Českotřebovský deník 7/2014 (9.1.)                                        

Pavel Špelda  besedoval v galerii Aimar

Beseda se sochařem Pavlem Špeldou  z Červeného Kostelce, pravidelným účastníkem sympózií pořádaných po celém světě   se vydařila. Opět se naplnila místa pro sezení v galerii Aimar. Luděk Petraš  představil umělce (*1977), který dvě hodiny vyprávění  doplnil zajímavými prezentacemi, ukázkami modelů, vystavených prací  a katalogů. Pavel Špelda také zodpověděl řadu dotazů přítomných. Beseda, v krátkém životě galerie již druhá v pořadí, byla zajímavým počinem  Gelrie Aimar. Podrobněji ve zvláštním článku. Uveďme nyní alespoň zajímavost, která bude zajímat Třebováky. Praděda sochaře Pavla Špeldy byl příbuzným (snad bratrancem) českotřebovského Josefa Špeldy, majitele vily na Trávníku ve Václavské ulici (bývalé jesle). Josef Špelda byl společníkem dřevařské firmy Václav Krbec & spol, velkoobchod dřívím. Později působil také jako úředník na pile v Třebovici.  To napovídá, že s naším hostem v galerii, sochařem Pavlem Špeldou měli společný vztah ke dřevu. 
 

Jak ušetřit vodu - beseda v ekocentru Podorlicko.

Zájemci se mohli v ekocentru Podorlicko seznámit s řadou zajímavostí v oblasti šetření vodou a energiemi, lektor Viktor Pešek.

 


V novém společenském domě v Rybníku budou první plesy
První ples v Rybníku po mnoha letech se uskuteční v nově otevřeném Společenském domě čp. 300 postaveném na místě bývalé rybnické rychty čp. 1 24. ledna. Bude to Obecní ples. Další ples bude Myslivecký, je plánován na 22. února  a v březnu je ještě plánovaný Ples restaurace Pod Hrází Srnov.  Nový sál v Rybníku má kapacitu 140 osob, tedy dostatečnou, má samostatnou klubovnu a výčep, kuchyňku s výdejním oknem.  Je otevřen od 30. listopadu 2013. Nově postavený Společenský dům představím v samostatném článku. 
 
V ústeckém Roškotově divadle se lépe dýchá 

V Roškotově divadle došlo v roce 2013, ke kompletní demontáži vysloužilého, teplovzdušného vytápění a instalaci nového systému vytápění a větrání.  Důvodů k rekonstrukci bylo více, mezi ty hlavní patřil nedostatečný výkon topného systému, špatná efektivita, problém s větráním a další. Projekt byl jednou z investic městské společnosti TEPVOS, spol. s r.o. Nový teplovzdušný systém významně zvýšil komfort užívání prostor divadla, snížil hlučnost, výrazným způsobem zlepšil účinnost ohřevu a to při současném plnění hygienických norem a limitů. Teplovzdušné vytápění, je nově kombinováno se systémem větrání, kdy je průběžně automaticky monitorována kvalita vzduchu a při zhoršení hygienických parametrů vzduchu, je plynule měněn za čerstvý. Navíc je vzduch neustále filtrován a čištěn od pevných částic i pachů. Nový systém používá dvě špičkové vzduchotechnické jednotky, vybavené automatickým, filtračním zařízením s aktivním uhlíkem a dvojitou předfiltrací. Dále jednotka obsahuje, výkonnou odtahovou jednotku,  systém snímačů kvality vzduchu, teplot,  vlhkosti, CO2, požáru, atd. Technika, je ovládána, moderním, plně automatickým, řídícím systém, který je napojený na centrální dispečink TEPVOS, spol. s r.o. . Pracovníci dispečinku TEPVOS, mají dokonalý přehled o aktuálním stavu všech parametrů v budově divadla a mohou je okamžitě přizpůsobovat požadavkům provozovatele.  Přejeme všem návštěvníkům Roškotova divadla krásné kulturní zážitky a příjemně strávený čas v pěkném prostředí. Městská společnost TEPVOS, spol. s r.o.
 
