Českotřebovský deník 219/2013 (11.9.)                                 
Informace k elektronické aukci cen elektřiny a plynu pro domácnosti a podnikatele

Zájem zapojit se projevilo v České Třebové a blízkém okolí na 260 subjektů, z toho bylo 240 domácností. Do elektronické aukce, která proběhla 29.08.2013, bylo po zpracování podkladů zařazeno 32 subjektů z Českotřebovska. Aukce zahrnovala 3568 subjektů z celkem 120 měst a obcí, obchodován byl objem 137 milionů korun a průměrná dosažená úspora pro obě komodity činí 28,88%. Další aukce proběhne do konce měsíce září. Subjekty, pro které již budou připraveny smlouvy (pouze 32 výše zmíněných subjektů), budou poskytovatelem vyrozuměny individuálně a podpis smluv pro ně proběhne 23.09.2013 a 25.09.2013 v předsálí obřadní místnosti městského úřadu v č. p. 78 na Starém náměstí v České Třebové, od 13:00 do 18:00 hodin.
 
K problémům elektronických aukcí píše zástupce fy Energetický poradce

V Mf Dnes vyšel na webu 11.9. 2013 velmi poučný článek, http://ekonomika.idnes.cz/elektronicke-aukce-elektriny-maji-sva-rizika-fnt-/ekonomika.aspx?c=A130910_223701_zahranicni_brm  který plně koresponduje s našimi informacemi a doporučeními, která v souvislosti v elektronickými aukcemi energií řešíme. Na nebezpečí účasti v elektronických aukcích upozorňuje naše poradenská kancelář již řadu měsíců. Občané by před vstupem do aukce měli dobře zvážit možná rizika. Ta jsou pochopitelně radnicemi zamlčována. V informačních letácích doručených do domácností se o nich nedočtete. V naší předvolební době se líbivá hesla o péči o občana přeci dobře poslouchají, že?  Stejně jako v případu losovacích zařízení u výběrových řízení (vice o problematice na http://www.lidovky.cz/meli-v-patach-policii-losovali-drze-dal-dy6-/zpravy-domov.aspx?c=A130407_211213_ln_domov_sk  ) se i zde nabízí otázka nad celkovou  transparentností samotných aukcí.  Naše doporučení občanům a firmám zvažující účast v elektronické aukci energií je jednoduché. Nevěřte slepě politikům na radnicích a firmám pořádajícím aukce. Ověřte si předkládané informace. Používejte zdravý rozum a dopředu pečlivě zvažte možná pozitiva i negativa.  Rádi Vám poradíme .
Provozovna: Na Splavě 53, Česká Třebová (nad prodejnou s Rybářskými potřebami).  
Provozní doba:     Úterý 15-18hod,    Středa 8-12hod  13-17hod – individuální schůzky ,     Čtvrtek 15-18hod
Kontakt: Viktor Pešek   epct@seznam.cz, tel.: 731453457 Česká Třebová
                Hana Pešková epct@seznam.cz, tel.: 731453458 Česká Třebová,  
                web: www.energetickyporadce.com / pro celou ČR/            
 
Komentář:

Kdo si článek v MFD přečte, tak musí uznat, že je psán zcela tendenčně, není v něm ani jeden konkrétní údaj, není popsán žádný konkrétní případ, pouze samé spekulace. Nakonec to  vypadá tak, jako by organizátoři akce na radnicích ušili na občany nějakou "boudu". Přitom právě představitelé na radnicích mají odpovědnost, snaží se zajistit pro občany svého města či obce co nejlepší podmínky a kdyby měli jakoukoliv konkrétní negativní informaci o firmě (v našem případě E-centre), tak by jistě do "holportu" s takovou firmou nešli. Jsou-li tedy energetičtí poradci a analytici tak dobří a prozíraví, ať popíší konkrétní případy, kdy  hromadná aukce občanům uškodila a kdo si na tom přilepšil. Jistě již mají dost zkušeností, aukcí již proběhla dlouhá řada. Škoda tedy, že článek v MFD takový případ neuvádí, ale jen straší, ač se autoři tváří jak jsou prozíraví. jistě i hromadná aukce má jistě problémy. jsou ovšem dány tím, že nikdo není jasnovidec a neví, jak se vyvinou ceny v příštím fixovaném období. ve stejných problémech budete, když si hledáte fixaci úroků na své hypotéce. Článek uvádí: na hromadné aukci můžete ušetřit, ale někdy nevíte do čeho jdete.  V případě osobního jednání s konkrétní poradenskou firmou jste na tom lépe? (mm)
Oprava silničního mostu na Lhotce  v závěru

P"vodně stanovený termín  dodavatel stavby, firma Chlkádek & Tintěra nevyužije, stavba bude předána dříve.   Možná i tak, že přiblížený termín konec září bude zkrácen a bude možné jezdit bez semaforů  již od patnáctého.  Nyní se provádí již úpravy mimo jízdní dráhu a tak se mnoha lidem zdá nelogické, proč vlastně zde musí semafory být. Jde však zřejmě o bezpečnost pracovníků, doprava na trase I/14  tu je stále hustá, zvláště nyní, když byl uzavřen úsek Dlouhá Třebová - Zacharovec.  Nejhorší je odpolední a ranní špička. některá vozidla nevydrží a zkracují si cestu na Lhotce uzoučkou objížďkou "přes kopec", čímž zde vytváří nebezpečné situace. Řidiči vydržte, už brzo bude cesta přes most volná!