Českotřebovský deník 3/2014  (4.1.)                                      
Kabelová televize informuje:

KABELOVÁ TELEVIZE CZ Vám oznamuje, že z důvodu aktualizace obsahu analogové nabídky a digitalizace budou dne 7. ledna 2014 stávající TV programy: CNN, VH1 a Universal Channel zařazeny do digitální nabídky.
Nově budou do Základní analogové nabídky zařazeny:
BBC World – evropský zpravodajský program
Discovery Science – dokumentární program (technika a věda)
TV Šlágr – hudebním program   Prima ZOOM – český přírodovědný program

 

ZÁSTUPCI ÚSTÍ NAD ORLICÍ A ČESKÉ TŘEBOVÉ BILANCOVALI UPLYNULÝ ROK 

V pátek 20. prosince se uskutečnilo přátelské setkání vedení  města Ústí n.O. v čele se starostou Petrem Hájkem a vedení České Třebové v čele se starostou Jaroslavem Zedníkem. Setkání se uskutečnilo na Andrlově chlumu, kde zástupci obou měst nejen bilancovali uplynulý rok, ale také se bavili o společných tématech jako rozpočty obou měst, záměry a plány investičních akcí v příštím roce a další společná témata. Setkávání zástupců obou měst se koná zpravidla dvakrát do roka.
 
Dům s pečovatelskou službou v České Třebové byl slavnostně otevřen před 10 lety

V úterý 6. ledna 2004 v 15 hodin se konalo slavnostní otevření Domu s pečovatelskou službou v České Třebové - Masarykově ulici. Slavnosti se zúčastnila řada vzácných hostů. Především jmenujme ministra pro místní rozvoj Pavla Němce, krajského hejtmana Romana Línka, poslance Roberta Vokáče, senátora Bohumila Čadu, krajští radní Petr Šilar a Ing. Brýdl, přítomni byli i další představitelé politického a veřejného života města a našeho regionu, představitelé významných českotřebovských firem a zástupci generálního projektanta a generálního dodavatele stavby. Po projevech starosty města, ministra Pavla Němce, krajského hejtmana Romana Línka,  senátora Bohumila Čady se konalo slavnostní přestřižení pásky, které obstarali  obstarali společně starosta města a ministr Pavel Němec.  Po slavnosti pak došlo na prohlídku velmi zajímavého objektu.

Jak řekl v úvodním projevu starosta města Jaroslav Zedník, tak za prosazení a zajištěná výstavby Domu s pečovatelskou službou je třeba poděkovat  také těm, kteří pracovali na radnici v minulých obdobích ve vedení města,  předchozím starostům a místostarostům. Stavba by se ovšem nemohla uskutečnit bez státní dotace z Fondu rozvoje bydlení ve výši 30 milionů Kč, i když bylo třeba ještě doplatit dalších téměř 48 milionů  z městského rozpočtu. Tyto peníze byly zajištěny pomocí půjčky. Státní dotaci  z prostředků Ministerstva pro místní rozvoj bylo třeba zajistit pomocí politických kontaktů, žádostí o dotaci bylo velmi mnoho.

Celá výstavba rozsáhlého a členitého objektu  trvala 20 měsíců, byla zahájena v březnu 2002 a skončila v prosinci 2003. Generálním dodavatelem stavby byl Profistav Litomyšl. Na slavnostním otevření stavby byl přítomen i  zástupce generálního dodavatele p. Janecký, který zasvěceně hovořil o jednotlivých složitostech výstavby a prohlásil, že je na vykonané dílo hrdý, nový Dům s pečovatelskou službou bude patřit mezi významné dominanty města.  Z nejvyššího šestého poschodí je také výborný výhled na město  a to do všech světových stran. Význam dominanty podtrhuje prosklená vyhlídka, která bude plnit funkci zimní zahrady. V novém DPS bude při vstupu  místnost pro pečovatelskou službu, a také jídelna, budou zde také ordinace dvou praktických lékařů se vším, co ke své činnosti potřebují.Všichni účastníci při prohlídce chválili  nejen výborné rozložení objektu do světových stran, ale také jeho přímou návaznost na další objekt čp. 1400, tzv. červeňák, který je také domovem pro starší obyvatele našeho města. Vznikl tak komplex pro seniory, který nemá v žádném ze sousedních měst obdoby.  Je přitom umístěn blízko centra města. Ještě před pěti lety byly na tomto místě v podstatě ruiny a oblast, která dělala České Třebové ostudu. Jediným rušivým vlivem, který není dosud plně dořešen je problém rušení obyvatelů DPD bydlících na jižní straně domu sousedním technickým zázemím supermarketu Billa. Vzhledem k tomu, že mezi pozemkem patřícím   společnosti  Billa a okrajem parkoviště DPS vede mnoho technických sítí, není zde možné zasázet vysokou zeleň, která by objekt oddělala a bude třeba hledat jiné řešení. Týká se to především obyvatel na nejnižším podlaží.V novém Domě s pečovatelskou službou bude celkem 51 pěkných bytů, část z nich v prvním podlaží je bezbariérových. Pro jejich obsazování byla schválena pravidla, která vycházejí z toho, že vybudovaný DPS je dům se zvláštním určením, a kde tedy neplatí některá jinde běžná pravidla, anpř. o tom, že užívání bytu přechází na rodinné příslušníky, pokud bydlí s nájemcem určitou dobu apod. Také výše nájemného v těchto vybavených nových bytech je vyšší než    je běžné regulované nájemné v ostatních městských bytech.

(článek iČTZ z 6/1 2004)