Českotřebovský deník 231/14 (1.10.)                        

  • Dobrovolná dražba budovy Dislokovaného pracoviště DFJP v České Třebové  ukazuje, jak to bude 
    Námluvy mezi Univerzitou Pardubice a Městem Česká Třebová zřejmě skončily

  • Dražba byla zveřejněna na webu města,  text dražební vyhlášky uvádím také zde.  Z toho všeho vyplývá, že Univerzita budovu nepotřebuje, a protože chce prodat budovu komukoliv bez dalších podmínek, tak to vypadá tak že v pracoviště DFJP v České Třebové nemá perspektivu. S cenou pro dobrovolnou dražbu šla dolů, podle znaleckého posudku  požadovala při přímém prodeji městu částku cca 4,5 milionu korun s tím, že zde bude  část prostor ve vyšších patrech využívat. Je to určité zklamání a snad i hořkost  hlavně, těch, kteří v devadesátých letech viděli ve zřízení tohoto pracoviště  v našem městě světlou perspektivu.  Město Česká Třebová se díky tomuto pracovišti stalo městem univerzitním, konaly se zde např. promoce, na Skalce byla univerzitní ubytovna, v podstatě kolej. Město  pravidelně podporovalo Univerzitu  resp. její Dopravní fakultu Jana Pernera a Nadační fond Jana Pernera nemalým příspěvkem, větším než město Pardubice, pomohlo při zajištění budovy do majetku univerzity právě proto, aby zde mělo toto pracoviště perspektivu. Učitelé z této fakulty také zasedali i v českotřebovském městském zastupitelstvu a měli zájem na rozvoji města a spolupráce s fakultou. Nadační fond Jana Pernera pravidelně zasedal i v našem městě. Někteří "zakladatelé" již zemřeli. V České Třebové se díky pracovišti dopravní fakulty konaly i významné mezinárodní odborné konference. Pracoviště fakulty působilo na naše město řadu let velmi pozitivně. Situace se po letech změnila, univerzita má nový komplex v Pardubicích a budovu v České Třebová nepotřebuje... Také zde není dostatek studentů, promoce se zde neorganizují již řadu let.
  • Nyní je budova na prodej, který přichází po té, kdy Univerzita nabízela prodej budovy městu za určité formy spolupráce.  Jenže nme příliš výhodné. Nyní lze koupit nemovitost z majetku univerzity laciněji, což může být šance pro některé firmy, které se chtějí ve městě uchytit. Za této situace již nemá spojení  vysoká škola - knihovna budoucnost, což měla být hlavní výhoda z přesunu knihovny do těchto (rekonstruovaných) prostor. Tento záměr je sice v návrhu strategického plánu města Česká Třebová, prakticky připraven ke schválení. Možná jej bude třeba z plánu ale i vypustit.  Zde je na přestavbu určena částka 36 mil. Kč. Za tyto peníze jsme ale schopni postavit knihovnu novou a na lepším místě.  Dražba je stanovena na 4. 11. a bude se konat přímo v prodávané budově.
  • Město Česká Třebová jistě alespoň do této dražby nevstoupí, neboť se koná v termínu, kdy ještě zřejmě ani nebude pracovat nově zvolené zastupitelstvo města (jedině zastupitelstvo může o koupi budovy rozhodnout). Takže nakonec opravdu zůstane pro knihovnu jediná možnost zůstat tam kde je a využít i prostor nyní využívaných Ge Money bank. Snad tehdy,  pokud bude dražba opakována a v první dražbě se nenajde žádný zájemce (pak by mohla být cena ještě nižší).
  • Uvažoval jsem dříve i o možnosti vybudovat knihovnu postupně např. ve dvou dolních podlažích hotelového domu, tím by vstoupila na důležité Nové náměstí a získala také na prestiži místa. Hotelák se ale projektuje na byty jen s třemi nebytovými prostory v přízemí a dokumentace je zřejmě již prakticky hotová.  Zatím se však "nekoplo" a tak ještě není ani tato možnost vyloučena...  (mm)
  •  
    STABAT MATER ANTONÍNA DVOŘÁKA V ÚSTÍ NAD ORLICÍ 

