Českotřebovský deník 5/2013  (7.1.)                                       
Burza sběratelů pivních etiket  v Národním domě 

Deváté setkání sběratelů pivovarských suvenýrů za účasti desítek zájemců z celé republiky se konalo v sobotu 4/1 v Národním domě. Českotřebovští pořadatelé pro účastníky připravili opět speciální etiketu vydanou k lednovému setkání, pivo letos poprvé dodal domácí minipivovar Faltus, dříve zde  byl zastoupen Žamberský kanec. Koná se pravidelně jednou za půl roku. Častější setkání by neměla smysl, neboť to zase probíhají podobné akce v jiných městech. Sběratelských předmětů v poslední době přibývá i s nárůstem počtu minipivovarů, kterých j nyní kolem  dvou stovek a jistě to není konečný stav.  Nejrozšířenějším artiklem byly pivní etikety ale i další: tácky, víčka i sklenice.... 
 
Skiklub Česká Třebová prodal sjezdovku i lanovku v Čenkovicích
Vzniká skiresort Buková hora
Ve středu 6.listopadu 2013 padaly sice první vločky v Čenkovicích v letošní zimní sezóně. Její největší největší novinkou je, že nadcházející zimní sezóna se stává dalším milníkem v lyžování v Orlických horách. Skipark Červená Voda odkoupil sjezdovku a lanovku v Čenkovicích. Česká Třebová a její tělovýchovná jednota TJ Lokomotiva zde budovala středisko od padesátých let, byly zde odpracovány tisíce brigádnických hodin. Vznikly zde dva vleky s poměrně s velkou kapacitou, sjezdovka se postupně zlepšovala a byla vybavena i výkonným zasněžováním. Nastala však doba budování lanovek a každé středisko, které lanovku nemělo patřilo  jen tímto faktem někam do druhé kategorie. A tak se začalo s budováním  lanovky "Třebovská dvojka" také v Čenkovicích na Třebovské sjezdovce. Ten název se zachoval, stále zde existuje ještě z tradice Třebovská sjezdovka a také Třebovská dvojka. Pouze už nepatří Třebovákům. Důvody této změny  nejlépe vysvětlí  vedení Skliklubu samo. Jsou spojeny s konkurencí vzniklou na opačném svahu Bukové hory a také s evropskou dotací, kterou měl Skiklub, s.r.o. získat. Povzdechy bývalých lyžařských nadšenců a brigádníků v České Třebové jsou pochopitelné a těžko budou realizovaný prodej "čenkovického bohatství" chválit. Život však jde dál, lyžařské středisko v Čenkovicích spojením s Skiparkem Červená voda jen získalo. Vznikl jedinečný areál umožňující lyžování na obou stranách jedné hory – Skiresort Buková hora. Současně se vznikem Skiresortu se Skiareál Čenkovice přejmenoval na Skipark Čenkovice. Délka sjezdovek a přepravní kapacita z obou areálů nás nyní řadí mezi největší lyžařské centrum východních Čech. Na základě nové kategorizace středisek jsme také podle parametrů ohodnoceni jako zlaté pětihvězdičkové České Top středisko.

Skiareál Čenkovice vám nabízí 4450 m pravidelně upravovaných sjezdových tratí různých obtížností vybavených systémem technického zasněžování. Na své si zde přijdou pokročilí lyžaři i začátečníci, snowboardisté i rodiny s dětmi. O přepravu zákazníků bez dlouhého čekání ve frontách se postará dvousedačková lanová dráha a šest vleků s celkovou kapacitou přes 5 000 osob za hodinu. V nabídce služeb nechybí ani noční lyžování a snowpark pro příznivce snowboardingu.
 
