Rozhovor s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým         

Hejtman Martin Netolický: „Kalousek s Nečasem se snažili dostat kraje na kolena“

Rok po krajských volbách tu jsou předčasné volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Hejtmana Pardubického kraje a českotřebováka Martina Netolického jsme se zeptali, jak vnímá současnou politickou situaci z pohledu krajů.

V listopadu loňského roku jste byl zvolen hejtmanem našeho kraje. Jak byste hodnotil spolupráci s vládou při řešení problémů našeho regionu?

Tuto otázku je potřeba rozdělit na dvě části. Do června tohoto roku byla komunikace s vládou bohužel minimální. Za tři čtvrtě roku si tehdejší ministři nenašli čas na setkání se zástupci krajů, kteří vzešli z podzimních voleb. Naprostá ignorace a snaha finančně poškodit kraje, aby nakonec nebyly schopny platit základní veřejné služby, byla evidentní. Na místo obecného stěžování uvedu hned několik konkrétních příkladů. Předně, vláda záměrně porušila memorandum o zajištění dlouhodobého zajištění financování regionální železniční dopravy. Laicky řečeno, existoval záměr připravit kraje o 500 milionů korun, tím také snížit železniční dopravní obslužnost, což by ve svém důsledku znamenalo výrazně nižší počet regionálních osobních vlaků. Nechci ani připomínat, co by to znamenalo pro České dráhy, a. s., které jsou stále státním podnikem. Pro náš kraj to znamenalo výpadek téměř 40 milionů korun. Obdobně se vláda chovala při zajištění sociálních služeb, kde chtěla regiony připravit o 500 milionů korun, v našich podmínkách by to znamenalo mínus 30 milionů korun a omezení řady poskytovaných služeb především seniorům a hendikepovaným. Boj o placení korekcí z Evropských fondů nás vyčerpával více než půl roku. Stručně řečeno Kalousek s Nečasem se snažili dostat kraje na kolena. Jen díky tomu, že se snažíme hospodařit uvážlivě, podařilo se černému scénáři zabránit.

Jaké máte zkušenosti s vládou Jiřího Rusnoka?

Jeho vláda je ve vztahu ke krajům v absolutním protikladu proti té Nečasově. Zmíněné šprajcy jsme vyřešili během dvouhodinového jednání. Oceňuji přístup pana premiéra k regionům, protože na rozdíl od předchůdce se s námi schází každých čtrnáct dnů. Výrazně se mění také pozice krajů pro čerpání peněz v příštím období pro roky 2014 – 2020. Předtím byla patrná snaha zabránit čerpání prostředků na krajské projekty. Dosud nerozumím tomu, proč bývalé vládě TOP 09 - STAN a ODS vadilo, že peníze mají být používány na zdravotnickou techniku, vybavení středních škol a opravy silnic II. a III. třídy. To se opravdu nedá pochopit. Naštěstí se situace změnila a dnes nikdo nezpochybňuje potřebnost takových investic.

Jste českotřebovským občanem a zastupitelem. Ovlivnil vás nějak tento fakt při vašem rozhodování?

Lhal bych, kdybych řekl, že v žádném případě. Pochopitelně hledím na problémy celokrajsky.  Snažím se však také o to, aby i mimopardubické oblasti procházeli dynamickým rozvojem a nebylo na ně zapomínáno. Jsem v intenzivním kontaktu s představiteli města a je vidět, že se za ten rok podařila řada věcí. Vedle symbolického zastavování vlaků vyšší kvality s platností od nového jízdního řádu, které mimochodem až do změny vlády brzdili úředníci Ministerstva dopravy, je to podpora projektů a jejich přípravy. Absolvoval jsem také jednání se společností METRANS a upozorním na chystanou investici do rekonstrukce silnice Česká Třebová – Semanín. Dalším příkladem je příprava projektu na zateplení hlavní budovy českotřebovské průmyslovky či zpracování studie na rekonstrukci tělocvičny Na Skále. Na Českou Třebovou myslím i při různých prezentačních akcích, vrcholem byla návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana, který dvě noci v našem městě přespal.

Dáte nějaké doporučení lidem, kteří půjdou k volbám? Jaký je váš názor na preferenční hlasy?

Rozhodně doporučuji, aby lidé při svém rozhodování zvážili i další faktory a nerozhodovali se jen podle toho, co čtou na billboardech. Na příkladech jsem ukázal, že existuje celá řada věcí, o kterých se nikde příliš nemluví, ale přístup vlády je může ovlivnit. Bývalá vláda nebyla proregionální, a to říkám s plnou odpovědností. Preferenční hlasy hrály před třemi lety velice důležitou roli. Osobně jsem přesvědčen, že by měly být podpořeny osobnosti buď nové, nebo ty, které se v poslaneckých funkcích osvědčily. Byl bych velmi rád, kdyby se do parlamentu dostali i lidé z našeho okolí. Uvedu dva příklady. Ze sociální demokracie je pro mě zárukou spolupráce s kraji nejenom lídr kandidátky Ladislav Efenberk, ale i další lidé jako Jitka Dostálová. Aby bylo zřejmé, že si vážím i lidí z druhé strany politického spektra, musím ocenit spolupráci s panem profesorem Václavem Cempírkem. Je to člověk vzdělaný a aktivní. Navíc se práci věnoval naplno a nevykonával další funkce. Přeji lidem odpovědné rozhodování.