Jak rostly ceny vodného a stočného
a jak byl růst zdůvodněn v letech 2004 - 2014                     

Nové ceny vodného a stočného a plánované opravy a investice Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. (VSČT) v r. 2004.


Od 1.1.2004 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starosty města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat  a obci Němčice - Zhoř.   V uvedených lokalitách činí počínaje 1.1.2004 vodné celkem 14,70 Kč/m3 + 5% DPH, stočné celkem 13,30 Kč/m3 + 5% DPH. VSČT se již druhým rokem potýká s výrazným poklesem množství odebrané vody ze strany průmyslových podniků. V průběhu r. 2003 bohužel došlo k vyhlášení konkurzního řízení na majetek firmy Primona a.s., což díky velikosti v minulosti realizovaného odběru  vody znamená pro Českou Třebovou   v oblasti vodního hospodářství skutečně velkou ztrátu. V cenách roku 2003 lze tuto ztrátu kvantifikovat na úrovni cca. 6 mil. Kč. Rovněž poplatky, které platí VSČT státu za odběr podzemních vod se zvyšují v r. 2004 o další cca. 1 mil. Kč. U této položky by naštěstí již mělo jít o zvýšení poslední (celkový poplatek se již dostává na státem stanovené 2,- Kč/m3).

Po zvážení všech těchto negativních jevů byl schválen ekonomický plán VSČT na rok 2004, který vedle změn ceny vodného a stočného předpokládá i částečné omezení nákladů vynakládaných na jmenovité opravy vodohospodářské infrastruktury.

Na straně příjmů by se Česká Třebová v r. 2004 měla po odstranění technických problému na vodovodní síti v Dlouhé Třebové stát plnohodnotným dodavatelem vody pro tuto obec, která doposud odebírala vodu z Ústí nad Orlicí. 

S postupně budovanou kanalizací dochází i k připojování odběratelů na veřejnou kanalizaci v oblasti Staré Lhotky. Tyto skutečnosti v budoucnu kladně ovlivní hospodaření společnosti, v oblasti Staré Lhotky pak především životní prostředí.

V r. 2004 budou z rozsáhlejších jmenovitých akcí oprav a rekonstrukcí vodovodních a kanalizačních sítí realizovány tyto akce :

-oprava vodovodu Trávník, oprava vodovodu a kanalizace ul. S.K Neumanna, oprava vodovodu ul. Litomyšlská, oprava kanalizace ul. Krátká, další etapa budování kanalizace v oblasti Staré Lhotky, výstavba vodovodu a kanalizace na pozemcích města určených k prodeji v lokalitě „U kostelíčka“, výstavba vodovodu a kanalizace pro nový obytný soubor v ul. Moravská a rekonstrukce kanalizace v ul. Na Drahách. Celkem byly valnou hromadou takto schváleny akce v předpokládaném rozsahu  15, 2 mil. Kč.

V závěru roku dochází u řady společností ke změnám cen vodného a stočného. O cenách v regionu i jinde v ČR v r. 2004 Vás budeme informovat  v průběhu roku 2004 . K tomuto tématu bych pouze chtěl připomenout, že v r. 2003 byla průměrná cena vodného a stočného v ČR na úrovni 39,77 Kč vč. DPH. Česká Třebová se v tomto roce pohybovala na úrovni 65% výše uvedené ceny.

 Ing. Radoslav Budil, jednatel VSČT s.r.o.

 

Nové ceny vodného a stočného a plánované opravy a investice

Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. (VSČT) v r. 2005.


Od 1.1.2005 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starosty města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat  a obci Němčice - Zhoř.

V uvedených lokalitách činí počínaje 1.1.2005 vodné celkem 16,50 Kč/m3 + 5% DPH, stočné celkem 14,50 Kč/m3 + 5% DPH.

