Českotřebovský deník 232/2014 (2.10.)                                

  • V pátek 3, října 2014 začínají v ekocentru Podorlicko již po dvanácté Českotřebovské mykologické dny, které se konají pravidelně vždy první víkend v měsíci říjnu. Již běhen středy a čtvrtka se konaly přípravy velké výstavy hub, která bude od pátku 3. 10. a také až do neděle přístupná veřejnosti. Mimo výstavu hub spojenou s poradenstvím bude na výstavě další doprovodný program První informace a fotografie z příprav výstavy mám,e ve zvláštním příspěvku. - Více ZDE
  •  
  • Dopravní fakulta Jana Pernera prodává budovu, ze Třebové však odejít nechce. 

    Včera je v deníku 230/2014 informace o dobrovolné dražbě budovy DFJP v České Třebové.  Budova je pro fakultu velká a její provoz je přítěží. Proto se dostává do dražby. Fakulta ovšem nechce českotřebovské pracoviště zrušit, ale působit zde v odpovídajících podmínkách, třeba v nájmu. Tato informace je jistě pro doplnění zprávy o dražbě důležitá.
     
    Vedení florbalového klubu zasedá i ve vedení českého florbalu

    Renáta Drvoštěpová, předsedkyně florbalového klubu Orlicko Třebovsko, byla vybrána jako členka komise pro rozvoj českého florbalu předsedou Jiřím Kučerou. Tato komise se zabývá rozvojem florbalu, organizuje regionální sekretariáty a vytváří dotační programy pro jednotlivé kluby. Jiří Typl, předseda pobočky v České Třebové, zasedá již třetí volební období v Ligové komisi neboli řídícím orgánu všech florbalových soutěží. Tato komise řídí a organizuje celostátní soutěže od extraligy mužů až po dorostenecké první ligy. Již druhé období byl také pan Typl vybrán k členství v komisi Mládeže a metodiky florbalu. Tato komise řídí hlavně dětský a mládežnický florbal, vzdělávání trenérů a rozděluje granty do této problematiky.  Našim členům vedení přejeme mnoho úspěchů i v dalším období a věříme v dobře odvedenou práci pro florbalové hnutí.
    Firmy podpořily neziskovky z orlickoústecka

    Letošní Burza filantropie se proměnila v plejádu dobročinných skutků. Podporu od donátorů z řad firemního i veřejného sektoru se podařilo získat celkem 16 neziskovým organizacím. Neziskovky tak budou moci zrealizovat mnoho projektů ve prospěch obyvatel Orlickoústecka.
    Burzu filantropie pořádá již čtvrtým rokem Koalice nevládek Pardubicka, za podpory Pardubického kraje a Krajské hospodářské komory. Jejím smyslem je prezentace projektů neziskových organizací, které se ucházejí o přízeň přítomných donátorů, kteří v případě zaujetí mohou na realizaci projektu přispět finančně, materiálně nebo jakoukoliv jinou formou pomoci. „Je mi potěšením sdělit, že se na letošní Burze filantropie pro okres Ústí nad Orlicí podařilo neziskovkám získat dary v celkové hodnotě 358 000 korun,“ oplývá nadšením Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka. „Burza v Ústí nad Orlicí má vždy osobitou atmosféru, je zde úžasné prostředí i lidé. Děkuji všem neziskovkám za kvalitní prezentace, jejichž úroveň se neustále zlepšuje. Veliké poděkování patří i kolegům donátorům, tedy firmám Iveco, Konzum a městu Ústí nad Orlicí, patří mezi stálice burzy a její významné partnery,“ dodává Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální věci a neziskový sektor a taktéž pravidelný donátor burzy.
    Díky Burze filantropie, jejím organizátorům a štědrým donátorům bude moci například Občanské sdružení CEMA Žamberk revitalizovat svou zahradu a její herní prvky pro děti. Podobně vybuduje Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí hřiště pro seniory, vybavené cvičícími stroji, vítány zde budou i mladší generace. Fond ohrožených dětí bude moci nově nabízet své stálé služby i v České Třebové. Orlickoústecké pracoviště obecně prospěšné společnosti Rytmus Chrudim nyní může zrealizovat svůj projekt Kafebar – jde o mobilní vozík na prodej kávy, kterým potěší cestující na místním vlakovém nádraží, obsluhovat jej budou klienti organizace, kteří si tak splní svůj pracovní sen. Dále se také v mateřském centru Medvídek, sídlícím v Ústí nad Orlicí, uskuteční série kursů pro veřejnost, které se zaměří na zdravé stravování, životní styl a pohybové aktivity. Všechny tyto projekty se na burze přímo prezentovaly a získaly zasloužené ocenění.
    Unikátností orlickoústecké burzy však byla podpora i pro zbývající přihlášené projekty, které se zde přímo nepředstavily. Za ni vděčíme především obchodnímu družstvu Konzum Ústí nad Orlicí a jeho regionálním dodavatelům z projektu Jsme tu doma, kteří mezi neziskovky rozdělili 168 000 Kč. „Jsem vždy velmi rád, že mohu strávit alespoň jeden den v neziskovém sektoru, vnímat a naslouchat potřebám tolika prospěšných organizací. Mohu slíbit, že příští rok za vámi na Burzu filantropie opět zavítáme,“ přiznává Miloslav Hlavsa, ředitel obchodního družstva Konzum Ústí nad Orlicí.
    Burze filantropie a dobročinným aktivitám však pro tento rok zdaleka není konec. Již 15. října proběhne poslední letošní kolo burzy, tentokrát v Litomyšli, kde se budou prezentovat projekty neziskových organizací ze svitavského okresu.
    Nový rozpočet Pardubického kraje podpoří venkov i problémové regiony

