Českotřebovský deník 17/2014  (20.1.)                                   
Oddělení pro mládež TeenSpace slaví první narozeniny

14. února 2013 bylo slavnostně otevřeno v českotřebovské knihovně nové oddělení, nazvané TeenSpace. Vzniklo pro starší děti ve věku od 11 do 15 let. Tato věková skupina tak dostala svůj vlastní prostor, protože jejich zájmy a požadavky jsou odlišné v porovnání s menšími dětmi. V prostoru, který připomíná spíše studentský pokoj snů než knihovnu, tak naleznou nejen knihy a časopisy. Nabídku povinné četby, beletrie a naučné literatury jsme rozšířili o velmi žádané komiksy. Šest nových PC s dotykovým ovládáním návštěvníci využívají ke komunikaci na sociálních sítích, hraní her a k vyhledávání informací do školy.
Především v zimním období je velký zájem také o herní konzoli XBOX, která umožňuje ovládat hry pohyby těla. Takže je možné hrát tenis, tancovat nebo zažívat dobrodružství oblíbených filmových postav. Nejde tedy o pasivní zábavu, ale spíše aktivní cvičení. Návštěvníci si také oblíbili pohodlné kóje (nově i sedací pytle), kde mají soukromí na čtení nebo živé diskuze o tom, co je právě "cool" nebo o tom co je štve ve škole.
Díky variabilitě můžeme moderní a barevný prostor využívat také jako malý přednáškový sál pro cca 40 lidí. Díky velkému plátnu lze obohatit program o prezentace nebo výuková videa.
Jsme rádi, že nové oddělení, které bývalo zaprášeným skladem získalo tolik nových příznivců. Vždyť určitě není náhodou, že v minulém roce jsme zaregistrovali i díky nově vzniklému TeenSpace nárůst v počtu návštěvníků, celkem 48 209. Děkujeme Vám všem, pro které naše knihovna zůstává důležitým místem, kam rádi chodíte pro knihy, za poučením, ale i odpočívat a bavit se. Vaše knihovna.
Fotografie z archivu ČtZ

 

DRÁHAŘ JAN DOSTÁL OPĚT MEZI NEJLEPŠÍMI


Nejlepší čeští dráhaři se sjeli v pátek 13. prosince 2013 do Prahy. Mistrovství České republiky se zúčastnil i úspěšný českotřebovský cyklista Jan Dostál. Závodil v bodovacím závodě na 40km. Na pražské dráze to znamenalo 240 okruhů. Jan Dostál obsadil sice pěkné, mezi sportovci však velice nepopulární čtvrté místo. Ještě lépe si vedl v dalším závodě Grand Prix Velká cena Prahy. Ve vylučovacím závodě vybojoval stříbro i když k vítězství mu chyběl opravdu jen krůček, šíře galusky. „Chtělo to více štěstíčka“, posteskl si po závodech Jan Dostál. „S výsledkem jsem spokojený, sešla se tu absolutní česká špička. Do Londýna 2012 jsem se nenominoval, doufám, že se to povede na olympiádu v Riu 2016. Je to jasná meta dalšího snažení“, přiznal českotřebovský cyklista.                                                                                                                  MR. JAN DOSTÁL    Foto: Archív ČtřZ

 


ČESKOTŘEBOVŠTÍ CYKLISTÉ SE SEŠLI U TURKA


Bývalí špičkoví cyklisté Lokomotivy Česká Třebová, současní cyklističtí veteráni i fanoušci a milovníci cyklistiky se již řadu let scházejí před koncem roku v České Třebové. Organizace této oblíbené akce se ujal majitel českotřebovského Cykloservisu Milan Dostál. V ISTANBUL BARU se 29. prosince sešlo více než dvacet obdivovatelů šlapacích strojů. Pozvání přijali i manželé Jarmila a Zdeněk Macháčkovi. Paní Jarmila, rozená Šindelková, byla v mládí velice úspěšnou českotřebovskou sportovkyní, cyklistkou, hlavně však lyžařkou. Rovněž manžel se věnoval cyklistice závodně a jak známo jablko nepadá daleko od stromu…Dcera Jarmila Macháčková je dlouhá léta úspěšnou  českou reprezentantkou v dráhové cyklistice. Velkého úspěchu dosáhla v únoru 2013 v Minsku. Stala se mistryní světa v bodovacím závodě na dráze. Není  však vždycky posvícení, při mistrovství Evropy 2013 v Apeldoornu Jarmila spadla a zadřela si do stehna několik třísek. Ta nejdelší měřila 12 centimetrů. Maminka ji přivezla v luxusním pouzdře cyklistům ukázat. Stejně tak i řádně potrhaný mistrovský dres. Ten bude vzácnou ozdobou početné sbírky Milana Dostála. Více jak tři sta vzácných dresů představí Cykloservis českotřebovské veřejnosti v říjnu 2014.   MR

Cyklisté  - Památná tříska  -  Jarmila Machačová    Foto: Milan Richter 



Česká křesťanská akademie zve na přednášku pro rodiče
Skrytá nebezpečí internetu

Naše děti vyrůstají v jiném světě, než známe ze svého dětství a dospívání my. Ve světě, se kterým neumíme a už ani nemůžeme držet krok. Ještě nikdy v historii lidské civilizace nezažila žádná generace dětí takový informační zlom. S příchodem informačních technologií a sociálních sítí se svět nenávratně změnil. Rodiče, učitelé ani odborníci si s tím neví rady. Necháme své děti vyrůstat v sociálním experimentu, který nevíme, jak skončí? 