    V sobotu 11. října 2014 se děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie rozezní sborovou a varhanní tvorbou. Po celé odpoledne se zde koná 19. ročník Festivalu duchovní hudby svaté Cecílie, jehož vrcholem bude v 19.30 provedení kantáty Stabat mater op. 58 Antonína Dvořáka, rozsáhlého vokálně-instrumentálního díla z let 1866-1867. Komorní orchestr Jaroslava Kociana z České Třebové doprovodí členy pěveckých sborů VUS Pardubice, SPS Jitro Hradec Králové, Salvátor Chrudim, Bendl Česká Třebová a Vlastislav Heřmanův Městec. Sóla přednesou Lucie Vagenknechtová, Markéta Štefániková, Aleš Nehněvajsa a Jaroslav Patočka. Spoluúčinkují členky Tanečního oddělení ZUŠ Jaroslava Kociana. Řídí MgA. Bohuslav Mimra.  Akce je realizována za podpory Pardubického kraje, Města Ústí nad Orlicí, Římskokatolické farnosti-děkanství Ústí nad Orlicí, Cecilské hudební jednoty, Unie českých pěveckých sborů, dalších subjektů a dobrovolníků.
     
    Policisté hlídali Univerzitu i ve Třebové

    Policie v pondělí i úterý důkladně prohledala objekty univerzity v Pardubicích, Doubravicích, Černé za Bory, Praze, České Třebové i Litomyšli, kde všude potenciální výbuch hrozil. Koleje museli z bezpečnostních důvodů opustit také studenti.
    Objekt dislokovaného pracoviště v České Třebové pyrotechnici prohledali už v pondělí, v úterý policisté zkontrolovali plomby a uzavřeli nejbližší okolí budovy. Pořádková policie v úterý po osmé hodině ranní provedla kontrolu objektu a plomb, zhruba v 8.40 bylo pracoviště uzamčeno. V okruhu padesáti metrů od objektu, kde se nachází i základní škola, byly zapáskovány ulice Slovanská, Pražského a Vinohradská. Musela kvůli tomu být odkloněna autobusová doprava. Do lokality nemohli řidiči ani chodci.
    Bezpečnostní opatření se dotkla i obyvatel přilehlých rodinných domků. Byli instruováni, aby se nezdržovali venku ani u oken směřujících k objektu. Jak se odpoledne ukázalo, hrozba výbušninou byla planá výhrůžka (Podle Orlického deníku)
     
    Pacienti s roztroušenou sklerozou  opět na Pastvinách 

    Regionální organizace  Roska Ústí nad Orlicí ( organizace   sdružující  pacienty s roztroušenou sklerózou ) zahájila 13.září 2014 podzimní rekondici v počtu 23 účastníků. Plni energie a očekávání jsme se přivítali v příjemném prostředí penzionu Pastviny. Jako vždy nás  čekal bohatý program. Hned první den nás navštívil novinář a reportér pan Stanislav Motl a promítl nám zajímavé  reportáže o životě potomků SS důstojníků a příběh nadané folkové zpěvačky Pavlíny Braunové, která zmizela beze stopy při stopování v roce 1988. Nevšední zážitek nám přinesla „automatická kresba“. S touto metodou vyjadřování subjektivních pocitů pomocí kresby a barev nás seznámil pan Jaroslav Prokeš. Každý si odnesl „svůj“ léčivý obrázek.
    Věnovali jsme se také muzikoterapii. Přijeli za námi pan St. Benedikt a M. Chmelař, členové skupiny „Otevřených srdcí“ a  předvedli nám  nástroj sloužící  k terapii, tzv. „bubínek štěstí“. Na závěr jsme si společně zvesela zazpívali.
    Na přednáškách nechyběly ani informace o registru pacientů s roztroušenou sklerózou, aktuality v léčbě této nemoci a předávání zkušeností.   Jako každý podzim mezi nás zavítala cestovatelka paní Pirklová. Její vyprávění a cestopisná videa z různých států jižní Afriky jsme sledovali s velkým zájmem a obdivem. Pod vedením vyškolených cvičitelek jsme se každodenně věnovali cvičení a pohybové aktivitě, která je pro toto onemocnění  nezbytná. Počasí nám přálo, proto jsme mnohá cvičení prováděli venku a podle možností jednotlivců nechyběly ani zdravotní procházky do okolí penzionu. Přínosem pro nás byla návštěva paní Částkové, rehabilitační pracovnice, která nás učila protahovacím cvikům  s overbaly. Jemnou motoriku jsme procvičovali při výrobě „stromečků štěstí“ z korálků a andělíčků. Tyto výrobky jsou určeny k prodeji  na předvánočních trzích. Každý účastník rekondice si také užil masáž těla a perličkovou lázeň. Program rekondice nám obohatil  svým humorem známý imitátor pan Václav Faltus. Nechyběl
    ani  zábavně soutěžní večer ve stylu „country“ a večer plný písniček na rozloučenou.
    Týdenní pobyt uprostřed přírody se nám opravdu vydařil. Domů jsme se rozjížděli  spokojeni se spoustou zážitků a již se velmi těšíme na další setkání.  Rádi bychom touto cestou poděkovali městu  Česká Třebová  za finanční podporu, která umožňuje regionální  organizaci Roska UO organizování rekondičních pobytů a ostatních činností. Tyto aktivity přispívají k začlenění pacientů s RS do aktivního života a dávají jim naději, kterou velmi potřebují.  Hana Pauková
     
