Českotřebovský deník 24/2014 (30.1.)                                    

Fotoreportáž Milany Soukupové svědčí o tom, že zájem o lyžovačku je veliký, terén dobře připravený. je také vidět co to dalo práce a jaké kopy sněhu bylo třeba vyrobit a rozhrnout po sjezdovce. vše se ale s velkým nasazením Peklák týmu podařilo a je za top třeba poděkovat. právě včas v předvečer pololetních prázdnin máme bezvadný lyžařský terén. Kéž by vydržel  alespoň do poloviny března! 

ČSOP Podorlicko uspořádala v lednu v ekocentru Podorlicko 2 akce

První byla přednáška o Nepálu s ochutnávkou výborného čaje. Dále viz článek i recept na výborný čaj. Druhou lednovou akcí byl pexesový turnaj a turnaj v sudoku. Ujali se jej Vítek Bednář a Zuzka Kubištová. Pokladnu a soupis účastníků zodpovědně zvládla Simona Kolářová. Dále se na organizaci podíleli Radek Hubl a Terezka Kubištová. Pexesy přispěli Zelení, Kubištovi,  P. Suchý a Zajíčkovi. Plakáty na obě akce zajistila Marta Heptnerová a distribuci plakátů Jirka Grund.  Na pátek 28.2: připravuje  Zo ČSOP výroční členskou schůzi. Pozvánku ještě pošleme. Členové organizace se nyní podílejí na přípravě výroční zprávy a  na přípravě plánu činnosti na další rok.
 
PŘEDNÁŠKA S ČAJOVÝM PŘEKVAPENÍM 

Ve čtvrtek 23.1. 2014 se v ekocentru Podorlicko konala přednáška mladého cestovatele Karla Švercla  o putováním nepálským Himálájem . Kromě krásných fotografií byla pro návštěvníky milým překvapením ochutnávka vynikající modifikace nepálského čaje Masala.  Na četná přání návštěvníků zveřejňujeme recept od autora Karla Švercla : 
„ Zde je slibovaný "recept" čaje Masala ze surovin dostupných v naši podmínkách, a to z Yogi čaje http://www.oxalis.cz/yogi-tea-bio-1-kg/d-71621/, a libovolného černého čaje, v našem případě jsme na doporučení použili cejlonský čaj Dimbula Uduwela http://www.oxalis.cz/ceylon-op-dimbula-uduwela-1-kg/d-70878/ a mléka (nejlépe plnotučného pro plnou chuť, což neznamená, že z polotučného by chuť byla poloviční)..
Současně si (podle instrukcí) připravíme nálev z Yogi čaje a černého čaje  a to tak, že na každých 1,5 dl vody počítáme 1 zarovnanou čajovou lžíci směsi a navrch přidáme ještě jednu lžičku (pokud nálev připravujeme ve větším množství v konvici), "hotové" nálevy scedíme a slijeme dohromady, přidáme mléko (na 10 dílů čaje tak 1 až 2 díly mléka), osladíme a ještě horké servírujeme..“
Čaj na přednášce připravili Karel a Kateřina Šverclovi


Tepelné hospodářství Hradec Králové podalo podnět k ÚHOS - teplo i z uhelných elektráren o hodně dražší!

Hradec Králové – Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové (THHK) v tomto týdnu podala podnět k přezkoumání možného porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže ze strany dodavatele tepla společnosti Elektráren Opatovice (EOP), také na Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚHOS). Pokračuje tak v nesouhlasu se skokovým navýšením cen tepla společností EOP pro rok 2014, který započal 13. prosince 2013 podáním na prošetření cenové politiky EOP k Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ).
Ze strany THHK tak jde o rekordně rychlou reakci od okamžiku 22. listopadu 2013, kdy se o navýšení cen tepla poprvé dozvědělo. Dne 28. ledna 2014 proběhlo zasedání představenstva městské společnosti THHK, které návrh podání podnětu k přezkoumání na Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚHOS) schválilo. Společnost EOP pro rok 2014 navýšila cenu tepla z primárních horkovodů o 8,45% a ze sekundárních teplovodů pro konečné odběratele o 5,5%. THHK považuje tyto nárůsty jako neopodstatněné, a jako precedens pro další nestandardní zdražování ceny tepla v dalších letech.Královéhradecká městská společnost THHK se tak snaží o zmírnění dopadů navýšení cen tepla ze strany Elektráren Opatovice pro všechny odběratele královéhradeckého a pardubického regionu. Svými cenami i nadále patří mezi nejlevnější teplárenské společnosti v České republice, které dodávají teplo a teplou vodu do desítek tisíc domácností a několika stovek institucí. Tuto strategii nízkých cen tak chce Tepelné hospodářství udržet i dlouhodobě do budoucna.