Fotoreportáž Milany Soukupové svědčí o tom, že zájem o lyžovačku je
veliký, terén dobře připravený. je také vidět co to dalo práce a jaké kopy
sněhu bylo třeba vyrobit a rozhrnout po sjezdovce. vše se ale s velkým
nasazením Peklák týmu podařilo a je za top třeba poděkovat. právě včas v
předvečer pololetních prázdnin máme bezvadný lyžařský terén. Kéž by
vydržel alespoň do poloviny března!
ČSOP Podorlicko
uspořádala v lednu v ekocentru Podorlicko 2 akce
První byla přednáška o Nepálu s ochutnávkou výborného čaje. Dále viz
článek i recept na výborný čaj. Druhou lednovou akcí byl pexesový turnaj a
turnaj v sudoku. Ujali se jej Vítek Bednář a Zuzka Kubištová. Pokladnu a
soupis účastníků zodpovědně zvládla Simona Kolářová. Dále se na organizaci
podíleli Radek Hubl a Terezka Kubištová. Pexesy přispěli Zelení,
Kubištovi, P. Suchý a Zajíčkovi. Plakáty na obě akce zajistila Marta
Heptnerová a distribuci plakátů Jirka Grund. Na pátek 28.2:
připravuje Zo ČSOP výroční členskou schůzi. Pozvánku ještě pošleme.
Členové organizace se nyní podílejí na přípravě výroční zprávy a na
přípravě plánu činnosti na další rok.
PŘEDNÁŠKA
S ČAJOVÝM PŘEKVAPENÍM
Ve
čtvrtek 23.1. 2014 se v ekocentru Podorlicko konala přednáška mladého
cestovatele Karla Švercla o putováním nepálským Himálájem . Kromě
krásných fotografií byla pro návštěvníky milým překvapením ochutnávka
vynikající modifikace nepálského čaje Masala. Na četná přání návštěvníků
zveřejňujeme recept od autora Karla Švercla :
„ Zde je slibovaný "recept" čaje Masala ze surovin dostupných v naši
podmínkách, a to z Yogi čaje http://www.oxalis.cz/yogi-tea-bio-1-kg/d-71621/,
a libovolného černého čaje, v našem případě jsme na doporučení použili
cejlonský čaj Dimbula Uduwela http://www.oxalis.cz/ceylon-op-dimbula-uduwela-1-kg/d-70878/
a mléka (nejlépe plnotučného pro plnou chuť, což neznamená, že z
polotučného by chuť byla poloviční)..
Současně si (podle instrukcí) připravíme nálev z Yogi čaje a černého čaje
a to tak, že na každých 1,5 dl vody počítáme 1 zarovnanou čajovou lžíci
směsi a navrch přidáme ještě jednu lžičku (pokud nálev připravujeme ve
větším množství v konvici), "hotové" nálevy scedíme a slijeme dohromady,
přidáme mléko (na 10 dílů čaje tak 1 až 2 díly mléka), osladíme a ještě
horké servírujeme..“
Čaj na přednášce připravili Karel a Kateřina Šverclovi
Tepelné
hospodářství Hradec Králové podalo podnět k ÚHOS - teplo i z uhelných
elektráren o hodně dražší!
Hradec Králové – Městská společnost Tepelné hospodářství
Hradec Králové (THHK) v tomto týdnu podala podnět k přezkoumání
možného porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže ze strany
dodavatele tepla společnosti Elektráren Opatovice (EOP), také na Úřad
pro hospodářskou soutěž (ÚHOS). Pokračuje tak v nesouhlasu se skokovým
navýšením cen tepla společností EOP pro rok 2014, který započal 13.
prosince 2013 podáním na prošetření cenové politiky EOP
k Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ).
Ze strany THHK tak jde o rekordně rychlou reakci od okamžiku 22.
listopadu 2013, kdy se o navýšení cen tepla poprvé dozvědělo. Dne 28.
ledna 2014 proběhlo zasedání představenstva městské společnosti THHK,
které návrh podání podnětu k přezkoumání na Úřad pro hospodářskou
soutěž (ÚHOS) schválilo. Společnost EOP pro rok 2014 navýšila cenu
tepla z primárních horkovodů o 8,45% a ze sekundárních teplovodů pro
konečné odběratele o 5,5%. THHK považuje tyto nárůsty jako
neopodstatněné, a jako precedens pro další nestandardní zdražování
ceny tepla v dalších letech.Královéhradecká městská společnost THHK se
tak snaží o zmírnění dopadů navýšení cen tepla ze strany Elektráren
Opatovice pro všechny odběratele královéhradeckého a pardubického
regionu. Svými cenami i nadále patří mezi nejlevnější teplárenské
společnosti v České republice, které dodávají teplo a teplou vodu do
desítek tisíc domácností a několika stovek institucí. Tuto strategii
nízkých cen tak chce Tepelné hospodářství udržet i dlouhodobě do
budoucna.
|