     Oběti trestných činů mají větší možnost uplatnit svá práva 

    Zákon o obětech trestných činů - právní úprava, která výrazně rozšířila a posílila práva obětí trestných činů, v srpnu oslavila první rok své existence.  „Oběti získaly celou řadu nových práv, která výrazně změnila jejich postavení v trestním řízení. Nejsou to již pouze osoby, které vypovídají o tom, co se jim stalo, ale mají možnost se samy trestního řízení aktivně účastnit. Nejvýraznější změnou, kterou nový zákon přinesl, je zájem všech zapojených subjektů o osobu oběti a citlivější přístup k ní,“ upozorňuje Robert Oláh, vedoucí střediska Probační a mediační služby v Ústí nad Orlicí. Zákon výrazně rozšířil práva obětí a posílil rozsah odborné pomoci, kterou mohou požadovat. Oběť tedy získává jistotu, že se jí dostane veškeré pomoci a péče, kterou potřebuje. Jde hlavně o získání právních informací, psychosociální podpory a poradenství, peněžité pomoci, ochranu soukromí, ochranu před hrozícím nebezpečím a druhotnou újmou. Také na Ústeckoorlicku mají oběti k dispozici komplexní systém dostupné bezplatné pomoci. Kromě střediska Probační a mediační služby v Ústí nad Orlicí, které je ze Zákona o obětech subjektem poskytujícím obětem trestných činů právní informace a restorativní programy, působí v blízkosti našeho okresu Poradna pro oběti trestných činů v rámci projektu Proč zrovna já?, a to ve Svitavách, Pardubicích a Šumperku.
    Za rok existence Zákona o obětech bylo středisko Probační a mediační služby v kontaktu se 73 oběťmi trestných činů. „Ve 22 případech jsme zprostředkovali tzv. mimosoudní řešení a pachatelé uzavřeli s obětmi nad rámec plnění pojišťovnami dohodu o náhradě škody v celkové výši 367 495 korun,“ upřesňuje Robert Oláh.
    Nejčastěji se na pracovníky střediska PMS Ústí nad Orlicí obrací oběti dopravních nehod, majetkové trestné činnosti (podvody, krádeže). Následuje kriminalita násilná (fyzické napadení, domácí násilí). Středisko PMS v Ústí nad Orlicí kontaktovali i příbuzní obětí sexuálně motivované trestné činnosti – znásilnění, pohlavní zneužívání.
    „Nedokážeme zabránit tomu, aby byla páchána trestná činnost. Můžeme se ale postarat o to, aby oběti dobře znaly svá práva a věděly, jak je uplatnit. Můžeme obětem pomoci vyrovnat se s prožitými traumaty a společnými silami dosáhnout snížení dopadů trestné činnosti na život oběti,“ dodává vedoucí střediska Robert Oláh. Veškerá činnost probační a mediační služby je bezplatná.

