Rákosníčkovo hřiště otevřeno                                                 

Investor akce - LIDL  otevřel v sobotu 7. září v České Třebové na sídlišti Lhotka letos již 17. dětské hřiště v hodnotě 1,5 mil. Kč z plánovaných devatenácti.  Česká Třebová  získala tuto investici darem díky 4071 hlasům v internetovém a SMSkovém hlasování, které probíhalo v únoru t.r. Tímto počtem hlasů se Česká Třebová umístila ve své kategorii měst do 25000 obyvatel na šestém místě ze sedmi postupových míst. V tomto smyslu  to vypadá, jako bychom dosáhli jen průměrný výsledek. Ve skutečnosti je třeba výkon Třebováků při hlasování  vysoko ocenit, protože dvojnásobně předčil  třeba vítěze kategorie větších měst  do 100 tis. obyvatel. Při hlasování v naší kategorii  Česká Třebová zanechala za sebou 65 (!!!) jiných srovnatelných měst. Prodejny LIDL mají také ve všech okolních městech a přece zde dosáhli  ve srovnání s Českou Třebovou jen malého počtu hlasů: Lanškroun (322 hlasů), Svitavy (232), Ústí n.O. (491)  Mor. Třebová (387) Vysoké Mýto (59).

Snad proto, že jsme se tak snažili, byla slavnost otevření Rákosníčkova hřiště v České Třebové tak veliká  a tak moc navštívená. Investor akce se opravdu ukázal v tom nejlepším světle a dokázal připravit pro první návštěvníky Rákosníčkova hřiště zajímavý celodenní program.  Přišly stovky lidí, rodičů i prarodičů s dětmi, možná tisíce. Podobně jako v jiných oceněných městech slavnost začala předáním symbolického klíče starostovi měst a a slavnostním přestřižením pásky, což ovšem nezajišťovali "papaláši", ale samotné děti a to ve velkém počtu. Bylo  krásné počasí, lepší sobotu si aktéři slavnosti nemohli přát.  Po zahájení  se pak všichni hned těšili na hlavního hosta Michala Nesvadbu z Kouzelné školy. Rozhodně nebyli zklamáni, i když vystoupení  nebylo v divadle, letním amfiteátru, ale na improvizovaném jevišti, o to však bezprostřednější. "Michal" předvedl vše co děti i rodiče očekávali, bezprostředně, ale profesionálně, trpělivě se věnoval všem zájemcům o podpisy nebo fotografie i po zahajovacím představení.   Každou hodinu se na zdejším jevišti hrálo divadlo, pokaždé jiná pohádka o Rákosníčkovi, všude pro děti balónky LIDL v různých barvách, pro děti soutěžní úkoly , za jejichž splnění nachystal investor tašky, kde nechyběly dobroty, omalovánky, pastelky, karty, nebo třeba cvičné hodiny, také nápoje zdarma a laciné jídlo....

Starosta při otevření poděkoval všem co hlasovali, zmínil také, že tak velký zájem o (darované) Rákosníčkovo hřiště je současně impulzem pro vedení města, aby pokračovalo ve snaze o stavbu dalších hřišť...  Třebováci si tak vlastně svou  hlasovací iniciativou řekli také o další dětská hřiště třeba na jiných sídlištích, kde dosud nejsou a můžeme se těšit  na nějakou takovou další  slavnost, třeba i méně pompézní.... Rákosníčkovo hřiště je otevřeno, chraňme ho před vandaly, ať dobře slouží všem dětem. pokud jste zde ještě nebyli, přijďte se podívat, přiveďte i návštěvy, které k vám přijedou.  Je příjemným důkazem toho, co se dá ve městě dokázat, když se táhne za jeden provaz. Fotografie ze slavnostního otevření:

 
Pohádka o Rákosníčkovi