedlička trénoval a závodil za jeden z nejlepších australských plaveckých týmů, Southport Olympic Swimming Club, ve kterém se sdružují medailisté z OH a kde spolupracoval se světovým rekordmanem Brentonem Rickardem“ uvedla Veronika Krajová, vedoucí úseku Rekreační služby společnosti TEPVOS spol. s r.o., provozovatele krytého plaveckého bazénu.
Kurz vedený trenéry ze Sports Team CZ proběhne v kategoriích Plavecká přípravka (od 6 let), Zdokonalovací plavání (od 8 let) a Sportovně-kondiční plavání (od 10 let). Přihlašujte se na adrese www.sportsteam.cz, v nabídce vyberte město Ústí nad Orlicí.
Městská společnost TEPVOS, spol. s r.o. podporuje kvalitní plaveckou výuku a úzce spolupracuje s profesionálními trenéry. Úsek Rekreační služby společnosti TEPVOS trvale rozvíjí nabídku a zvyšuje úroveň nabízených služeb.
Více informací na www.tepvos.cz .
 
Informace z jednání Zastupitelstva Pardubického kraje    

Pardubice (10. září 2013)
Rozpočtový výhled umožní maximální čerpání evropských peněz
Zastupitelé odsouhlasili rozpočtový výhled Pardubického kraje na roky 2014-2016. Plní tak povinnost dle zákona upravujícího rozpočtová pravidla územních rozpočtů. „K novému návrhu rozpočtového výhledu jsme přistoupili, neboť předpokládáme změny ve výši závazků kraje. Druhým důvodem jsou neustálé změny právních předpisů, které významně ovlivňují objemy vlastních příjmů a které mají dopad i na výdajovou stránku rozpočtu,“ řekl hejtman Martin Netolický, který má krajské finance ve své gesci. Střednědobý výhled počítá s úvěrem od Evropské investiční banky (EIB). „Téměř všechny úvěry po našich předchůdcích, s výjimkou úvěru od EIB z let 2005 a 2007, se nám již podařilo umořit. V současnosti je však situace na finančním trhu z hlediska půjček příznivá s mimořádně nízkými úrokovými sazbami. Půjčené peníze rozhodně neprojíme, ale budeme je investovat do rozvoje kraje. Navíc jsme ve velmi dobré finanční kondici, což si uvědomují i bankovní ústavy,“ vysvětlil hejtman Netolický. Kraj chce půjčené prostředky použít na předfinancování a spolufinancování evropských projektů. „Nejsem zastáncem úvěrů, v tomto případě bychom však u naprosté většiny projektů měli obdržet dotaci na jejich realizaci ve výši 85 procent. Pokud tedy využijeme této jedinečné možnosti čerpání ze zdrojů Evropské unie, dokážeme uskutečnit předložené investiční projekty za 15 procent jejich hodnoty,“ objasnil hejtman.
Přesná výše úvěru není v současnosti jasná. Bude závislá na objemu projektů schválených Regionální radou regionu soudržnosti Severovýchod. Kraj se navíc pokusí získat návratnou finanční výpomoc od Státního fondu dopravní infrastruktury. „O této možnosti jednáme. Výhodné by pro nás samozřejmě bylo, pokud by její výše odpovídala potřebě předfinancování projektů na modernizace silnic II. a III. třídy ve vlastnictví Pardubického kraje,“ uzavřel Netolický.
 
Kraj přidá na opravy silnic po povodních 21,5 milionů korun ze svého
Přívalové deště, které zasáhly území Pardubického kraje na konci června letošního roku, způsobily škody na silnicích II. a III. třídy ve vlastnictví kraje za více než 143 milionů korun. Kraji se však podařilo, i díky dobré práci pracovníků Správy a údržby silnic Pardubického kraje při dokumentaci škod, získat dotace na opravy ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 122,12 milionu korun s tím, že příjemce musí jako spoluúčast navíc uhradit 15 procent. A tak se stane. Zastupitelstvo na návrh Jaromíra Duška, náměstka zodpovědného za dopravu a dopravní obslužnost, schválilo potřebnou finanční spoluúčast. „Pro kraj to bude znamenat maximálně 21,5 milionu korun. Použijeme na to peníze z rezervního fondu kraje. Předpokládáme navíc, že v rámci výběrových řízení dojde ke snížení nákladů na odstraňování vzniklých povodňových škod,“ seznámil se zajištěním financování oprav náměstek Dušek. Opravy se dočkají poškozené komunikace, propustky, opěrné zdi i mosty zejména na Chrudimsku, Holicku, Přeloučsku a Moravskotřebovsku.
 
Zastupitelé schválili ceny a medaile Pardubického kraje
Krajští zastupitelé dnes zahájili novou tradici, kterou bude každoroční udílení cen Pardubického kraje a medailí hejtmana Pardubického kraje. Schválením zásad pro udělování těchto ocenění se připojili k dalším krajům v naší republice, které podobné ceny udělují už několik let. „Díky tomu budeme mít prostor pro důstojné poděkování výjimečným osobnostem, kolektivům, ale i právnickým osobám, kteří svou prací a činy přispívají k rozvoji a budování dobrého jména Pardubického kraje,“  vysvětlil hejtman Martin Netolický. Od roku 2014 se tedy počítá s udělováním Ceny Zastupitelstva Pardubického kraje za zásluhy o Pardubický kraj a Ceny Michala Rabase za záchranu života a zdraví. Navrhovateli těchto cen mohou být občané, představitelé správního či jiného orgánu nebo právnické osoby spadající do území Pardubického kraje. Návrhy bude posuzovat poradní sbor složený ze zástupců všech zastupitelských klubů. Vedle dvou výše jmenovaných cen bude rovněž možné udělovat Medaili hejtmana Pardubického kraje, která bude plnit funkci medaile pamětní a reprezentativní. Rada Pardubického kraje nyní vypíše soutěž o autorský návrh cen a jejich výrobu a v návaznosti na to zajistí jejich první slavnostní předávání na začátku roku 2014.
 