Jaká jsou skrytá nebezpečí internetu? Jak chránit své dítě a jak se bránit, když dojte k útoku? Přednášku na toto téma bude mít lektor Ing. Petr Kadlec, DiS. z Lidé mezi světy sp., který se tomuto tématu dlouhodobě věnuje a přednáší ho v rámci primárně preventivní činnosti na základních školách v našem regionu. Přednáška je určená zvláště pro rodiče, ale bude srozumitelná i pro děti.

Příjďte 20. 2. 2014 v 17h do Městského muzea Česká Třebová.

 

Prodám garáž v České Třebové na Parníku při rychlém jednání dohoda jistá
Spěchá  tel: 737 850 553

 

Českotřebovský zpravodaj opět pozván do Senátu 


Ve středu 15. ledna se  v sídle Senátu ve Valdštejnské ulici konalo tradiční novoroční setkání senátorů s novináři, na které byl již podruhé pozván také redaktor Českotřebovského zpravodaje. Nesloužilo sice přímo k získávání informací nějak úzce zaměřených na Českou Třebovou, ale přesto se jednalo o užitečné setkání s řadou významných osobností České republiky. Po dobu několika hodin existovala přímá možnost osobní konzultace se senátory všech zastoupených politických seskupení. Z rozhovorů lze získat osobní hodnocení stávající politické situace, názory jaké to nyní bude a jak se může změnit především domácí politická scéna. Bylo zřejmé, že  všichni zástupci z terénu očekávají, že konečně nastanou konstruktivní změny, které rozhýbají současnou ekonomiku, zlepší zaměstnanost, že se podaří realizovat důležité projekty.

Druhou stánkou setkání bylo  zjištění, že dochází k určitým proměnám na straně médií. Převažovali píšící novináři, ubylo komentátorů předních deníků. Hovořilo se o větší sebekontrole novinářů, o nových majitelích nejsilnějších titulů, o svobodě vyjadřování a odvaze regionálních novinářů, také o dalších chystaných úsporách, které se mohou projevit v určitém nedostatku informovanosti, který se mnoho neřeší. Především proto, že informace nechybí, ale ty nezávislé s hodnotící jsou nahrazeny jinými tendenčeně podanými (typu tiskové zprávy), která byla vytvořena za nějakým účelem, je zaměřena jen na jeden propagovaný problém či jeho řešení, ale nesrovnává situaci v rámci regionu, či oboru  kam patří. Toto všechno vyjde majitele novin  laciněji, tak proč to nevyužít. Nakonec ani pak nevznikají  v souvislosti se zveřejněním řádné problémy.

Měl jsem možnost se setkat i se senátory z našeho regionu, Petrem Šilarem a Radko Martínkem, na jehož pozvání jsem přijel. V obou případech jsem se dozvěděl vše důležité o projektech v našem kraji. S Petrem Šilarem a zástupci Pardubického deníku jsem diskutoval na téma Tříkrálové sbírky a různých podob jejího zorganizování v našem kraji. Na Pardubicku se např. nijak  neomezují a mimo běžných skupinek obcházejícími rodiny ve městech a obcích se nebojí také zřídit "virtuální pokladničku", do které je možné také pro stejný účel poslat peníze např. od právnických osob nebo těch, kterým jinak přímý kontakt s tříkrálovými koledníky plně nevyhovuje (nepřítomnost v bydlišti apod.) V našem okrese  tuto možnost nevyužíváme,  vše je dáno osobním kontaktem koledníků s občany.

Se senátorem Radko Martínkem jsme se zabývali současnou situací v regionálním školství a zejména hodnotili situaci gymnázií na Orlickoústecku a Svitavsku., kde zrušení každého znamená dojíždění celé školy do jiného města, což je složitější situace, než když se sloučí dvě školy ve velkém městě.  Nelze tedy mít na celý kraj stejný metr, protože jde - li (jako v případě gymnázia) o prestižní městskou školu, pak je nutné v první řadě jednat se samosprávou, hledat řešení.  Zrušení nebo sloučení školy se dá udělat  jako nevratný krok, který nakonec nemusí být ani ekonomicky prospěšný.  Je proto logické, že bude ještě nyní řada rozhodnutí rady Pardubického kraje ještě jednou znovu v jednání a třeba nakonec všechno bude jinak.  (mm) 

FLORBAL: Domácí turnaj žen v Rokytnici v Orl. Horách - 19.1.2014

V neděli 19. ledna 2014 vyrazily ženy ke svému prvnímu letošnímu turnaji do domácí haly v Rokytnici, kde se v prvním zápase utkaly s tradičním rivalem, týmem Svitav. Ve druhém zápase se střetly v přímém souboji o třetí místo s Fbc Aligators.
 
