Rieter CZ zahájil rok oslav předáním daru Orlickoústecké nemocnici              

Společnost Rieter CZ s.r.o. slaví v roce 2014 dvacetileté výročí své příslušnosti ke švýcarskému koncernu Rieter. Dne 9. března 1994 došlo k podpisu smlouvy mezi tehdejším Fondem národního majetku a zástupci vedení koncernu Rieter. Od tohoto data se začíná psát velice úspěšná historie společnosti Rieter CZ s.r.o., která dnes patří mezi nejvýznamnější zaměstnavatele regionu.
Společnost Rieter CZ s.r.o. vstupuje do roku oslav s mottem „20 let v barvách Rieter“, které vyjadřuje hrdost společnosti na celou historii svého působení v regionu Orlickoústecka. Celoroční oslavy zahájila společnost Rieter CZ s.r.o. předáním finančního daru Orlickoústecké nemocnici ve výši 100.000 Kč. Společnost tímto chtěla vyjádřit svou odpovědnost vůči regionu a městu, ve kterém sídlí.  Finanční dar ve výši 100.000 Kč byl předán generálním ředitelem společnosti Rieter CZ Ing. Janem Lustykem do rukou ředitele Orlickoústecké nemocnice MUDr. Jiřího Řezníčka dne 20. ledna 2014. Slavnostního předání šeku se zúčastnili hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický, Ph.D., náměstek hejtmana Pardubického kraje pro oblast zdravotnictví Ing. Roman Línek, MBA, starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek a zástupci Nadačního fondu Orlickoústecké nemocnice. Na slavnosti vysvětlil gen. ředitel společnosti Rieter CZ Ing. Jan Lustyk radost z dosavadního vývoje ve společnosti, který začal před 20 lety úspěšnou privatizaci předchozího koncernového závodu Elitex. Rieter podporuje v regionu také sportovní a kulturní akce, neznámější je jeho podpora  Mistrovství ČR v tenise mužů a žen Rieter cup, který se letos uskuteční již po dvacáté.  Po předání symbolického šeku poděkoval společnosti ředitel Orlickoústecké nemocnice MUDr. Jiří  Řezníček, který připomněl, že právě letos si Orlickoústecká nemocnice připomíná 75. výročí svého založení ale i to, že vznikla z darů občanů, bez kterých by nebyla.
Promluvil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je  také členem správní rady Nadačního fondu vytvořeného ve prospěch Orlickoústecké nemocnice. Poděkoval přítomnému generálnímu řediteli společnosti Rieter Ing. Janu Lustykovi,  a také přítomnému předsedovi správní rady Nadačního fondu, Ing. Petru Štěpánkovi, řediteli společnosti Bravo Jablonné nad Orlicí za velkou podporu zdravotnictví. "Podpořit sportovní aktivity na různých úrovních je velmi běžné, ale podpořit zdravotnictví, to je zatím  ne tak častá  věc. Přitom jej všichni potřebujeme"m řekl Netolický. Manažerka interních oborů  H. Maršíková pak vysvětlila, jak bude dar v rámci prostředků Nadačního fondu využit. Jak upřesnil ředitel nemocnice Jiří Řezníček, je nyní v tomto fondu cca 1 430 tis. Kč, po  započtení dalších prostředků včetně stotisícového daru společnosti Rieter se jedná cca o 1,5 milionu korun.  Za tyto prostředky budou pro interní oddělení zakoupeny elektricky polohovatelná lůžka nové generace, antidekubitní matrace, dvoustranné multifunkční sklápěcí stolky k lůžku s odnímatelnými jídelními plochami, ale i teleskopické paravany, které zvýší pocit soukromí a intimity a přitom neomezují prostor kolem lůžka, nahradí dosud používané přenosné zástěny, také židle s omyvatelným sedákem, dvoustranné zamykatelné noční stolky atd. Výběrové řízení na zakoupení zařízení má být ukončeno v březnu  2014 na již v letošním roce  pak bude interní oddělení nově vybaveno. Zatímco kraj se postará o to, aby budova interny dostala nový kabát a okna, tak o vybavení se postará Nadační fond nemocnice a jeho dárci.
 
Mezi dárci a příspívateli do Nadačního fondu je také město Česká Třebová, které přispělo také nemalým darem ve výši 100 tisíc korun, podstatně větším, než jsou příspěvky jiných okolních měst. Stojí to rozhodně za zveřejnění. Zastupitelé našeho města si uvědomují, že je potřeba na zvýšení úrovně zdravotnictví v regionu přispívat, loni schválený dar jistě není poslední.  Myslím však, že se o vstřícnosti města Česká Třebová  tak moc neví. Při sledování slavnostního ceremoniálu předání symbolického šeku před kamerami a blikajícími fotoaparáty jsem uvažoval o tom, zda by nestálo za to předávat také naše dary obdobným slavnostním způsobem, zvýšilo by to jistě povědomí veřejnosti o míře naší pomoci  pro regionální zdravotnické zařízení, které je také přece "naše", i když už bude od 1. července jen součástí "Nemocnice Pardubického kraje".
 
O Rieter CZ s.r.o. 

Společnost Rieter CZ s.r.o. se sídlem v Ústí nad Orlicí je součástí švýcarského koncernu Rieter, který je předním světovým výrobcem strojních zařízení a ucelených systémových řešení pro textilní průmysl. Společnost Rieter CZ s.r.o. charakterizuje silný důraz na inovace, které jsou realizovány ve vlastním vývojovém centru. Dalšími charakteristickými rysy jsou zaměření na přesnou strojírenskou výrobu textilních strojů a strojírenských komponentů při použití moderních technologií a procesů, výrobu řídících elektro rozvaděčů a kabelových svazků. Společnost klade důraz na vysoký stupeň zákaznické orientace a budování dlouhodobých vztahů s našimi zákazníky. Plná integrace do struktur koncernu Rieter, využití zahraničního know-how a zaměření na stabilní růst dávají Rieter CZ s.r.o. velmi dobrou perspektivu dalšího rozvoje  V Orlůickoústecké společnosti RieterCZ, s.r.o. pracuje cca 53O pracovníků, z toho asi stovka se zabývá vývojem a to i pro celý koncert Rieter.                                      Fotografie Luboš Kozel  a Milan Mikolecký
 

  •