Českotřebovský deník 223/2013  (16/9)                                  
V prodejnách Konzumu můžete podpořit Oblastní charitu Ústí n.O.

Obchodní družstvo Konzum Ústí nad Orlicí zapojilo letos do svého grantového programu „Společně za úsměv“ 30 regionálních neziskových organizací a do možnosti jejich podpory přizvalo i širokou veřejnost. Oblastní charita se tohoto programu účastní s projektem na pořízení koncentrátoru kyslíku pro domácí hospicovou péči.  Projekty těchto veřejně prospěšných neziskových organizací může veřejnost podpořit do 31.10.2013 v kterékoli prodejně Konzumu, a to prostřednictvím 30Kč kuponu. Tyto kupony jsou  k dispozici v  prodejnách, na propagačních letácích Konzumu, ve střediscích Oblastní charity v Ústí n.Orl. a v Letohradě nebo je možné u pokladny v obchodech Konzumu pouze sdělit jméno podporované organizace. Zástupci Konzumu k projektu uvádí: „V letošním roce darujeme ze svých prostředků částku 100 000 Kč. Tento dar bude rozdělen podle volby vás – našich zákazníků, a to v poměru, v jakém jste přispěli jednotlivým organizacím. Společně tak dokážeme víc.“ Více o zapojených projektech a aktuální stav konta všech organizací je možno sledovat na www.konzumuo.cz/szu  
Děkujeme za podporu projektu Oblastní charity s č. 09  -  pořízení koncentrátoru kyslíku pro domácí hospicovou péči.
Iva Marková
Co se dělo o deštivém víkendu

Pátý ročník Festivalu živého pravěku.
Nepříznivé počasí vytvořilo v pravěké osadě bahnitý terén, který byl na povrchu upraven pomocí chvojí z nedaleké těžby. V sobotu pršelo dlouhodobě,   proto přišlo málo lidí,  některé činnosti se nedaly provozovat, např. kovářské řemeslo i další, kde se pracuje s ohněm. V provozu však byla podle jeho slov např. textilní dílna, návštěvníci mohli vidět zpracování vlákna, a tkanin, v kuchyni se pekly placky. Provoz osady byl tedy omezen, návštěvníci, kteří přišli, ale i tak mohli vidět, jak se každoročně v pravěké osadě něco změní a zdokonalí.
 
Lanškrounská kopa
Vytrvalý déšť a vítr se podepsaly také na jedné z nejvýznamnějších turistických akcí kraje na Lanškrounské kopě, která  měla letos právě 45. ročník. Skalní příznivci alůe přišli, píše se až o dvou tisícovkách  pochodníků.
 
Den
Regionu Orlicko – Třebovsko
Tradiční cyklojízda starostů členských obcí a měst, otevřená všem příznivcům cykloturistiky se konala v pověstný pátek třináctého.
Den Regionu Orlicko – Třebovsko se konal už po dvanácté.Účast ze strany starostů i veřejnosti byla dostatečná. Trasa vedla z Libchav do obce Třebovice, k pelotonu bylo možné se přidat po cestě jlo asi 50 cyklistů. Účastníci si prohlédli areál Koučink Akademie v Libchavách a  nový areál bikerů pod Duklou v Ústí nad Orlicí. Zajímavá byla  zastáka v Semaníně, kde si cyklisté zuli boty a vyzkoušeli knajpoviště (brouzdaliště určené k otužování) na naučné stezce. Trasa končila v Třebovici, kde hrála kapela ...

Vinobraní v Přívratu: vysoká účast i při špatném počasí pořadatelé odhadují asi 1500 účastníků.

 
POHÁR ČESKÉ POJIŠŤOVNY ŽEN 2013 - ŽENY OT DRUHÉ!


O víkendu 14. a 15.9. proběhlo pod naší pořadatelskou taktovkou 1. kolo Poháru České pojišťovny žen - moravská část. Tento Pohár se hraje po celé České republice a přihlašují se do něj týmy z různých měst a klubů. Pohár patří do přípravné části před samotnou ligovou soutěží.Ženy OT se poháru účastní pravidelně, letos se utkaly s družstvy: FBC Ostrava ("nováček" v extralize), TJ Znojmo (2. liga), FBC Ossiko Třinec (2. liga), FBK Jeseník (1. liga). Ženy Pohár zvládly dle očekávání! Umístily se na 2. místě a postoupily do dalšího kola -  pouze jedna prohra je dělila od 1. místa. V následujících 14ti dnech proběhne další kolo, kde se naše ženy utkají s FBC Viking Kopřivnice.
 