FbK Orlicko Třebovsko – Fbk Svitavy (2:1, 3:3, 3:1) 8:5
Branky: 8. Bednářová (Drvoštěpová), 11. Bednářová (Drvoštěpová), 17. Drvoštěpová (Bednářová), 19. Zindulková (Hamplová), 24. Zindulková, 35. Třísková, 36. Romančáková, 39. Bednářová (Romančáková),
První zápas odehrály hráčky OT proti ženám ze Svitav, od začátku věděly, že zápas nebude jednoduchý, ba právě naopak. Začátek utkání byl velmi opatrný z obou stran, skóre otevřely domácí hráčky až v osmé minutě, bohužel hned po 40 vteřinách dostaly odpověď, která znamenala od Svitav jediné, že se bez boje nedají. Do konce první třetiny se hráčkám OT podařilo vstřelit ještě jednu branku, a tak do druhé třetiny nastupovaly s trochu větším klidem. Druhá třetina byla velmi vyrovnaná, herně, střelecky i v počtu tří vstřelených gólů do obou branek. Do třetí třetiny hráčky OT vlétly s velkým elánem a odhodláním, třemi góly během čtyř minut rázem odskočily na rozdíl čtyř branek a zápas se zdál být rozhodnutý. Holky z Orlicka už nenechaly nic náhodě a zápas si pohlídaly. Hráčky ze Svitav už jen kosmeticky upravily skóre, kdy minutu a půl před koncem snížily na konečných 8:5 pro OT.
 
FbK Orlicko Třebovsko – PRAMOS Štibořice Fbc Aligators 3:2 (0:0, 1:2, 1:1)
Branky: 23. Raisová (Ulbrichová), 27. Drvoštěpová (Bednářová), 41. Bednářová (P)
Ke druhému utkání nastoupily holky z OT s pocitem, že hrají o třetí místo, a když soupeřky z Aligators neporazí, odskočí jim v tabulce ještě o více bodů. Oba týmy si byly dobře vědomy, jak důležitý tento zápas je, a ani jeden nechtěl odejít s prohrou na kontě. Odpovídala tomu i hra, která byla ze začátku velmi opatrná. V první třetině se objevilo pár pěkných akcí na obou stranách, gól ale nepadl. Skóre otevřely až v šesté minutě druhé třetiny soupeřky. Díky trpělivosti a přesnější hře se ale hráčkám z OT podařilo stav do konce druhé třetiny otočit ve svůj prospěch. Do třetí třetiny tak nastupovaly s psychickou výhodou, která jim bohužel příliš dlouho nevydržela. Soupeřky již po 46 vteřinách srovnaly na 2:2, začínalo se tak od začátku. Ve třetí minutě třetí třetiny získalo OT výhodu přesilové hry, kterou bohužel nevyužilo. Následná hra byla velmi vyrovnaná, šance se objevovaly na obou stranách, skóre se ale až do jedenácté minuty nezměnilo. Časomíra ukazovala 40:23, OT tentokrát využívá přesilové hry, kdy Anet Bednářová nekompromisní střelou zakončuje do sítě soupeřek. Čtyři a půl minuty dělí hráčky Orlicka od výhry a posunutí se v tabulce na třetí místo, právě před Fbc Aligators. I přes velmi vypjatý konec, kdy se soupeřky dokonce pokoušely o hru v šesti, se jim nepodařilo vyrovnat, konečný výsledek tedy zůstal 3:2 pro OT.
Díky dvou výhrám, 6 bodům a především díky výborné poslední třetině druhého utkání se hráčky OT posouvají na třetí místo v moravské divizi I. ligy žen, kde o dva body zaostávají za druhou příčkou, kterou momentálně okupují Brňanky z Bulldogs.  
Sestava: Benešová, Diblíková – Hamplová, Köhlerová, Ulbrichvá, Kejmarová – Třísková, Raisová, Zindulková, Romančáková (C), Drvoštěpová, Bednářová A.
 
Elévové ve Svitavech

Dne 18.1.2014 proběhlo další kolo "Přeboru elévů". Vzhledem k aktuální nemocnosti se turnaje zúčastnil velký počet hráčů naší přípravky a jejich výkony jsou příslibem do dalších turnajů. V prvním utkání elévové přehráli domácí celek Svitav 6:4. V druhém utkání podlehli celku FBC Peaksport Litomyšl 3:9 a v závěrečném dramatickém souboji v koncovce ztratili vedení a prohráli s týmem FBŠ Nové Město nad Metují 7:8.  Hráči: Jurco Tomáš, Langer Robin, Kulhavý Aleš, Ludvíček Jakub, Kleisl Jakub, Tomeš Radek, Sýkora Vašek, Janouch Richard, Dušek Jakub a Matoušek Matěj.