Vyrovnávací platby nemocnicím budou nejnižší za poslední tři roky
Zastupitelé posílili rozpočty jednotlivých krajských nemocnic dalšími vyrovnávacími platbami. Jedná se o dorovnání nákladů za plnění závazků veřejné služby. Nejvyšší částky putují do Litomyšlské a do Chrudimské nemocnice. „Měli jsme pro tento účel vytvořenou finanční rezervu v kapitole zdravotnictví, kterou nyní rozdělíme,“ informuje 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
Vyrovnávací platby pro rok 2013 se v Pardubické krajské nemocnici zvýší o 540 tisíc korun na částku 56,7 milionu korun, v Chrudimské nemocnici o 12,3 milionu korun na částku 28,3 milionu korun, v Orlickoústecké nemocnici o 5,5 milionu korun na částku 14,7 milionu korun, ve Svitavské nemocnici o 12,2 milionu korun na částku 21 milionů korun a v Litomyšlské nemocnici o 17,4 milionu korun na 24,4 milionu korun. Letos tak vyrovnávací platby dosáhnou 145,1 milionu korun. „Přestože se letos i v minulém roce vnější prostředí financování zdravotnictví radikálně zhoršilo, vyrovnávací platby kraje jsou nejnižší za poslední tři roky. Svědčí to o zvyšující se kvalitě řízení nemocnic,“ sdělil náměstek Línek. V loňském roce činily vyrovnávací platby 215,6 milionu a v roce 2011 dokonce 233,9 milionu korun.
Memorandum s Prešovským krajem a Zakarpatskou oblastí
Na základě dlouholeté a úspěšné spolupráce byl Pardubický kraj v letošním roce osloven Prešovským samosprávným krajem s nabídkou na rozšíření dosavadní dvoustranné spolupráce. Nově navrhovaným partnerem je Zakarpatská oblast, která je sousedícím regionem Prešovského samosprávného kraje. Schválené memorandum o rozvoji trojstranných vztahů a spolupráci mezi Prešovským samosprávným krajem (Slovenská republika), Pardubickým krajem (Česká republika) a Zakarpatskou oblastí (Ukrajina) se soustředí na témata společná všem třem partnerům. „Memorandum nám umožní vzájemnou výměnu informací, zkušeností a poznatků při práci ve veřejné správě a samosprávě, při rozvoji hospodářské a obchodní spolupráce, rozvoji cestovního ruchu, ale třeba i využití podpory z mezinárodních fondů,“ shrnul Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje. Podpis memoranda se předpokládá v době návštěvy delegací Prešovského samosprávného kraje a Zakarpatské oblasti v polovině září 2013. Pardubický kraj projevil vůli spolupracovat se Zakarpatskou oblastí, když zastupitelstvo na svém červnovém jednání schválilo finanční dar v hodnotě 150 tisíc na kompletní vybavení jedné třídy základní školy v Koločavě. „Řadu let nám pomáhaly zejména země na západ od nás a nyní nastal čas, abychom tuto pomoc vraceli zase těm, kteří to potřebují nyní. Vybavení do třídy v Koločavě jsme nechali vyrobit a zakoupit přímo v zakarpatské oblasti od místních výrobců a obchodníků a tím jsme jednak ušetřili, ale také pomohli na konkrétním místě,“ řekl hejtman Martin Netolický, který příští týden v Koločavě otevře nově zařízenou třídu.
 
Kraj rozdělil hasičům náhrady za pomoc při červnových povodních
Pardubický kraj obdrží od Ministerstva vnitra prostředky ve výši 11,3 milionu korun pro pokrytí nákladů jednotek sborů dobrovolných hasičů vzniklých v souvislosti s povodněmi v červnu 2013. Z tohoto důvodu projednali zastupitelé kraje návrh na změnu rozpočtu. Zároveň pak schválili rozdělení této účelové neinvestiční dotace podle návrhu ředitele Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje jednotlivým obcím, jejichž jednotky požární ochrany byly nasazeny v průběhu povodně v červnu 2013 nejen v Pardubickém kraji, ale zejména v dalších krajích nejvíce postižených povodněmi. „Na řadě míst jsem osobně sledoval velké nasazení doborovolných hasičů, kteří si v ničem nezadají s profesionály. Jsem si vědom toho, že je to stálo nejen čas, ale také nemalé peníze. Tyto jednotky zřizují a financují obce, a proto vítají jakékoliv dotace a příspěvky. Je dobře, že jim může stát naším prostřednictvím alespoň tyto výdaje nahradit,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Kraj dnes rozdělil i zbytek krajské dotace ve výši 535 tisíc korun. Jde o příspěvky na pořízení dopravních automobilů, které jsou základem jednotek malých obcí.

 

Zemřela maminka Josefa Luxe
 
Přišla nám smutná zpráva z Nekoře,
maminka Josefa Luxe, paní Ludmila Luxová v minulém týdnu zemřela.
Pohřeb bude mít příští pondělí 16.září od 15.00 na místním hřbitově. Parte najdete ZDE