Vlek/Lanovka: Délka: Kapacita:
sedačková lanovka Třebovská dvojka 1440 m 945 os./hod.
vlek Voda a sport Svitavy 2 453 m 1150 os./hod.
vlek TJ Čenkovice 396 m 500 os./hod.
vlek Voda a sport Svitavy 1 865 m 1100 os./hod.
vlek Vlek Junior fa. JOZA 200 m 150 os./hod.
vlek Nad parkovištěm 300 m 400 os./hod.
vlek U lesa 400 m 200 os./hod.


Poděkování za Tříkrálovou sbírku 2014

Oblastní charita Ústí nad Orlicí upřímně děkuje všem, kdo se podílejí na letošní Tříkrálové sbírce. Děkujeme paní Lomarové a farnosti za organizaci celé sbírky i Tříkrálového koncertu, děkujeme za vaše příspěvky do kasiček, děkujeme koledníkům, že do našich domovů přinášejí přání zdraví, štěstí a pokoje, děkujeme za spolupráci Městskému úřadu. Pro Charitu má tato sbírka velký význam, protože také díky ní se nám daří podporovat některé služby, a pomáhat tak potřebným.
Konkrétní výsledky Tříkrálové sbírky a podrobnější informace najdete na webu Oblastní charity: www.uo.charita.cz
Děkujeme za vaši štědrost a přejeme mnoho dobrého v roce 2014.                                              Iva Marková, Oblastní charita  
 
V Letohradě se snaží posílit motivaci ke studiu elektrooborů, posílit tamní střední školu
Může to být na úkor České Třebové 

Ve středu  15.-1.  se v letohradě bude konat tisková konference, kde bude předána informace o společném postupu Města Letohrad, Průmyslové střední školy a Středního odborného učiliště Letohrad a konsorcia významných firem v regionu Orlicka na podporu   odborného  školství v Letohradě. Tiskové konference se zúčastní náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jana Pernicová,  předseda představenstva KHK Pardubického kraje Miloš Huryta, vedení PSŠ Letohrad a zástupci šesti strojírenských a elektrotechnických firem z regionu Orlicka (viz mapa), kteří  deklarují  společný postup podpory učebních oborů v Letohradě. Motivační systém  představí ředitel firmy FOREZ Ostrov Martin Pecháček. S pomocí konzorcia firem bude pro budoucí žáky učebních oborů v letohradě zajištěno stipendium, které bude pobídkou ke studiu právě na této škole.  Stipendium zajišťuje Pardubický kraje také na dalších školách, také v České v Třebové, ovšem jen pro obory zámečnické.  V současné době se elektroobory studují v České Třebové, v Letohradě a v Lanškrouně, při klesajícím počtu žáků vycházejících z 9. tříd je problém třídy na těchto školách naplnit. nezbývá než hra na přetahovanou, Jako akci, která má zachránit existenci  učebních oborů v letohradě učinili důležitý krok právě zde, kde spojili síly a to právě v době, kdy se absolventi základních škol rozhodují tom, kam pošlou přihlášky ke studiu na střední školu. Důležitým faktorem je dnes dojíždění, neboť cestovné je stále vyšší položka v rodinném rozpočtu. Proto kterákoliv finanční pobídka je jistě dobrou motivací.  Vzhledem k tomu, že akci asistuje také krajská radní pro oblast školství Ing. Jana Pernicová.  Uvidíme, jak to dopadne....
Tříkráloví koledníci navštívili i Pardubický kraj