V r. 2005 budou z rozsáhlejších jmenovitých akcí oprav a rekonstrukcí vodovodních a kanalizačních sítí realizovány tyto akce: oprava vodovodu Trávník III, oprava vodovodu a kanalizace ul. Alešova, oprava vodovodu ul. Litomyšlská, oprava vodovodu a kanalizace ul. Chelčického, oprava vodovodu ul. Slunečná, další etapa výstavby vodovodu a kanalizace na pozemcích města určených k prodeji v lokalitě „U Starého hřbitova“, výstavba čerpací stanice v lokalitě „ U Starého hřbitova“, rekonstrukce kanalizace v ul. Pod Březinou a rekonstrukce kanalizace ul. Rösslerova. Celkem byly valnou hromadou takto schváleny akce v předpokládaném rozsahu  14, 5 mil. Kč.V r. 2004 byla průměrná cena vodného a stočného v ČR na úrovni 39,10 Kč + 5% DPH, předpokládaná průměrná cena vodného a stočného v r. 2005 je v ČR očekávána na úrovni 41.33 Kč + 5% DPH. Průměrná cena se tak v ČR bude pohybovat cca o 33% výš nad cenou stanovenou v České Třebové.  Ing. Radoslav Budil, jednatel VSČT s.r.o.

 

Nové ceny vodného a stočného a plánované opravy a investice Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. v r. 2006.

Od 1.1.2006 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za

Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starosty města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat  a obci Němčice - Zhoř.

V uvedených lokalitách činí počínaje 1.1.2006 vodné celkem 17,60 Kč/m3 + 5% DPH, stočné celkem 15,00 Kč/m3 + 5% DPH.

V r. 2006 budou z rozsáhlejších jmenovitých akcí oprav a rekonstrukcí vodovodních a kanalizačních sítí realizovány tyto akce : oprava vodovodu Dukelská ul., oprava vodovodu Zhoř, oprava vodovodu ul. ve Vilách, oprava vodovodu a kanalizace ul. Úzká, oprava vodovodu a kanalizace ul. Volákova, další etapa opravy kanalizace ul. Litomyšlská, rekonstrukce vodojemu Skuhrov. Významnou položkou investičních akcí společnosti v r. 2006 je rovněž zpracování podkladů  v rámci skupinového projektu „Zlepšení kvality vod v povodí řeky Třebovky“, které jsou předpokladem k podání žádosti o čerpání finanční podpory z fondů EU na rekonstrukci kanalizace a čistírny odpadních vod. Celkem byly valnou hromadou takto schváleny akce v předpokládaném rozsahu  11, 5 mil. Kč. V r. 2006 dochází ke zvýšení cen vodného a stočného cca o 5%. Zvýšení cen odráží výši inflace v r. 2005 a zvýšení cen elektrické energie a plynu od 1.1.2006. Cena vodného a stočného zůstává i po této úpravě na nejnižší úrovni v rámci kraje i celé ČR. Ing. Radoslav Budil, jednatel VSČT s.r.o.

 

Nové ceny vodného a stočného,

plánované opravy a investice Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. (VSČT) v r. 2007.


Od 1.1.2007 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za  Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starosty města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat  a obci Němčice - Zhoř. V uvedených lokalitách činí počínaje 1.1.2007 vodné celkem 18,60 Kč/m3 + 5% DPH, stočné celkem 16,20 Kč/m3 + 5% DPH.

V r. 2007 budou z rozsáhlejších jmenovitých akcí oprav a rekonstrukcí vodovodních a kanalizačních sítí realizovány tyto akce : oprava vodovodu a kanalizace Jižní ul., oprava vodovodu a kanalizace ul. U Rybníčku, oprava vodovodu a kanalizace ul. Kubelkova, oprava vodovodu ul. Kyralova, oprava vodovodu na sídlišti Křib a ul. Pod parnickým hřbitovem, rekonstrukce vnitřních prostor vodojemu v parku Javorka a vodojemu na Robově kopci. Významnou položkou investičních akcí společnosti v r. 2007 je opět pokračování ve zpracování podkladů  v rámci skupinového projektu „Zlepšení kvality vod v povodí řeky Třebovky“, které jsou předpokladem k podání žádosti o čerpání finanční podpory z fondů EU na rekonstrukci kanalizace a čistírny odpadních vod . Celkem byly valnou hromadou takto schváleny akce v předpokládaném rozsahu  15, 5 mil. Kč.

V r. 2007 dochází ke zvýšení cen vodného a stočného cca o 6,75%. Zvýšení cen odráží výši inflace v r. 2006 a zejména pak zvýšení cen elektrické energie. (v průběhu roku 2006 zvýšení tarifů el. energie cca o 30% proti roku 2005, v r. 2007 zvýšení tarifů el. energie cca o 17% proti roku 2006).                                                                                 Ing. Radoslav Budil, jednatel VSČT s.r.o.

 

Nové ceny vodného a stočného,
plánované opravy a investice Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. (VSČT) v r. 2008.

