Českotřebovský deník 8/2013 (10.1.)                                      
Českotřebovští Kohouti zabrali a přerušili nepříjemnou šňůru pěti porážek

Přesvědčivé vítězství v Lanškrouně je vrátilo na osmou příčku, která zaručuje účast v play off.
Do konce základní části krajské ligy však zbývají ještě tři kola. V příštím domácím utkání přivítáme Chotěboř, která v týdnu dokázala porazit Světlou nad Sázavou…
Lanškroun - Česká Třebová 2:6 (0:2, 0:2, 2:2)
Branky: 55. Pilavka (Budina), 59. R. Ondráček (Kilčický) – 5. Jetmar (Krejnus, Černý), 13. Váně (Vlček, Hemský), 33. Doha (Voleský), 38. Černý (Provaz), 44. Váně (Vlček, Hemský), 54. Matys (Jetmar).
Rozhodčí: Najman – Škorpil, Halbrštát. Vyloučení: 5:3.Využití: 0:2. Diváků: 240. Nejlepší hráči: R. Ondráček – Váně.
Lanškroun: Nimmerichetr – R. Ondráček, Pachl, Boruch, Kollert – Pilavka, Nastoupil, Budina – Kobza, Kilčický, Kocián – Novák, Koutský, P. Ondráček.
Česká Třebová: Mahdal – Krejnus, Novotný, Matys, Šťastný – Váně, Vlček, Hemský - Jetmar, Provaz, Černý – Kopečný, Voleský, Doha.
 
Příští zápas – neděle 12. ledna: Česká Třebová – Chotěboř (17).

 

Od 1. ledna se neplatí regulační poplatek za poskytování lůžkové péče 

Také Orlickoústecká nemocnice, a.s. na základě nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 36/11 ze dne 20. 6. 2013 přestává od 1. ledna 2014 vybírat regulační poplatek za poskytování lůžkové péče ve výši 100 Kč. Povinnost jej hradit byla příslušným zákonem zrušena. Posledním dnem, kdy má poskytovatel lůžkové zdravotní péče právo (a povinnost) vybírat regulační poplatek od pojištěnce je 31. prosinec 2013. Od 1. ledna 2014 tedy nebudeme ani my na našich lůžkových odděleních stokorunový poplatek vybírat. Povinnost hradit ostatní regulační poplatky ve výši 30 Kč a 90 Kč zůstává v platnosti i po 31. prosinci 2013, budeme je tedy i u nás od pojištěnců nadále vybírat.
Plné znění informace z Ministerstva zdravotnictví ČR:
Na základě nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 36/11 ze dne 20. 6. 2013 se s účinností od 1. ledna ruší povinnost hradit regulační poplatek za poskytování lůžkové péče včetně lůžkové lázeňské léčebně rehabilitační péče ve výši 100 Kč podle ustanovení § 16a odst. 1 písm. f) zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění účinném do 31. prosince 2013, (dále jen "zákon č. 48/1997 Sb."). Posledním dnem, kdy má poskytovatel lůžkové zdravotní péče právo (a povinnost) vybírat regulační poplatek, je 31. prosinec 2013. Povinnost hradit ostatní regulační poplatky podle ustanovení § 16a odst. 1 písm. a) až e) zákona č. 48/1997 Sb. ve výši 30 Kč a 90 Kč zůstává nedotčena a i po 31. prosinci 2013 jsou proto poskytovatelé povinni od pojištěnců  tyto poplatky vybírat.
Nemocnice postupně zřizují týmy pro řízení fúze nemocnic v kraji                  

  •  Do příprav na sloučení nemocnic do jedné akciové společnosti zapojují členové představenstva nemocnic Pardubického kraje klíčové zaměstnance odpovědné za různé oblasti řízení. Na zapracování procesních změn se budou z hlediska svých svěřených oblastí podílet např. odborníci na personalistiku, ekonomiku, účetnictví, správu provozu, lékařskou péči či informační technologie ze všech pěti akutních zdravotnických zařízení. Do týmu pro řízení fúze je jmenovali ředitelé nemocnic.  V pondělí 6. 1. jednal místopředseda představenstva Petr Rudzan s týmem pro přípravu fúze ustanoveným v Orlickoústecké nemocnici, a. s. „Postupným sjednocením procesů ve všech nemocnicích se nám podaří do půl roku připravit na jejich funkční spojení,“ uvedl k zástupcům managementu a dodal: „S Vašimi znalostmi se bude proces tvořit, na Vás je další aktivita a spolupráce a také na Vás bude záležet, aby Vaše nemocnice celý ten proces zvládla. Proces spojení nemocnic nebude jednoduchý a bude se opírat o kvality současného personálu.“ Ředitel Orlickoústecké nemocnice, a. s., v závěru schůzky vyzval své odborné kolegy: „V naší nemocnici máme spoustu chytrých lidí. Využijme období přípravy na fúzi k prosazení spousty Vašich dobrých nápadů a zkušeností, také ale k jejich uvedení do každodenní praxe tvořícího se celku. Budoucí velká nemocnice bude stabilním zaměstnavatelem schopným rozvíjet moderní medicínu dál.“

