Českotřebovský zpravodaj  220/2013 (12/9)                          
AUTORSKÉ ČTENÍ – BLANKA KOSTŘICOVÁ: ZÁPISNÍK

Českotřebovská prozaička tentokrát představí texty z rukopisu, které původně vznikly pro internetový Zápisník brněnského nakladatele, básníka, prozaika a organizátora kulturního života Martina Reinera. M. Reiner vyzve vždy pět autorů, aby do jeho Zápisníku přispívali každý týden – po dobu čtyř měsíců. Na každého autora tak připadá jeden pracovní den. V období od října 2012 do ledna 2013 byla jednou z pětice autorů i Blanka Kostřicová. V jejích textech se často objeví motivy z České Třebové i okolí – Jabkancová pouť, galerie Ještěr, výstava betlémů, Čertovský běh v Damníkově…
Čtení se koná v pondělí 14. 10. v 19.00 v čítárně Městské knihovny
Stříhání psů – Jana Konvalinová, Riegrova 650, Česká Třebová
pouze na objednání  -  tel.465 531 078, mobil 604 548 497

 
Návštěva Domova v Moravské Třebové

Dne 28. srpna jsme na pozvání jeli do Domova v Moravské Třebové, kde probíhala soutěž. Jako doprovod byla sociální pracovnice Hana Nádvorníková, sestřička Iveta Špaisová, řidič Roman Škeřík. Byli jsme mile přivítáni, byl připraven vozík pro paní, která špatně chodí, zařídil to pan Havelka, díky. Paní nás zavedla do společenské místnosti. Na stole bylo připraveno pohoštění a na přání nám byla uvařena káva nebo čaj. Paní nám podala zprávu o chodu Domova. Překvapilo nás, že tam mají pejsky, kočičky a andulky, které jsou
pro potěšení obyvatel. I o požáru domu, který vznikl v sousedství Domova, museli evakuovat obyvatele. S pomocí dobrých lidí a zaměstnanců to proběhlo rychle a bez problémů. Byl ohořen štít Domova. Po prohlédnutí Domova jsme v doprovodu zašli do kaple, kde pěvecký kroužek zpíval lidové i pobožné písničky. Proslov měl ředitel Domova a starosta města, odměnou byl velký potlesk. Prošli jsme se velkou a udržovanou zahradou, kde soutěže probíhaly. Zajímavé bylo složení puzzle, ve tvaru psa. Házení míčku na plechovky, na trávě do kruhu házení kokosovými ořechy nebo házení drobných mincí do hrnečku, který byl potopený v belíku vody. Zajímavé, ale dosti náročné bylo hledání dřevěných kolíčků na prádlo, které byly ve velké krabici mezi různými předměty, nesměli jsme se do krabice dívat, bylo to po paměti. Po ukončení soutěže, byly vyhlášeny výsledky. Bylo celkem osm skupin, my jsme byli na šestém místě. Z našeho Domova Česká Třebová byli tři soutěžící, každému byl udělen diplom se svým jménem a dárečkem. Jako skupina soutěžících jsme dostali dárkový balík, ve kterém bylo ovoce, zelenina i sladkosti, které jsme si rozdělili. Měli jsme z toho radost. Děkujeme!
Na zahradě byl program, kde hrála hudba a zpívala zpěvačka. Na naše přání byli ochotni písničku zahrát a zazpívat. 3x vystoupily mažoretky se střapci, oranžovými slunečníky, nakonec se šátky, měly úspěch.
Při programu jsme si pochutnávali na klobáskách, hořčici, chlebu a pivu. Chutnalo nám výborně. Přišel pán s vycvičeným psem, nejdříve mu hodil předmět (činku) z legrace, pes mu to oplatil a upustil činku daleko od pána. Druhý pokus byl proveden dobře, pán hodil činku přes brázdičku, pes brázdičku přeskočil a pánovi ji podal až do ruky, i jiné cviky. Třeba plazení psa po zemi bylo zajímavé. Obyvatelka našeho Domova pánovi řekla mysliveckou „Hantýrku“, je to popis psa, má mordu, světla, slechy, běhy, prut a rouno. Přednesla i básničku: „Kouzelník“. I když zapomněla poslední veršík, na který byla upozorněna, měla potlesk a pan ředitel to dobře ohodnotil. Budeme dlouho vzpomínat na krásně prožitý den,  za což děkujeme. I počasí nám přálo. Odjížděli jsme ve 14,45 h. Na cestě domů, nám řidič předvedl zajímavou věc. V určitém místě zastavil auto, vypnul motor a my pak pozorovali, jak jede auto zpátky dozadu. Co to je za ránu, není ještě prozkoumáno.
Když jsme přijížděli k ¨Domovu, zazpívali jsme písničku: „Sláva nazdar výletu, nezmokli jsme a už jsme tu.“ Bylo to poděkování řidiči za bezpečnou jízdu. Za vše děkují obyvatelé Domova z České Třebové, kteří se soutěže zúčastnili.

 

V České Třebové zastaví další vlaky ... píše www.zelpage.cz 
(a jak se zdá, tak nám to ani moc nepřeje) 

Česká Třebová — Již několik let slýcháváme téměř pravidelně od představitelů Pardubického kraje a zejména města Česká Třebová žádosti, aby na tamějším nádraží zastavovalo více vlaků vyšší kvality. Odůvodnění z úst politiků bývala různá — od účelnosti investice do nového dopravního terminálu před nádražím, přes důležitost města jako údajného spádového dopravního uzlu, až po nedostatečnou kvalitu vlaků nižších kategorií. (Připomeňme zdejší rozsáhlou debatu v nedávné minulosti či zamyšlení nad tím, že Česká Třebová nepotřebuje více vlaků.) Ať už však byly tyto argumenty pravdivé či nikoliv, zastavování vlaků vyšší kvality se v České Třebové s příchodem nového grafikonu opravdu s největší pravděpodobností rozšíří, a to dokonce i o vlaky soukromého dopravce.
Jak totiž vyplývá z projednaného návrhu jízdního řádu na příští rok, ve městě nově zastaví všechny vlaky v relaci Praha – Brno – Břeclav (– Rakousko/Slovensko), zatímco doposud zde stavěla pouze jejich část, která naopak projížděla stanici Kolín. Jízdní doba mezi Prahou a Brnem se přidáním zastávky pro žádný z vlaků nezmění, kritici však poukazují hlavně na snížení stability jízdního řádu a dostatečnou obslužnost sídla jinými vlaky. Daleko větší překvapení ale již před několika týdny přineslo zjištění, že v České Třebové bude zastavovat také soukromý dopravce RegioJet, který přitom tuto zastávku dlouho odmítal a dříve upřednostňoval sousední Ústí nad Orlicí. Původně se navíc objevovaly také spekulace, že v České Třebové budou zastavovat i vybrané vlaky SC Pendolino, což ale nakonec nebylo potvrzeno. Další změnu v zastavování vlaků v Pardubickém kraji přinese od prosince soukromý dopravce LEO Express, který ze svých stanic vynechá Pardubice a naopak přidá v Olomouckém kraji zajíždění s úvratí do Přerova. (Michal Jaroš)
JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA - pondělí 23. září 2013 v 15 hodin                                              

ve  studovně v nové budově Městského muzea v České Třebové  v Klácelově ulici v České Třebové.
 
PROGRAM:
1)  Zahájení
2) Majetkové záležitosti
3) Rozpočtová změna č. 3 v r. 2013
4) Zateplení MŠ Vinohrady, Česká Třebová – schválení projektu a podání žádosti o dotaci z OPŽP
5) Změna č.1 Regulačního plánu městské památkové zóny města Česká Třebová - vydání změny
6) OZV č. 3/2013 k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku
7) Různé