Kynologické centrum Javorka  -  Děti a psi v létě

Tábor a MČR


Po našich projektech Junior Open a MČR mládeže v Obedienci, které proběhly v červnu, jsme v červenci pořádali další ročník unikátní akce Letní tábor pro děti a psy. Tento tábor je – nepřetržitě od roku 2001 – velmi oblíbený dětmi z celé republiky. Zajištění je na skvělé profesionální úrovni, trenéři mají zkušenosti jak s prací s mládeží, tak především i s mistrovskými a světovými soutěžemi.

Opět jsme v programu nabídli tréninky téměř ve všech současných kynologických disciplínách. Začínající psovodi měli tak možnost popřemýšlet, které z nich by se chtěli věnovat, pro ty pokročilé probíhali tréninky formou přípravy na soutěže.

Volným programem pak byla například Výstava psů, Psí olympiáda, verze anglické soutěže Top Dog, celotáborový Hopy Team, plavání se psy apod. Oblíbené jsou i profesionální přednášky – Kynologie od A do Z s Ivetou (o kynologickém sportu, chovu, psích plemenech, psychologii psů i řešení psích zlozvyků) a především pak povídání s MVDr Jiřím Karlíkem, který si opět připravil besedu formou otázek a odpovědí o ceny. Závěr patřil tradičně Zkouškám z výkonu psů a opět jej všichni zúčastnění zvládli na jedničku. Vzhledem k horkému počasí jsme využili i umělé osvětlení a cvičili až do velmi pozdních nočních hodin, což bylo zajímavým zpestřením.

Do třetice to nejlepší – nejdůležitějším počinem letošního roku bylo pro naši ZKO pořádání MČR mládeže ve všestranné kynologii. Akce probíhala v krásném areálu FK Pod Jelenicí od 16. do 18.srpna. ZKO Javorka je uspořádáním již 13 vrcholových akcí (nominační akce, MR i MS v různých kynologických odvětvích) za svoji krátkou dobu trvání na předním místě v ČKS – i proto jsme byli konáním tohoto MR pověřeni. Celkem na letošní Mistrovství postoupilo z jarních nominací 20 závodníků v celkem 4 kategoriích (ZVV1, ZVV2, IPO2 a IPO3). V plemenech tradičně vévodili němečtí ovčáci, dále belgičani, chodský pes, velký knírač a borderkolie. Ředitelem Mistrovstvím byla Iveta Skalická, která zastává i funkci předsedkyně celorepublikové Komise mládeže ČKS a vedoucí Krajského družstva mládeže. Samozřejmě se na velice náročné akci podílel celý organizační tým ZKO Javorky v čele s Marií Stráníkovou, Pavlem Hylákem a Janou Lexovou. Ke shlédnutí byly skvělé výkony na úrovni „dospěláckých „mistrovských soutěží – například 99 bodů na poslušnosti Adély Šenkové z Opočna nebo plných 100 bodů na stopě Jany Hořejší z Č.Budějovic. I na obranách se některé týmy předvedly velice pěkně – členka našeho Krajského repre-družstva Míša Košková vyhrála tuto disciplínu v Juniorech. Samozřejmě se objevily i ty slabší, přesto oceněné potleskem. K nim patřil chybný cvik na překážce se žebříky, kdy ovšem psovod Jiří Štindl včas zareagoval a svého psa Bada ze žebříku bezpečně snesl. To tak často k vidění není.

Zajímavé byly i věkové kategorie – nejmladší účastnicí byla teprve 8letá Radka Ostrčilíková ze Zlína, která suverénně vyhrála svoji kategorii. Nejmladšími psy byla borderkolie Hummer a německá ovčačka Qwína, oba teprve tříletí. Mistrovství podpořilo mnoho skvělých lidí. Akce proběhla pod osobní záštitou hejtmana Pardubického kraje pana Martina Netolického. Rovněž Město Česká Třebová velmi podpořilo tuto důležitou akci. Generálním partnerem se stala firma Dogtrace Němčice, která zaštítila i naše červnové mládežnické akce. Dlouholetými sponzory jsou firmy Vétoquinol Nymburk a Kubík Litomyšl, nově a ochotně nás podpořila firma Nativia Letohrad.Velký dík chceme také poslat paní Lucii Kováčové a její firmě Dogs4me a rovněž panu Markovi a firmě Kovo M+M Lanškroun. Poděkování patří i firmě Avena D.Třebová, na jejichž pozemcích jsme mohli provádět pachové práce.

                                                                                                                                                             Výbor ZKO Javorka