Den železnice v České Třebové nezkazilo ani špatné počasí

V sobotu 21. září 2013 se v rámci tradičního Dne železnice otevřely brány Depa kolejových vozidel Česká Třebová pro širokou veřejnost. Zpřístupněny byly rovněž objekty řízení železničního provozu 019, řízení provozu vjezdového nádraží 014 a řízení automatického rozposunu vlaků z objektu 015. I když počasí nebylo příliš příznivé a občas návštěvníky tradiční akce potrápily dešťové kapky, možnosti podívat se do míst, která nejsou běžně přístupná, či vyzkoušet si pozici strojvůdce, využilo obrovské množství milovníků vláčků. Regionova, dopravující návštěvníky z českotřebovského nádraží do depa kolejových vozidel a k objektům řízení provozu, většinou doslova praskala ve švech.
Jako tradičně byl pro návštěvníky depa připraven bohatý program, sestávají z výstavy lokomotiv na Malé točně, prohlídky správkáren, jízdy s motorovou lokomotivou BN 60, ukázky trenažéru elektrických lokomotiv řady 181 v budově UTK, výstavy kolejišť, či projížďky na stanovišti strojvedoucího, tentokrát však ne na elektrické lokomotivě řady 111. Z důvodu její náhlé poruchy organizátoři operativně zajistili motorový vůz řady 810. Nechyběl samozřejmě prodej propagačních předmětů a občerstvení. Stejně jako v loňském roce Klub českotřebovských fotografů železnice už tak zajímavý program obohatil malou výstavou fotografií na téma "Brejlovci stokrát jinak", která na přibližně 60 snímcích prezentovala téměř 40 různých provedení nátěrů těchto atraktivních strojů. Nesmím zapomenout také na prezentaci moderních železničních vozidel, běžně provozovaných  v Pardubickém kraji - elektrické jednotky RegioPanter řady 440.010 a motorového vozu RegioSpider řady 841.016. Naopak ze zástupců starší generace lokomotiv nemohl na Malé točně chybět červený "Sergej Don Emilio" T 679.1529, "Čmelák" 771.172, elektrický "Albatros" 180.001, či typická českotřebovská lokomotiva řady 163.066. Zpestřením výstavy byla elektrická lokomotiva řady 150.202 z DKV Praha a modernizovaný "Brejlovec" řady 750.714, který dorazil z Trutnova spolu  s motorovým vozem řady 854.014.
Kromě stovek malých i velkých návštěvníků a milovníků železnice zavítala do českotřebovského DKV také řada významných osobností, např. generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený nebo starosta města Česká Třebová Jaroslav Zedník.  
Za sebe mohu říci, že atmosféra Dne železnice se i přes nepřízeň počasí vydařila. Je vidět, že organizátoři z řad vedení DKV se každý rok snaží nabídnout něco nového, i když to jistě není jednoduché. Letos to byla např. tři pro depo neobvyklá vozidla. Co to bude příště, to se musíme nechat překvapit. Závěrem bych rád poděkoval všem, kteří se na této akci podíleli a vykouzlili tak ve tvářích především malých návštěvníků velké úsměvy.                                                                                              Jiří Štembírek