Českotřebovský zpravodaj  235/2014 (6/10)                         
Dočasná podatelna Kanceláře veřejného ochránce práv

V prostorách Turistického informačního centra Česká Třebová je od dne 6. do 10. října 2014 zřízena dočasná podatelna Kanceláře veřejného ochránce práv, kde mohou občané podávat své podněty. Sběr podnětů se uskuteční ve všech obcích s pověřeným obecním úřadem a obcích s rozšířenou působností. Občanům budou moci vyplnit formuláře týkající se podnětů veřejnému ochránci práv a podání z důvodu namítané diskriminace. Podněty budou předány veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové dne 16.10.2014. Bližší informace jsou zveřejněny na webových stránkách www.ceska-trebova.cz.
Ing. Věra Pirklová, tajemnice MěÚ Česká Třebová
 
VÝZVA ZUŠ ČESKÁ TŘEBOVÁ

Žádáme bývalé žáky školního smyčcového orchestru, kteří nebyli dosud osloveni, aby kontaktovali p. uč. Jitku Novákovou na tel. č. 737 922 280. Děkujeme. ZUŠ Česká Třebová
 
ZŮSTANE Jiří MusílEk na kandidátních listinách kandidátky č. 3 Nestraníci + TOP09 ?

Na základě četných telefonických dotazů a mailů k tomu, zda mají kandidátní listiny se jménem nedávno zesnulého Jiřího Musílka (+19/9/2014) platnost nebo se budou měnit je třeba se věnovat i této problematice, zvláště několik dnů před volbami. Problém odvolávání kandidátů před termínem voleb řeší Volební zákon do zastupitelstev obcí č. 491/2001 Sb  v §24, který uvádím. 
 
§ 24 Vzdání se a odvolání kandidatury
(1) Kandidát se může do 48 hodin před zahájením voleb vzdát písemně své kandidatury.
(2) U kandidátních listin podaných politickými stranami, politickými hnutími nebo jejich koalicemi může do 48 hodin před zahájením voleb písemně odvolat kandidaturu kandidáta též zmocněnec.
(3) Prohlášení o vzdání se nebo o odvolání kandidatury nelze vzít zpět. Prohlášení je nut  před registrací kandidátní listiny, takovýto kandidát nebude uveden na hlasovacím lístku; registrační úřad změní označení pořadí kandidátů na kandidátní listině posunutím číselné řady.
(5) Bylo-li prohlášení o vzdání se kandidatury nebo odvolání kandidáta učiněno po registraci kandidátní listiny, zůstávají údaje o kandidátu na kandidátní listině, avšak při zjišťování výsledku voleb do zastupitelstva obce se k hlasům pro něj odevzdaným nepřihlíží; zároveň se snižuje počet kandidátů příslušné volební strany (§ 45 odst. 1 a 4). Registrační úřad zajistí zveřejnění prohlášení ve všech volebních místnostech na území obce, pokud je obdrží do 48 hodin před zahájením voleb do zastupitelstva obce.
 
Problém jsem konzultoval také s tajemnicí MěÚ Česká Třebová Ing. Věrou Pirklovou, která potvrdila, že odvolat zemřelého kandidáta z kandidátní listiny může jen zmocněnec politického hnutí Nestraníci (Ing. Dana Keprtová), dosud však tento úkol nebyl proveden. Proto je jméno Jiřího Musílka stále uvedeno i na webovém serveru volby.cz. Pokud odvolání provede do středy do 14 hodin, pak budou o tom voliči informováni vývěskami ve volebních mistnostech. V tom případě by se k počtu odevzdaných hlasů hlasy pro tohoto kandidáta nepřihlíželo a snížil by se počet kandidátů této volební strany na 28. Pokud však zmocněnec kandidáta neodvolá, tak výše uvedený paragraf tuto situaci neřeší. To by mohlo znamenat, že by se při hodnocení výsledků hlasy započítaly i hlasy pro zesnulého kandidáta. Těžko tuto situaci  komentovat, každý si na to může udělat svůj vlastní názor.  (mm)
 
Volební propagace politického hnutí Nestraníci + TOP09 byla z areálu FK odstraněna.

V neděli 5/10. byly ještě v areálu FK volební plakáty, v pondělí již byly odstraněny. Tím bylo nejen dle mého názoru potvrzeno, že volební propagace na těchto místech nebyla nejvhodnější, nicméně zřejmě svůj účel splnila (mm).
 
Country bál v Rybníku bude 25. října ve 20 hodin. Hraje APPALUCHA BAND, vstupenky na ObÜ v Rybníku.


Chrudim je po třech letech opět centrem ex libris

Pardubice/Chrudim (6. 10. 2014) – Jednou za tři roky ožívá Chrudim, konkrétně výstavní prostory Divadla Karla Pippicha, přehlídkou nejlepšího českého ex libris. Odborná komise vyhlašuje absolutního vítěze a několik dalších cen, včetně Ceny hejtmana Pardubického kraje. Tu letos předal 1. náměstek hejtmana Roman Línek výtvarníku Milanu Bauerovi.
„Trienále českého ex libris je akce zapsaná do dokumentu Tvář kraje, má tudíž naši podporu. Malé originální grafiky, které si objednávají milovníci knih jako svou identifikaci, v sobě spojují jak umění výtvarné, tak lásku ke knize a charakteristiku majitele. Doufám, že přežijí spolu s knihami i nástup elektronických médií,“ řekl na úvod Roman Línek.
Porota XIV. Trienále českého ex libris Chrudim 2014 pod vedením předsedkyně Hany Novákové udělila v letošním roce cenu GRAND PRIX Janu Hískovi, Cenu za přínos českému ex libris Vladimíru Suchánkovi, tři rovnocenné Ceny XIV. Trienále českého ex libris Chrudim 2014 Martinu Manojlínovi, Petru Palmovi a Josefu Wernerovi. Cenu města Chrudim získal Boris Jirků, Cenu hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického Milan Bauer a Cenu Spolku sběratelů a přátel exlibris Alena Antonová. Ve studentské kategorii byla udělena Cena Památníku národního písemnictví Gabriele Popovičové z Univerzity Hradec Králové a dvě rovnocenné Ceny XIV. Trienále českého ex libris Chrudim 2014 Barboře Dorušincové z Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické v Praze a Anně Zelenkové z Univerzity Hradec Králové.
XIV. Trienále českého ex libris Chrudim je jedinečnou celostátní přehlídkou drobné grafiky, která je již po 40 let doprovázena setkáním Spolku sběratelů a přátel exlibris. V rámci přehlídky současné tvorby je tu letos ke zhlédnutí 552 ex libris od 151 autorů včetně studentů výtvarných škol. Díla jsou unikátním studijním materiálem dokumentujícím kvalitu a časové proměny této grafické disciplíny, a zároveň se tak stávají svědectvím vývoje tvorby výrazných tvůrčích osobností.
Výstava potrvá do 2. listopadu, otevřeno: út–pá 10–13 a 14–17, so–ne 14–17 hodin / vstup zdarma.
Komentované prohlídky výstavy se uskuteční ve dnech 7., 16., 23. a 29. října 2014 vždy od 16 hodin.