Českotřebovský deník 12/2014 (16.1.)                                    
Velká cena České Třebové v JUDU - sobota 18. ledna

K datu 15.1. máme 435 přihlášených závodníků z více než 40 oddílů z celé ČR ... vloni bylo cca 325 přihlášených a reálně pak soutěžilo 250-260 dětí ....Z letošního zájmu vyplývá, že bude tělocvična ZŠ Nádražní praskat v základech
 
DB 3+1 Česká Třebová, Lhotka
Prodám byt 3+1 s lodžií po celkové revitalizaci. Komora,sklep.Možnost převedení do osobního vlastnictví.Udržovaný, slunný. Cena: 800.000,- Kč. Telefon: 776 063 928
 
Na ledě vedoucího mužstva krajské ligy se Kohouti ostudu neudělali 

Domácí rozhodli o zaslouženém vítězství až v závěrečné třetině, v níž vstřelili čtyři branky. Náš tým doplatil na neproduktivní koncovku, útočník Ondřej Kopečný neproměnil tři samostatné nájezdy. Za předvedený výkon se přesto sluší třinácti statečným Kohoutům poděkovat.
Choceň - Česká Třebová 8:3 (2:1, 2:1, 4:1)
Branky: 5. Stříteský (Pilař, Krejza), 15. Fikejz (Šeda), 31. Krejza (Pilař, Knytl), 36. Král (Florián, P. Prachař), 50. Novák (Florián, P. Prachař), 52. Fikejz (Vích, Šeda), 57. Stříteský (Krejza), 59. Florián (P. Prachař, Pochobradský) – 2. Provaz (Černý), 25. Hašek (Voleský), 52. Vlček (Hemský, Krejnus).
Rozhodčí: Rulíček – Plch, Kučera.Vyloučení: 5:6 (navíc Pilař na 5 minut + 20). Využití: 2:0. Oslabení: 1:0. Diváků: 465. Nejlepší hráči: Krejza – Vlček.
Choceň: Sajdl – Voříšek, Lesák, Novák, Florián, Stříteský, Kopsa – Vích, Fikejz, Šeda – Král, Pochobradský, P. Prachař – Krejza, Knytl, Pilař.
Česká Třebová: Mahdal – Krejnus, Novotný, Matys, Šťastný – Váně, Vlček, Hemský - Kopečný, Provaz, Černý – Voleský, Hašek.
HLAS PO UTKÁNÍ:
Pavel Táborský, trenér HC Kohouti Česká Třebové:
„V prvním vzájemném utkání jsme dostali patnáct branek, tentokrát to pro nás dopadlo mnohem lépe. Domácí z nás byli dvě třetiny poněkud nervózní, škoda zahozených gólových šancí. V závěru nám logicky docházely síly.“
Příští zápas – neděle 19. ledna: Česká Třebová – Polička (17:00).                                    www.kohouti-ceskatrebova.cz
 
Informace o změně právní úpravy sdružovacího práva od 1. ledna 2014 

Dnem 1. ledna 2014 nabývá účinnosti zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník a zákon č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob. Tyto zákony k témuž datu zrušují zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 116/1985 Sb., o podmínkách činnosti organizací s mezinárodním prvkem, ve znění pozdějších předpisů.  Nová zákonná úprava sdružovacího práva se dotýká občanských sdružení a jejich organizačních jednotek oprávněných jednat svým jménem, odborových organizací a organizací zaměstnavatelů a jejich organizačních jednotek oprávněných jednat svým jménem, mezinárodních nevládních organizací zřízených nebo vyvíjejících činnost nebo majících sídlo v České republice a jejich organizačních jednotek oprávněných jednat svým jménem, zvláštních organizací pro zastoupení zájmů České republiky v mezinárodních nevládních organizacích, dosud vedených v příslušných evidencích Ministerstva vnitra podle zákona č. 83/1990 Sb. a zákona č. 116/1985 Sb.
Tyto evidence se dnem 1. ledna 2014 považují za spolkový rejstřík vedený rejstříkovými soudy, na které v plném rozsahu přechází z Ministerstva vnitra agenda týkající se uvedených právnických osob.
Plavecká štafeta škol – nová tradice v Ústí nad Orlicí

