Max Švabinský ..tak trochu jinak                                         


Muzeum Kroměřížska využilo jedinečné možnosti, která se naskytla v okamžiku, kdy mu rodina tohoto umělce poskytla přístup do svých archivů. Pracovníci muzea tam našli řadu zajímavých kreseb, studií a poznámek, a proto se rozhodli ukázat Maxe Švabinského... tak trochu jinak. Jako smysluplné se ukázalo zaměřit pozornost na několik tematických oblastí, které pro umělcovu tvorbu měly základní význam.

Pro jeho první léta zralosti měly klíčovou roli pobyty v Kozlově na Českomoravské Vysočině v lůně rodiny Vejrychů. Tam se setkal s podnětnou intelektuální atmosférou plnou hudby, rodinné družnosti a neobvyklé podpory a úcty k vlastnímu talentu. Rodina Vejrychových trpělivě pózovala při malování figurálních kompozic. Josefa Vejrychová, matka jeho budoucí ženy Ely, šila kostýmy, v nichž Ela pózovala pro krásné portréty malované v kozlovském plenéru. Krajina, tak odlišná od rodné Hané ve své půvabné zvlněnosti, s malými lesíky i hlubokými lesy, atmosféra kozlovské chaloupky ve dne i za večera - to byly podněty, které navěky vešly do pokladnice našeho umění.

Druhým tématem, které hrálo v díle Švabinského celoživotní roli, byl jeho vztah ke krásné a žádoucí Anně, kterou do rodiny přivedl Maxův chráněnec Rudolf, nejmladší z dětí Vejrychových. Je to svým způsobem příběh jako z antické historie. Anna a Max nedokázali potlačit vzájemnou přitažlivost a stali se milenci. Posléze opustili své dosavadní partnery a spojili své životy až do smrti Anniny. Anna byla ztělesněním Švabinského ideálu ženy a její figura, nebo akt hrají hlavní roli ve většině jeho výjevů.

Třetí téma je nazváno Melancholie stáří podle jedné z posledních litografií. Ukazuje tvorbu starého umělce, který už zůstal se svými názory osamělý a s moudrostí stáří glosuje svými díly nejdůležitější témata svého života.

V menších oddílech se nacházejí přípravné kresby k důležitým dílům, je připomenuta tvorba známek a bankovek a také se tu objevují sarkastické, či humorné kresby, které jsou vlastně úplně neznámé.

Výstava "Max Švabinský tak trochu jinak" potrvá v Muzeu Kroměřížska do 22. září 2013.