Od 1.1.2008 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za  Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starosty města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat  a obci Němčice - Zhoř. V uvedených lokalitách činí počínaje 1.1.2008 vodné celkem 19,70 Kč/m3 + 9% DPH, stočné celkem 17,30 Kč/m3 + 9% DPH.     
V r. 2008 budou z rozsáhlejších jmenovitých akcí oprav a rekonstrukcí vodovodních a kanalizačních sítí realizovány tyto akce :
- oprava vodovodu na sídlišti Křib, pokračování opravy vodovodu na ul. Kubelkova., oprava vodovodu ul. Bratří Čapků, oprava vodovodu  ul. Farská, oprava vodovodu a kanalizace v Borku č.p. 1815-1823, pokračování v rekonstrukci vnitřních prostor vodojemu  na Robově kopci a dokončení vybudování vodovodu a kanalizace pro obytný soubor 32 b.j. v ul. Na Trubech. Nejvýznamnější položkou investičních akcí společnosti v r. 2008 je opět pokračování ve zpracování podkladů  v rámci skupinového projektu „Zlepšení kvality vod v povodí řeky Třebovky“, které jsou předpokladem k podání žádosti o čerpání finanční podpory z fondů EU na rekonstrukci kanalizace a čistírny odpadních vod, v r. 2008 se jmenovitě jedná o zpracování dokumentace pro stavební povolení . Celkem byly valnou hromadou takto schváleny akce v předpokládaném rozsahu   29,97 mil. Kč.
V r. 2008 dochází ke zvýšení cen vodného a stočného ze strany VSČT cca o 6,3%, což představuje zvýšení cca o 2,5% nad očekávanou inflaci v r. 2007. Zvýšení cen je vyvoláno především povinností vodárenské společnosti plnit závazky v rámci ochrany životního prostředí, ke kterým se zavázala ČR směrem k EU a na základě kterých je připravována s předpokladem zapojení evropských finančních fondů realizace rekonstrukce kanalizace a ČOV v České Třebové. Realizace projektu je předpokládána v období roku 2009 a 2010.  V souvislosti s přijetím Zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů dochází od 1.1.2008 ke zvýšení sazby DPH  z 5% na 9%. Celková cena vodného a stočného pro občany a ostatní neplátce DPH  tak od 1.1.2008 roste proti ceně roku 2007 cca o 10,5%.                                                                                               Ing. Radoslav Budil, jednatel VSČT s.r.o.

 

Nové ceny vodného a stočného,

plánované opravy a investice Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. (VSČT) v r. 2009.


Od 1.1.2009 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za  Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starosty města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat  a obci Němčice - Zhoř. V uvedených lokalitách činí počínaje 1.1.2009 vodné celkem 21,20 Kč/m3 + 9% DPH, stočné celkem 17,30 Kč/m3 + 9% DPH.     

V r. 2009 budou z rozsáhlejších jmenovitých akcí oprav a rekonstrukcí vodovodních a kanalizačních sítí realizovány tyto akce :

- oprava vodovodu ul. Polní, pokračování opravy vodovodu na ul. Kubelkova., oprava vodovodu Zhoř, oprava vodovodu Svinná, oprava vodovodu ul. Na Výšině, oprava vodovodu ul. Prokopova. Nejvýznamnější položkou investičních akcí společnosti v r. 2009 je opět pokračování ve zpracování podkladů  projektu „Zlepšení kvality vod v povodí řeky Třebovky“, které jsou předpokladem k podání žádosti o čerpání finanční podpory z fondů EU na rekonstrukci kanalizace a čistírny odpadních vod, v r. 2009 se jmenovitě jedná o zpracování dokumentace pro stavební povolení (zpracování dokumentace pro stavební povolení bylo již součástí finančního plánu na rok 2008, dokumentace bude však dokončena až v r. 2009) . Významnou investiční položkou je rekonstrukce čerpací stanice.Celkem byly valnou hromadou takto schváleny akce v předpokládaném rozsahu   32,73 mil. Kč.

