Českotřebovský deník 224/2013 (17/9)                                   
MEZINÁRODNÍ VARHANNÍ FESTIVAL
ZDEŇKA POLOLÁNÍKA LETOS PODEVÁTÉ

Mezinárodní varhanní festival se koná v říjnu 2013 již po deváté, uskuteční se další čtyři páteční varhanní koncerty, opět bude i zahraniční účast. Celkový počet realizovaných festivalových koncertů tak dosáhne již čísla 36. Ještě v devadesátých letech jsme si v České Třebové nedokázali představit, že stoleté dosluhující varhany projdou procesem resuscitace a modernizace v moderní nástroj, na kterém budou hrát naši přední i zahraniční varhaníci. Moudrým rozhodnutím zástupců církve v součinnosti s Městským zastupitelstvem bylo rozhodnuto o opravě a rozšíření varhan. Polovina finanční částky byla hrazena z prostředků církve (dary, sbírky, benefiční koncerty), druhá polovina z celkové částky 3 miliónů korun (tedy 1,5 mil.Kč) byla uhrazena z rozpočtu města. Celé dílo bylo dokončeno a kolaudováno v září 2004.
Díky realizované rekonstrukci a rozšíření varhanního nástroje v kostele sv. Jakuba a pozdějšímu oživení, spíše však zmrtvýchvstání barokních varhan v rotundě sv. Kateřiny, máme v našem městě pro pořádání varhanního festivalu dobrou základnu. Máme také velkou podporu v osobě hudebního skladatele Zdeňka Pololáníka. Díky němu se na festivalu také hrají současné skladby a že zde vystupují naši i zahraniční přední varhaníci. Hlavním dramaturgem festivalu je Irena Chřibková, titulární varhanice baziliky sv. Jakuba v Praze.
Jeden koncert je vždy obsazen významným zahraničním interpretem, letos Ulrike Northoff (Německo) na druhém se představí vynikající domácí sólista Lukáš Hurtík. V rotundě sv. Kateřiny se uskuteční 3. koncert spojený především s interpretací staré hudby. Letos zde vystoupí Jiřina Dvořáková – Marešová (varhany) a Jana Vonášková Nováková - housle. Závěrečný koncert je věnován posluchačům uměleckých škol - obor varhany. Letos zde vystoupí posluchači AMU Praha. Na koncertech obvykle zazní také varhanní dílo Zdeňka Pololáníka, skladatele, který do kancionálu Českých a moravských diecézí přispěl zhudebněním více než tří desítek písní, antifon a responsoriálních žalmů. V roce 2005, u příležitosti jeho 70. narozenin, byl po něm “náš” Mezinárodní varhanní festival v České Třebové pojmenován. Věříme, že na našem festivalu budeme moci i letos Zdeňka Pololáníka přivítat.
 
Kdo je Zdeněk Pololáník?

Zdeněk Pololáník (nar. 1935) absolvoval v rodném Brně na konzervatoři varhany a na JAMU skladbu. Po roce 1989 působil jako varhaník v brněnské katedrále a založil na JAMU oddělení duchovní hudby. Kromě řady skladeb, filmové a scénické hudby má v jeho tvorbě duchovní hudba důležité místo. Je zastoupena skladbami k liturgii i pro koncertní provedení. Do koncertní duchovní hudby patří zejména celovečerní oratorium pro sóla, smíšený sbor a velký symfonický orchestr na kompletní text Písně písní v hebrejském originále. Další skladby z této oblasti jsou zhudebněné texty Žalmů v nejrůznějších podobách vokálního a ná- strojového obsazení (Cantus psalmorum, Andělské poselství světu, Cantus laetitiae, Velikonoční cesta, Nabuchodonosor, Poselství vánoc, Koleda, Adventní písně a sbory atd.). V jeho tvorbě mají svoje místo též varhany jako sólový nástroj (Sonata bravura, Sonata laetitiae, Esultazio e pianto, Burlesca) či s klavírem (Variace pro varhany a klavír, Dodici preludii). Posledním významným dílem Zdeňka Pololáníka byla opera Noc plná světla. Její světová premiéra se uskutečnila v pátek 28. června 2013, touto premiérou zakončilo Moravské divadlo Olomouc jarní sezónu. Je to silný příběh s duchovní tematikou. Libreto napsal Josef Hrdlička, světící biskup olomoucký. Předlohou se mu přitom stal text francouzského spisovatele a dramatika Paula Claudela Zvěstování Panně Marii. Drama o lásce, sebeobětování, hledání víry a smyslu oběti. Na přípravě partitury opery spolupracoval doc. František Preisler.
Prodám byt 1+1 v OV,sídliště Křib Česká Třebová,
cena dohodou. Kontakt: 737181040.

VÍTĚZNÝ VOLEJBALOVÝ TURNAJ ŽEN   SVITAVY

V sobotu 14.9. se ženy zúčastnili prvního halového a zároveň posledního přípravného turnaje, který uspořádal již po jedenácté svitavský volejbalový klub v hale Na Střelnici. Turnaj se hrál systémem každý s každým na dva hrané sety a zúčastnilo se celkem sedm družstev – Česká Třebová (2.liga), Lanškroun (2.liga), Chvaletice (2.liga), Letovice (KP 1), Svitavy A a B (KP 1) a Dolní Újezd (KP 1). Všechny zápasy se českotřebovským děvčatům i v poněkud okleštěné sestavě podařilo hravě vyhrát poměrem 2:0 a obhájit tak loňské vítězství.
 
Gratulujeme a přejeme úspěšnou sezonu 2013/2014!!!!!!

 

Sestava:
 
Horáková, Janďourková, Kvapilová, Tomanová, Gottwaldová, Hýblová, Dudlová  a Lázničková.