Českotřebovský deník 225/2013 (18/9)                                  
Stručně a aktuálně


Výstava k 90. výročí Bendla

Ve výstavní síni Kulturního centra byla ve středu v 18 hodin otevřena výstava k 90. výročí založení pěveckého sboru Bendl Česká Třebová. Kulturní program na vernisáži zajistil samozřejmě samotný Bendl, s hlavním projevem  vystoupil ředitel Kulturního centra doc. František Preisler. Výstava je velmi zajímavá, mapuje historii i současnost sboru. Na instalaci a přípravě výstavy se společně se členy Bendla podílela Mgr. Marta Demelová. Musela vybírat z 21000 (!) fotografií  z fotoaparátu Jiřího Kadavého, ze kterých bylo nakonec vybráno 310 nejlepších a nejzajímavějších. Exponáty se starší doby zajistilo pro výstavu Městské muzeum.
 
Mezinárodní konference v Národním domě


V Národním domě byla ve středu 18.9. zahájena třídenní odborná konference s mezinárodní účastí, kterou pořádá Asociace českých strojních inženýrů a Univerzita Pardubice - Dopravní fakulta Jana Pernera.  Konference se koná střídavě vždy jednou za dva roky  v České Třebové  a v Žilině. Naposledy se tedy tato konference konala v České Třebové před čtyřmi lety. Zahájení konference se konalo za účasti hostů, mezi kterými byl krajský radní pro dopravu Ing. Jaromír Dušek, generální ředitel Českých drah Ing. Dalibor Zelený, rektor Univerzity Pardubice Prof. Ing. Miroslav Ludwig, zástupce vysoké školy dopravní v Žilině Prof. Zvolenský a také děkan Dopravní fakulty Jana Pernera Prof. Ing. Bohumil Culek, CSc.
 

Přístupová komunikace k třem bytových domům z bývalého majetku Primony je stále  nedořešena


Majitel pozemků kolem privatizovaných domů podnikatel p. Jirges z Lanškroun popírá, že by to byl on sám, kdo přehradil přístupovou cestu, byl údajně na dovolené.  Dopis do vlastních rukou s příkazem k uklizení nakonec převzal po doručení policií a telefonicky slíbil odboru dopravy MěÚ, že překážky odstraní. Jeho záměrem je podle osobního sdělení využívat pozemek k placenému parkování, nebrání se ani odprodeji, ovšem pouze celého "Balíku", který musel od likvidátora Primony letos na jaře odkoupit.  Domnívá se, že asfaltová přístupová cesta není komunikací, neboť je vedena na katastru jako "ostatní plocha".  Opak je však pravdou. Na  této parcele je realizována stavba, která má jednoznačně charakter komunikace, na ní se vztahuje platnost silničního zákona a ten neumožňuje  beztrestně instalovat jakékoliv překážky, existuje tam odpovědnost za bezpečnost atd. Jak se  zdá, tak celá kauza bude mít další dlouhý vývoj.  Já jsem se domníval, že  překážka instalovaní 27.8., musí být ještě ten den odstraněna,  případ se však táhne již tři týdny a řešení je v nedohlednu. Do řešení se však již zapojilo Město Č. Třebová.

 

Praskliny ve foyeru Malé scény se zvětšují, je zaděláno na větší problém


Stavba je v takovém stavu, že není ani možné využívat prostor šatny pro diváky,  ve zdi ani nedrží věšáky apod. Statické zajištění objektu bude jistě stát dost peněz. Zatím se počítá se zvýšením částky na údržbu na 120 tis. Kč, ale to jistě stačit nebude.  Mnozí se ptají, zda  není na vině firma , která prováděla před několika lety rekonstrukci objektu, měnila se dispozice místností ve foyeru, vzpomeňte si, že v dnešní šatně byla dříve kancelář a v sousedství WC.  Po rekonstrukci vzniklo na druhé straně foyeru.  Existují také názory, zda by se nemělo spojit statické zajištění objektu s dostavbou spojovací chodbičky  mezi foyerem a zázemím jeviště, nyní je třeba, aby účinkující (kterých může být při školních představeních hodně) chodí  venkem po silnici nebo přes sál.  Možná by  tato chodbička mohla  pomoci staticky stabilizovat objekt Malé scény postavený na terénním zlomu.... O tom, jak to v Malé scéně vypadá se můžete přesvědčit na koncertu k 90. narozeninám sboru Bendl.... 