  • Odkazem Silver A je i hledání současných hrdinů 

    Pardubice (9. 1. 2014) – Položením věnců a pietní vzpomínkou na popravišti u Zámečku v Pardubicích bylo zahájeno šesté Setkání Silver A v paměti tří generací. Program, kterého se zúčastnil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, pokračoval na semináři v hotelu Zlatá štika. Martin Netolický navázal na své loňské vystoupení, ve kterém se zamýšlel nad vyučováním historie na školách. „Řekl bych, že to se současnou mladou generací, ke které se ještě částečně počítám, není tak špatné. Když jsem přemýšlel, jak přispět k odkazu hrdinů z období protektorátu, uvědomil jsem si, musíme připomínat i hrdiny dnešních dní.“ Pardubický kraj na podzim vyhlásil první ročník nominací na ceny Pardubického kraje, včetně  Ceny Michala Rabase za záchranu. Tato cena je vzpomínkou na bývalého hejtmana, který zemřel v době výkonu své funkce a je určena těm, kteří se podíleli na záchraně života, zdraví nebo dalších významných hodnot zejména při mimořádných událostech. „Všech sedm nominací, které na tuto cenu přišly, navrhlo za hrdinský čin mladé lidi. Jsem tedy rád, že také dnes máme nové hrdiny a s radostí předám tuto cenu spolu s paní Rabasovou na slavnostním večeru studentce žambereckého gymnázia,“ dodal hejtman.
    Účastníci setkání si vyslechli přednášky historiků Eduarda Stehlíka a Libora Pařízka a zhlédli výstavu Hrdinové - Příběhy odvahy a zrady v obrazech Zdenky Landové.
     
    V Přelouči není jen montovna, ale i vývoj. Kiekert otevřel novou výrobní halu


     Novou výrobní halu ve svém závodě v Přelouči dnes otevřela firma Kiekert, přední světový výrobce zamykacích systému pro automobily. Největší závod na výrobu zámků na světě se tak po devítiměsíční výstavbě rozšířil o dalších 10 tisíc metrů čtverečních výrobní plochy. Slavnostního otevření haly se kromě vedení firmy a jejích 250 pracovníků zúčastnily také významné osobnosti regionu. Nenechal si ho ujít ani hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Firma Kiekert je významným zaměstnavatelem v našem kraji. Jen v Přelouči pracuje 1 700 zaměstnanců. Ukazuje to, že existuje zájem nejenom o české dělníky, ale i o chytré mozky. Společnost má jako jedna z mála více než 30 vývojových pracovníků, kteří se podílejí na inovaci výroby a produktů,“ ocenil hejtman Martin Netolický práci firmy. „Díky dominantnímu podílu na trhu automobilového průmyslu si společnost mohla dovolit tuto investici, která přinese až 250 pracovních míst, což je pro region potěšující zpráva,“ pokračoval hejtman. Se zástupci závodu hovořil hejtman Martin Netolický také o řešení dopravní situace u objektu firmy. „S předsedou představenstva společnosti Karlem Krausem jsem debatoval na téma dopravní obslužnosti v okolí areálu závodu a dohodli se, že v nejbližší době uspořádáme setkání zástupců odboru dopravy krajského úřadu, aby byly zohledněny zvýšené nároky na dopravu zaměstnanců do práce,“ konstatoval hejtman.
    K rozšíření výrobního závodu vedla vedení firmy zvyšující se poptávka po inovačních řešeních zamykacích technologií. S novou dvoupatrovou budovou má výrobní závod celkem 55 tisíc metrů čtverečních. Se sedmi novými výrobními linkami se zvýší kapacita ze současných 22 milionů zámků bočních dveří ročně na více než 35 milionů. „Do rozšíření našeho českého závodu jsme investovali asi 14 milionů eur, abychom odsud mohli zásobovat evropské i celosvětové zákazníky, což je součástí naší úspěšné globalizační strategie,“ vysvětlil Karl Krause, předseda představenstva mateřské společnosti Kiekert AG.
    Kromě toho byla modernizována i část stávajícího závodu. Zaměstnanci se tak například dočkali moderní kantýny a 120 nových parkovacích míst přímo v areálu společnosti. „Z otevření nové výrobní haly máme velkou radost. Rozšířením našeho závodu jsme splnili důležitý předpoklad pro další růst,“ vysvětlil Georg Stappen, generální ředitel závodu Kiekert v České republice.
    Firma Kiekert vyrábí zámky bočních dveří, zámkové moduly, zadní zámky a pohony pro celosvětový automobilový průmysl. Na celém světě zaměstnává více než 4 500 lidí – kromě České republiky a Německa také v USA, Mexiku, Číně a Rusku.
    Poslanec Jiří Junek (KDU-ČSL) svolal schůzku k R35, pozval i poslance z jiných stran 

    Poslanec za KDU-ČSL Jiří Junek zaslal všem poslancům zvoleným za Pardubický a Královéhradecký kraj pozvánku na společné setkání. Na něm se budou informovat o současném stavu příprav výstavby R35 a případně zaujmou společnou strategii, jak celému projektu pomoci. Z plánované výstavby R35 stavbaři zatím pracují pouze na stavbě třetího patra křižovatky v Opatovicích nad Labem. "Jiří Junek vychází z předpokladu, že všichni zvolení poslanci z Pardubického kraje v předvolebních anketách i ve svých volebních programech uváděli, že jejich prioritou ve vztahu k Pardubickému kraji je co nejrychlejší dobudování silniční komunikace R35," vysvětlil asistent poslance Radek Štěpán. Záměr je podle Junka nadstranický a poslanci z Pardubického kraje by na něm měli pracovat společně.  "Pro začátek se tak Junek rozhodl ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic Pardubického kraje zorganizovat informativní schůzku, která poslancům do detailu přiblíží jak současný stav příprav R35, tak i časový harmonogram dalších prací na jednotlivých etapách stavby," dodal Štěpán. Na schůzku o výstavbě R35 byli pozváni i poslanci za Královéhradecký kraj a senátoři svými obvody spadající do trasy R35. Nyní stavbaři pokračují na dostavbě estakády v Opatovicích nad Labem. Na dalších úsecích nadále probíhá výkup pozemků.  Pokud vše půjde podle plánů Ředitelství silnic a dálnic, měla by se v roce 2015 zahájit výstavba navazujících částí Opatovice - Časy a Časy - Ostrov.