V r. 2009 dochází ke zvýšení cen vodného a stočného ze strany VSČT cca o 4 %, což představuje zvýšení pod hranicí očekávané inflace v r. 2008. Zvýšení cen je realizováno pouze u vodného , výše stočného je  totožná s rokem 2008. Cena vodného pokrývá předpokládané náklady na dodávku pitné vody bez kalkulace zisku na této položce. Předpokládaný zisk společnosti v r. 2008 a kalkulovaný zisk v r. 2009 se týká pouze stočného a během následujících období bude využit jako nutný zdroj pro financování rekonstrukce kanalizace a čistírny odpadních vod. Tato povinnost vodárenské společnosti plyne ze závazků, ke kterým se zavázala ČR směrem k EU a na základě kterých je připravována s předpokladem zapojení evropských finančních fondů realizace  projektu  v období následujících tří let. Ing. Radoslav Budil, jednatel VSČT s.r.o.

Nové ceny vodného a stočného,  plánované opravy a investice
Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. (VSČT) v r. 2010.

Od 1.1.2010 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za  Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starosty města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat  a obci Němčice - Zhoř. V uvedených lokalitách činí počínaje 1.1.2010 vodné celkem 23,00 Kč/m3 +10% DPH (25,30 Kč), stočné celkem 18,00 Kč/m3 + 10% DPH (19,80 Kč).
V r. 2010 dochází ke zvýšení cen vodného a stočného celkem ze strany VSČT  o 6,5 %, zvýšení DPH ze strany státu představuje zvýšení o 1%.  Zvýšení cen  u vodného(+8,5%) je  vyvoláno poměrně výrazným poklesem množství odebrané vody ze strany průmyslových podniků a ostatních odběratelů v průběhu roku 2009, což se projevilo v záporném hospodaření společnosti právě na úseku vodného. V této souvislosti je nutno připomenout, že státní cenová regulační pravidla neumožňují kompenzovat vzájemně ztráty a zisky z vodného a stočného a hospodaření v obou úsecích musí být evidováno odděleně. Kalkulovaný zisk na vodném v r. 2010 tak převážně pouze pokryje ztrátu z r. 2009. Výše stočného proti roku 2009 ze strany VSČT roste o 4%, což při předpokladu téměř nulové inflace v r. 2009 představuje naplnění závazku VSČT vůči poskytovateli dotace na rekonstrukci čistírny odpadních vod a výstavbu nové kanalizace. Poskytnutí finanční dotace  na tuto akci je obecně podmíněno tím, že žadatel o dotaci prokáže nedostatek vlastních zdrojů k provedení rekonstrukce ČOV a výstavby kanalizace při deklarovaném růstu cen stočného o 4% ročně nad úroveň inflace. Výše ceny vodného a stočného – celkem 45,10 Kč/m3 vč. DPH je však i přes toto zvýšení opakovaně na nejnižších úrovních v rámci ČR, jen v porovnání se sousedním Ústí nad Orlicí je cena nižší téměř o 30%.     
V r. 2010 budou z rozsáhlejších jmenovitých akcí oprav a rekonstrukcí vodovodních a kanalizačních sítí realizovány tyto akce: oprava vodovodu ul. Kollárova, opravy vodovodu na ul. Bezručova, oprava výtlačného vodovodu Hliníky – Skuhrov,  oprava kanalizace ul. Topolová, rekonstrukce čerpacích stanic Kozlov a Svinná, další etapa rekonstrukce vodovodu Zhoř, rekonstrukce vodovodu a kanalizace ul. Za Lávkou. V případě kladného vyřízení žádosti o poskytnutí dotace bude v průběhu následujících dvou let největší akcí VSČT rekonstrukce čistírny odpadních vod  a výstavba nové kanalizace. Rozhodnutí o poskytnutí dotace je očekáváno na přelomu roku 2009/2010.
                                                                                                                                   Ing. Radoslav Budil, jednatel VSČT s.r.o.
 
Nové ceny vodného a stočného, plánované opravy a investice
Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. (VSČT) v r. 2011. 

Od 1.1.2011 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za  Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starosty města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat  a obci Němčice - Zhoř. V uvedených lokalitách činí počínaje 1.1.2011 vodné celkem 24,40 Kč/m3 +10% DPH (26,84 Kč), stočné celkem 19,30 Kč/m3 + 10% DPH (21,23 Kč). 

