Pavel Špelda besedoval v  českotřebovské galerii Aimar     

Beseda se sochařem Pavlem Špeldou  z Červeného Kostelce, pravidelným účastníkem sympózií pořádaných po celém světě  se ve čtvrtek 9. ledna 2014 vydařila. Opět se naplnila místa pro sezení v galerii Aimar. Luděk Petraš  představil umělce (*1977), který dvě hodiny vyprávění  doplnil zajímavými prezentacemi, ukázkami modelů, vystavených prací  a katalogů. Pavel Špelda také zodpověděl řadu dotazů přítomných. Beseda, v krátkém životě galerie již druhá v pořadí, byla zajímavým počinem  Galerie Aimar.
Sochař Pavel Špelda  přijel na besedu dobře připraven. přivezl s sebou nejen počítač a připravenou názornou prezentaci, kterou promítal na velkoplošnou obrazovku, ale také malé modely řady svých  prací, instalovaných prakticky po celé Evropě.  Svou tvorbu rozdělil do tří oblastí.  Tou první je vytváření kopií, ve které se naučil sochařské řemeslo.  Zkušenosti sbíral nejdříve v řezbářské dílně v Červeném Kostelci, hodně mu dala více než roční cesta do Austrálie. Původní záběr dobře se naučit angličtinu splnil bezezbytku a navíc se dokázal zapojit do zajímavé řezbářské práce a vystavoval zde své práce jako host skupiny  východoasijských umělců. Získal mnoho zkušeností, které pak dále rozvíjel na jeho více než tříletém pobytu v Anglii. I zde sice ještě pracoval převážně na  kopiích a rámech, jeho práce však byly určeny do prestižní osobnosti a muzea v Anglii a Americe.
Návštěvníkům besedy ukázal, jaký je postup  "výroby" sochy, jaké má fáze. 1. Skizza (čmáranice, je to někdy nejdelší část přípravy sochy).  2. malý model (ukázal řadu připravených příkladů) 3.l socha.  Hovořil o možnostech kombinovat různé druhy dřeva (lípa, třešeň, švestka, barvení dřeva lazurou spojenou s broušením.
Další oblastí, kterou Pavel Špelda absolvoval byla oblast restaurování a třetí oblastí, která mu nejvíce vyhovuje je vlastní design, kterou preferuje, neboť mu umožňuje prezentovat svou vlastní myšlenku. Při prezentaci předvedl řadu zajímavých prací instalovaných u nás, v Německu, v Rakousku, Švýcarsku, hovořil o tom, jak se již dvakrát vypravil do amerického Chicaga na festival sněhových soch a kam pojede letos v únoru s dalšími dvěma  spolupracovníky již potřetí. napracuje tedy pouze se dřevem, ale také s pískovcem, jednak proto, že chtěl vyzkoušet i tuto techniku, jednak i proto, že v kameni vytvořené dílo je ve srovnání s dřevem mnohem trvanlivější. 
Uveďme na závěr ještě zajímavost, která bude zajímat Třebováky. Praděda sochaře Pavla Špeldy byl příbuzným (snad bratrancem) českotřebovského Josefa Špeldy, majitele vily na Trávníku ve Václavské ulici (bývalé jesle). Josef Špelda byl společníkem dřevařské firmy Václav Krbec & spol, velkoobchod dřívím. Později působil také jako úředník na pile v Třebovici.  To napovídá, že s naším hostem v galerii, sochařem Pavlem Špeldou měli společný vztah ke dřevu.   (mm)