    Pardubice (2. 10. 2014) – Rozpočet Pardubického kraje na příští rok počítá se zvýšením prostředků v Programu obnovy venkova i s podporou problémových regionů. Hejtman Martin Netolický o tom dnes informoval Krajské shromáždění Sdružení místních samospráv České republiky (SMS ČR), které se konalo v sále Zastupitelstva Pardubického kraje.
    „Finišujeme přípravu rozpočtu a je to po dlouhých letech poměrně příjemné čtení. Konečně jsme díky dobrému hospodaření schopni prostředky uvolňovat a investovat,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický více než 50 starostům přítomným v sále. „Současně plníme slib navýšení prostředků v Programu obnovy venkova o osm milionů na výsledných 45 milionů, což by měl pocítit každý z žadatelů,“ informoval hejtman Netolický. „Nad rámec tohoto programu jsme připravili grant na podporu problémovým regionům, která bude věcně zaměřena po dohodě s dotčenými starosty. Především by měla směřovat na rozvoj podnikání, podporu zaměstnanosti a přípravu evropských projektů,“ dodal hejtman s tím, že o zařazení do problémového regionu rozhodovalo několik ukazatelů, jako například počet podnikatelů, stáří obyvatel nebo míra nezaměstnanosti.
     
    Pokračovat bude obnova krajských silnic
    Hejtman Netolický také oznámil, že financování obnovy silnic II. a III. třídy, které už nebude možné platit z evropských fondů, by měl příští rok zčásti zajistit Státní fond dopravní infrastruktury. Pro krajské silnice by v něm měly být vyhrazeny nejméně dvě miliardy korun. „Přiznávám, že největší dluh máme u silnic na Hlinecku a řešíme ho. Na letošní modernizaci úseku Hlinsko – Dřeveš naváže v příštím roce úsek až do Silnice, obnovy se dočkají i silnice z Hlinska do Kameniček a z Kameniček k hranici kraje,“ řekl hejtman starostům. Upozornil také na to, že rozpočet kraje počítá s levnějšími opravami silnic III. třídy, které nejsou příliš zatíženy plošnou výspravou živičného krytu vozovek. Kraj je může vybavit pouze novými povrchy bez zásahu do podloží s pětinovými náklady oproti kompletní rekonstrukci.
     
    Pošty se rušit nebudou
    Přítomné starosty hejtman dále ujistil, že podle ministra vnitra Milana Chovance i premiéra Bohuslava Sobotky by pobočky České pošty měly být zachovány v současném rozsahu. Současně je vyzval, aby případné problémy s pobočkami představitelé obcí včas hlásili.
    Všem zástupcům obcí hejtman poděkoval za spolupráci a popřál jim úspěch v nadcházejících obecních volbách a možnost dále pracovat na správě svých obcí.
    Aktuální informace k evropským fondům shrnul v podrobné prezentaci starostům Radim Sršeň, 1. místopředseda SMS ČR. Součástí setkání byl i Seminář vzdělaného starosty, projekt SMS ČR Rok v obci, informace k postupům po komunálních volbách a k případnému předání úřadu. Tajemník SMS ČR Tomáš Chmela u příležitosti setkání neopomněl pogratulovat Jozefovi Petrencovi, starostovi Dřítče, vítězné Vesnice roku 2014 Pardubického kraje. Ten je také předsedou krajského sdružení.
     
