Českotřebovský deník 6/2014 (8.1.)                                       


  • Vybudovanou lanovku v Čenkovicích po prodeji nikdo neodveze a třebovskou sjezdovku nikdo nezalesní. Pro lyžaře zůstane vše  nastejno, naopak se zlepšují podmínky, je nutné  se přizpůsobit  situaci. Připomeňme, že třeba  dříve možnost společného skipasu na obě lanovky ve středisku neexistovala, protože byla pro Skiklub nevýhodná. Bez snahy Třebováků v letech 2009 - 2011 by lanovka v Čenkovicích nebyla a Skiareál Čenkovice by se stal pouze druhořadým střediskem bez perspektivy rozvoje. Přesto zůstává tak trochu hořkost z toho, že Skiklub o prodeji lanovky a důvodech, které k tomu vedly nikde neinformoval, zvláště ve srovnání s tím, že v roce 2011 při výstavbě lanovky bylo informací opravdu dostatek. Pro srovnání uvádím články ze září a  prosince 2011, zveřejněné v Českotřebovském zpravodaji...:
  • Stavba lanové dráhy v Čenkovicích vstoupila do druhé etapy

    V červnu letošního roku byla v Čenkovicích započata stavba nové lanové dráhy. Tato lanovka nahradí na „Třebovské“ sjezdovce dva zastaralé vleky. Po jejím vybudování se SKIAREÁL Čenkovice dočká lanové dráhy, což posílí jeho konkurenceschopnost. Příprava této stavby započala ve SKI KLUBU Česká Třebová již v roce 2009 a vlastní stavba byla zahájena až po obdržení dotace z Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod. V přípravném období se tvořila projektová dokumentace a vyřizovala se všechna nutná povolení pro realizaci stavby. Po zahájení stavby byly nejprve provedeny demolice dvou starých vleků. Následovaly výkopové práce a úpravy terénu. Stavba pokračovala vybudováním základů pro 14 sloupů, dolní a horní stanici lanové dráhy. Tyto betonářské práce byly ukončeny na sklonku měsíce srpna. Nyní (v září 2011) započala druhá etapa výstavby lanovky montáží a výstavbou sloupů a dodávkou nové technologie dolní a horní stanice lanovky. Nová lanová dráha s názvem „Třebovská dvojka“ nabídne lyžařům vyšší přepravní komfort a rozmanitost. Bude vybavena nástupním pásem pro ulehčení nástupu. Přepravní kapacita bude srovnatelná s dřívějšími dvěma vleky. Současně dojde k prodloužení Třebovské sjezdovky více jak o 50 metrů s dalšími alternativami pro lyžaře. V horní části sjezdovky vznikne nová, modrá sjezdovka, jež se vyhne takzvanému „padáku“. Tím se zvýší přitažlivost střediska zejména pro lyžující rodiny s dětmi. Zahájení provozu lanovky se plánuje na začátek prosince letošního roku.   
    SKI KLUB  Na fotografii z 25. srpna 2011 upravená horní stanice lanovky s posledním 14. sloupem trasy Foto Jíří Zapletal
     
    Výstavba lanovky Třebovská dvojka v Čenkovicích dokončena

    V posledním týdnu měsíce listopadu byla dokončena výstavba lanové dráhy Třebovské dvojka v Čenkovicích. Zároveň proběhlo zaškolení a nácvik evakuace z lanové dráhy ve spolupráci s horskou službou. Cvičná akce proběhla bez problémů. Počátkem měsíce prosince proběhne zátěžová zkouška a bude zahájen schvalovací proces drážním úřadem. Zahájení provozu pro veřejnost je plánováno před Vánocemi (2011).  Nyní probíhá dostavba centrální pokladny, která bude umístěna na parkovišti pod lanovkou. V letošní sezóně již budou moci lyžaři využít při placení platební karty. 
     