FbK OT x FBC Ostrava
Do prvního zápasu v sobotu jsme šly s odhodláním uhrát co nejlepší utkání a chtěly jsme soupeřky překvapit. Věděly jsem, že nastupujeme proti staronovému extraligovému celku, které nebylo radno podcenit. První dvě třetiny jsme se horko těžko dostávaly do tempa a nevyužívaly jsme střelecké šance, které jsme si vypracovaly. Ostravské hráčky využívaly svého lepšího pohybu po hřišti a naší nedůrazné obranné fáze. Během dvou třetiny jsme obdržely 4 góly. Třetí třetina se výrazně lišila od předešlých dvou. Naše hra, pohyb i gólová potence se zlepšila. Poslední třetina patřila nám, snížily jsme stav na 4:3. Škoda jen, že jsme nenasadily tempo hned ze začátku zápasu.

FbK OT x TJ Znojmo
Proti družstvu, který v prvním kole Poháru nakonec skončil na posledním místě jsem nastoupily v sobotu v podvečerním čase. Papírově nejslabšího protivníka jsme přehrály skórem 14:1. K vidění byly hezké kombinace a mnoho branek, bohužel soupeřky na nás nestačily a my jsme toho využily. Z toho zápasu si odnášíme zkušenosti a hodně branek, k rychlé a dramatické hře nedošlo.
I tak děkujeme soupeřkám, že šly vstříc všem družstvům a své porážky vzaly s hrdostí.
  
FbK OT x FBC Ossiko Třinec
Náš první zápas v neděli byl proti druholigovému Třinci. Soupeřky jsme nebraly jako lehkého protivníka, naopak jsme věděly, že začátky našich utkání jsou slabší a nechtěly jsme dopustit, aby nás překvapily. Bohužel jsme druhou minutu první třetiny nezvládly a třinecké nám vstřelily první branku, kterou jsme dotáhly až u konce první třetiny. Ve druhé třetině se naše střelecká potence zlepšila, hra byla pohledná a rychlá, skóre jsme navýšily o další čtyři branky. Třetí třetina patřila také našim ženám a třinecká golmanka musela sbírat míčky zpoza svých zda hned čtyřikrát. Napínavější to chtěla udělat naše obránkyně, která si neúmyslně ve třetí třetině srazila odražený míček do vlastní branky. Konečný stav 2:9
 
FbK OT x FBK Jeseník
Zápas o druhé místo jsme sehrály se starým známým Jeseníkem, kterého potkáváme v 1. lize. Několikrát nás soupěřky v ligových zápasech dostaly svou hrou do pasti a my jsme jim nedokázaly vzdorovat. Na Poháru jsme však zápas táhly my - ženy OT. Zápas musel být z hlediska diváckého pohledný a rychlý, šance míjela šanci. Během první a druhé třetiny jsme soupeřkám nastřílely 7 gólů. První kontaktní gól od jesenických jsme dostaly v půlce druhé třetiny, kdy došlo k trestnému střílení.  K velkému bloku z naší strany došlo ve třetí, kdy jsme dostaly 4 rychlé góly zejména z dorážek. Bylo to velké pochybení, kdy jsme daly soupeřkám šanci nás dohnat.
V poslední části třetí třetiny jsme se vrátily zpět do hry a míček jsme korigovaly my, takže jsme už nenechaly více ohrozit branku.
 
Konečné pořadí: 1. FBC Ostrava 2. FbK Orlicko Třebovsko 3. FBK Jeseník 4. FBC Ossiko Třinec 5. TJ Znojmo
Díky třem výhrám a jedné porážce jsme skončily v tabulce na 2. místě. V dalším kole se ženy OT utkají s FBC Viking Kopřivnice.

Sestava:
Benešová Zdeňka - Šedová Kristýna (C), Jirušková Alice, Köhlerová Lucie, Ulbrichová Michaela, Hamplová Jitka - Drvoštěpová Renáta, Bednářová Kristýna, Bednářová Aneta, Špatenková Dita, Romančáková Jitka, Vytlačilová Pavla, Zindulková Markéta, Třísková Pavla, Hrudová Tereza
Tři regiony navazují uzavřením memoranda na odkaz společné minulosti

