Českotřebovský deník 21/2014  (24.1.)                                   
Zimní olympiáda Soči 2014:
Mezi 85 reprezentanty ČR je také Třebovačka Lea Johanidesová

V konečné nominaci na letošní vrcholný podnik zimní sezóny na zeměkouli - zimní olympiády v Soči a Krásné Poljaně je také mezi 10 biatlonisty  českotřebovská běžkyně a absolventka zdejšího gymnázia, čtyřiadvacetiletá Lea Johanidesová. U televizních obrazovek jí budeme držet palce jistě ještě více než ostatním českým reprezentantům.
Lea Johanidesová (*21. prosince 1989) je česká reprezentantka v biatlonu. Po vystudování gymnázia v  České Třebové pokračuje ve studiu na Vyšší odborné škole mezinárodního obchodu v Jablonci nad Nisou. Je několikanásobnou mistriní české republiky v biatlonu a v letním biatlonu mezi juniorkami. Na mistrovství Evropy 2013 v bulahrském Bansku získala stříbrnou medaili ve štafetě (složení Jitka Landová, Lea Johanidesová, Eva Puskarčíková a Veronika Zvařičová). "Nevím, do kolika závodů budu na olympijských hrách nominována. Proto beru starty na mistrovství Evropy jako svůj vrchol sezony," uvedla Johanidesová, která se připravovala v Jablonci a od pátku už bude trénovat v Novém Městě. Naposledy závodila v Novém Městě, předtím na Poháru IBU v italském Ridnaunu, kde skončila jedenáctá v závodu na 15 km. "V mistrovství Evropy bych se chtěla umístit do patnáctého místa," nastínila svoje cíle. 
 
KRASOBRUSLAŘSKÝ KLUB HLÁSÍ: Závody Náchod opět na BEDNĚ  

19. ledna vyjel Krasobruslařský klub Česká Třebová na zábody do Náchoda. I přes drobné nevolnosti dojela skupina v pořádku. Jako první se na ledové ploše představila Radka Hůlková, která i přes pád v rozbruslení, získala 3. místo ze 16- ti závodnic v kategorii "Benjamín". V další skupině „Cvrček“ bylo zastoupeno více českotřebovských závodnic. Ani pády nemohly však mladým začínajícím krasobruslařkám zabránit v dobrých výkonech. Výsledné pořadí kategorie „Cvrček“ ze 14 závodnic
9. místo – Nikča Orlichová
10. místo – Štěpánka Čadová  12. místo – Simča Foffová  13. místo – Míša Stránská.
V Náchodě se dále představila i nejmladší závodnice v kategorii "přípravka" Zuzka Jasanská. Pro ni samotnou to byla první cenná zkušenost se závody. Své vystoupení zvládla prý jen s malou trémou, která však na předvedených prvcích nebyla znát.
Výsledné pořadí „přípravka“ z 9 závodníků: 3. místo – Zuzka Jasanská
 

Reakce na článek „Iscarex rozdával poháry“  (Českotřebovský deník 18. l.)

Pisatelka ve svém příspěvku zmínila několik témat týkajících se atletiky, resp. běhání dětí a mládeže v České Třebové.
Úvodem to bylo určité rozhořčení nad tím, že při uveřejňování výsledků  běžeckých soutěží (zde je uveden např. Iscarex pohár) nejsou uvedeny v médiích kategorie nejmenších. Souhlasím s pisatelkou, že je to škoda, možná i chyba, protože právě podpora a zviditelňování těch nejmenších a jejich zásluh může být pro ně dobrou motivací a odměnou, ale také propagací sportu, nebo sportovní akce pro další děti, kamarády a jejich rodiče. Takže se jen přimlouvám ke všem pořadatelům a novinářům a přispěvatelům: kde to jde, tak chvalte a piště. Dále se pisatelka zmínila o tom, že v České Třebové není žádný atletický, či běžecký klub, který by se věnoval výchově mládeže a že zde nemáme atletický stadion s tartanovou dráhou.
Já bych k tomu chtěl poznamenat, že na jedné straně to sice je pravda, ale na straně druhé, že z toho nějak moc smutní zase být nemusíme. Jednak máme ve Třebové velké množství jiných sportovních oddílů různého zaměření, různých velikostí. Děti a mládež mají opravdu pestrý výběr a není třeba zde jednotlivé sporty vyjmenovávat. A dále si myslím, že není nutné a ani vhodné, aby se děti ve věku od šesti, sedmi, osmi let věnovaly jedné sportovní specializaci. A to včetně běhání. Je třeba, aby děti sportovaly, hýbaly se a hrály si.  Aby ve svém věku poznaly toho více a mohly si vybrat. Kolik atletů začínalo třeba s fotbalem, nebo jiným sportem. A vůbec není nutné, aby základní tělesnou dovednost děti získávaly na tartanovém oválu.
Proto bych nezavrhoval běžeckou část třebovského Ski klubu, z něhož vyšly třeba naše nadějné biatlonistky Kristýna Černá, nebo Lea Johanidesová (mimochodem, víte, že Lea jede do Soči?), ale i běžci – atleti. A že jich nebylo málo.
Iscarex jsem už v minulosti chválil a chválím za jeho velmi prospěšnou pořadatelskou činnost a propagaci sportu.
Musíme si uvědomit, že běhání není jen o tartanovém oválu, ale na jedné straně o lidech, kteří mají zkušenosti, ochotu a především kupu volného času a zapálení pro věc – tedy trenérech a činovnících oddílů. Možná i určité tradici v daném místě. A na druhé straně o zájmu dětí a ochotě rodičů spolupracovat.
Takže, jestliže máte doma nadané dítě, které je zapáleno do atletiky (lehká atletika je nejenom běhání, ale i sprinty, překážky, skoky, hody, vrhy a víceboje), pak se svěřte zkušeným a vybírejte si z nabídky v blízkém regionu. To dojíždění pár kilometrů za to stojí. Věřte, že jestliže Vaše dítě u atletiky (ale i jiného sportu) zůstane, pak budete za čas hledat ve vzdálenějším regionu a následně v celé republice. Přál bych Vám, aby úspěchy byly takové, aby i ta naše republika Vám byla malá. A pak Vám bude jedno, že jste začínali s běháním na trávě, či škvárovém oválu a ne každý den rutinou na tartanu.
Tak kam? :
Jiskra Litomyšl (12 km) – obraťte se na pana učitele Petra Doseděla (zmiňovaného ve výše uvedeném příspěvku paní pisatelky) ze ZŠ Habrmanova, nebo hledejte na  www.atletikalitomysl.estranky.cz,
Jiskra Ústí nad Orlicí (10 km)            - www.atletikauo.cz  - tam se dozvíte o trenérech a jejich specializacích,
Ski - klub Česká Třebová (doma, většinou na Horách) – http://www.skict.cz, nebo informace ve skříňce na krytu na Novém Náměstí,
AC Choceň (vláčkem 20 minut) – trenéři pan Kopecký, paní Lakotová a paní Frydrychová,
AC Vysoké Mýto (20km) – http://ac-vysoke-myto.webnode.cz/,  dále pak atletika Svitavy, atletika Polička a další.      
Sportu zdar   Tomáš FRIŠ
ÚMRTÍ V LEDNU 2014