V r. 2011 dochází ke zvýšení cen vodného a stočného celkem ze strany VSČT  o 6,59 %.  Do kalkulovaných nákladů společnosti bylo promítnuto  zvýšení cen elektrické energie v předpokládaném rozsahu 5,5%, (nárůst ceny el. energie je předpokládán v souvislosti se schvalovanou státní legislativou ohledně solárních elektráren v rozmezí 5,2% - 8,6%). Růst nákladů na úhradu činností provozovatele vodohospodářské infrastruktury (ORVOS s.r.o. Česká Třebová) je předpokládán ve výši 2,2%, což je poslední zveřejněná prognózovaná výše inflace ze strany ČNB pro rok 2010. Celkem předpokládané náklady společnosti v r. 2011 porostou proti r. 2010 o 3,3 %. Součástí ceny pro rok 2011 je i kalkulovaný zisk společnosti, jehož tvorba  je nezbytná vzhledem k budoucím investičním výdajům a splácení plánovaného úvěru nutného k dokrytí investičních výdajů na rekonstrukci čistírny odpadních vod a dobudování kanalizace. Zisk společnosti, který je ve schváleném plánu hospodaření v r. 2011 předpokládán ve výši cca 6700,-tis. Kč, bude použit výhradně k zajištění  reprodukce vodohospodářské infrastruktury a splácení budoucího úvěru  (jen na pokrytí reprodukce nově vybudovaného majetku v rámci rekonstrukce čistírny odpadních vod a  splácení předpokládaného úvěru ve výši 40 mil. Kč překročí každoroční potřeba finančních zdrojů částku 7000 tis. Kč). Zajištění budoucích vlastních zdrojů k financování pořízení a reprodukce majetku, pořizovaného s přispěním dotace, je také jednou ze základních podmínek, které příjemce dotace (VSČT) musí deklarovat poskytovateli při přijetí této dotace. Výše ceny vodného a stočného – celkem 48,07 Kč/m3 vč. DPH je však i přes toto zvýšení opakovaně na nejnižších úrovních v rámci celé ČR. U řady regionů dosud nebyly úpravy cen vodného a stočného na rok 2011 ještě zveřejněny, přesto i z výčtu v tuto chvíli známých cen pro rok 2011 je zřejmé, že cena vodného a stočného v České Třebové bude proti průměrné ceně v ČR nižší o více než 35%.

Z dosud zveřejněných zdrojů je možno  uvést tyto ceny vodného a stočného v ČR pro rok 2011 :

 Region                                             vodné a stočné  v Kč vč. DPH
 
Pražské vodovody a kanalizace                     61,76
Severočeské vodovody a kanalizace             75,19
Severomoravské vodovody a kanalizace       61,05
Ostravské vodárny a kanalizace                    62,37
Vsetín                                                          65,78
Zlín                                                              73,15
Olomouc                                                      70,56
Prostějov                                                     65,32
Kroměříž                                                     61,30
Brno                                                            60,17
Břeclav                                                        69,85
Blansko                                                       73,45
Trutnov                                                        54,69
Náchod                                                       59,96
Plzeň                                                            68,46
Karlovy Vary                                               61,44            
Hradec Králové                                           71,40
Pardubice                                                    70,90
Chrudim                                                       67,88
Vysoké Mýto                                               59,00
Jablonné nad Orlicí                                       změna ceny se připravuje (58,85 Kč v r. 2010)
Ústí nad Orlicí                                               změna ceny se připravuje (59,50 Kč v r. 2010).
 
V r. 2011 budou z rozsáhlejších jmenovitých akcí oprav a rekonstrukcí vodovodních a kanalizačních sítí realizovány tyto akce :
Oprava vodovodu ul. Lesní, opravy vodovodu  ul. Borová, oprava výtlačného vodovodu Hliníky – Skuhrov II,  oprava vodovodu  a kanalizace Lhotka, rekonstrukce čerpacích stanic Skuhrov a ul. Kozlovská,  rekonstrukce kanalizace ul. Na Chmelnici, rekonstrukce vodovodního přivaděče Přívrat, rekonstrukce kanalizace ul. Litomyšlská a rekonstrukce vodovodu Bezděkov – Rudoltičky.
V současné době probíhá veřejná soutěž na dodavatele rekonstrukce ČOV a výstavbu tlakové kanalizace na Lhotce. Na tuto akci byl v letošním roce schválen VSČT příslib investiční dotace ve výši max. 220.560.669 Kč (konečná výše dotace je závislá na realizačních cenách vzešlých z veřejné soutěže a rozložení jednotlivých nákladů  s ohledem na výši uznatelných nákladů, které určuje poskytovatel dotace). Tato akce bude realizována v průběhu r. 2011 a r. 2012. 
Ing. Radoslav Budil, jednatel VSČT s.r.o.
 

