Oáza klidu, uvolnění a zdraví v dnešním uspěchaném světě
Novinkou loňského podzimu  v České Třebové je rozhodně také ARPO DOMEČEK v městské památkové zóně v Průchodní ulici. Vznikl totální přestavbou domu čp. 654, který v posledních letech několikrát změnil majitele, aby získal během loňského roku svou definitivní podobu a také nové využití.
Najdete zde širokou nabídku terapií, které podpoří Vaše fyzické i psychické zdraví.
Kryoterapie v nové kryosauně je snad největší novinkou, stejnou nenajdete v okruhu 60 km od Třebové. Navíc posezení v nové infrasauně  s možností colorterapie, solnou terapii v solné jeskyni, která také dosud v České Třebové chyběla či profesionální masáže sportovně-rekondiční, trakční techniky či masáže lymfatické.
Domeček má ještě další využití . Od února zde bude otevřena nová prodejna Hračky od Káji se samostatným vchodem, v podkroví se dokončuje malá bytová jednotka 1+1 a navíc se zde dokončuje také větší klubová místnost pro pořádání různých soukromých či podnikových akcí, oslav či školení s kapacitou  30 - 40 a možná i 50 osob, která je vybavena vlastním sociálním zařízením,  šatnou, kuchyňkou a barem.   Vzhledem k tomu, že jde o lokalitu velmi blízko centra města a také vlakového či autobusového nádraží, tak  by mohl být  také o tyto nabízené služby dostatečný zájem.
Jako první byly dokončeny prostory sloužící pro zdraví a pohodu.  Solná jeskyně se čtyřmi druhy soli, barevnými efekty a hudbou. Klimatizace udržuje v  solné jeskyni trvale teplotu 19°C, vlhkost vzduchu je možné regulovat dle potřeby návštěvníků. Dokud nebyla solná jeskyně v provozu, museli zdejší pacienti jezdit za stejnou službou do dalších měst.

 

Po vstupu do ARPO domečku se přes šatnu dostanete do recepce, zde počkáte na vybranou proceduru, občerstvení je samozřejmostí. Je zde otevřeno každý pracovní den  od 14:00 do 17:00, procedury si můžete ovšem objednat osobně či telefonicky v kterýkoliv den v týdnu podle Vašich potřeb, tedy také o víkendech.  Mohou to být  různé druhy masáží, ale také infrasauna. Do veřejné sauny se jinde v České Třebové  také nevypravíte.  Zde je infrasauna určena pro 4 osoby a navíc je doplněna o colorterapii.

 

Velký zájem na sebe upoutává kryosauna, nejnáročnější procedura, využívající tekutý dusík. Ten zde ovšem nemohou mít trvale, je třeba jej v obří "termosce" vozit např. z Hradce Králové.  Přivezená zásoba postačí asi na tři dny provozu. Chlazení je zajišťováno vstřikováním kapalného dusíku s teplotou varu -196 °C.  Proto termíny kryoterapií nejsou pravidelné, jsou vyhlašovány podle zájmu zákazníků. Na telefonním čísle 724 550 881 nebo e-mailové adrese arpo.visova@seznam.cz rádi sdělí, kdy přibližně je naplánovaná nejbližší „mrazící akce“.
V kryosauně jsou trysky, kterými je v potřebných intervalech vstřikován dusík dovnitř. Je tedy vhodné se v průběhu terapie pomalu pohybovat a otáčet, aby bylo chlazení co nejrovnoměrnější. Naše tělo pracuje jako kamínka. Vyzařují tepelnou energii a vytváří si tak ve svém okolí snesitelnou teplotu. Teplota v komoře je u trysek -100°C a -160°C, ale teplota pro nejbližší okolí kůže zůstává stále s rezervou dostatečně vysoká, abychom se nemuseli bát omrzlin - průměrná teplota kůže je po třech minutách asi 12,4°C. Každá část těla samozřejmě "hřeje" jinak, takže se i teplota kůže mění s ohledem na část těla, kterou pokrývá. Nejvyšších teplot tak dosahujeme pod zakrytými částmi těla, nejnižších se potom v kryokabině dosahuje v okolí stehen/lýtek (periferní části nohou jsou kryté teplými ponožkami/obuví) - v této části komory bývá teplota vzduchu asi -30°C, což ustaluje teplotu kůže někde kolem +5°C. Vnitřní tělesná teplota se však v průběhu dvouminutové kryoterapie nemění. Těsně po kryoterapii lehce klesne, což je ale správná a zdravá reakce organismu na prožitý "teplotní šok". Klienti si ale na nepříjemné pocity zimy či chladu, neboť tato "zima" není "vlhká". Ihned po navrácení do pokojové teploty se povrchová teplota kůže velmi rychle vrací na "normální" hodnotu. Zahřátí ještě urychluje důležitá součást procedury - lehké cvičení po kryoterapii - jízda na rotopedu či pohyb na eliptickém trenažeru, si rozproudíte krev.  Kryoterapie tak, jak je navrhnuta a prováděna, je bezpečnou procedurou. Je ale nutné, aby návštěvník dbal všech instrukcí, které dostane od zaškoleného personálu.
Účinky kryosauny jsou povzbudivé pro dlouhou řadu onemocnění, jsou však také kontraindikace.Slouží i sportovcům. Kryoterapie má velký význam jako rekondiční procedura pro obnovu svalů po velké námaze, což ocení nejen vrcholoví sportovci po náročných závodech. Namáháme-li svaly, dochází k jejich "poničení", což pociťujeme jako bolest, únavu. Experimentálně bylo zjištěno, že již po první kryoterapii tyto příznaky odeznívají (do hodiny po námaze).
 

