Ohlédnutí za rokem 2013 v České Třebové                          

Muž roku: Ing. Dalibor Zelený, generální ředitel ČD

Návštěvy roku:  Prezident Miloš Zeman (12. - 24. září, bydlel v hotelu Bravo), Karel Schwarzenberg, Thomas Holbik (USA)

Investice roku: Metrans zahájil plný provoz (oficiálně 4.května), pracuje zde ale nyní stále jen 75 pracovníků, výkony logistického terminálu stále rostou. CZ LOKO otevřelo nově postavenou Zkušebnu lokomotiv, na Parníku vznikla nová prodejní galerie u Kauflandu a přestavbou bývalého Albertu vzniká nové Koupelnové a topenářské studio firmy MARO, s.r.o. Pardubice, býv. autocentrum Hác na Lhotce využilo nové zahradní centrum firmy Hecht, upravena Školní ulice v sousedství Muzea, kde vzniklo nové školící středisko strojvedoucích soukromých dopravců (v bývalém Dobrovských), dokončení investice společnosti Pirell v Husově ulici (bývalý Dřevotvar)., firma Chládek - Tintěra  postavila nový most přes Třebovku na silnici I/14 na Lhotce (investor ŘSD).

Nejpomalejší investice roku: 6,5 měsíce trvající  rekonstrukce 200 metrů dlouhého úseku Slovanské ulice

Nejrychlejší investice roku: II. etapa fotbalových šaten na stadionu Pod Jelenicí (FK Č. Třebová s dotací MŠMT a města)

Událost roku: otevření studovny Prof. Karla Holbika na českotřebovském gymnáziu z  pozůstalosti. V České Třebové (po mnohaletém úsilí) staví do 15. 12.- všechny vlaky vyšší kvality včetně spojů soukromého dopravce Regiojet.

Podnikatel roku:  firma IMS-Drašnar,s.r.o. oceněna v jako 2. nejlepší Firma roku 2013 v Pardubickém kraji, navíc získala druhé místo i v celostátní soutěži rodinná firma roku, pořádanou Asociací malých a středních firem. Plánuje další rozvoj. Společnost CZ LOKO, a.s. se v hodnocení Nej 100 dostala již do čtvrté desítky na 37. místo v rámci celé České republiky.

Počin roku: otevření prodejní galerie AIMAR na Novém náměstí, iniciativa občanů za Rákosníčkovo hřiště a jeho otevření na sídlišti Lhotka včetně bezpečnostního stojanu "Přijdu včas"

Počin pro budoucnost: příprava nového strategického plánu města

Literární počin roku: Pavel Kovář Radost z Chůze a Každou nohou v jiné době (dvojkřest v městské knihovně), Martin Šebela: Z historie Bezděkova a okolí II.  Blanka Kostřicová: kronika a Zápisník (dílo na internetu).

Divadelní počin roku:  úspěšná činnost skupiny Triarius pokračuje, zisk dalších 7 cen za tři hry, vystoupení na JH (Kočka na kolejích), hlavním hybatelem je J. J. Kopecký - DS Hýbl představil Košilku

Kulturní počin roku: Seminář k počátkům osídlení České Třebové  v městském muzeu 7/3, Provedení Dvořákova Oratoria Sv. Ludmila na závěr 15. ročníku HFAB v kostele sv. Jakuba, Celonárodní čtení bible (28.3.), Výtvarná Svinná stále lepší a lepší, Česká Třebová zpívala koledy (11.12)., 10. jubilejní výstava umělecké skupiny Maxmilián v Kulturním centru, opravena socha sv. Václava u kostela sv. Jakuba.

Počin roku pro děti a mládež:  Otevření nového Teenspace v městské knihovně (14.2.) a oddělení  pro děti 6 - 10 let (prosinec), Otevření klubu Rébus (14. září) jako součásti DDM v bývalé domovince v Matyášově ulici, nové Rákosníčkovo hřiště Na sídl. Lhotka.