Nové ceny vodného a stočného,

plánované opravy a investice Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. (VSČT) v r. 2012.

Od 1.1.2011 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za  Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starosty města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat  a obci Němčice - Zhoř. V uvedených lokalitách činí počínaje 1.1.2012 vodné celkem 24,70 Kč/m3 +14% DPH (28,16 Kč), stočné celkem 22,10 Kč/m3 + 14% DPH (25,19 Kč).

     V r. 2012 dochází ke zvýšení cen vodného a stočného ze strany VSČT celkem  o 7,1 %, z toho cena vodného je zvýšena proti roku 2011 o 1,2% , cena stočného je zvýšena proti roku 2011 o 14,5%. Celková cena pro obyvatelstvo a ostatní neplátce DPH však vlivem vyšší sazby DPH v r. 2012 roste o další 4%.

      Do kalkulovaných nákladů společnosti bylo promítnuto předpokládané zvýšení spotřeby elektrické energie rozšířeného technologického procesu čištění odpadních vod rekonstruované čistírny odpadních vod (ČOV) vč. zvýšení cen elektrické energie v předpokládaném rozsahu 6,6%, do nákladů společnosti se již promítne platba úroků z úvěru na rekonstrukci ČOV. Samotné splácení jistiny tohoto úvěru ve výši 40 mil. Kč bude probíhat až od roku 2013.   Růst nákladů na úhradu činností provozovatele vodohospodářské infrastruktury (ORVOS s.r.o. Česká Třebová) je předpokládán ve výši 2,5%. Celkem předpokládané náklady společnosti v r. 2012 porostou proti r. 2011 o 10 %.

     Valná hromada schválila plán oprav a investičních akcí společnosti na rok 2012. V r. 2012 budou jako finančně nejrozsáhlejší realizovány opravy vodovodu v ul. Slovanská, Nábřeží Míru, oprava výtlačného vodovodu Hliníky – Skuhrov, oprava kanalizace v ul. Sadová a rekonstrukce kanalizace v ul. Bratří Čapků, vše v předpokládané hodnotě cca 10,5 mil. Kč. Výstavba kanalizace Lhotka a rekonstrukce ČOV v r. 2012 představuje ve schváleném plánu finačně částku 187,8 mil. Kč. Samotné financování této akce bude probíhat až do roku 2014, kdy bude ukončen zkušební provoz.

     Z výčtu v tuto chvíli známých cen vodného a stočného v ČR pro rok 2012 je zřejmé, že cena vodného a stočného v České Třebové (celkem 53,35 Kč/m3 vč. DPH) bude proti průměrné ceně v ČR opakovaně na nejnižší úrovni.

    Z dosud zveřejněných zdrojů je možno  uvést tyto ceny vodného a stočného v ČR pro rok 2012 :

 

Region                                             vodné a stočné  v Kč vč. DPH

 

Jihlava                                                           76,5       

Severočeské vodovody a kanalizace            83,80

Beroun                                                          82,88

Ostravské vodárny a kanalizace                   67,09

Vsetín                                                            72,28

Zlín                                                               83,28

Olomouc                                                       75,68

Prostějov                                                       73,12

Kroměříž                                                       64,77

Brno                                                              64,30

Břeclav                                                          76,72

Blansko                                                         81,41

Kolín                                                             70,43

Náchod                                                        65,36

Cheb                                                            74,67

Svitavy                                                        66,29            

Hradec Králové                                           78,50

Pardubice                                                    77,10

Chrudim                                                      72,44

Vysoké Mýto                                              61,14

Jablonné nad Orlicí                                     64,98

Ústí nad Orlicí                                             66,58

 

    

Ing. Radoslav Budil, jednatel VSČT s.r.o.

 

Nové ceny vodného a stočného, plánované opravy a investice

Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. (VSČT) v  r. 2013.


Od 1.1.2013 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za  Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starosty města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat  a obci Němčice - Zhoř. V uvedených lokalitách byly od 1.1.2013 schváleny následující ceny vodného a stočného :

vodné celkem 25,00 Kč/m3 + platná sazba DPH (v případě sazby DPH ve výši 15%  cena vodného vč. DPH celkem 28,75 Kč/m3 ),

stočné celkem 23,60 Kč/m3 + platná sazba DPH (v případě sazby DPH ve výši 15%  cena stočného vč. DPH celkem 27,14 Kč/m3).