Pardubice – Koledníci v podobě tří králů dorazili také letos na Pardubický kraj, vždyť i letošní ročník Tříkrálové sbírky v Pardubicích se koná pod záštitou 1. náměstka hejtmana Romana Línka a primátorky Štěpánky Fraňkové. Děti z 5. třídy Základní školy Benešovo náměstí vykoledovali dary také u hejtmana Martina Netolického, dalších představitelů kraje i úředníků. „Je dobré si právě po Vánocích uvědomit, že jsou mezi námi lidé, kteří potřebují pomoct. Tři králové jsou symbolem požehnání a také myšlenky, že ten kdo dává, je sám bohatý,“ uvedl Roman Línek. Stejně jako on vhodil do kasičky koledníků osobní příspěvek i Martin Netolický: „Tříkrálová sbírka se stává tradičním příspěvkem potřebným. Obětavá práce dětí a jejich doprovodu má mimořádný význam pro jejich pochopení sociální pomoci druhým v obtížných životních situacích.“
Výtěžek z letošní sbírky chce Oblastní charita Pardubice je použít na rekonstrukci ambulantních odlehčovacích služeb, na vybavení střediska pro domácí hospicovou péči, na rozvoj sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi a pro zřízení dětského večerního vzdělávacího centra v indické oblasti Karnataka. Oblastní charita Pardubice pořádá letos tradiční Tříkrálovou sbírku ve dnech 3. – 11. ledna. V průběhu sbírky skupinky Tří králů procházejí koledníci městy a obcemi s přáním štěstí, zdraví a pokoje a s prosbou o příspěvek do pokladničky. Vedoucí skupinek jsou vybaveni průkazkou a kasičkou s charitním logem, opatřenou pečetí a podpisem pracovníka Magistrátu města Pardubice. Tato tradice, která byla obnovena v roce 2001, oslovuje všechny lidi dobré vůle, aby přispěli na pomoc rodinám a lidem v nouzi u nás i v zahraničí. Tříkrálová sbírka je tak  největší dobrovolnickou akcí v České republice, Oblastní charita Pardubice se do ní v roce 2014 zapojila již po čtrnácté.
Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci, shodli se radní s podnikateli

Pardubice (6. 1. 2014) – Tradiční pracovní setkání radních Pardubického kraje s členy představenstva Krajské hospodářské komory se uskutečnilo v tříkrálovém podvečeru tentokrát v pardubické restauraci U jezera. Hejtman Martin Netolický informoval podnikatele o aktuální situaci v hospodaření kraje a vyjádřil naději, že rok 2014 bude rokem výraznějších investic.¨„Díky předpokládanému výsledku hospodaření budeme moci zahájit vlastní investiční činnost, která byla v minulých letech zaměřena pouze na projekty spolufinancované z fondů Evropské unie,“ uvedl hejtman Netolický v reakci na vyšší inkaso daňových výnosů pro Pardubický kraj. Podle něj je to dobrá zpráva i pro regionální podnikatele, kteří se mohou hlásit do dalších soutěží na veřejné zakázky. Zástupci Hospodářské komory přivítali změny a zpřísnění podmínek pro uchazeče na veřejné zakázky. „Jsme rádi, že se zvyšuje důraz na kvalitu díla. Nové podmínky by měly vyřadit neseriózní firmy, které se sice oháněly nejnižší cenou, ale nakonec nebyly schopné zakázku vůbec dokončit,“ řekl předseda představenstva Krajské hospodářské komory Miloš Huryta. „Moje babička vždycky říkala, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. Po zkušenostech z minulých let je to nadmíru pravdivé tvrzení. Pokřivený systém bylo nutné napravit, a proto nám zájemci musí doložit peněžní jistoty, bankovní záruky či garantovat omezení subdodávek,“ vysvětlil hejtman Netolický.
Ostatní radní informovali podnikatele o svěřených resortech, zejména o budování dopravní infrastruktury, chystané fúzi nemocnic a stabilizaci krajského zdravotnictví i aktuální situaci ve středním školství.
Hejtman na závěr zdůraznil potřebu úzké vzájemné spolupráce mezi hospodářskou komorou a krajem. „Úspěchy krajských podnikatelů totiž znamenají prosperitu celého kraje,“ prohlásil Martin Netolický.
 
