Za Zdenkou Hlavsovou                                                          

V úterý 5. listopadu 2013, ve věku nedožitých 87 let, zemřela dlouholetá českotřebovská učitelka, paní Zdenka Hlavsová. V našem městě působila po několik desetiletí, od svého příchodu v roce 1958, na tehdejší SPŠ železniční, nejprve pod svým dívčím příjmením Bednářová.
Narodila se 16. prosince 1926 ve Slatině nad  Zdobnicí v rodině rolníka Adolfa Bednáře jako  starší ze dvou dcer. Po učitelských studiích, která absolvovala na FF UK  v Praze krátce působila v Dolní Dobrouči. Odsud se dostala k nám do České Třebové na železniční průmyslovku, kde vyučovala nejprve dějepis a angličtinu, později  dějepis a zeměpis. Oba tyto předměty se staly také jejím celoživotním koníčkem. Zeměpis a dějiny pečlivě vnášela do mysli několika generací svých žáků a to na půdě školy i na řadě výletů či zájezdů,  školou pořádaných. O každém místě, které spolu se žáky navštívila dovedla poutavě vyprávět. V době jejího působení ve školství, kdy internet nebyl k dispozici, své znalosti získávala četbou z mnoha odborných knih, které se staly součástí bohaté knihovny paní Hlavsové, zabírající celou jednu stěnu obývacího pokoje. O její lásce k práci, kterou vykonávala a také snaze vštípit studentům co nejvíce vědomostí, vypovídaly celé stohy pečlivě připravených školních příprav, jež do konce svých dnů paní Hlavsová opatrovala. Tyto její záliby a získané vědomosti byly příčinou, že poté, co odešla na odpočinek a práce ve školství zanechala, působila jako průvodkyně cestovní kanceláře.
V České Třebové se paní Zdenka, tehdy Bednářová, provdala za  úředníka Františka Hlavsu. Její manžel pocházel ze starého českotřebovského učitelského rodu, jehož čtyři další členové působili v našem městě a na obecných školách na Lhotce, Parníku, ale  i na  dalších místech.
Poslední roky života, kdy zdraví již tolik nesloužilo, nalezla paní Hlavsová druhý domov v domě čp. 1400 na Farářství, v tzv. „Červeňáku“. Svůj dosavadní byt v Hlavsově domě na Skalce však neopustila a tak během roku střídavě pobývala na obou místech.
Poslední rozloučení se zesnulou se uskutečnilo v pátek, dne 8.listopadu v českotřebovském chrámu sv. Jakuba. Přítomno bylo na sedm desítek příbuzných, bývalých kolegů, žáků a bývalých i současných sousedů.
Čest její památce!                                                                                                                                      Martin Šebela