 
Týden pro duševní zdraví v České Třebové

Již je tomu 3 a půl roku od založení Orlickoústecké pobočky neziskové organizace Péče o duševní zdraví. Duševně nemocným sdružení nabízí pomoc při řešení praktických a sociálních problémů. Co to znamená v praxi? Pomoc při jednání s úřady, majiteli bytu, sousedy. Pomoc při zařizování lékařské péče. Pomoc při finančním hospodaření, řešení dluhů a závazků. Pomoc při hledání zaměstnání. Poradenství a nácviky situací – aby si nemocný příště poradil sám nebo věděl, na koho se může obrátit.
V kvalitě péče i informovanosti veřejnosti se leccos zlepšilo, přesto se zdá, že duševní onemocnění zůstávají jedním z posledních společenských tabu. Tato tabu bouráme díky osvětové akci Týden pro duševní zdraví.
Lidé se tématu duševního onemocnění bojí, nepřijímají je, mají mnoho předsudků a představ, které nejsou pravdivé. To samo o sobě znepříjemňuje život nemocných a často vede k bludnému kruhu hospitalizací a další stigmatizace. Jedině otevřená diskuse, osvěta a cílené podávání informací může zlepšit pozici a vztahy duševně nemocných v přirozené komunitě. Tomu slouží akce pod hlavičkou Týdny pro duševní zdraví - Východní Čechy.
V rámci této akce bude ve městě probíhat ve dnech 10. 10. 31. 10.2013 putovní výstava na téma „I NEMOCNÁ DUŠE MŮŽE BÝT TVOŘIVÁ“. Jedná se o výstavu autorských děl lidí s duševním onemocněním. Na uspořádání výstavy se podílely sdružení Péče o duševní zdraví a Domov na hradě Rychmburk. Výstava zavítá do 6 měst a jedním z nich je i Česká Třebová, kde ji lze shlédnout v otevírací době Kavárny U Tygra, uvedla vedoucí pobočky Iva Sedláčková. Více informací o plánované akci naleznete na www.pdz.cz.
Naši práci bychom nemohli dělat bez aktivního kontaktu a podpory místních médií. Proto budeme rádi za otištění pozvánky na výstavu.
Jste srdečně zváni!
Kontakt: Mgr. Jana Jiřelová, sociální pracovnice  o.s. Péče o duševní zdraví, Malé Hamry 355, 562 01 Ústí nad Orlicí
W: http://www.pdz.cz, E: jana.jirelova@pdz.cz, T: 774 915 759
Občanské sdružení Péče o duševní zdraví 
Již 15 let se zabýváme pomocí lidem s duševním onemocněním a jejich rodinám. Sociální služby poskytujeme na Pardubicku, Královéhradecku, Chrudimsku, Jičínsku, Rychnovsku a Orlickoústecku. Organizujeme vzdělávací kurzy nejen pro pracovníky v pomáhajících profesích. Pořádáme osvětové a kulturní akce na podporu společenského povědomí o životě lidí s duševním onemocněním.
 
Pojď bruslit!        Pojď bruslit!              