     
    SKI KLUB Česká Třebová

     
    Nové zdravotně-relaxační centrum v České Třebové

    Vybrat si můžete hned z několika terapií: Kryoterapie ve speciální kryosauně je vhodným léčebným doplňkem při velké škále problémů, pomáhá upevnit zdraví, udržet kondici a zlepšuje psychický stav člověka. Po několika minutách v kryosauně následuje pár minut na profesionálních cvičících přístrojích, na kterých se příjemně prohřejete. Kryoterapie je vhodná téměř pro všechny věkové kategorie. Nejste-li si díky zdravotním důvodům jisti, poraďte se svým lékařem. Solná terapie v útulné solné jeskyni nahradí i třídenní pobyt u moře. Blahodárné účinky soli a minerálů na celou řadu zdravotních potíží jsou doplněny "colorterapií" příznivě ovlivňující psychiku a vše je podtrženo příjemným relaxačním prostředí s hvězdným nebem nad hlavou. Solná jeskyně je vhodná pro všechny věkové kategorie. Certifikovaný masér s Vámi udělá divy! Potřebujete uvolnit zablokovaná záda? Nebo je máte zatuhlé, po celodenním sezení bolavé? Raději byste masáže horních/dolních končetin, šíje, hrudníku? Trápí Vás migrény? Potřebujete rozproudit lymfu? I s tím se může něco udělat! Při čekání na Vámi vybranou proceduru si můžete dát něco dobrého k pití a posedět při tom ve velmi příjemném prostředí recepce.                                                  Domeček Arpo Průchodní 654  ČESKÁ TŘEBOVÁ
     
    Výroční valná hromada členů občanského sdružení LINGVIA Group, o. s. 

    Výkonný výbor ve složení Romana Ježková, Magdaléna Vopařilová a Jiří Grund svolává
    výroční valnou hromadu členů občanského sdružení LINGVIA Group, o. s.
    termín valné hromady:                15. ledna 2014, 18.15 hod.
    místo konání valné hromady:     Národní dům, Česká Třebová (velký sál)
    program valné hromady:           
    1. prezence
    2. schválení programu VH a  jednacího řádu VH
    3. volba předsednictva VH, návrhové, mandátové a volební komise + zpráva mandátové komise
    4. zpráva o činnosti sdružení v roce 2013
    5. zpráva o koncepci činnosti občanského sdružení v roce 2014
    6. zpráva o hospodaření občanského sdružení
    7. volba nového člena výkonného výboru
    8. diskuse - usnesení VH  - závěr

    Ivo Kaderka byl valnou hromadou zvolen prezidentem Českého tenisového svazu na dalších 5 let   

    Dne 28. prosince 2013 na valné hromadě Českého tenisového svazu v Černé Hoře v hotelu Sladovna byl zvolen Ing. Ivo Kaderka, CSc. prezidentem ČTS na dalších 5 let. Delegáti osmi tenisových oblastí ČTS se dnes sešli v hotelu Sladovna v Černé Hoře u Blanska, aby na valné hromadě zhodnotili činnost za poslední čtyři roky a zvolili nového prezidenta svazu. Úvodem přítomní uctili minutou ticha památku zemřelého čestného prezidenta ČTS Jiřího Lendla a členy orgánů svazu Jaroslava Gebauera, Jana Tročila a Jana Záhlavu, kteří navždy opustili řady tenistů v období mezi valnými hromadami.
    Po procedurálních otázkách schválili delegáti dílčí změny stanov ČTS přijatých radou ČTS v uplynulých čtyřech letech. Prezident ČTS Ivo Kaderka následně přednesl svoji obšírnou zprávu. Zaměřil se na otázky financování svazu, zajištění prostředků pro státní reprezentaci, výchovu mládeže a fungování regionálních tenisových svazů. Přiblížil veliké úspěchy reprezentací České republiky, jména vítězství v Davisově poháru a Fedcupu, stejně jako úspěchy mládežnických výběrů. Podtrhl výsledky systematické práce s mládeží, péči o její rozvoj počínaje TSM až po pořádání turnajů ITF a ATP - futures a challengerů. Ocenil práci trenérů s nejmenšími, projekt mini a baby tenisu převzala světová tenisová federace. U nás těmito soutěžemi s názvem Memoriál Zdeňka Kocmana uctíváme památku obětavého funkcionáře. V souvislosti s novým Občanským zákoníkem přijali delegáti změnu stanov ČTS s tím, že pětileté období se vztahuje na funkční období prezidenta , výkonného výboru svazu a konání volební valné hromady. Zástupci klubů a oddílů se budou na nevolebních valných hromadách scházet každoročně.  Obšírná zpráva předsedy KRK Jiřího Veselíka konstatovala, že nebylo v oblasti finanční ani sportovní nalezeno žádných závad.  Ze 120 delegátů bylo přítomno 114 delegátů. Volba prezidenta ČTS proběhla hladce, jedinému kandidátu dalo svůj hlas 112 přítomných. Jednání bylo zakončeno zprávou návrhové komise, kterou přednesl František Steiner, usnesení bylo schváleno.

