Česká Třebová, čtvrtek 12. září 2013 dopoledne
 
V rámci oficiální  návštěvy v Pardubickém kraji ve dnech 11. až 13. září 2013 navštívil prezident Miloš Zeman také Českou Třebovou.
Ve čtvrtek 12. září 2013 ho před vstupem do staré radnice kyticí květů přivítal starosta města pan Jaroslav Zedník.  Prezidenta doprovázel hejtman Pardubického kraje pan JUDr. Martin Netolický, Ph.D., radní pověřený řízením oblasti dopravy Ing. Jaromír Dušek a další hosté z Krajského úřadu Pardubického kraje. První setkání prezidenta se uskutečnilo v obřadní síni staré radnice, kam byli pozváni starostové spádových obcí, členové rady a zastupitelstva našeho města, ředitelé základních a středních škol, ale také ředitelky mateřských škol a ředitelů institucí zřízených Městem. Nechyběl ani bývalý starosta města,  předseda Sboru dobrovolných hasičů a předsedové osadních výborů.
Po uvítání starostou města panem Jaroslavem Zedníkem a stručném představení města hovořil nejen o našem městě hejtman Pardubického kraje, poté promluvil prezident Miloš Zeman. Z jeho proslovu bylo patrné, že má o našem městě dobrou povědomost a jsou mu známy skutečnosti, kterými se naše město po právu pyšní nejen v rámci Pardubického kraje.  V prostoru pro diskusi zazněly otázky týkající se školství, zaměstnanosti i současné politiky.  
Město Česká Třebová dostalo darem pamětní stuhu prezidenta ČR, kterou pan prezident osobně připojil k městské vlajce. Pan starosta předal panu prezidentovi keramický obraz českotřebovského keramika Ladislava Šicha. Poté následovalo setkání s občany na Starém náměstí, na kterém čekalo na  setkání s prezidentem několik stovek občanů, včetně studentů středních škol. Také zde proběhla diskuse se spoustou zajímavých otázek, které vzešly jak od žáků, tak také od studentů, ale i lidí střední a starší generace. Účastníky setkání na náměstí v České Třebové zajímaly také otázky nezaměstnanosti, soužití s Romy a další témata. Prezident se ve svých odpovědích zaměřil zejména na nutnost vytváření nových pracovních příležitostí, což by pomohlo i Romům. Odpovědi Miloše Zemana byly vždy oceněny potleskem. V závěru setkání se uskutečnila neplánovaná autogramiáda. Prezident s doprovodem odjel do firmy CZ LOKO, kde se setkal s vedením společnosti a také „pokřtil“ novou čtyřnápravovou lokomotivu řady 744.  Dále Miloš Zeman navštívil obec Přívrat, "Zemi krále Miroslava". Po setkání se starostou obce Ing. Stránským rychle vyhledal také exstarostu Miroslava Veselého, velmi pak cenil i vytvoření Společnosti pro veselejší současnost. I v Přívratě se setkal s občany, ochutnal u stánku vzorek  kotlíkového kančího a hovězího guláše, seznámil se se členy zastupitelstva obce a v sále hostince u Coufalů nejen poobědval (oběd zajistil hotel Bravo Česká Třebová), ale setkal se především se starosty obcí přislušejících do Regionu Orlicko Třebovsko.  Téhož dne odpoledne prezident navštívil také  SOR Libchavy, setkal se s občany na orlickoústeckém náměstí,  s personálem v Orlickoústecké nemocnici a v Letohradě - Orlici se setkal se starosty měst s širší působností.
Po dva dny prezident republiky bydlel v "prezidentském" apartmánu  českotřebovského hotelu Bravo.
„Jsem velmi potěšen tím, že mohu pana prezidenta přivítat v České Třebové, protože je to poprvé v historii, kdy v tomto městě přenocoval prezident,“ uvedl hejtman. „Navíc bych mu chtěl ukázat město, které v posledních 12 letech prošlo velkými investicemi a kromě jiného vybudovalo významný přestupní dopravní terminál pro velkou část kraje. V této souvislosti mám také dobrou zprávu, že po letech marného úsilí a nevůle několika úředníků na ministerstvu dopravy se nám díky nové vládě podařilo prosadit zastavování vlaků vyšší třídy v České Třebové,“ dodal.
Prezident Miloš Zeman pracoval už ráno, kdy si sjednal schůzku se zástupci managementu České spořitelny, aby s nimi projednal možnosti úvěrové politiky. Poté se už věnoval opět občanům. „Jsem rodák z Kolína, takže vím, jak je pro rozvoj města důležitá železnice. Před jejím zavedením byl Kolín jen malé městečko a nyní v něm sídlí řada velkých firem,“ podotkl Miloš Zeman. Pro rozvoj kraje by však uvítal také dokončení silničních dopravních staveb.