Jiří Štancl  fenomén ploché dráhy        

Třebovák Antonín Škach, plochodrážní novinář a pro Třebováky především soukromý učitel angličtiny. 
Těsně s koncem prázdnin vydal v  orlickoústeckém nakladatelství OFTIS jeho dosud nejtěžší dílo, publikaci většího formátu s o 380 stranách s hmotností přesně 1 kilogram.  Pro mnohé Třebováky to může být velké překvapení. Pro fandy a znalce ploché dráhy tomu tak rozhodně není, protože Antonín Škach se zajímá o plochodrážní sport od svých  studentských let, jezdí na všechny domácí závody na ploché dráze (a je jich šedesát za rok!) a sem tam i do zahraničí.
"Motocyklovým fandou jsem se stal již jako chlapec,  fandil jsem také závodům automobilů do vrchu, které se počátkem sedmdesátých let jezdily na kozlovských serpentinách. Zajímala mne i plochá dráha, zvláště pak od roku 1986, kdy v blízkých Svitavách    otevřeli plochodrážní stadion Cihelna," říká Antonín Škach. "Auta a motorky mne také přivedly i k angličtině, kterou dnes soukromě učím. Dostal jsem tehdy anglický časopis o formuli 1 a velmi mne trápilo, že napsanému textu nerozumím. Pak vedla moje cesta ke kurzům angličtiny paní Kleslové, byly pro mne velmi inspirativní."

 

Zájem o plochou dráhu neboli anglicky speedway  si Antonín Škach udržel a prohloubil, sbíral všechny články a dostupné informace, stal se kamarádem mnoha českých významných plochodrážních závodníků a také plochodrážním novinářem.  Z vlastních prostředků vydal první plochodrážní ročenku, neměl zajištěn žádný sponzoring, prodělal spoustu peněz. Přesto byla přínosem. Když totiž nechtěl v tomto ztrátovém projektu pokračovat, ozval se důležitý sponzor, potom i další.  Plochodrážní ročenka  díky Antonínu Škachovi vychází  každoročně, letos je již v přípravě její desátý ročník 2014. Mapuje veškeré české dění v plochodrážním sportu, obsahuje veškeré výsledky závodů v roce, také fotografie, plán nové sezóny…  Také reportáže ze všech závodů, které píše Antonín Škach vždy z depa, nikoliv z tribuny.

 

WWW.SPEEDWAYA-Z.CZ. To je další projekt Antonína Škacha. Je to internetový deník věnovaný ploché dráze. Vznikl v roce 2004, bude mít brzo 10 let.  Na internetu je více místa než v tisku, je možnost okamžitě reagovat na aktuální dění, existuje možnost "elektronické spolupráce" s mnoha spolupracovníky. Výsledkem je aktuální udržovaný a zajímavý web o ploché dráze, ze kterého čerpají mnozí sportovní redaktoři renomovaných deníků a časopisů.
Speciální zálibou Antonína Škacha je zkoumání historie, tedy i plochodrážní. Přemýšlí o tom, jak obohatit  plochodrážní ročenky o tuto oblast. Tam, by však byly jen kratší články nebo fragmenty. Díky tomuto zaměření právě vznikla nedávno vydaná publikace o sportovním životě plochodrážní legendy Jiřím Štanclovi. "Začátek díla byl v roce 2009 v slovenské Žarnovici, kdy mě Jirka Štancl docela ohromil nabídkou, abych mu pomohl sepsat jeho autobiografii, protože se mu moje práce líbí. Tehdy vznikly jen nejasné obrysy, záměr. Cesta k realizaci byla ještě dlouhá, intenzivní příprava knihy začala od května 2012, vznikly první texty a ujasnili jsme si koncepci knihy.  Měl jsem možnost získat spoustu informací ze svého archívu, které upřesňovaly Jirkovo vyprávění. Knihu jsme rozdělili do osmi kapitol podle časových úseků Jirkovy sportovní kariéry, ke kterým je v závěru přidán docela slušný balík výsledků. Aby vše vzniklo, musel jsem absolvovat za Jiřím Štanclem spoustu cest do Prahy. Vyčlenili jsme si na to pravidelné čtvrtky. Trasu z hlavního nádraží do Motola bych uměl snad i poslepu. Byla to skvělá zkušenost. Míjel jsem Pražany s kyselými tvářemi mířícími do zaměstnání, zatímco já do této své práce spěchal s nadšením, jaké zážitky si zase odvezu. Mimochodem popsal jsem slušnou řádku tlustých školních sešitů formátu A4."
Není to kniha rozhovorů, střídá se vyprávění závodníka s textem Antonína Škacha, což dává knize spád a současně přidává na zajímavosti. Povyšuje to Jiřího Štancla do úlohy spoluautora knihy. Tuto úlohu však zvládl stejně dobře, jako autor celého projektu, vznikla skutečně reprezentativní publikace dokumentující  českou plochou dráhu v sedmdesátých a osmdesátých letech. Díky rychlé práci nakladatelství OFTIS a knihařství Hác se kniha objevila na pultech již v závěru srpna t. r. Kniha je na světě, zřejmě nezůstane poslední.  "Zajímají mne i osudy jiných českých plochodrážních závodníků. Mám rozepsanou autobiografii Antonína Kaspera oslovil jsem Milana Špinku, oťukáváme se s Antonínem Švábem, o němž jsem už pár článků napsal.  Nebudou to již tak velké knihy jako publikace o Jiřím Štanclovi. U první knihy nás tlačil čas, chtěli jsme ji vydat  před jubilejními ročníky Zlaté přilby SNP v Žarnovici a samozřejmě Zlaté přilby města Pardubic. Nyní nás již tak čas netlačí. Rád bych dodržel pravidlo vydat knížku vždy před novou plochodrážní sezónou," říká  Antonín Škach.
Kde se dá knížka zakoupit? Knihkupectví Paseka, Česká Třebová.   (mm)