Českotřebovský deník 23/2014 (29.1.)                                    

Projekt „SME SPOLU“ zahájen ve Svitu 25. a 26. ledna 2014

Nadpis tohoto příspěvku neobsahuje gramatickou chybu, ale je názvem mezinárodního projektu financovaného z Evropské unie a schváleného Slovenskou národní agenturou v rámci programu Mládež v akci. Žadatelem a organizátorem projektu je Centrum volného času ve Svitu. Partnery projektu jsou: Centrum volného času Svit, Centrum volného času Stará Ľubovňa, Dům dětí a mládeže Česká Třebová, Dům dětí a mládeže Lanškroun. Cílem projektu je pomoc ustavení dětských parlamentů nebo neformálních skupin, jejichž cílem je prosazování zájmů dětí a mládeže na místní úrovni. Projekt byl zahájen setkáním ve Svitu ve dnech 25.-26.1.2014 za přítomnosti vedoucích organizací a zástupců mládeže – naše město bylo zastoupeno dvěma členy volnočasového klubu Rébus. Po dobu pobytu se přítomní vedle seznamovacích aktivit zapojili do teambuildingových soutěží, neformální cestou provedli SWOT analýzu mládežnického parlamentu a  zúčastnili se workshopů. Veškeré činnosti měly za úkol zdůraznit význam spolupráce mezi mládeží. Z účasti v projektu vyplynuly i úkoly pro jednotlivé účastníky – zorganizovat party nebo ples pro mladé, charitativní aktivitu, kulatý stůl se zástupci samosprávy, činnosti pro rodiny s dětmi. Další kolo setkání se uskuteční v České Třebové ve dnech 2.-3.3.2014 v České Třebové.

KLUB ČERVENKA únor 2014  
Ekocentrum  Červenka,  ZŠ Habrmanova, Česká Třebová 

2. DÍLNA:
5.2. v 16.00 hod. DROBNOSTI A DOPLŇKY
Lektorka: Jarmilka Nováková
Pomůcky: čtverečky různých látek, šicí potřeby, korálky,....ruční šití
Lektorné: 30 Kč
http://www.ctrebova.cz/klub-cervenka
ŠICÍ DÍLNY – ZE STARÉHO NOVÉ  Finančně podpořeno Pardubickým krajem
 
Kdo nemá er, ztrácí charakter… u logopedů neplatí

Pardubice (28. 1. 2014) – Slogan, že kdo nemá ryčné er, ztrácí charakter, platí opravdu jen v pohádkách. V životě je to naopak – nesprávné výslovnosti „r“ se chce každý zbavit. A protože různých řečových vad u dětí stále přibývá, snaží se Pardubický kraj tento problém řešit komplexně. Logopedickou péči v regionu podporuje prostřednictvím logopedických asistentů především v mateřských školách i logopedů ve Speciálně pedagogických centrech (SPC). 
„Tímto systémovým přístupem hodláme nadále podporovat školskou logopedickou péči v kraji. Nastavený model  zároveň plně odpovídá filozofii inkluzivního vzdělávání,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana pro kulturu, školství a památkovou péči Jana Pernicová. „Máme sice speciální školy pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami, ale naším cílem není děti s poruchami komunikace oddělovat od vrstevníků, ale naopak jim logopedickou péči zajistit tak, aby mohly zůstat v běžných třídách škol,“ dodává náměstkyně Jana Pernicová. Děti s běžnými vývojovými vadami jsou integrovány ve třídách mateřských a základních škol a je jim věnována individuální péče. Napomohl tomu projekt, který v letech 2010 až 2012 proškolil 281 pedagogů v oblasti logopedické prevence. Děti a žáci s narušenou komunikační schopností tak mají mnohem lepší přístup ke kvalitním a odborně garantovaným speciálně pedagogickým službám. Logopedičtí asistenti, kteří v současné době pracují na většině mateřských škol, podporují rozvoj komunikačních schopností dětí, zaměřují se na předcházení poruch řeči, spolupracují s logopedy a poskytující informace rodičům v oblasti logopedické péče.  
Logopedičtí asistenti ve školách mohou využít metodických konzultací u krajské logopedické koordinátorky Lenky Novotné ve SPC Moravská Třebová, ale také u logopeda nejbližšího SPC, případně Pedagogicko-psychologické poradny. Mohou také spolupracovat s logopedy – tutory v rámci metodických setkání prostřednictvím Centra celoživotního vzdělávání Pardubického kraje. Pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami zřizuje Pardubický kraj  speciální třídy. Logopedické třídy jsou na všech úrovních vzdělávání určeny dětem s těžkými logopedickými vadami (balbuties, mutismus, těžké vývojové poruchy, dysfázie ap.). Pokud je dítě zařazeno do speciální třídy, je to vždy na dobu nezbytně  nutnou. Ve chvíli, kdy dovrší vývojový stupeň řečových dovedností, je žádoucí jeho začlenění do kmenové třídy. V Pardubickém kraji mohou tyto děti navštěvovat logopedické třídy v mateřských školách v Pardubicích, Chrudimi, České Třebové, Hlinsku, Králíkách, Lanškrouně, Ústí nad Orlicí a Vysokém Mýtě. Navíc zřizuje Pardubický kraj logopedickou třídu v Základní škole Lanškroun, která je určena dětem začínajícím plnit povinnou školní docházku.   „Systematická logopedická péče ve školách Pardubického kraje podněcuje děti k mluvení, zdokonaluje jejich mluvní pohotovost, rozvíjí smyslové vnímání a pohybovou obratnost, což má vliv na celkový příznivý vývoj dítěte,“ uzavírá náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.
Slavnostní předání vybavení pro pořádkovou jednotku Krajského ředitelství Policie České republiky.

Technické vybavení je určeno pro okamžitý zásah a operativní použití u společného postupu složek IZS při zvládání následků mimořádných událostí a krizových situací. Slavnostní předání se uskuteční v pátek 31. ledna od 13 hodin ve vestibulu budovy Krajského ředitelství policie (KŘP). Darovací smlouvu na místě podepíší hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s ředitelem KŘP Pardubického kraje Radkem Malířem. Dalšími hosty budou náměstek pro vnější službu Petr Sehnoutka, náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Jiří Žouželka a náměstek pro ekonomiku Petr Petřík.