Fotografie ze sobotního dopoledne 7. září 2013 přibližují dění v Chorinově ulici a v hasičské zbrojnici .
Bezprostřední okolí hasičské zbrojnice zaplnila požární technika  moderní i historická, vozy nové i "vyzkoušené", tedy někdy i řádně ojeté, ovšem stále funkční a udržované s velkou pečlivostí tak aby v důležitých okamžicích nezklamaly a pomáhaly jak umí nejlépe.  Hasiči připravili do prostor hasičské zbrojnice (do přízemí i klubovny v I. poschodí) také zajímavou výstavku především historické hasičské techniky (a to nejen českotřebovské) a výzbroje, na schodišti vystaveny byly také historické i novější hasičské prapory. 
 
Dění popisují dále uvedené fotografie. Po 11. hodině dopolední se před hasičskou zbrojnicí uskutečnil nástup  zástupců zúčastněných hasičských sborů. Po státní hymně předal velitel sboru Michal Daněk  starostovi města hlášení, přítomní hasiči i přítomná veřejnost vyslechla projev starosty města, stručný exkurs do bohaté historie českotřebovského hasičského sboru, poté také projevy starostky Okresního sdružení hasičů Evy Faltusové, zástupce velitele městské policie Petra Baláže. Zástupci OSH předali  vedení českotřebovského sboru dobrovolných hasičů k výročí140. výročí  medaili "Za zásluhy",  připomínku partnerství předal také zástupce přítomného hasičského sboru s Horní Lhoty u Opavy.  Součástí oslav byl i program pro děti na Starém náměstí, kde byly pro děti zdarma k dispozici jízdy na kočáře taženém dvěma bělouši, skákací hrad či nafukovací skluzavka. Zajímavé byly i prohlídky vystavených vozidel nebo i zvedání do výše několika desítek metrů pomocí zvedací plošiny. Pohled z této výšky na město je rozhodně zajímavý, proto neměla obsluha plošiny o návštěvníky nouzi.
 
Českotřebovští hasiči připomněli svou existenci  a svoje výročí určitě dostatečně viditelně. Možná mohl být zájem veřejnosti ještě větší, ale byly i konkurenční zábavní podniky, např. otevření rákosníčkova hřiště nebo dechovky v Řetůvce. Škoda, že se nepřišli podívat také zastupitelé města, zjistili by, že  vozidlo českotřebovských dobrovolných hasičů má již svá nejlepší léta za sebou a že se jej daří udržovat v chodu se stále většími náklady.  Nejde přitom o vozidlo, které by vyjíždělo n akci třeba jednou ročně. Popis výjezdů a zapojení  jednotky do poplachového systému, trvalá pohotovost výjezdové jednotky jasně předpokládají, že bude mít jednotka také odpovídající  moderně vybavené vozidlo.   Hasiči žádají o nové vozidlo již několik roků, zatím se čeká na státní dotaci, která by část  prostředků na zakoupení nového vozidla pomohla ušetřit.   letos nový vůz nebude, tak tedy snad v roce příštím. Přejme tedy oslavujícím hasičům, aby je příští rok nikdo nevynechal, abychom mohli jistě opět veřejně nové vozidlo předvést a pokřtít.....
 
Fotogalerie z příprav a průběhu oslav je již nyní k dispozici na českotřebovském hasičském webu www.hasici-ct.cz, další  článek o hasičském výročí vyšel v Orlickém deníku.