V r. 2013 dochází ke zvýšení cen vodného a stočného ze strany VSČT celkem  o 3,85 %, z toho cena vodného je zvýšena proti roku 2012 o 1,2% , cena stočného je zvýšena proti roku 2012 o 6,79%. Celková cena pro obyvatelstvo a ostatní neplátce DPH pak bude ovlivněna výší sazby DPH v r. 2013, která pravděpodobně vzroste o 1%.

Do kalkulovaných nákladů společnosti bylo promítnuto předpokládané zvýšení spotřeby elektrické energie a plynu rozšířeného technologického procesu čištění odpadních vod rekonstruované čistírny odpadních vod (ČOV) vč. zvýšení nákladů na pořízení chemikálií používaných nově při čištění odpadních vod.   Růst nákladů na úhradu činností provozovatele vodohospodářské infrastruktury (ORVOS s.r.o. Česká Třebová) je předpokládán ve výši 2,8%. Celkem předpokládané náklady společnosti v r. 2013 porostou proti r. 2012 o 9,5 %.
Valná hromada schválila plán oprav a investičních akcí společnosti na rok 2013. V r. 2013 budou jako finančně nejrozsáhlejší realizovány opravy vodovodu v ul. Slovanská, ul. V. Nejedlého, ul. Pražského, další etapa opravy výtlačného vodovodu Hliníky – Skuhrov,  oprava kanalizace v ul. Palackého, ul. Polní a rekonstrukce kanalizace v ul. Rösslerova, ul. Na Splavě a ul. Dr. E.Beneše.  
Výstavba kanalizace Lhotka a rekonstrukce ČOV probíhá dle schváleného harmonogramu, od 1.1.2013 přechází provoz čistírny odpadních vod do režimu jednoročního zkušebního provozu. V r. 2013 již také začíná pro VSČT splácení jistiny úvěru , který v této souvislosti společnost přijala a to ve výši 2860 tis. Kč ročně. V r. 2012 získala VSČT na výstavbu kanalizace a rekonstrukci čistírny odpadních vod  z Operačního programu životní prostředí a Fondu soudržnosti EU dotaci v celkové výši 164 517,9 tis. Kč, samotné financování této akce bude probíhat až do roku 2014. 
Ing. Radoslav Budil, jednatel VSČT s.r.o.
 
Nové ceny vodného a stočného, plánované opravy a investice Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. (VSČT) v  r. 2014.

Od 1.1.2014 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za  Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starosty města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat  a obci Němčice - Zhoř. V uvedených lokalitách byly od 1.1.2014 schváleny následující ceny vodného a stočného :
vodné celkem 27,00 Kč/m3 +  DPH ( cena vodného vč. DPH celkem 31,05 Kč/m3 ),
stočné celkem 24,00 Kč/m3 + DPH  ( cena stočného vč. DPH celkem 27,60 Kč/m3).
V r. 2014 dochází ke zvýšení cen vodného a stočného ze strany VSČT celkem  o 4,94 %. Do kalkulovaných nákladů společnosti byly promítnuty veškeré předpokládané náklady rozšířeného technologického procesu čištění odpadních vod rekonstruované čistírny odpadních vod (ČOV) vč. zvýšení nákladů na odpisování majetku rekonstruované ČOV. Růst nákladů na úhradu činností provozovatele vodohospodářské infrastruktury (ORVOS s.r.o. Česká Třebová) je předpokládán ve výši 1,8%. Celkem předpokládané vlastní náklady společnosti v r. 2014 bez nákladů na opravy majetku porostou proti r. 2013 o 9,86 %.
Valná hromada schválila plán oprav a investičních akcí společnosti na rok 2014. V r. 2014 budou jako finančně nejrozsáhlejší realizovány opravy vodovodu v ul. Slovanská, ul. Cechovní, ul. B. Němcové, další etapa opravy výtlačného vodovodu Hliníky – Skuhrov,  odklonění a odlehčení přítoku balastních vod na ČOV, rekonstrukce kanalizace v ul. Palackého, ul. Nádražní, ul. Dr. E. Beneše a pokračování rekonstrukce kanalizace v ul. Rösslerova.  
Výstavba kanalizace Lhotka a rekonstrukce ČOV proběhla dle schváleného harmonogramu, od 1.1.2013 přešel provoz čistírny odpadních vod do režimu  zkušebního provozu, který bude ukončen 30.9.2014.     Ing. Radoslav Budil, jednatel VSČT s.r.o.