Nová bezkontaktní čipová karta IREDO                              
Karta IREDO

Čipová karta IREDO platí od 1. září 2013 a plně nahradí stávající měsíční a devádesátidenní jízdenky všech typů (celé, žákovské, studentské atd.) v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Od 1. října 2013 nahradí také sedmidenní jízdenky.

Od 1. září 2013 půjde na čipovou kartu IREDO nahrát časové jízdenky pro všechny cestující, studenty a žáky, kteří využívájí jízdné: sedmidenní, třicetidenní a devadesátidenní .

 Nová čipová karta se postupně stane výhradním nosičem vícedenního jízdného tzn. že při koupi výše uvedených typů jízdenek, vám již tato jízdenka nebude vydána v papírové podobě jako doposud, ale bude vám nahrána na vaši čipovou kartu.

V papírové podobě budou uznávány jízdenky:

  • sedmidenní do 6. 10. 2013
  • třicetidenní do 29. 10. 2013
  • devadesátidenní do 28. 12. 2013 
Papírové přestupní jízdenky pouze do konce roku 2013

Papírové přestupní jízdenky budou platit do 31.12.2013. Po tomto datu budou platit přestupní jízdenky v elektronické podobě.
 
Nákup vícedenních a přestupních jízdenek

Při nákupu vícedenní nebo přestupní jízdenky IREDO u řidičů autobusů, průvodčích ve vlaku nebo na přepážce v železniční stanici vám současně s nahráním jízdenky na čipovou kartu bude vydán doklad, sloužící ke kontrole platnosti nahrané jízdenky i k reklamaci.
 
Použitelnost nové čipové karty IREDO a karty ostatních dopravců

Nová čipová karta bude platit ve všech autobusech a vlacích na území Královéhradeckého a Pardubického kraje zapojených do Integrovaného dopravního systému IREDO. Dříve vydané čipové karty jednotlivých dopravců zůstanou v platnosti do konce roku 2013. Nebude je možné využívat pro nahrávání vícedenních nebo přestupních jízdenek. Využívat je můžete pouze u dopravce, který vám tuto kartu vydal. Vyjímku tvoří dopravce OSNADO spol.s r.o., kde budou karty tohoto dopravce akceptovány do odvolání. Karty dopravců bude také možné využít pro platbu jízdného mimo IDS IREDO (kilometrické jízdné - například při cestě do Prahy, Brna, Liberce atd.)
 
Kontrola jízdenek v autobusech a vlacích

Kontrola platnosti vícedenní, síťové nebo přestupní jízdenky bude probíhat přiložením čipové karty k odbavovacímu zařízení řidiče autobusu nebo k přenosné pokladně průvodčího ve vlaku, případně ke čtečce revizora.
 
Vydání čipové karty IREDO 

O novou kartu IREDO žádejte osobně od 1. srpna 2013 na kontaktních místech. Karta pro vás bude připravena do dvou týdnů od podání žádosti. Žádost vyplníte přímo na kontatním místě případně si ji stáhněte z našich stránek. Spolu s ní vás pracovník kontaktního místa požádá o předložení občanského průkazu a jedné průkazové fotografie (35 × 45 mm).  Žáci a studenti navíc předloží potvrzení o studiu pro školní rok 2013 / 2014.  Při vyzvednutí karty se prokážete původní žádostí o vydání.  od 1.9.2013 je možné požádat o čipovou kartu IREDO také na vybraných stanicích dopravce České dráhy. Žadatel o čipovou kartu přinese na pokladnu ČD vyplněnou žádost, průkazovou fotografii a zaplatí poplatek za pořízení karty. Obdrží doklad s kterým si přijde pro hotovou čipovou kartu. Předpokládáný termín dodání karty je cca 14 dní. Cena nové čipové karty IREDO je 150,- Kč. Děti, žáci a studenti zaplatí v rámci slevy za pořízení čipové karty 80,- Kč.   Životnost čipové karty je 6 let.