Pardubice (16. 9. 2013) – Trojstrannou dohodu o spolupráci stvrdili na pardubickém hejtmanství o víkendu svými podpisy předseda Prešovského samosprávného kraje Peter Chudík, předseda Zakarpatské oblastní státní správy Oleksandr Ledyda a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  
„Memorandum nám usnadní vzájemnou výměnu informací, zkušeností a poznatků při práci ve veřejné správě a samosprávě, při rozvoji hospodářské a obchodní spolupráce, rozvoji cestovního ruchu, ale třeba i využití podpory z mezinárodních fondů,“ shrnul jednotlivé body memoranda hejtman Martin Netolický a dodal: „Například Destinační společnost Východní Čechy díky navázaným kontaktům již o víkendu prezentovala na veletrhu v Zakarpatí příležitosti pro turisty v našem kraji.“  
S myšlenkou trojstranné dohody přišel v květnu letošního roku na základě dobré předchozí spolupráce předseda Prešovského samosprávného kraje Peter Chudík. „Jsem přesvědčený, že je na co navazovat, pojí nás nejenom společná historie, ale také dosavadní velmi dobrá spolupráce s oběma regiony. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli pro rozšíření dosavadní dvoustranné spolupráce na trojstrannou dohodu,“ sdělil Peter Chudík.  
K navázání kontaktů v Zakarpatí se Pardubický kraj inspiroval u kraje Vysočina, který vzájemné vztahy s oblastí bývalé Podkarpatské Rusi buduje už několik let. V červnu zastupitelstvo Pardubického kraje schválilo finanční dar v hodnotě 150 tisíc na kompletní vybavení jedné třídy základní školy v Koločavě. „Řadu let nám pomáhaly zejména země na západ od nás a nyní nastal čas, abychom tuto pomoc vraceli zase těm, kteří to potřebují nyní. Vybavení do třídy v Koločavě jsme nechali vyrobit a zakoupit přímo v zakarpatské oblasti od místních výrobců a obchodníků a tím jsme jednak ušetřili, ale také pomohli na konkrétním místě,“ řekl hejtman Martin Netolický, který tento týden v Koločavě otevře nově zařízenou třídu.  
Představitelé všech tří regionů si o víkendu prohlédli dělostřeleckou tvrz Bouda nedaleko Králík. Hraniční opevnění je součástí předválečné společné historie všech tří oblastí, a bylo tak pro představitele zahraniční delegace překvapivou novinkou. Tento významný turistický cíl kraje je navzdory deštivému počasí úplně nadchl.  
Společně také navštívili sobotní dostihy se 4. kvalifikací na Velkou Pardubickou. Poté, co předali ceny v dostihu Arnošta z Pardubic, diskutovali o možnosti uspořádat Dostihový den partnerských regionů, věnovaný nejen oblastem, ale také partnerským městům.
Dožínky na pardubickém zámku lákají na pozdní léto na vsi

Pardubice (16. 9. 2013) - Mumraj a veselí s vůní lahodných pochoutek a atmosféra venkovského babího léta. To budou Dožínky 2013 na pardubickém zámku, které dostaly podtitul Pozdní léto na vsi. Nebude chybět cimbálová kapela a atmosféru lidového veselí podtrhne flašinetář. Letošní oslava žní, řemesel i šikovných rukou vypukne v neděli 22. září. Oslavy zahájí náměstkyně hejtmana Jana Pernicová  a radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil v jednu hodinu odpoledne. Akce budou pokračovat i v pondělí 23. září, kdy se zámecké nádvoří i zámek zaplní žáky ze škol z celého Pardubického kraje již o půl deváté ráno. „Letos chceme návštěvníky provést letními i podzimními zvyky. Na výrobě tradičních výrobků se budou podílet se zkušenými řemeslníky i žáci našich středních škol,“ zve na Dožínky náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. „Myslím, že i tentokrát jsme se při přípravě Dožínek trefili do vkusu návštěvníků. Na pardubický zámek je nepochybně přilákají dobroty připravované podle starých receptur, nebo ukázky umu mladých řemeslníků. Děti potěší ručně vyráběné hračky, různé soutěže nebo možnost ochutnat bramborové placky s povidly,“ vyzdvihuje atraktivní program chystaný studenty středních škol Pardubického kraje Jana Pernicová. Na zámeckých dožínkách bude své umění předvádět více jak dvě stě studentů středních škol se svými učiteli. Na historickou věrnost pracovních postupů budou dohlížet odborní pracovníci z Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě a Východočeského muzea v Pardubicích.
 
Co si návštěvníci vyrobí, to si odnesou domů
Vedle tradičních dobrot, hraček či podkov pro štěstí z  rukou mladých kovářů uvidí zámečtí hosté i třeba ruční praní prádla, výrobu mýdla, vaření povidel či šlapání zelí. Návštěvníci si pod vedením studentů středních škol budou moci vyrobit autíčka, stojánky na telefon, formičky na cukroví, vyšívané dečky nebo třeba podzimní dekorace. Vlastní výtvory si budou moci samozřejmě odnést domů. „Děti určitě potěší ukázka mláďat domácích zvířat. Velkou atrakcí bude jistě i projížďka kočárem, do kterého budou zapřažení starokladrubští koně,“ upozorňuje Jana Pernicová.   

 

K ochutnání budou MLSy Pardubického kraje
Letošní akce se zúčastní i zástupci zemědělců z Pardubického kraje, kteří předvedou nejmodernější zemědělskou techniku. Budou se zde také prodávat výrobky oceněné značkou MLS Pardubického kraje.