Kryosauna pomáhá:

·        chronická zánětlivá onemocnění (revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc, atd...
·         artrózy a polyartrózy, degenerativní změny kloubů
·        DNA (též podaga, pakostnice či arthritis urica; metabolické onemocnění)
·         syndromy bolesti v různých oblastech páteře s omezením pohyblivoti
·         revmatologická a zánětlivá onemocnění měkkých částí kůže
·         fibromyalgie (bolesti svalů, šlach a kloubů celého těla, zejména okolo páteře)
·         kolagenózy (poškození pojiva = poškození pohybového ústrojí, kůže a podkoží, cév i orgánů)
·         vaskulitidy (záněty cév a tepen)
·         rehabilitace po operacích velkých kloubů a páteře
·        následky profesionálního poškození kloubního, vazivového či svalového aparátu (nemoci z povolání)
·         traumatické a postoperační hematomy a otoky
·         autoimunitní onemocnění a poruchy imunity
·         roztroušená skleróza
·         lupénka·         atopický ekzém (neurodermitida)
·         migréna
·        onemocnění dýchacího aparátu (astma, spastická bronchitida)
·         únavový syndrom
·         ušní šelesty, hučení v uších (tinnitus aurium)
·         celulitida
·         senná rýma, alergická rýma
·         psychická deprese, stavy úzkosti a celková psychická neharmoničnost
·         obtíže při menopauze
 
Kontraindikace:
  •  akutní onemocnění srdce a oběhu (infarkt myokardu, insatabilní angina pectoris, plicní embolie, myokarditida) za posledních šest měsíců

  • dekompenzovaná hypertenze (krevní tlak dlouhodobě vyšší než 160/110)·         poruchy arteriálního prokrvení III. a IV. stádia

  • alergie na chlad

  •  tumorózní onemocnění s tvorbou kryoproteinů

  •  křečové žíly, zánět žil (tromboflebitida hlubokého žilního systému)

  • stavy po periferních embóliích (ucpané cévy)

  • konečná stádia onemocnění srdce, plic a ledvin

  • horečnaté infekční onemocnění

  • hnisavě-gangrenózní leze na dolních končetinách většího rozsahu

  • těžší anémie

  • polyneuropatie

  • snížená funkce štítné žlázy

  • klaustrofobie

  • těhotenství (od 3. měsíce)

  • věk nad 75 let

  • intoxikace alkoholem či jinými omamnými a psychotropními látkami (po požití alkoholu, návykových látek a některých léků; o vhodnosti kryoterapie v průběhu léčby medikamenty se poraďte se svým lékařem
  • Další fotografie z solné jeskyně: