Bezpečnost v železniční dopravě
další z přednášek pro gymnazisty  

Předvánoční týden se na českotřebovském gymnáziu nesl ve znamení několika zajímavých a vlastně již tradičních akcí. V úterý 17. 12. se konala Akademie, v pátek vánoční zpívání a na konec jsem si nechal čtvrteční přednášku pana Ing. Tomáše Michálka z Dopravní fakulty Jana Pernera, která se na gymnáziu konala již několikátým rokem, vždy na jiné zajímavé téma z železniční dopravy. Cílem přednášky bylo přilákat nové zájemce nejen o kolejovou dopravu, ale také o technické obory obecně. Jak řekl pan Michálek, každý dnes chce být právníkem, historikem, ale firmy mají zájem o technicky vzdělané lidi. Samotné studium oboru kolejových vozidel má v České republice význam i z toho důvodu, že zde sídlí velké společnosti vyrábějící lokomotivy a další dopravní prostředky, např. Škoda Transportation nebo přímo v České Třebové CZ LOKO. Atraktivní jsou rozhodně také stipendijní programy, které tyto firmy nabízejí studentům v průběhu jejich studia, a rovněž jistota zaměstnání je v dnešní době k nezaplacení.
Tématem letošní přednášky byla bezpečnost v železniční dopravě. Obsáhlé téma zahájil Ing. Michálek základními principy kolejové dopravy a jejím srovnáním se silniční dopravou. Zde zcela jistě zaujala fakta o mnohonásobně vyšší efektivitě vlaků a zejména pak o výrazně nižší spotřebě energií, což pan Michálek podložil měřením, podle kterého průměrný kontejnerový vlak s moderní lokomotivou cestou ze Svitav do Břeclavi vyrobí a vrátí do sítě více elektřiny, než kolik spotřebuje (trasa je mírně z kopce). Poté se podrobněji věnoval jednotlivých složkám, které přispívají ke zvýšení bezpečnosti dopravy, např. konstrukce skříní a rámů vozidel, brzdové systémy, zabezpečovací zařízení, různé automatizační systémy typu automatické vedení vlaku a další. Závěr přednášky byl věnován možnostem studia na Dopravní fakultě Jana Pernera, zejména oboru Kolejová vozidla.
Mně už nezbývá než poděkovat panu Ing. Michálkovi za jeho čas věnovaný studentům gymnázia a za přednášku plnou zajímavých informací. Minimálně mě to přesvědčilo o tom, že studium kolejových vozidel je ta správná volba.

 

Jiří Štembírek, 8.A foto: Adam Ostruszka, 8.A