Českotřebovský deník 221/2013 (14.9.)                                  

Semafory na Lhotce zmizely.

Výše uvedená fotografie je minulostí. Všichni motoristé si oddechli, v posledních dnech zde byly velké kolony a zbytečná zdržení, na silnici  se již ve skutečnosti nepracovalo. Naštěstí bylo třeba uvolnit cestu pro kolonu prezidenta a tak se najednou podařilo silnici dokončit, i když i nyní ještě pokračují  dodělávky na úpravě břehů Třebovky. Celou stavební akci je však potřeba hodnotit pozitivně, dodavatel stavby zajistil od dubna do září plynulý výrobní proces nejen o pracovních dnech, ale i o víkendech.
 
Prodej garáže: prodám garáž v Benátkách v České Třebové. Cena dohodou. telefon 7367200073          

Houbařská soutěž - 2. kolo. Do redakce zatím přišlo 12 odpovědí. Uzávěrka soutěže je 20. září, potom budou odpovědi předány k posouzení Martinu Mičkovi, který provede vyhodnocení. Výsledky budou v dalším říjnovém vydání Českotřebovského zpravodaje. Ceny budou předány na  zahájení  výstavy hub uspořádaných v rámci Mykologických dnů 2013 v Ekocentru Podorlicko.

Nabízíme umístění reklamního baneru firmy na hlavní straně webové stránky Českotřebovského deníku Příznivá cena 100 Kč/měsíc. Rozměr baneru 3,5 x 2,5 cm.

Rodinné centrum ROSA - plán aktivit na týden 16. – 20. 9. 2013

Pondělí:
9.30 – 13.00 - výroba podzimních dekorací   I. - Věnce z přírodnin
Příspěvek na materiál á jeden věnec:  30,- (korpus věnce, drátek, náplň do tavné pistole)
Středa:
od 15.30 – 18.00 – Šátkování – sypaná batika
Příspěvek na materiál na jeden šátek: 50,- (šátek, barvy)
Čtvrtek:
od 10.00  - výtvarná dílnička pro nejmenší - jablíčka
Pátek:
od 10.00 – „Pohádka skřítka Kořínka“
Kapacita výtvarných dílen je omezena, proto se prosím přihlaste předem na tel č. 773 601 427 (stačí SMS)
 
Svaz tělesně postižených v České Třebové získal Putovní pohár

Okresní výbor Svazu tělesně postižených pořádal již 37.ročník sportovních her. Členům místní organizace se 17.srpna 2013 dařilo při soutěžích v pěkném prostředí v areálu hotelu Starý mlýn V Lanškrouně. Celkem se zúčastnilo 85 soutěžících v kategoriích lehce a těžce postižených a vozíčkářů. V hlavní soutěži tříčlenných štafet lehce postižených startovalo 15 družstev.Vítězem byla štafeta Česká Třebová I ve složení: Antonín Baldík,. Anna Tomášková a Jindřich Vaverka ziskem 98b, se stali nejúspěšnějším kolektivem a získali putovní pohár okresního výboru. Soutěžilo se v disciplínách šipky, granát, koule. Dalši Třebováci se umístili na 2. a 7.místě.Také soutěž těžce postižených štafet zvládli členové MO STP na nejlépe, tedy na 1. místě z 10startujících družstev. Dalším výrazným úspěchem bylo 1.místo Antonína Hondla v kategorii lehce postižení muži mezi  15 soutěžícími. Jednotlivci zdolávali celkem 9 disciplín: střelba ze vzduchovky, odhad míry, plechovky, kroužky, granát, šipky, rybíčky, míčky, koule.
MO STP v České Třebové vyslala celkem 11 startujících,kteří šířili dobré jméno v činnosti zdravotně postižených ve městě. Pro úplnost uvádíme další města, která se soutěže zúčastnila: Ustí nad Orlicí,  Lanškroun, Žamberk, Letohrad, Choceň, Lichkov, Brandýs nad Orlicí, Havlíčkův Brod, Ledeč nad Sázavou, Světlá nad Sázavou, Tábor a Králíky.       Výbor MO STP Česká Třebová
Miloš Zeman se zajímal o situaci v Explosii. Pomůže jí s exportem?