    Letní pecky naplnily léto v kraji zážitky

    Pardubice (1. 10. 2014) – Třetí ročník, cestovatelské soutěže Pardubického kraje Letní pecky, poznej všecky zná své vítěze. Hlavní cenu získal Vladimír Balouch z Újezdu u Valašských Klobouk ve Zlínském kraji, který navštívil 17 z celkem 20 soutěžních míst. Jeho razítky téměř zaplněnou Vandrovní knížku ještě předčil výherce doprovodné soutěže Vyfoť kód & vyhraj tablet Ondřej Plíva, který nevynechal žádnou destinaci zapojenou do Letních pecek a v každé správně odpověděl na soutěžní otázku. Navíc QR kódové soutěži kraloval už podruhé.
     
    „Cílem letní soutěže Pardubického kraje a Destinační společnosti Východní Čechy je podpořit vnitřní turistiku v našem kraji, což se soudě podle ohlasů a doručených Vandrovních knížek daří už třetím rokem. Dobré znamení je, že se letos zúčastnilo i mnoho lidí z ostatních krajů. Jen mezi výherci jsou tři ze Středočeského a jeden ze Zlínského kraje,“ komentoval soutěž hejtman Martin Netolický.
     „Letos lidé celkem rozebrali necelých 15 tisíc Vandrovních knížek. Zaplněných razítky se nám jich vrátilo přes pět set,“ konstatoval krajský radní pro cestovní ruch René Živný. „Obdivuju všechny, kteří nelenili a zpříjemnili si léto nejrozmanitějšími zážitky po celém Pardubickém kraji. Klobouk smekám před Ondřejem Plívou, který stejně jako loni nejenže navštívil všechna soutěžní místa, ale poradil si i se záludnými otázkami skrytými pod QR kódy. V soutěži neměl konkurenci, další v pořadí vyfotil osm soutěžních QR kódů,“ neskrýval radost René Živný.
    Ve hře byly atraktivní ceny. Vladimír Balouch získal wellness víkend pro dvě osoby v hotelu Vista na Dolní Moravě, Miroslava Jelínková ze Žamberka za druhé místo ubytování s polopenzí pro dvě osoby na hradě Svojanov a Dana Hykšová z Pardubic poukaz na konzumaci v restauraci Bohém v hotelu Aplaus v Litomyšli. Další vylosovaní výherci se mohou těšit ze seriálové edice DVD Hořící keř, poukazů na vyjížďku na koních na Ranči Kovářov, rodinných vstupenek do Státního zámku Slatiňany nebo do skanzenu na Veselém Kopci. Všech 20 vylosovaných, kteří zaslali vandrovní knížky s minimálně pěti razítky z jednotlivých turistických míst, navíc získalo poukaz na konzumaci v rybářském areálu Rybolov pro děti a dospělé v Lázních Bohdaneč.
    Hlavním mottem letošního ročníku oblíbené soutěže byly zážitky. Takže nejen vidět, prohlédnout, navštívit, ale hlavně vyzkoušet, ochutnat, užít si. „Osobně mohu srovnat loňské výlety za tradicemi kraje s letošními cestami za zážitky a adrenalinem a musím přiznat, že mně jako sportovce uchvátila pestrost nápadů jednotlivých destinací. S dětmi určitě vyrazím na rybolov do Lázní Bohdaneč nebo do atrakcemi nabitého centra na Dolní Moravě,“ vyjmenoval pár z 20 destinací René Živný.
    Na 20 úspěšných soutěžících a jejich rodiny při slavnostním vyhlášení na pardubickém zámku čekalo ještě jedno překvapení v podobě netradičního výstupu na Králický Sněžník přímo z malého nádvoří zámku. Prohlédnout si mohli také kapli Tří králů.
    Shrnutí soutěže Letní pecky, poznej všecky:
             principem bylo nasbírat alespoň pět razítek z 20 turistických destinací
             v podsoutěži Vyfoť kód & vyhraj tablet bylo cílem navštívit co nejvíce soutěžních míst a v každém odpovědět správně na
             otázku,   která se načetla chytrým telefonem přes QR kód
    ·       soutěž se konala od 1. června do 15. září 2014
    ·       tématem 3. ročníku soutěže byly zážitky
    ·       mediálními partnery velké prázdninové soutěže byly Rádio Blaník a Regionální Deník
         Zapojené turistické destinace: 