     Probační a mediační služba Ústí nad Orlicí, Smetanova 43, Ústí nad Orlicí, tel: 731 692 757,
    e-mail: rolah@pms.justice.cz  Mgr. Robert Oláh,  vedoucí střediska Probační a mediační služby v Ústí nad Orlicí
    TABULKA DIVIZE skup. C k 30/9 2014    
    Rk. Tým Záp + 0 - Skóre Body PK (Prav)
    1. Dobrovice 8 5 3 0 19: 6 20 2 ( 3)
    2. Benátky nad Jizerou 8 4 4 0 16: 5 20 4 ( 4)
    3. Letohrad 8 4 2 2 11: 9 15 1 ( 2)
    4. Ústí nad Orlicí 8 3 3 2 10: 8 15 3 ( 0)
    5. Česká Třebová 8 3 4 1 12: 7 14 1 ( 1)
    6. Živanice 8 4 2 2 9: 6 14   ( 2)
    7. Jablonec nad Jizerou 8 4 1 3 14: 12 14 1 ( -2)
    8. Trutnov 8 3 3 2 13: 6 12   ( -3)
    9. Kutná Hora 8 3 2 3 12: 10 12 1 ( -1)
    10. Náchod 8 2 4 2 9: 11 12 2 ( -2)
    11. Vysoké Mýto 8 2 3 3 10: 10 10 1 ( 0)
    12. Pardubice B 8 3 0 5 14: 19 9   ( 0)
    13. Dvůr Králové 8 3 0 5 9: 20 9   ( -3)
    14. Český Brod 8 1 2 5 5: 16 6 1 ( -4)
    15. Pěnčín - Turnov 8 1 2 5 15: 23 5   (-10)
    16. Týniště nad Orlicí 8 1 1 6 7: 17 5 1 ( -5)
     
    Pardubický kraj ví, co s Příhrádkem

    Pardubice (30. 9. 2014) – Pardubický kraj, který nabídl Národnímu památkovému ústavu převzetí nepotřebných historických budov na Příhrádku, představil na veřejné debatě v Pardubicích své vize o jejich využití. Setkání odborníků a veřejnosti sezvala do budovy bývalé sýpky senátorka Miluše Horská. Hostem byla kromě náměstkyně hejtmana Jany Pernicové také generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.
    „Pardubický kraj si uvědomuje, jaký význam pro městský organismus Příhrádek má. Až do konce 20. století byl vlastnicky propojen se zámkem, proto je logické, aby se s ním prostřednictvím nynějšího vlastníka zámku, tedy Pardubického kraje, opět spojil. Jednáme s Národním památkovým ústavem o bezúplatném převodu budov a na rekonstrukci a vybavení chceme získat evropské prostředky,“ informovala náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.
    Prezentaci o navrhovaném využití tří budov, které tvoří levou stranu Příhradku po cestě z města na zámek, připravil vedoucí oddělení kultury Pardubického kraje Tomáš Libánek spolu s ředitelkami Východočeského muzea a Krajské knihovny Jitkou Rychlíkovou a Radomírou Kodetovou. „Místo, které je vstupní branou k zámku, přímo vybízí k využití v oblasti kultury a stále čeká na plnohodnotnou adaptaci v souladu s veřejným zájmem. Navrhujme tu literárně hudební kavárnu a místo pro menší kulturní akce. Muzeum by tu mohlo instalovat originální stroje slavné Vokolkovy tiskárny. Ve druhém domě by mohlo být umístěno komunitní centrum nejen pro mladé a ve věži je ideální výstavní prostor,“ nastínil možnosti Libánek. Vize představená Pardubickým krajem se přítomným hostům líbila, detailní plány budou vznikat podle aktuálních potřeb a budou dále diskutovány s veřejností.
    Generální ředitelka Goryczková se omluvila pardubickým příznivcům památek za špatnou komunikaci pardubického střediska i unáhlenou nabídku prodeje budov bez projednání s místními institucemi. Mezi diskutujícími byl i předseda Muzejního spolku Vlastimil Doubrava. Právě Muzejní spolek v roce 1920 zakoupil jak pardubický zámek, tak přilehlý Příhrádek. Později je předal státu s tím, že budou sloužit kulturním účelům a veřejnosti. Důležitou součástí génia loci jsou podle Vlastimila Doubravy i pozemky za Příhrádkem směrem k zámku,  o které se stará město Pardubice. Je potřeba je rozumně spravovat tak, aby nedošlo k porušení  kouzla tohoto místa.