Českotřebovská firma IMS Jiří Drašnar, s.r.o. v krajském hodnocení druhá nejlepší


Firma roku Pardubického kraje 2013 vyrábí součástky pro vzduchotechniku, IMS J. Drašnar je druhá

Zůstat věrný řemeslu se vyplatí. To zjistil i čerstvý držitel letošního titulu GE Money Bank Živnostník roku 2013 Pardubického kraje, který dělá dobré jméno svému regionu výrobou medových perníků. Nejlepší firmou kraje se stala společnost Příhoda, jež vyrábí tkaninová potrubí a vyústky určené pro použití v budovách jako součást vzduchotechnických zařízení. Vítězové osmého ročníku soutěží Vodafone Firma roku 2013 a GE Money Bank Živnostník roku 2013 postupují do celorepublikového finále, kde budou reprezentovat Pardubický kraj.
Vítězná firma Příhoda uspěla v konkurenci 211 společností. „Firma stojí na pevných základech spolehlivých a vzdělaných lidí se špičkovým vybavením, jak strojním tak softwarovým. Zhruba 80 % výrobku prodává v Evropě. Již v příštím roce se plánuje prosadit v USA a dalších trzích,“ říká majitel společnosti. „Efektivita, kvalita a tradice. To jsou hlavní aspekty, které jednoznačně přesvědčily porotu o tom, že společnost pana Příhody je vítězem soutěže Vodafone Firma roku 2013 v Pardubickém kraji. Mezi další přednosti nepochybně patří lokální i globální přínos a aktivity v oblasti ekologie,“ vysvětlila porotkyně Renata Pazourková ze společnosti Vodafone Czech Republic.
Na druhém místě se umístila společnost
IMS - Drašnar s. r. o., která vyvíjí a vyrábí výlisky z plastu určené zejména pro automobilový průmysl. Třetí příčku obsadil výrobce stanů a plachtovin, společnost SVITAP J. H. J. spol. s r. o.
 
První tři živnostníci ctí řemeslnou tradici
O živnostenský titul bojovalo 221 podnikatelů. Porotu nejvíce zaujal příběh cukráře a pekaře Pavla Janoše, který pokračuje ve více než stoleté tradici cukrářské výroby jeho rodiny. Pavel Janoš se zabývá pečením medových perníků, které se dostaly až na stůl papeže Benedikta XVI, britské princezny Anny nebo hudební skupiny Smoke.
„Pan Janoš úspěšně šíří tradiční řemeslo specifické pro region a díky dlouhodobé kvalitě, nadšení a osvětě mezi zákazníky získal řadu ocenění z tuzemských i zahraničních soutěží. Pevně věřím, že zisk titulu GE Money Bank Živnostník roku 2013 je pro pana Janoše i jeho zákazníky zárukou kvality poskytovaných služeb i výrobků,“ komentoval rozhodnutí poroty David Hegr, regionální manažer komerčního bankovnictví pro Východní Čechy ze společnosti GE Money Bank. 
Podařilo se mi navázat na rodinnou tradici a zároveň udržet i přes silnou konkurenci supermarketů výrobu. Jsme pyšní na všechna ocenění, která jsme získali, a není jich málo,“ říká Pavel Janoš. Také další dvě místa GE Money Bank Živnostník roku patří podnikatelům, kteří zůstali věrni řemeslu a v jejich oboru se jim daří. Druhý skončil výrobce dřevěných hraček Zdeněk Bukáček, třetí příčku obsadil malíř pokojů Michal Bedrníček.
Ocenění v kategorii Vodafone Odpovědná firma roku 2013 Pardubického kraje získala společnost ACE Trade, spol. s.r.o. „Firma nás zaujala svou rolí v "chemickém" vzdělávání mládeže, když zpřístupnila své laboratoře studentům Univerzity Pardubice pro jejich projekty. Spokojenost zaměstnanců je potvrzována téměř nulovou fluktuací. Nový areál společnosti byl celý vystaven udržitelně k životnímu prostředí, rekultivací brownfieldu v Ústí nad Orlicí, vytápění je realizováno tepelnými čerpadly, veškerá odpadní voda z výroby je po přečištění znovu využívána například k mytí obalů. Pro zákazníky společnost vyvinula řadu kosmetických aplikací stoprocentně šetrných k životnímu prostředí, některé i v BIO kvalitě,“ zdůvodňuje výběr Martin Luňáček z Vodafonu. Porota ocenila i vítěze této kategorie z minulého roku, firmu eBrana s.r.o., za trvalý rozvoj společenské odpovědnosti a plánované projekty v této oblasti.
„Jedním z hlavních přínosů této soutěže je vzkaz veřejnosti, že české firmy a živnostníci jsou všestranní, umějí dělat kvalitní věci a nehledí jen na ekonomickou stránku, ale zajímají se také o své zaměstnance a okolí. Zároveň jde o uznání jejich píle a motivaci, že svou činnost dělají dobře a mají v tom pokračovat,“ ohodnotil soutěže Vodafone Firma roku a GE Money Bank Živnostník roku Martin Šulc, regionální manažer společnosti Seznam.cz.
„Díky podnikatelským soutěžím se mohou veřejnosti prezentovat firmy, které nemusí být tolik známé v regionu, ale mají pro něj velký význam. Na účastnících oceňuji nejen to, že se neorientují pouze na investice, ale také na práci s lidmi a společenskou odpovědnost. Všechny pak spojuje starost o vyvážené podnikání a dlouhodobé obchodní plány,“ řekl Radek Zeman ze společnosti ČEZ. 
Slavnostní vyhlášení celostátních vítězů soutěží Vodafone Firma roku 2013, GE Money Bank Živnostník roku 2013 i Vodafone Odpovědná firma roku 2013 proběhne 4. prosince v Praze. Zároveň bude vyhlášena celorepubliková kategorie GE Money Bank Inovátor roku 2013, která oceňuje inovace uvedené do praxe.
 
Vodafone Firma roku Pardubického kraje 2013:
1. PŘÍHODA s. r. o. Hlinsko
2. IMS - Drašnar s. r. o. Česká Trebová
3. SVITAP J. H. J. spol. s r. o. Svitavy
 
GE Money Bank Živnostník roku Pardubického kraje 2013:
1. Pavel Janoš (Pardubice)
2. Zdeněk Bukáček (Krouna)
3. Michal Bedrníček (Sobkovice)
Vodafone Odpovědná firma Pardubického kraje 2013:
ACE Trade spol. s r.o. Ústí nad Orlicí
 
***
Vyhlašovatelem soutěží je deník Hospodářské noviny vydavatelství Economia. Titulárním partnerem soutěže Firma roku v roce 2013 je společnost Vodafone Czech Republic a.s. Titulárním partnerem soutěže Živnostník roku v roce 2013 je GE Money Bank. Partnerem soutěží je společnost Seznam.cz a Česká pošta. Partnerem krajských kol soutěží je Skupina ČEZ. Mediálními partnery soutěží jsou Česká televize a Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Záštitu a odborný dohled zajišťuje Hospodářská komora ČR. Záštitu projektu dále poskytli hejtmani krajů ČR.