• V pátek 20. září se v ve zcela zaplněném sále Malé scény konal jubilejní koncert českotřebovského smíšeného sboru Bendl, kterým sbor připomněl zdejší kulturní veřejnosti již devadesátileté výročí od založení pěveckého sboru (1923). Byl to také současně úvodní koncert 52. koncertní sezóny českotřebovského Kruhu přátel hudby. Proto také úvod koncertu patřil předsedovi Kruhu přátel hudby RNDr. Jaroslavu Demelovi. Místo dlouhého vzpomínání na úplné počátky sboru Bendl připomněl především posledních dvacet let činnosti a pozval také sbormistry, kteří  se na práci sboru v této době podíleli. Byla to např. Petra Kotyzová (Helebrandová), která mimo sbormistrovství Bendla také úspěšně vedla dětský pěvecký bor Kajetánek a také Mgr. Jiří Kadavý mladší, nyní působící na konzervatoři v Kroměříži. Dalšího sbormistra, se kterým si Bendl padl do oka, byl předčasně tragicky zemřelý Petr Pálka.  I ten zanechal na jubilejním koncertu svou stopu, neboť v programu nechyběly dvě části jeho Ralbické mše, kterou před lety společně nastudoval se sborem Bendl a lužickosrbským sborem Lilija z Ralbic: Aleluja a Sanctus. Na koncert přišli i gratulanti.  Jako zástupce českotřebovské radnice popřála sboru Bendl  mnoho dalších úspěšných koncertů místostarostka Jaromíra Žáčková a gratulovat také přijeli zástupci pěveckého sboru Žerotín z Brandýsa nad Orlicí, se kterým Bendl úzce spolupracuje jak programově, tak i personálně, neboť někteří členové Bendla se aktivně zapojují i do práce sboru v Brandýse nad Orlicí. Mimo sbormistra Josefa Menšíka  také dirigovala dvě skladby druhá sbormistryně Bendla Pavla Skopalová. Zpívalo se  nejen česky, ale také v italštině, španělštině a angličtině, na koncertu měl Bendl možnost představit celou šíři svého repertoáru. Program koncertu obohatilo také vystoupení Jiřího Kadavého (klavír) a Alžběty Poukarové (violoncello). Na koncert přijela také delegace  z radnice v partnerském městě Agrate Brianza. přiletěli do Brna, ale objížďka na silniční trase na Českou Třebovou je zdržela natolik, že přišli až uprostřed koncertu. Naštěstí právě  před začátkem slavného sboru židovských otroků z Verdiho opery Nabucco.  Asi to režie chtěla, aby je Bendl v sále přivítal  v italštině.... Moderátorkou  večera byla Zuzana Kupková (Vondrová).

  • Hudební pedagog, varhaník a hudební skladatel František Kajetán Zedínek oslavil v letošním roce (stejně jako Bendl) také devadesátku.
    S pěveckým sborem Bendl dlouhodobě spolupracuje již více než padesát let a tak není divu, že i letos přišel s dárkem v podobě nového opusu 2013. Ten Bendl pečlivě nacvičil a přednesl na jubilejním koncertu. Tím zase obdaroval autora skladby nazpátek. Píseň (neboli Poštovní holub) je vícehlasá a zajímavá. František Kajetán Zedínek zhudebnil stejnojmennou  báseň Jaroslava Seiferta. Sólo v písni zazpíval František Čech. František Kajetán Zedínek byl s provedením na premiéře tohoto díla velmi spokojen.  Nezůstalo jen u hudebního dárku. Pro skladatele připravili členové Bendla také kytici květů a pozornost, které předali Františku Zedínkovi za bouřlivého potlesku zaplněného sálu Malé scény vstoje.
     

     

  • Raut po koncertu v malém sále Kulturního centra navštívili také italští hosté z radnice v Agrate Brianza, kteří měli mezi členy pěveckého sboru Bendl  spoustu přátel.
  •