                  Hokejový oddíl                                                                                        Hokejový oddíl

       TJ Lokomotiva Česká Třebová                                                         TJ Lokomotiva Česká Třebová

          Tě zve do Školičky bruslení                                                            Tě zve do Školičky bruslení

     Začínáme 3.října v 15:30 hodin                           Začínáme 3.října v 15:30 hodin

      na zimním stadionu v České Třebové                                            na zimním stadionu v České Třebové

                            info :                                                                                                                   info :

                  tel.: 737 564 093                                                                                            tel.: 737 564 093                                                             

    e-mail : hcceskatrebova@seznam.cz                                              e-mail : hcceskatrebova@seznam.cz

          www.hokej-ceskatrebova.cz                                                                www.hokej-ceskatrebova.cz    

             

Prodám byt 1+1 v OV, sídliště Křib Česká Třebová,
cena dohodou. Kontakt: 737181040.

 

 


SŠUP chystá hned dvojitou porci. Přijďte ochutnat!


Ústí n. O. – Dvě výstavy jedné školy, na dvou místech, v jednom městě a v jeden den. To tu ještě nebylo! Střední škola uměleckoprůmyslová ale nabídne přesně takový dvojboj návštěvníkům výstav uměleckých oborů ve čtvrtek 26. září. Zatímco první zastávka je naplánována na 16. hodinu do Galerie pod radnicí, o hodinu později se bude pokračovat v Hernychově vile. A na co se mohou příznivci umění těšit?

To nejlepší, co vzniklo

V městské galerii, kde je „umprumka“ pravidelným hostem, se představí čtyři z pěti uměleckých oborů. Naposledy zde studenti vystavovali v září loňského roku. Letošní expozice nazvaná Design explosion! bude mít poněkud jiný obsah než předchozí rok. „Větší prostor dostanou naši fotografové a umělecká grafika,“ informuje vedoucí uměleckých oborů Jaroslav Habrman s tím, že převážná část vystavených prací pochází z dílen žáků loňských třetích a čtvrtých ročníků, nechybí tedy ani maturitní práce.

Výtvory pátého z vyučovaných uměleckých oborů, kterým je Design oděvů, ovšem příchozí v galerii nenaleznou. Oděvářská tvorba našla nové útočiště v nedaleké Hernychově vile.

K vidění přes 40 modelů!

Z iniciativy městského muzea může totiž SŠUP až do 24. listopadu využít jeho rozsáhlých prostor a prezentovat desítky zajímavých modelů. Především těch, které proslavily ústeckou školu za hranicemi. „Představíme mimo jiné všechny kolekce z posledních let, které nás reprezentovaly na mezinárodní soutěži v Prešově a získaly řadu ocenění,“ říká Jana Salabová z pedagogického sboru školy, jež se spolupodílí na přípravě výstavy, a přidává další tip: „Chceme také ústecké veřejnosti zblízka ukázat model, který jsme před třemi lety tvořili pro soutěž Miss. Z Prahy máme přislíbeno jeho zapůjčení.“

Mezi oděvními kolekcemi nechybí ani práce posledních maturantů, které neunikly pozornosti televizních kamer a dostaly se do celostátního vysílání.

Bez zajímavosti není, že díky spolupráci muzea a školy by co nevidět měl vzniknout jiný zajímavý model. „V rámci interakčních programů chce muzeum pořádat další aktivity. Bude vypsaná soutěž do 16 let, tedy pro žáky základních škol a naše potenciální studenty. Půjde o nejzajímavější návrh oděvního modelu. Ten bude v lednu vybrán, naší školou zrealizován, na akci Ústí v pohybu představen veřejnosti a předán autorovi k užívání,“ zmiňuje ještě Jana Salabová.

Čtvrteční dvojboj

Druhá ze čtvrtečních vernisáží plynule navazuje na úvodní v Galerii pod radnicí, její začátek je naplánován na 17. hodinu. Stejně jako úvodní podnik ji okoření hudební doprovod a navíc také módní přehlídka.

Příznivci umění a patrioti školy tak mají 26. září jedinečnou možnost na kulturní dvojboj Design explosion! a Mode explosion!, spojený s příjemnou podzimní procházkou. (jp)