Českotřebovský deník 19/2014 (22/1)                                     
Základní umělecká škola v České Třebové pořádá další koncert cyklu „Mladé pódium“.

Představí se nám odchovankyně zdejší Základní umělecké školy, ze třídy p.uč. Petra Poslušného, Alžběta Poukarová, která letos absolvuje magisterské studium na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, v oboru hra na violoncello, pod vedením Mgr. Miroslava Zichy. Je členkou orchestru Městského divadla Brno, hostuje ve Filharmonii Brno, Filharmonii Gustava Mahlera Jihlava a jiných orchestrech. Na koncertu zazní skladby Ludwiga van Beethovena, Petra Ebena, Davida Poppera a Astora Piazzolly, za klavírního doprovodu doc. Mgr. Renaty Ardaševové.
Koncert se uskuteční ve středu 19. února 2014 v 19.00 hodin v Malé scéně.
Připravovaný program zazní také na absolventském koncertu Alžběty Poukarové, který se uskuteční v Brně dne 5. března 2014.
 
ZÁBAVNÉ ODPOLEDNE PRO DĚTI 

Sobota 29.3.2014 ve 14.30 hod.v Národním domě v České Třebové
Obchodníci v síti SINGULIS připravují pro Vaše děti zábavné odpoledne.
- Karneval v maskách
- Koncert skupiny MAXIM TURBULENC
- Vystoupení kouzelníka pro děti
- Spousta soutěží a zábavy                                                                                            více na www.singulis.cz
 
Kolečko jednání o středním školství začalo na Moravskotřebovsku

Moravská Třebová/Jevíčko (21. ledna 2014) – Pro gymnázia v Moravské Třebové a Jevíčku se pro školní rok 2014/2015 nic nemění, nicméně kraj hledá stabilní dlouhodobé řešení. „Nabízená výuka ve stávajících akreditovaných oborech bude prozatím bez jakýchkoliv změn v obou městech pokračovat. Shodli jsme se na tom se starosty obou měst, řediteli škol i zástupci mikroregionu. Naším společným cílem je, abychom mohli zajistit všeobecné středoškolského vzdělávání v obou městech i do budoucna,“ objasnil jeden ze závěrů celodenních jednání hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Hejtman spolu s náměstkyní hejtmana Janou Pernicovou, která má školství na starosti, nejednali jenom se starosty Milošem Izákem a Romanem Müllerem, ale navštívili také obě gymnázia, kde se potkali i s učiteli a žáky. „Jsem velmi rád, že si všichni zainteresovaní konečně uvědomují vážnost situace a hlavně potřebu úzké spolupráce i v oblasti nabídky volitelných předmětů. Jenom tak bude zajištěna pestrá výuka, která je specifická právě pro typ všeobecného vzdělávání na gymnáziích. V tomto smyslu jsme vedli debatu i s přítomnými učiteli,“ řekl Netolický. Obě gymnázia stejně jako další školy v kraji čelí dlouhodobému poklesu počtu žáků v důsledku nepříznivého demografického vývoje.
Pracovní tým bude pracovat na dlouhodobé udržitelnosti
Hejtman kraje se do jednání o budoucím uspořádání středního školství zapojil po prosincovém zasedání krajského zastupitelstva, na kterém zazněly obavy zástupců veřejnosti o budoucnost středního školství v okrajových částech kraje. „Od hejtmana se očekává, že bude hledat řešení zdánlivě neřešitelné situace. Proto jsem přišel s jasnou představou o dalším postupu, včetně časového harmonogramu. Oceňuji konstruktivní přístup všech zúčastněných stran při jednání. Shodli jsme se na ustavení společné pracovní skupiny složené ze zástupců zřizovatele, vedení obou škol a zástupců mikroregionu. Náplň její činnosti bude zaměřena prioritně na dlouhodobé zajištění aprobované kvalitní výuky, personální a ekonomickou stabilitu ve střednědobém horizontu minimálně pěti let,“ objasnil závěry jednání hejtman.

 

V Třemošnici se pokusí o duální vzdělávání

Třemošnice (22. ledna 2014) – Kolečko jednání ke střednímu školství dnes pokračovalo v Třemošnici, kde hejtman Martin Netolický jednal se starostou Stanislavem Pecou, nejvýznamnějšími zaměstnavateli v regionu a zástupci místní technické školy. Domluvili se na vytvoření společné pracovní skupiny. Ta má za úkol pracovat na prohloubení spolupráce mezi podniky a školou, která by Střední odborné škole a střednímu odbornému učilišti technickému v Třemošnici přinesla ekonomickou stabilitu do dalších let.
„Domluvili jsme se s řediteli podniků DAKO-CZ, Kovolis-Hedvikov a ELECTROPOLI-GALVIA na tom, že se pokusíme více prohloubit spolupráci mezi školou a těmito firmami. Rádi bychom se alespoň přiblížili německému modelu duálního vzdělávání, který by mohl být prospěšný nejenom pro školy a podniky, ale i zaměstnanost v regionu,“ řekl hejtman Martin Netolický. Hejtman ujistil všechny přítomné na jednání o tom, že kraj pro školní rok 2014/2015 na střední odborné škole technické v Třemošnici žádný z nabízených oborů rušit nebude. „Nechceme nechat situaci postupně vyhnívat, jak tomu bylo například v roce 2007 u samovolného zániku gymnázia v Králíkách. Shodli jsme se, že strojírenství je oborem, který má budoucnost. Vítám vůli podniků zapojit se více například v oblasti stipendií, zajištění odborné praxe, ale i při úpravě studijních plánů, aby více vyhovovaly jejich potřebám budoucích zaměstnavatelů,“ podělil se o některé ze závěrů jednání hejtman Netolický.
Hejtman si prošel i celou školu včetně prostor pro odbornou praktickou přípravu žáků. „Škola je velmi dobře vybavena a zapojena do několika evropských projektů. Je naší povinností pokusit se jí ve spolupráci s podniky pomoci překlenout toto nelehké období,“ uzavřel Netolický.

Veřejné bruslení o pololetních a jarních prázdninách 2014

Pátek

31. 1. 2014

10:00-11:30

 

13:00-14:30

 

 

 

 

 

Pondělí

10. 2. 2014

10:00-11:30

 

13:00–14:30

Úterý

11. 2. 2014

10:00-11:30

 

13:00–14:30

Středa

12. 2. 2014

10:00-11:30

 

17:00-18:15

Čtvrtek

13. 2. 2014

10:00-11:30

 

13:00-14:30

Pátek

14. 2. 2014

10:00-11:30

 

13:00-14:30