Českotřebovský deník 231/2013  (27.9.)                                 

Slavnostní otevření studovny  se uskutečnilo 27. září 2013 podvečer za účasti hostů, mezi kterými byl především syn Karla Holbika Thomas. Sláva to byla veliká, přijel také  hejtman Pardubického kraje  JUDr. Martin Netolický, starosta města Jaroslav Zedník, autor návrhu, projektu a realizace Ing. arch. Pavliňák, předseda Spolku gymnázia PhDr. Petr Poldauf.  Studovna byla pořízena a vybavena díky finančnímu daru z pozůstalosti prof. Karla Holbika, bývalého studenta českotřebovského gymnázia. Návrh na realizaci interiéru a vybavení studovny je originální, neotřelý, tvůrcem návrhu je Ing. Filip Pavliňák z Brna. O jeho dobrém jméně a úrovni jistě vypovídá i to, že vytvářel návrh interiéru pracovny hejtmana Pardubického kraje. Karel Holbik (1920-2006) studoval na českotřebovském gymnáziu v letech 1932-1939. Po absolvování Právnické fakulty UK odjel v prosinci 1947 studovat do USA. V roce 1955 získal titul Ph.D. v oboru Ekonomie a národní hospodářství. Poté přednášel na bostonské a harvardské univerzitě, ve Francii, Tunisu a Bruselu. Několik let byl vedoucím finančního oddělení OSN v New Yorku. Po roce 1989 se rád vracel do České Třebové, podporoval místní gymnázium a kulturní organizace.  Otevření studovny se jménem Karla Holbika je počin hodný zaznamenání, jak řekl ve svém projevu hejtman Martin Netolický, tak nezná v rámci kraje žádný příklad toho, že by se něco podobného opakovalo na jiné střední škole v našem kraji.  "Studovna se otevírá shodou okolností v  bývalé učebně, do které jsem já jako malý primán začal chodit a seděl jsem tady vzadu v poslední lavici,"  řekl ve svém projevu hejtman s tím, že  tím  bližší má k novému projektu vztah. Studovna bude sloužit studentům gymnázia plně již od pondělí 30. září, je vybavena počítačem, v odděleném proskleném boxu je příruční knihovna a mnoho místa pro diskuze i studijní přípravu.  "Studovnu jsem navrhoval s vědomím, že nemůže kopírovat dobový styl architekta Dryáka, který školu před 10%0 lety postavil, ale v moderním stylu, v protikladu k architektuře budovy," řekl brněnský architekt Pavliňák.
Fotografie Luboš Kozel

 


Obchůdek Zelená žabka

nabízí stélky a boty Hanák. Je to unikátní objev Josefa Hanáka, s uděleným patentem, jsou klinicky testované.  Chcete- li být zdraví, zajistěte tyto biomechanické aktivní stélky pod chodidly od rána do večera v každé obuvi. Nohy si zaslouží naši pozornost!

Akce Energy na říjen: 1 + 1 ZDARMA


Při zakoupení jednoho produktu obdržíte druhý produkt ve stejné nebo nižší hodnotě zdarma: Cytosan, Cytosan Inovum, Cytosan gel,      

Cytosan mýdlo, Cytosan šampon, Balneol. Humáty v těchto výrobcích obsažené, jsou velkými pomocníky při ošetření našeho těla zevnitř  i zvenku.


Najdete nás v objektu bývalé Rybárny v ulici Na Splavě 53, tel. 465 534 679, 777 123 668.

 

Den charity 2013 - jaký byl                                                    

V sobotu 7. září pořádala Oblastní charita v Ústí nad Orlicí už potřetí akci s názvem Den charity. V příjemném prostředí zahrady místního  děkanství strávilo odpoledne kolem 100 návštěvníků.
Celostátní propagační akce je pořádána u příležitosti svátku sv. Vincence z Pauly, patrona charitních zařízení. Hlavním motivem této akce je ale potřeba poděkovat, jak uvedla ředitelka Oblastní charity Ing. Marie Malá v úvodu: „Děkujeme našim dobrovolníkům, koledníkům tříkrálové sbírky, dárcům. Hodně nám pomáháte v naší práci. Vážíme si vás.“
Od 13 hod. si mohli zájemci prohlédnout prostory charitní budovy v ulici 17. listopadu,  kde jsou kanceláře sester ošetřovatelské služby, občanské poradny a půjčovny kompenzačních pomůcek.
Další program proběhl na farní zahradě. Na úvod Charitě poděkoval pan děkan Vladislav Brokeš, který vyzdvihl její dobré působení v Ústí. Poté zde byly představeny služby, které poskytuje Oblastní charita v regionu Orlickoústecka. S velkým ohlasem se setkalo vystoupení romských dětí z občanského sdružení Světélko Vysoké Mýto, které předvedly národní tance v doprovodu vlastní hudební skupiny. Tradičně také zazpíval oblíbenec paní a dívek, nevidomý zpěvák Radek Žalud. Zábavné odpoledne zakončila litomyšlská blues-rocková skupina Blabovy stromy, která svůj repertoár uvádí slovy: „Přáli bychom si, aby ve stínu Blabových stromů mnozí objevili alespoň malý pramínek věčné pravdy a lásky.“
Byl to pěkný den. A pro všechny naše příznivce a pomocníky při Tříkrálové sbírce, kteří zde nemohli být a užít si program, máme vzkaz: Děkujeme za vše, co děláte pro Charitu!
Iva Marková