Hasičské počiny v roce 2013: jednotka sboru dobrovolných hasičů se podílela na likvidaci povodní na Litoměřicku - na jaře pořádalo SDH Č. Třebová velmi úspěšnou sbírku pro Azylový dům v Koclířově. K tomu: Čarodějnice, Dětský den (jeden v hasičské zbrojnici pro veřejnost, druhý pořádaný pro klub "Hvězdička"), oslavy 140.let od založení hasičů, pořádané dvě soutěže v požárním útoku na novém hřišti na Skalce (okrsková soutěž, soutěž O pohár starosty města Česká Třebová), Vepřové hody, a další přednášky a ukázky nejen pro základní školy....

Sportovní počin roku:  Úspěšné bike závody na Pekláku včetně 1. závodu Herkoplečky 12.10. Česká Třebová se přihlásila k odkazu zdejšího sportovce, emigranta Vladimíra Pácla, který podzim života prožil v Itálii (Male)  seriál Iscarex cup byl radou Pardubického kraje povýšen do kategorie "Tvář kraje", postavení nového hřiště s umělým povrchem v areálu sokol Lhotka

Počin v oblasti školství:  Radovan Schwarz (Gy ČT) - vítěz celostátního kola matematické olympiády nejvyšší kategorie uspěl i na mezinárodní olympiádě v Kolumbii, Tým Piškworkářů gymnázia již potřetí obhájil nejlepší pozici v České republice, Na ZŠ Habrmanova otevřen s pomocí dotace EU Geopark. Gymnázium  mělo úspěšný rok- získalo dostatek studentů, motivace studovat je vysoká, Mezinárodní dopravní konference Dopravní fakulty Jana Pernera UP v Národním domě

Sportovci roku:  Marek Švestka, judo, Monika Simonová (Cyklistika) Jana Jiroušková (triatlon), Adéla a Michaela Stránských, Miloslava Keprtová (běh mimo dráhu) Justýna Bouchalová (orientační běh) Eliška Štichauerová (plavání)

Sportovní úspěchy: A mužstvo FK vyhrálo podzimní část krajského přeboru a uchází se o divizi,  Kuželkářky TJ Lokomotiva vyhrály podzimní část II. ligy  a chtějí se vrátit do nejvyšší soutěže.  V I. lize hrají ženy FBK Orlicko Třebovsko a dorostenci téhož sdružení pak v II. lize. Kadeti Sokola II. vyhráli Český pohár ve volejbale. Marek Švestka se stal podruhé dorosteneckým Mistrem ČR v judu
Úspěchy hokejbalu: 3. místo v I. NHbL - Východ - Na MS žen v Kanadě byly hráčky Linda Hyksová a Michaela Rullová bronzové,
na MS mužů byl Michal Válek společně s týmem mužů jako fyzioterapeut stříbrný.

Sportovní událost roku: mezinárodní profihokej HC Pardubice - HC Fribourg 20. srpna, Memoriál M.J. Husa ve streetbalu v areálu gymnázia  na umělém povrchu(!), Velká cena České Třebové v JUDU (2. ročník). Velká cena Č. Třebové v cyklomaratonu (5. ročník)

Novorozeně roku: nový hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová

Rekordman roku:  občan České Třebové, který uložil ve sběrném dvoře svůj vlastní stavební odpad ve výši 116 tun (následován dost dlouhou řadou pronásledovatelů, kteří nejsou o mnoho horší)....

Stěžovatel roku: Ing. Pavel Johanides

Rarita roku:  Za konzumaci alkoholu na Starém náměstí na Českotřebovském vinobraní obdržel pořadatel pokutu 5000 Kč + náklady řízení. (Nepožádal o výjimku z platné vyhlášky)

Patálie roku:  problémy občanů v čp. 1944-46 s příjezdem, parkováním poté, kdy jim V. Jirges z Lanškrouna  koupil pozemky v okolí jejich domu včetně příjezdové cesty aniž mohlo město reagovat. Město řeší také problém pozemků soukromého majitele i na Novém náměstí. Velký nárůst kamionové dopravy v souvislosti s otevřením  logistického terminálu Metrans.