Pardubice (11. 9. 2013) - Prezident Miloš Zeman navštívil v doprovodu hejtmana Martina Netolického státní podnik Explosia. Nezajímají ho totiž pouze úspěšné podniky, ale také firmy, které se netěší nejlepší finanční kondici. Zajímal se o důvody ztrátovosti firmy, její úvěrovou zátěž, ptal se na počet zaměstnanců i jejich průměrné mzdy a především možnosti rozvoje exportu. Podle nejnovějších informací byla privatizace firmy Explosia zastavena,“ uvedl při té příležitosti hejtman Netolický a dodal: „Pardubický kraj situaci v Explosii bedlivě sleduje a bude sledovat i další kroky jejího managementu.“ Prezident upozornil, že privatizace může být dvojího druhu, a to úspěšná, která umožní prodat podnik tak, aby to pomohlo jeho rozvoji a zvýšil se počet jeho zaměstnanců. Druhou možností je neúspěšná privatizace, ta vede k zániku firmy. Jako negativní příklad uvedl Zeman podnik ČEZ Strakonice, který koupil zahraniční investor a ihned zde ukončil výrobu a propustil všechny zaměstnance.
Prezident na setkání se zaměstnanci slíbil, že jeho výsledky projedná se současným ministrem financí Janem Fischerem, jehož ministerstvo vlastní akcie firmy, a také ministrem obrany Vlastimilem Pickem. Právě armádní zakázky by mohly podle prezidenta firmě výrazně pomoci. Miloš Zeman se zajímal také o zahraniční odbytiště firmy. V případě, že bude mít firma  Explosia připraveny reálné projekty a kontrakty v zahraničí, prezident jí podle svých slov v rámci ekonomické diplomacie rád pomůže. Zmínil cesty do Izraele, na Ukrajinu a do Bruselu. Zároveň ale zdůraznil, že by stát neměl dávat bezdůvodně dotace ztrátovému podniku. Podle generálního ředitele firmy Josefa Tichého je potenciál firmy v rozvoji exportu na trhy v Mexiku a Itálii. V posledním roce podnik přijal nových 30 zaměstnanců. Na závěr setkání vyslovil Miloš Zeman přání, aby při své další návštěvě napřesrok uviděl veselejší tváře zaměstnanců.
 
Osobnosti z regionu se setkaly s prezidentem a hejtmanem

První den prezidentské návštěvy pokračoval v podvečer na Zámku Pardubice, v prostorách Východočeského muzea. Tam hosty přivítala jeho ředitelka Jitka Rychlíková. Hejtman Martin Netolický pozval osobnosti z kulturní, sportovní či vědecké a duchovní  sféry. „Berte to jako příležitost si neformálně popovídat s nejvyšším ústavním činitelem. Je to i forma našeho poděkování za vaši práci pro kraj,“ řekl na úvod. Připomenul také, že včera schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje pravidla pro každoroční oceňování osobností, které bude zahájeno v příštím roce. 
Prezident Miloš Zeman poděkoval za zajímavé setkání a popřál všem zúčastněným, ať už dělají cokoliv, aby v tom úspěšně pokračovali. Mezi pozvanými byli například architekt umělecký kovář a sochař Karel Bureš, který je autorem sochy Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě, organizátoři Smetanovy Litomyšle Eva a Jan Piknovi a Vojtěch Stříteský, ředitel Východočeského divadla Petr Dohnal, generální manažer hokejového klubu Pardubice Ondřej Šebek a předseda představenstva BK JIP Pardubice Pavel Stara. Nechyběla ani spisovatelka Marcela Marboe, ale také třeba držitel titulu Nejtvrdší hasič České republiky Lukáš Novák.