Druhé kolo Okresní školní ligy plavecké štafety žáků o putovní pohár Krytého plaveckého bazénu se konalo v Ústí nad Orlicí 14. 1. 2014. Přihlásilo se osm škol a ve štafetě na 200 metrů plavalo 100 žáků. První kolo proběhlo 19. 11. 2013 v Krytém plaveckém bazéně v Ústí nad Orlicí a přihlásilo se 11 škol a plavalo 172 žáků.
Celkovým vítězem se stalo Gymnázium Ústí nad Orlicí s počtem bodů 54, druhé místo obsadila ZŠ Bratří Čapků Ústí nad Orlicí s počtem bodů 42 a třetí místo ZŠ 28. října Žamberk s počtem bodů 38. Hlavní cenu putovní pohár ve tvaru skleněné kapky, předal pan starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek. Město také připravilo plakety pro první, druhé a třetí místo, které byly předány vítězným školám. Každý soutěžící dostal pozornost od partnerů soutěže.
Byli jsme potěšeni zájmem škol o novou plaveckou soutěž, která je připravena pro druhé stupně základních škol a víceletých gymnázií. Věříme, že se nám podařilo začít novou tradici v Ústí nad Orlicí. Děkujeme školám z Ústí nad Orlicí Gymnáziu, ZŠ Bratří Čapků, ZŠ Komenského, ZŠ Třebovská a dalším školám z okolí Gymnáziu Žamberk, ZŠ Nádražní Žamberk, ZŠ Dolní Libchavy, ZŠ Sv. Čecha Choceň, Soukromému gymnáziu Letohrad, ZŠ Komenského Letohrad a ZŠ 28. října Žamberk. Budeme se těšit na další ročník.
 
Společný postup výrobních firem, města a školy  motivuje ke studiu řemesla

Významné strojírenské společnosti z regionu Orlicka konkrétně přispějí k  rozvoji technického vzdělávání na Orlicku.  Učňům v oborech nástrojař, strojní mechanik (zámečník) a elektrikář poskytnou stipendium. Do budoucna si tak zajistí kvalifikované odborníky. Společnosti jsou  připraveny s učilištěm spolupracovat dlouhodobě.  „Myšlenka Společně pro region je výhodná pro obě strany. Firmy cíleně podpoří  růst a vývoj svého technicky vzdělaného odborníka a každý žák, který splní kriteria,  má šanci získat finanční příspěvek na studium,“ vysvětluje starosta města Petr Fiala princip  jak uchovat ve městě učňovské školství. „Podpisem smluv završíme rok společné přípravy této spolupráce.“
Systém  je motivací pro vycházející žáky i jejich rodiče.  Firmy poskytnou učňům finanční příspěvek na studium za předpokladu,  že učeň prokáže  dobrý prospěch jak v odborných, tak  ve všeobecných předmětech. Příspěvek, který je určen například na zakoupení studijních pomůcek, na pořízení pracovních oděvů nebo na zdokonalovací kurzy, se skládá z paušální  a z motivační částky. 
„Učni, kteří splní stanovená  kritéria, budou moci získat finanční příspěvek až 2000 korun  měsíčně. Těší mě, že se firmy rozhodly podporovat místní učiliště, tím  budoucí zaměstnanost a konkrétně tak přispět  k heslu Společně pro region,“  shrnuje výsledky jednání zástupců velkých firem starosta Fiala. Ten inicioval společný postup „trojice“ město, PSŠ a firmy.  „Cílem je, aby učňovské školství bylo v Letohradě zachováno a aby vzdělávání řemeslníků v oboru nástrojař, strojní zámečník  a elektrikář vycházelo vstříc potřebám zaměstnavatelů. Příhraniční region Orlicka potřebuje kvalifikované zaměstnance,“ dodává starosta.   Starosta věří, že společný přístup zastaví odliv kvalifikovaných odborníků z pohraničního regionu a zajistí perspektivu zdejšímu školskému zařízení. Provázanost učebního  oboru s následným pracovním uplatněním považuje ředitel PSŠ Martin Prikner za cestu jak vrátit  prestiž perspektivním učebním oborům: „Žáci učiliště navíc získají lepší představu o svém oboru a o jeho uplatnění v praxi.“
Podle ředitele firmy FOREZ Martina Pecháčka je motivační program pro  rodiče žáků devátých ročníků signálem, aby se dívali do budoucnosti a vybrali pro své dítě obor, ve kterém tito po vyučení naleznou perspektivní a solidně  placené zaměstnání. „Vytvořili jsme k tomu podmínky - zavedeme stipendia a uzavřeme smlouvy s vybranými žáky. Ti  se vyučí přímo pro určenou firmu, která si je vychová,“ vkládá naději v nově zavedený systém ředitel společnosti FOREZ.   Uvedl, že firmy by rády přispěly   k užšímu propojení, ke spolupráci  mezi učiteli, mistry odborného výcviku  a firmami. Stáže ve firmách by mistrům umožnily se detailně seznámit s využitím učebního oboru v praxi, stejně jako poznat požadavky  zákazníků. To by podle ředitele Pecháčka umožnilo  přenášení  aktuálních poznatků  z průmyslu do  školy a tím ovlivnit vývoj školských vzdělávacích programů potřebným směrem.  
„Pro Podorlicko a česko-polské příhraničí  jsou učňovské školy technického zaměření nezbytně důležité. Pro rozvoj řečeného mikroregionu mají tyto školy zásadní význam,“ potvrzuje  náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jana Pernicová. Za zásadní považuje velkou koncentraci firem - významných zaměstnavatelů - právě se zaměřením na učební obory vyučované v Letohradě a v tomto regionu. Upozorňuje, že nepříznivý demografický vývoj však nelze ovlivnit. Kapacity středních škol jsou  naplněny jen ze šedesáti sedmi procent a počet žáků nastupujících na střední školy bude klesat až do roku 2018. „To je také důvod, proč musí kraj se změnami ve školství pokračovat. Tím, že zahájil jednání s významnými firmami, které potřebují technicky vzdělané zaměstnance, vykročil Letohrad správnou cestou,“  vyzdvihla náměstkyně společný postup firem a školy.
Školy vychovávající kvalifikované řemeslníky mají podle předsedy představenstva Krajské hospodářské komory Pardubického kraje (KHK Pardubického kraje) Miloše Huryty budoucnost, protože strojírenské a elektrotechnické firmy nejen na Ústeckoorlicku se trvale potýkají s nedostatkem řemeslníků. Jak uvedl Miloš Huryta, motivační program firem z Letohradska  vypracovaný ve spolupráci s městem a PSŠ Letohrad může být příkladem pro ostatní: „Krajská hospodářská komora trvale podporuje veškeré aktivity svých členů,  ve spolupráci se školami a místními samosprávami, vedoucí k podpoře technického vzdělávání, k zajištění kvalifikovaných zaměstnanců pro své podnikatelské aktivity a své firmy. Toto je předpokladem, ale i podmínkou budoucího rozvoje jednotlivých firem a tím i rozvoje samotného regionu.“
Festival ve Skutči opět ovládne i zimní stadion

Radio Ga Ga, We will rock you, We are the Champion nebo Bohemian Rhapsody. To všechno jsou názvy písní legendární kapely Queen, které mimo jiné rozezvučely zimní stadion ve Skutči minulý rok. Unikátní projekt Symphonic Queen spojil, v rámci festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč, mužské vokální kvarteto Q VOX a Filharmonii Hradec Králové.
Druhé zmíněné těleso se na zimní stadion do Skutče vrátí i při letošním jedenáctém ročníku. Společně s hradeckou filharmonií vystoupí Pražský filharmonický sbor a představí Vangelisovu hudbu z filmu Dobytí ráje. O jedinečnosti hudební projektu svědčí mimo jiné i účast jednoho ze světově uznávaných pěveckých sborů, vynikající sólistky a zahraničního dirigenta.
Dalším koncertem, který se odehraje mimo domovský kulturní klub je Vivaldianno. Příznivcům klasické hudby není třeba dlouze představovat toto spojení mezi hudbou minulosti a současnosti. Pod celým projektem jsou podepsáni  houslový virtuos Jaroslav Svěcený a rockový klavírista Michal Dvořák. „Vivaldianno MMVIII potvrdilo, že multižánrová hudba dlouhodobě osloví pouze tehdy, když je propracovaná, což vyžaduje nejen originální nápady, ale také velkou časovou investici. Michal Dvořák je pro mne zárukou kvality, a proto jsem opravdu šťastný, že naše muzikantská spolupráce úspěšně pokračuje,“ říká o projektu a novém CD Vivaldianno MMXII Jaroslav Svěcený.  Přijďte porovnat rozdíl oproti komorní atmosféře koncertů v kulturním klubu nebo kostelích a užít si tyto žánrově jiné hudební „pecky“ na zimní stadion do Skutče.