Neúspěchy roku: volební neúspěch Jaroslava Zedníka ve volbách do Parlamentu ČR ta TOP09. Nebyl zvolen z pozice lídra na kandidátce přes velkou podporu místních voličů. Odvolání PhDr. Jiřího Špičky z pozice náměstka ředitele  SŽDC a Ing. J. Vencla, PhD. z pozice jednatele Cargo Slovakia v souvislosti s rekonstrukcí firmy. V hodnocení týdeníku Ekonom "Město pro byznys" klesla Česká Třebová o další dva stupně na 13. místo (z 15) v Pardubickém kraji a až na 174. místo v rámci ČR (z 205 hodnocených).

Jubilanti roku: 60 let MUDr. Radomír Lána, 65 let doc. Mgr. František Preisler, Mgr. Milan Mikolecký, 70 let Mgr. Marta Demelová, Ing. Jaromír Urban, Zdeněk Šimek, Ing. Dr. Karel Ryšán, PaedDr. František Doležal, 75 let Ing. Otokar Dobrovský, Hana Dobrovská, 80 let Zdena Novotná, Jiří Pásek, Ing. Jan Peringer, Rudolf Fibigar, 85 let - Jaroslava Víšová, 90 let František Kajetán Zedínek,  Vasil Timkovič, Marta Martinková, Miroslav Závodský, také pěvecký sbor Bendl, 100 let Marta Cupalová, Anna Vydrová, 101 let Ing. Jaromír Barták.  MgA. Bohuslav Mimra drží taktovku KOJKu 30 let, 20 let působí v České Třebové správce Řimskokatolické farnosti  Mgr. Miloš Kolovratník, Městské muzeum si připomnělo 125 let od svého založení (aby prožilo rok 1 po zahájení činnosti v nové budově),  Sbor dobrovolných hasičů byl založen před 140 lety..... Město Česká Třebová si připomnělo 735 let od první písemné zmínky, Kovárna J. Jindra  20 let od znovuobnovení činnosti a 10 let uplynulo od zbourání a likvidace Primony. Mezi jubilanty roku 2013 je třeba zařadit také Dislokované pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera, které v České Třebové působí rovných 20 let, v roce 2013 oslavila 20 let své existence celá dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice…20 let od založení oslavil v srpnu hokejbalový oddíl TJ Lokomotiva.

Ztráty roku:  Ing. Jaromír Šlemr +7.3. ve věku nedožitých 90 let, Ing. Miroslav Šašinka (90 let), Prof. RNDr. Ladislav Rob, DrSc. + 6.8. ve věku 81 let (nositel Descartesovy ceny EU), sopranistka Eva Vaverková (31 let), Marta Cupalová (100 let) Josef Zeman (Švýcar), + 16/8 ve věku 81et, Josef Bárta, býv. předseda MěNV (84 let), Ing. Jaromír Polách (83 let),  Zdenka Hlavsová (87 let), Antonie Štýrská (nedožitých 99 let), MUDr. Milan Trefný (90 let), Věra Empergerová (90 let), Pavel Holohlavský (66 let), David Buchta (20 let) ... Také -  uzavřeno autocentrum Charouz na Lhotce, uzavřena trafika Ester na Farářství.....

Výčet jistě není hotový, definitivní, je nad síly jediného člověka. Jistě bude vždy subjektivní.  Postupně je doplňován dle reakcí návštěvníků webu, Počítám s tím, že bude v únorovém tištěném vydání zpravodaje. Rád využiju i Vaše další náměty, podobně jako v předešlých letech. Děkuji za spolupráci.    Milan Mikolecký (mikolecky@probit.cz)

Poslední aktualizace  7. 1.