    Dělostřelecká tvrz Hůrka
    Klášter Hora Matky Boží
    Dolní Morava relax&sport resort
    Zámek Slatiňany
    Švýcárna Slatiňany
    Rekreační lesy Podhůra
    Poklad v geoparku Železné hory
    Průmyslové muzeum Mladějov a mladějovská úzkokolejka
    Muzeum řemesel Letohrad
    Zámek Moravská Třebová
    Gastronomie v Litomyšli
    Zámecké sklepení Litomyšl
    Originální fotografie z Choltic
    Tradice a historie na Veselém Kopci
    Hrad Svojanov
    Vodní radovánky a atrakce v centru Pardubic
    Sportareál České Petrovice
    Výletní loď Arnošt z Pardubic
    Železnými horami na koni
    Pardubické letní kino
    Lanové centrum Pardubice
    Na rybolov do Lázní Bohdaneč
     
    Nezaměstnanost mladých v Pardubickém kraji dosahuje 4,6 % - je třetí nejnižší z celé republiky. Firmy chtějí pomoci k lepším výsledkům.

    Mladí v Pardubickém kraji mají poměrně slušnou výchozí pozici na trhu práce. Z dat poskytovaných ČSÚ vyplývá, že míra nezaměstnanosti obyvatel ve věku od 15 do 29 let zde dosahuje hodnoty 4,6 %. Pardubičtí se tak o třetí příčku v pomyslném žebříčku krajů dělí s Olomouckým krajem, který vykazuje totožnou hodnotu. Stále je ale co zlepšovat. Nejlépe si podle očekávání stojí Praha s 2,8 %, nejhůře naopak Karlovarský kraj s 9,2 %.
    Nezaměstnanost mladých zůstává i přes celkové zlepšení ekonomické situace palčivým problémem. Řešení přichází možná překvapivě přímo od potenciálních zaměstnavatelů, nadnárodních korporací i menších firem, a to v podobě Aliance pro mladé (Alliance for YOUth). U vzniku této unikátní Aliance stojí společnost Nestlé, která oslovila přes 20 obchodních partnerů, aby se připojili k její dlouhodobé snaze bojovat proti nezaměstnanosti mladých. Firmy se zavazují podílet se na speciálních programech pro mladé a poskytovat jim rady a pracovní zkušenosti prostřednictvím svých stávajících zaměstnanců, kteří se stanou mentory v oblasti kariérního poradenství či přípravy k přijímacímu pohovoru. To vše zcela bezplatně.
     
    Pardubická nemocnice obléká silnější kabáty

    Pardubice (1. 10. 2014) - Devět budov v Pardubické krajské nemocnici v následujících měsících projde rekonstrukcí.  Pardubický kraj totiž zahájil druhý a třetí projekt na úspory energie v této nemocnici za více jak 43 milionů korun. Do června příštího roku dostane nová okna i zateplenou fasádu většina starších pavilonů. Provoz jednotlivých oddělení nebude přerušen, pracovat se tu bude postupně.
     „K ekonomice nemocnic patří nejenom zdravotnické náklady, ale také ty provozní. Proto jsme se rozhodli za využití Operačního programu Životní prostředí investovat do zateplení budov ve všech pěti nemocnicích,“ konstatuje 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračuje: „V těchto projektech je účast Pardubického kraje na financování kolem padesáti procent, ale přinese nemocnicím novou kvalitu prostředí a nezanedbatelné úspory do budoucna.“
    V současnosti již probíhají stavební práce na budově č. 14, kde sídlí radiodiagnostické oddělení. Poté bude následovat tzv. trojpavilon. Jedná se o budovy č. 5, 6 a 7, v nichž mají svá pracoviště oční oddělení, oddělení klinické hematologie, ušní, nosní, krční oddělení, psychiatrie a dětské oddělení. Následně se stavební práce přesunou na budovy č. 18 a 19 (neurologická klinika a kožní oddělení) a na závěr do pavilonu č. 9 (patologie, soudní lékařství a provozně-technický úsek).
    Všechny budovy dostanou nové energeticky úsporné opláštění, novou fasádu a nová okna. Zatepleny budou i střechy, kde bude položena nová střešní krytina. Součástí zateplení pláště bude rovněž výměna vstupních dveří. Vesměs již budou automatické.
    Stavební práce nepřeruší chod žádného oddělení, pacienti se ale musí připravit na menší přesuny. „Prosíme všechny pacienty a návštěvníky o shovívavost a respektování informačních cedulí. Stavební činnost si vyžádá určitá provozní omezení na jednotlivých odděleních. Veřejnost o nich budeme průběžně informovat,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Gottvald.