ČESKOTŘEBOVSKÝ DENÍK 18/2014   (21.1.)                  
Počet trvale přihlášených Třebováků se dále snížil 

Počet občanů s TP k 31.12.2013 :                15 736    z toho 7 702 mužů a  8 034 žen
Počet narozených dětí v roce 2013 :              164         z toho     76 chlapců a  88 dívek
Počet zemřelých v roce 2013:                        189        z toho   99 mužů  a  90 žen
Počet osob ve věku 90 a více:                        66          z toho   19 mužů  a    47 žen
Průměrný věk:     42,00                                   muži 40,00     ženy  44,00
Počet přihlášených občanů:       235
Počet odhlášených občanů:        313
Přestěhování v rámci města:         605
Počet rozvodů:                              40
Počet sňatků:                                89
(jedná se o počet párů, z nichž alespoň jeden je občanem Č. Třebové, ale sňatek byl uzavřen i v jiných městech)
Demografická situace v našem městě není dobrá a potvrzuje to výčet statistických dat k poslednímu dni roku 2013.  Trvalý pokles počtu obyvatel se nepodařilo zastavit ni v současných letech, kdy se zvýšil počet narozených dětí, pokračuje trend odstěhovat se z České Třebové jinam. Počet daňových poplatníků klesá a s tím i daňová výtěžnost města stagnuje. To, že v České Třebové žijí desítky dalších osob, které zde ale nemají trvalý pobyt, na daňovou výtěžnost bohužel nemá žádný vliv.
 
HC KOHOUTI děkují za podporu, budou hrát čtvrtfinále play-off

Děkujeme za podporu!  V základní části krajské ligy se potvrdilo, že na dobrý hokej si českotřebovský divák cestu najde. Kohouti úspěšně bojovali o postup do play off, jejich cestu mezi nejlepší osmičku „lemoval“ zvýšený počet diváků.
Kohouti odehráli dvanáct domácích zápasů, které navštívilo 4 513 diváků, což byl druhý nejvyšší počet v celé soutěži (za Chocní). Průměrná návštěva na jedno utkání v České Třebové byla 376 diváků.
Rekord padl v závěrečném kole základní části: na atraktivní duel s Poličkou přišlo 633 diváků. Druhou a třetí nejvyšší diváckou kulisu měly domácí zápasy s Lanškrounem (448) a Chocní (439).
Program čtvrtfinále
Základní část krajské ligy skončila pro českotřebovské Kohouty velkým úspěchem, vždyť po letech „plahočení“ u dna tabulky se náš tým probojoval mezi nejlepších osm mužstev a zahraje si play off. Ve čtvrtfinále změříme síly s druhým nejlepším týmem základní části, HC Světlá nad Sázavou. Hraje se na tři vítězné zápasy. PROGRAM:
1. kolo – neděle 26. ledna:
Světlá nad Sázavou – Česká Třebová  (17).
Dále: Choceň – Litomyšl, Moravská Třebová – Pardubice, Chotěboř – Chrudim.
2. kolo – středa 29. ledna:
Česká Třebová – Světlá nad Sázavou (18.30).
Dále: Litomyšl – Choceň, Pardubice – Moravská Třebová, Chrudim – Chotěboř.
3. kolo – neděle 2. února:
Světlá nad Sázavou – Česká Třebová (17).
Dále: Choceň – Litomyšl, Moravská Třebová – Pardubice, Chotěboř – Chrudim.
4. kolo – úterý 4. února:
Česká Třebová – Světlá nad Sázavou.
Dále: Litomyšl – Choceň, Pardubice – Moravská Třebová, Chrudim – Chotěboř.
5. kolo – čtvrtek 6. února:
Světlá nad Sázavou – Česká Třebová.
Dále: Choceň – Litomyšl, Moravská Třebová – Pardubice, Chotěboř – Chrudim.
Nadační fond chce proměnit internu

Ústí nad Orlicí (20. 1. 2014) – Nadačnímu fondu Orlickoústecké nemocnice předal v pondělí generální ředitel firmy Rieter Jan Lustyk stotisícový dar. Fond, který spoluzakládal nynější hejtman Martin Netolický při sbírce na laparoskopickou věž v roce 2012, nyní pokračuje dalším projektem s názvem Nejen léky léčí. Na jeho kontě je teď už kolem 1,5 milionu korun.
„S úctou vnímám postoj dvou hlavních přispěvatelů fondu, firem Rieter a Bravo. Je řada podniků, které přispívají na kulturu a sport, ale ve zdravotnictví jsou takové příspěvky spíše výjimkou,“ řekl v úvodu malé slavnosti hejtman Netolický. Dále velmi kladně hodnotil své nedávné osobní zkušenosti s Orlickoústeckou nemocnicí v roli pacienta. Připomenul také, že Pardubický kraj si váží zlepšujících se ekonomických výsledků této nemocnice pod vedením současného ředitele Jiřího Řezníčka. „Myslíme i na obnovu nemocnice, letos chceme opravit budovu interního oddělení a investovat i do urgentní části a jejího přístrojového vybavení,“ dodal hejtman.
Fungování zdejšího nadačního fondu označil jako příkladné také 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Zdravou a užitečnou formou  provazuje místní firmy, obce a podnikatele s jejich regionální nemocnicí. Ta tak dostává peníze navíc, které používá pro vylepšení poskytovaných služeb. Proto můj velký dík patří jak dnešním donátorům, tak i všem ostatním, jak dosavadním, tak budoucím.“
V rámci nového projektu chce nemocnice pořídit na interní oddělení moderní nemocniční lůžka s  matracemi proti proleženinám a také další vybavení pokojů, které zajistí příjemnější a bezpečnější pobyt pacientům a ulehčí práci zdravotnickému personálu. Ročně je na interně hospitalizováno na 4 000 pacientů a vybavení pokojů je zde 50 let staré.
Dnešní donátor, společnost Rieter CZ, letos slaví 20 let v barvách švýcarského koncernu Rieter. Patří k největším místním zaměstnavatelům. Má  moderní program sociální odpovědnosti a nechybí u žádné větší akce v regionu.