Neziskovky se představí poslancům a senátorům u kulatého stolu

Pardubice – Výjimečnou možnost sdílet svá přání, potřeby i problémy budou mít neziskové organizace Pardubického kraje v pondělí 13. ledna. Dvě z nich, Boii o. s. a SKP-CENTRUM o. p. s., pořádají kulatý stůl s nově zvolenými poslanci a se senátory za Pardubický kraj. V prostorách SKP-CENTRA s nimi budou debatovat zástupci více než desítky neziskovek nejrůznějšího zaměření – od kulturních přes sociální až po ekologické. Pro své zástupce v parlamentu připravili organizátoři i soutěž o neziskovém sektoru.
„Pardubický kraj systematicky a dlouhodobě podporuje činnost neziskových organizací a tato vzájemná spolupráce je naprosto jedinečná. Bude velmi dobré, když poslanci a senátoři poznají neziskový sektor v našem kraji a budou usilovat o jeho lepší postavení ve společnosti i díky legislativním normám,“ přivítal plánované setkání krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
Na akci s názvem Poslanci, na slovíčko! již potvrdila účast většina z deseti poslanců a několik senátorů. „Spolupráce a podpora ze strany politiků je pro fungování neziskovek velmi důležitá. Cílem akce je najít možnosti takové spolupráce a zahájit společný dialog,“ vysvětlila hlavní pořadatelka akce Anna Frantalová z občanského sdružení Boii.Program bude velmi pestrý. První částí bude samozřejmě diskuze o možnostech spolupráce. Na tu potom naváže i další program – zábavná soutěž o neziskovém sektoru pro poslance s věcnými cenami a podpis deklarace o spolupráci,“ dodala Anna Frantalová.
Setkání se koná v od 10:00 hodin v prostorách SKP-CENTRA v Jungmannově ulici v Pardubicích. Účast je nutno potvrdit na emailu organizátora kancelar@boii.cz. Akce je otevřena široké veřejnosti, vstup je zdarma.
Ve Skutči vsadili na Verdiho

Za necelé dva měsíce odstartuje XI. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Letošní ročník nabízí opravdu pestrý program, o čemž vypovídá i fakt, že dva pořady jsou již beznadějně vyprodány. Velký zájem je také o opery, z nichž jedna 2. března festival zahájí.
Nesmrtelné dílo vrcholného představitele romantického hudebního dramatu Giuseppe Verdiho. Tak by se dala charakterizovat opera Rigoletto, která se na skutečském jevišti odehraje první březnovou neděli.  Jedná se o tragický příběh dvorního šaška a jeho krásné dcery. Rigoletto se rozhodne nechat zavraždit svého pána, poté co zjistí, že se do něho Gilda zamilovala. Ta se za něho obětuje a k Rigolettově překvapení dostane místo těla mantovského vévody tělo své dcery. S operou, ověnčenou dvěma cenami včetně ceny diváků za nejlepší inscenaci na festivalu Opera 2013, přijede Jihočeské divadlo České Budějovice. „Za kvalitní provedení opery se mohu divákům osobně zaručit. Zhlédl jsem ji na otáčivé scéně v Českém Krumlově a zanechala ve mně opravdový umělecký zážitek, který bych přál prožít i všem skutečským,“ vyjádřil se k opeře starosta Skutče Pavel Novotný.
I druhá opera je z pera výše zmíněného italského hudebního skladatele. Tentokrát zpracoval autobiografický román Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi. Tragický příběh nejslavnější pařížské kurtizány pod názvem La traviata přiveze 16. dubna Divadlo F. X. Šaldy z Liberce, které s operou sklízí úspěchy v rámci evropského turné. Velmi kladné ohlasy zaznamenala ve Skutči divadelní podoba Dumasova románu Dáma s kaméliemi, kde hlavní roli ztvárnila Sabina Laurinová. Návštěvníci jistě nepochybí nákupem vstupenky ani na jednu z nabízených oper. Více informací naleznete na http://festival-hudebni.skutec.cz
 
Zdravá a nemocná příroda - předání cen Třebovákům      

Fotografie ze slavnostního vyhlášení výtvarné soutěže Zdravá a nemocná příroda. Jsou na nich vyfocení chlapci z MŠ U Koupaliště, kteří se umístili na třetím místě Martin Lochman a prvním místě Pepík Drašnar ve své kategorii do 6 let.
 

Plesová sezóna v Národním domě