    Výstup z valné hromady tenisového svazu může být  i takový, že byla potvrzena hegemonie staronového vedení a to nejen na rok, ale na 5 let a to vše dále snižuje možnosti něco na zavedených postupech v této oblasti měnit.  Může to také znamenat konec turnaje Rietercup jako MČR, přestože byl zařazen do kategorie "Tvář Pardubického kraje"

     

    Kraj se sportovním gymnáziem počítá. Bude investovat do budovy

    Pardubice (8. 1. 2014) – Sportovní gymnázium Pardubice se v letošním roce dočká potřebné výměny oken u učeben a kabinetů. Kraj zaplatí nová sociálních zařízení a bude investovat i do zázemí pro regeneraci mladých sportovců v suterénu školy. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický to včera při návštěvě školy přislíbil řediteli Martinu Kubrychtovi. 
    Kraj bude investovat 6 milionů ještě letos. Očekává provozní úspory
    „Investice by se měla pohybovat do šesti milionů korun. Použijeme na to vlastní finanční prostředky, neboť se nám díky rozumnému přístupu v nastavení předpokládaných daňových příjmů podařilo získat 170 milionů korun navíc, které chceme využít především na investice. Toto je konkrétní příklad jedné z prvních,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který si školu v doprovodu ředitele prošel od sklepa až po půdu. „Zejména výměna oken uleví rozpočtu školy podle odhadů až stotisíce korun na provozu. Domluvili jsme se s panem ředitelem na dalším postupu tak, aby byly stavební práce hotové již pro nový školní rok. Je to jednoznačný signál, že kraj s touto jedinou a prestižní sportovní školou v regionu počítá,“ vysvětlil hejtman Netolický.
    Žáci školy se mohou těšit na novou regeneraci
    Hejtman si v doprovodu ředitele školy prohlédl i zázemí v suterénu školy, kde mají žáci k dispozici saunu pro regeneraci svalů, které jsou zatěžovány při sportovních výkonech. „Prostor nabízí možnost vybudování vířivé vany. Ta by mohla nahradit stávající saunový bazének, jehož provoz je pro školu i co se týče dodržování hygienických podmínek velmi náročný. Zázemí pro regeneraci vrcholových sportovců je velmi důležité, nová vířivka by mohla podmínky pro rozvoj talentované mládeže posunout zase o kousek dále,“ řekl Martin Netolický.
    Debatovali i o sportovní hale
    Hejtman s krajským radním pro sport Reném Živným a ředitelem Martinem Kubrychtem debatovali také o možnostech úprav sportovní haly na Dašické. Kraj zadal zpracovat studii, která by umožnila potřebné stavební úpravy a případnou dostavbu. Hejtmanství také prověřuje možnosti financování projektu a možnosti získání peněz z dotačních prostředků Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. 

    Bez komentáře.

    (zasláno dnes 8/1 odpoledne)