Karel Aliger působil v  mobilizaci v prostoru Zbečník

Občanské sdružení FEAGLER obrátilo na Českotřebovský zpravodaj s žádostí. Sdružení provádí rekonstrukci objektu těžkého opevnění z let 1935 – 38 v prostoru Zbečník. Již několik let shromažďuje podklady pro vydání knihy o vojenské jednotce, která linii těchto objektů za mobilizace v roce 1938 obsazovala. Během pátrání se podařilo vypátrat několik jmen vojínů základní služby, mezi kterými byl i pan Karel Aliger nar. 9.9. 1916 v Dlouhé Třebové. Pan Aliger byl v mobilizaci 1938 členem osádky jednoho z objektů těžkého opevnění. Zatím máme pouze informace z profesního života Karla Aligera a věřím, že se mi podaří získat také jakékoliv zprávy z doby jeho vojenské služby tak, abychom mohli vyhovět požadavku zmíněného občanského sdružení.
.
Karel ALIGER (9.9. 1916 – 28.5. 1984)

I když se narodil v Ústí nad Orlicí a mladých let si užíval v Dlouhé Třebové, převážnou část života prožil v České Třebové. Zde v roce 1943 získal vlastní fotoateliér v Litomyšlské ulici, který s malými přestávkami využíval do roku 1958. Od ledna 1959 nastoupil do propagačního oddělení českotřebovské Perly, kde pracoval do svého odchodu do důchodu.
Zúčastnil se s úspěchem různých výstav doma i v zahraničí, jeho fotografie se téměř s pravidelností objevovaly v týdeníku časopisu Květy, na stránkách Českotřebovského zpravodaje, v krajském deníku Pochodeň, v okresním týdeníku Jiskra Orlicka, v závodním časopise Výzva …Za fotografie do publikace Česká Třebová 1278 – 1978 byl odměněn pamětním listem s medailí od MěstNV v České Třebové u příležitosti 700. výročí města. Velice si také vážil děkovného dopisu od paní Zuzany Švabinské za kozlovské motivy, které vytvořil v jubilejním roce národního umělce Maxe Švabinského (1973). Své odborné znalosti, které získal nejen na uměleckoprůmyslové škole, ale i vyučením v oboru a léty praxe si nenechával pouze pro sebe. Jako externí učitel na tehdejší Lidové škole umění je předával malým nadšencům fotografování. Několik let také působil jako vedoucí fotokroužku při ZK ROH Primona. Zemřel po delší nemoci, pochován je v rodinném hrobě na českotřebovském hřbitově. U příležitosti jeho nedožitých pětasedmdesátých narozenin vydalo Městské muzeum v České Třebové malou monografii s názvem Karel Aliger a jeho Česká Třebová.
 
Představitelé teplárenského průmyslu se sjedou do Hradce Králové

Hradec Králové - Ve dnech 15. – 17. dubna 2014 bude v královéhradeckém Kongresovém centru Aldis probíhat již 20. ročník největší výstavy z oboru teplárenství a energetiky s názvem Teplárenské dny 2014. Teplárenské dny v Hradci Králové navazují na úspěšné ročníky v Brně, Praze, Ostravě a Plzni.  „Akce je zaměřena velmi široce, od surovin přes výrobu a distribuci tepla až po poslední kohoutek u radiátoru českých domácností. Všichni si zde najdou svá témata. Mezi tradiční účastníky patří nejen zástupci energetických společností, ale i odborná a laická veřejnost, která má zájem o informace z těchto oborů,“ popisuje obsah akce jednatelka pořadatelské agentury Adéla Trávníčková. Výstava se neustále rozvíjí o nové obory a nabídku pro účastníky. Ti mohou nejen shlédnout výstavu teplárenských technologií a novinek, ale v rámci doprovodného programu mohou navštívit různé workshopy a konference z oblasti energetiky, teplárenství, plynárenství, výroby chladu, elektroenergetiky a podnikové ekologie. Najdou zde například témata ochrany životního prostředí, problematiku energetických zdrojů nebo informace o nejnovějších normách v této oblasti.