 

Prodám garáž v České Třebové na Parníku při rychlém jednání dohoda jistá
Spěchá  tel: 737 850 553

Králova řeč

Jelikož ve Zpravodaji v poslední době scházejí zprávy z divadelních představení, dovolil bych si touto cestou poděkovat panu řediteli a vedení Kulturního centra za zajištění představení „ Králova řeč „. I když se jednalo o náhradní představení, alespoň podle mého názoru se zařadilo mezi to nejlepší, co jsme mněli možnost v našem městě zhlédnout. A snad i reakce diváků ukázala, že nabídka představení nemusí nutně být sestavena převážně z jednoduchých ( i když asi oblíbených ) komedií. Miroslav Bartoš
ROMAN DRAGOUN KONCERTOVAL V ČESKOTŘEBOVSKÉM SBORU CASD

Českotřebovská Církev adventistů sedmého dne pozvala ve čtvrtek 12. prosince 2013 do svého sboru milovníky pěkné hudby. Ve dvouhodinovém koncertu nazvaném „ZLATÁ NIT“ se představil všestranný hudebník, hlavně však klávesista, zpěvák a skladatel Roman Dragoun (1956 Písek). V pořadu zazněly písně s texty Františka Romana Dragouna a Milana Prince: „Zdroj – Důvěřuj – Ptáci vesmíru – Střepy – Nic a všechno – Poslední láska – Slunci blíž – Ostnatý drát – Voda – V přítmí řas – Poslední ráno – Kronikář –Tvůj život“ a další. Některé skladby zařadil umělec ze svých sólových alb: „Stín mý krve (1995) – Slunci blíž (2000) – Otlučená srdce (2009 – Piano (2012)“. Roman Dragoun hrál či stále hraje v rockových skupinách Progres 2, Futurum, Stromboli a T4. Zpíval v muzikálech Jesus Christ Superstar a Apokalypsa. Jako studiový hráč spolupracuje s mnoha význačnými muzikanty, jmenujme například: Michal Pavlíček, Pavla Kapitánová, Bára Batiková, Leona Machálková, Lucie Bílá a další.
Schován za špičkovými klávesovými nástroji předvedl Roman Dragoun excelentní profesionální výkon za který byl nadšenými návštěvníky českotřebovského sboru CASD odměněn dlouhotrvajícím potleskem. I kvalitního přídavku se posluchači dočkali. M. Richter  Zpěvák a klávesista Roman Dragoun  Foto: M. Richter
DEVÁDESÁTILETÝ JIŘÍ FIŠAR BYL NEJSTARŠÍM ÚČASTNÍKEM NOVOROČNÍHO VÝSTUPU.

Bezkonkurenčně nejnavštěvovanější akcí, kterou pořádá Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí je Novoroční výstup na Andrlův chlum. Letošní 15. ročník nemohli bohužel navštívit běžkaři, o to více však přišlo pěšáků, přijelo cyklistů i jezdců na koních. Nejpočetnější skupina cyklistů přijíždí každoročně z choceňského týmu Cyklocentrum JOSEFA VOLESKÉHO. Hodně cyklistů dorazilo i z České Třebové. Nejstarším účastníkem byl Jiří Fišar z českotřebovského Parníku, který oslavil vloni na podzim devadesáté narozeniny. Velkou atrakcí je vždy příjezd koňáků na Andrlův chlum. Letos jich přijelo více jak dvacet z Dlouhé Třebové, Libchav i Hrádku. Od 10 hodin do 18 hodin byla turistická chata Hvězda zcela zaplněna. Lidé čekali na volná místa, fronty stály u výčepu i na zaplacení. Bohužel chata se nafouknout nedá. Za patnáct let se akce zúčastnilo více jak patnáct tisíc turistů, na humanitární pomoc tělesně postiženým spoluobčanům „NOVOROČNÍ ČTYŘLÍSTEK“ vybrali pořadatelé za 11 let 36 406 Kč.  Milan Richter  JIŘÍ FIŠAR s třebovskými cyklisty     Foto: Archív    Cyklisti a koňáci  Foto: M.Richter

 

 

Na Českotřebovsku je nejméně  bodovaných řidičů z celé ČR

Vyplývá to z článku v Orlickém deníku.
Ve východních Čechách je ale bodovaných řidičů relativně málo. A na Českotřebovsku jsou podle aktuálních statistik ministerstva dopravy statistik dokonce vůbec nejposlušnější řidiči z celého Česka. Nějaký bod za přestupek tady nyní má jen každý šestnáctý řidič, přesně 6,2 % ze všech zdejších registrovaných řidičů. Předpisy úzkostlivě dodržují taktéž řidiči z Orlickosútecka, kde je bodovaných 6,39 % řidičů. Článek také uvádí, že úřady  nemají povinnost informovat řidiče, pokud pokud se sám nestará a nezajde si třeba na CzechPoint nebo  na odbor dopravy MěÚ a čas od času o výpis zažádat. První informaci od obecního úřadu obce s rozšířenou působností o bodovém kontu řidiče šoféři dostanou je až při dosažení 12 bodů spolu s výzvou k odevzdání řidičského průkazu.

Kuželkáři doma v sobotu prohráli  - výsledky sobotního 13. kola II. ligy mužů