Prodej alkoholu nově jen s koncesí“                                    


 

Vážení podnikatelé,

 

dne 17.10.2013 nabyla účinnosti novela zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, vydaná ve Sbírce zákonů pod č. 309/2013. Tato novela nově reguluje prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin. V příloze č. 3 živnostenského zákona (koncesované živnosti) se u živnosti s předmětem podnikání „Výroba a úprava kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů (s výjimkou piva, ovocných vín, ostatních vín a medoviny a ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením) doplňuje „a prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin.

Dle přechodných ustanovení podnikatel, který je ke dni nabytí účinnosti výše uvedeného zákona oprávněn prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny, může v této činnosti pokračovat po dobu 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. Požádá-li podnikatel v této lhůtě živnostenský úřad o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin, může v prodeji kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin na základě oprávnění pokračovat do doby pravomocného rozhodnutí o udělení koncese, nebo o zamítnutí žádosti o koncesi, anebo o zastavení řízení. Marným uplynutím lhůty k podání žádosti o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin podnikateli právo prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny zaniká.

Úprava se vztahuje na všechny podnikatele, kteří se zabývají distribucí kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin a prodejem těchto produktů jak podnikatelům, tak i konečným spotřebitelům. Kromě prodejců lihovin v obchodě se úprava bude vztahovat také na podnikatele, kteří lihoviny podávají v restauračních zařízeních, případně i v dopravních prostředcích. O koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin budou muset požádat také výrobci těchto komodit, kteří za účelem prodeje vlastní tzv. “podnikovou prodejnu“, resp. provozovnu umístěnou na jiné adrese, než je adresa výrobní provozovny.

Žádost o koncesi nepodléhá správnímu poplatku a je možno ji učinit na kterémkoli živnostenském úřadě.

Žádost o koncesi je nutno podat do 17.04.2014!

 

                                                                                             Ing. Václava Hermanová

                                                                                  vedoucí odboru obecní živnostenský