Rudolf Fibigar turista tělem i duší                                        

Rudolf Fibigar je dlouholetým členem českotřebovského odboru Klubu českých turistu a více jak 30 let i člen výboru. Vášnivý turista a ve své době i vyznavač výkonnostní turistiky. Absolvoval mnoho dálkových i etapových pochodů v celé naší republice na Slovensku. O tom svědčí i udělená výkonnostní ocenění. Rád vzpomíná na jednu z nejnáročnějších turistických akcí, které se zúčastnil: "Bylo to v roce 1985, kdy se z pověření OV Svazu turistiky při tehdejším ČSTV, uskutečnil etapový pochod "Cestou hrdina SNP". 50ti členný kolektiv složený ze všech krajů republiky, prošel během 15ti dnů tuto červeně značenou magistrálu z památného místa na Dukle napříč Slovenskem do cíle v Bratislavě pod hrad Děvín. Účastníci absolvovali tuto dálkovou trasu v celkové délce 748km s celkovým převýšením 25 710 m. Nám (jako zatím jediným) byly uděleny pamětní odznaky všech tří stupňů. Byl to můj největší životní výkon a osobní zážitek. Celý průběh této náročné akce mám písemně, zpracovaný ve své turistické dokumentaci." To nebyl jediný pochod. Se svoji manželkou v kolektivu členů odboru jsme se po několik let každoročně účastnili týdenního putování kraji "Okolo ČSR".
 
Rudolf Fibigar organizátor a značkař. Už 23 let je Rudolf Fibigar jedním z hlavních organizátorů" tradičního "Putování za třebovským Kohoutem". Již od 15. ročníku pochodu pro toto putování vypracovává pěší trasy. Je i autorem záznamníků oblastních turistických odznaků Českotřebovsko a Ústeckoorlicko, které českotřebovský odbor KČT vydal k propagaci města i jeho okolí.  Spoustu let také pracuje jako vedoucí značkař obvodu Česká Třebová se svým kolektivem zajišťuje pravidelnou obnovu značených tras i orientačních prvků. I k této činnosti Rudolf Fibigar říká: "Vzpomínám si jak jsem se k této práci dostal. Kritizoval jsem na některé schůzi úroveň turistického značení před třebovským nádražím. Přítomen byl tehdejší okresní šéf značkařů Milan Chasák z Ústí nad Orlicí. "Když kritizuješ, tak také pomáhej", řekl mi. Já tehdy neodmítl a dělám tuto práci dodnes více než dvě desítky let. Máme v našem obvodu celkem 110 km značených cest včetně naučných stezek. V kolektivu 5 značkařů musíme provést podle stanoveného plánu obnovu značení turistických cest jednou za tři roky. Navíc pak odstraňujeme i další problémy, které vznikají díky přírodním vlivům nebo vlivem člověka. Směrovky jsou dnes centrálně evidovány, měly by vydržet na stanovišti deset let, ale každoročně se jejich stav vyhodnocuje. Nové šipky dodává pro celou republiku podle požadavku značkařů p. Bednářová z Žamberka. Mimo značek se starám také o instalaci turistických map na exponovaných místech ve městě i v terénu. Ne vždy se vše podaří podle záměrů. Chybí nám tak např. turistická mapa v oblasti Starého náměstí, kterou jen částečně nahrazuje informační systém s blue tooth komunikací u Mariánského sloupu, podobně chybí turistická mapa ani v nejfrekventovanější oblasti dopravního terminálu, je to spíš rarita. Mapu i turistický rozcestník umístit jsme museli umístit mimo terminál. Jinde zase instalaci mapy zabránily neúměrné finanční požadavky majitele nemovitosti, jako např. na zastávce Semanín v Zádulce, kde bylo umístění mapy na technickém drážním objektu sice schváleno, ale za moc peněz)."  
 
Rudolf Fibigar - kronikář. V letošním roce uplynulo 90 let od založení turistického odboru KČT v České Třebové. Odbor ve spolupráci s redakcí Českotřebovského zpravodaje a za přispění města vydal brožurku "90 let organizované turistiky v České Třebové". Tento stručný přehled z historie a činnosti českotřebovského odboru KČT sestavil z dostupných informací právě Rudolf Fibigar. Nyní již píše třetí knihu kroniky českotřebovských turistů, navazuje na práci paní Boženy Rybkové a Zdeny Hýblové. V současnosti patří mezi nejstarší členy KČT, pamětníky historie odboru, je ale také jeden z nejlepších znalců terénu  v okolí České Třebové a to do nejlepších podrobností.  Má velkou radost z pozitivních změn, které přináší např. spolupráce s podnikem České lesy, z každého nově vybudovaného odpočívadla nebo krytého pavilonu. "Právě letos dvě taková odpočívadla přibyla v oblasti Palice, mám radost i z odpočívadla u hřbitova ve Svinné, kde František Uma navíc instaloval na sloupu pěkný zvon," říká Ridolf Fibigar. 
Turistice věnoval celý život. 2. září oslavil osmdesátku a nijak se zatím nechystá k tomu, že by svoji zálibu pověsil na hřebíček. Již nyní v blížícím podzimu plánuje příští turistickou sezónu.  Za obrovskou, ale často pro veřejnost málo viditelnou  práci pro českotřebovskou turistiku je třeba Rudolfu Fibigarovi poděkovat.                                                                                             Milan Mikolecký