Bohumil Ondráček nar. 1944  Česká Třebová
Vlastimila Stankovičová  nar 1928 Česká Třebová
Karel Honl nar. 1916  Česká Třebová
František Synek nar. 1947  Semanín
Marie Blahová nar. 1925   Česká Třebová
Marta Dostálová  nar. 1950  Česká Třebová
Štěpán Pecháček  nar. 1935   Zhoř
Bohumil Ptáček  nar. 1955  Ústí nad Orlicí
Marta Sauerová  nar. 1948   Česká Třebová
Bohuslav Kašpar  nar. 1934   Třebovice
Jiří Čebiš  nar. 1944  Česká Třebová
Ing. Jiří Pávek  nar. 1958  Česká Třebová
Marie Kerhartová  nar. 1925  Česká Třebová
Petr Hýbl nar. 1941   Česká Třebová
Otto Jasanský  nar. 1939  Česká Třebová
Taťana Popelková  nar. 1946  Česká Třebová
Radomír Pešorna  nar. 1946  Rybník
Vlasta Fendrychová  nar. 1951   Česká Třebová
Eva Šafářová  nar. 1962   Písečná
Julie Matoušková  nar. 1924  Česká Třebová
Marie Šplíchalová, nar. 1926  Česká Třebová
Ludvík Vejrek nar. 1937  Lanškroun               
Dne 31. prosince 2013 zemřela ve Skutči paní Miroslava Palečková ve věku 89 let, nar. 1924
Čest jejich památce !
Co pro vás připravila knihovna na únor¨

4. února od 15 hodin, dětské oddělení
Matyldino předčítání „Heřmánek a Mařinka“
Ahoj děti, pokud máte rádi pohádky, tak přijďte za námi do knihovny a to hnedle na dvě. Ta první je o tom "Jak obr Bambula prohrál v řeckořímském zápase" a ta druhá je o tom "Jak se víle Lence nevyplatilo tancování podle nové módy." Zahrajeme si také nějakou hru. Těšíme se na vás. Vstupné dobrovolné.
 
18. února od 17 hodin, Univerzita volného času 2014.
M.S. Kateřina Kudláčková: Mentální koučink: Tělo, pot a dřina, jak to nevzdat a vydržet.
Českotřebovačka Katka Kudláčková, která vystudovala  na Kansaské  a Floridské  Státní Univerzitě studium sportovní psychologie přijede na přednášku do českotřebovské knihovny. Mentální koučka pro sportovce, trenérka a sportovkyně, která se snaží rozšířit povědomí o významu, využitelnosti a prospěšnosti sportovní psychologie u nás a o spolupráci se sportovci, kteří usilují o zlepšení svého výkonu. Přijďte na besedu, jak nevzdat vaše sportovní úsilí a jak vydržet u oblíbeného sportu. Jak na to vám poradí Kateřina Kudláčková, mentální kouč. Vstupné 50,- Kč. http://www.mentalnikouc.cz/. Informace: jana.jakeschova@ceska-trebova.cz
 
Nová výstava Na Schodech
V prostorách knihovny je od ledna k vidění nová výstava českotřebovačky Ivy Stolínové (členky výtvarné skupiny Maxmilián). Zveme Vás do světa fotografie, nezvyklých fotomontáží i poezie.
Výstavu je možné shlédnout během otevírací doby městské knihovny, ve všedních dnech 8-11 a 12-17, v sobotu 8-11.
 
Novinky
Komiksy. Na oddělení pro dospělé jsou nově k vypůjčení komiksy (Alois Nebel, V jako Vendeta, Kája Saudek, Vrána,…)
Časopisy. Prodlužujeme výpůjční lhůtu ze 14 dní na 1 měsíc jako u knih, nyní již nemusíte hlídat dva rozdílné termíny vracení.