Českotřebovský deník 236/2014 (7.10)                                 

ANKETA ORLICKÉHO DENÍKU: Zvolte si svého starostu České Třebové 


Magdaléna Peterková (Koalice pro Českou Třebovou)  47%
Jaroslav Zedník (Nestraníci s podporou TOP 09) 22%
Ladislav Vraspír (ODS) 15%
Jan Jasanský (Třebováci pro sport a zdraví) 9%
Jaromíra Žáčková (ČSSD)   4%
Pavel Jasanský (KSČM)  4%
 
Koalice pro Českou Třebovou potvrdila, že je jednička

Ve skutečnosti nelze výsledky  internetového hlasování přeceňovat, je to jen průzkum oblíbenosti  osobností v čele kandidátek, navíc ovlivněný jistě i relativně ne velkým souborem hlasujících.   Organizátoři hlasování však neumožňovali vícenásobné hlasování z jednoho počítače . Výsledky ve skutečných volbách ovlivňují i další kandidáti na kandidátkách a to tato anketa vůbec nezohledňuje.  Možná  si připomeňme, že obdobné virtuální volby starosty zorganizoval Orlický deník již pro minulé volby. Zde  byl neoblíbenějším Karel Suk z kandidátky živnostníků, který se pak ani do zastupitelstva nedostal. To však neznamená,. že by nestálo za to se nad anketou Orlického deníku zamyslet. Pokud by skutečně hlasovalo 1033 voličů, pak to je z celkového počtu  těch, kteří dojdou k volbám docela podstatný počet, šestina tedy 16 - 17%. Připomeňme, že volební účast v posledních komunálních volbách byla cca 46% a k  volebním urnám se dostavilo 6186 voličů z 13 278 osob zapsaných ve voličských seznamech.   Ti co nepřišli rozhodli o tom, že bude platit hlas menšiny. Nevěřím, že v letošních volbách bude  účast o mnoho větší. Bylo by to ovšem důležité i proto, aby nové zastupitelstvo a rada včetně starosty měli silnější mandát pro svou práci.  

Proto vyzývám občany -  voliče,  abyste k volbám rozhodně došli a zvolili dle svého přesvědčení, využili  všech svých 27 "hlasů"  buď volbou jednotlivých osobností, ke kterým máte důvěru, nebo i zaškrtnutím celé kandidátky, jste - li přesvědčeni, že právě její zaměření odpovídá vašim potřebám a přáním i s vědomím, že zde jsou vedle sebe  kandidáti silní i slabší. Hlavně nezůstávejte doma a nemávejte rukou, komunální volby jsou ty nejdůležitější, rozhodují  o tom, jak se změní město Česká Třebová v dalších letech.  (mm)

Pronajmu dlouhodobě řadovou garáž v Č. Třebové, na ulici V Lukách, v dosahu sídliště Křib.
Tel: 604 294 730, email: j.dobroucky@seznam.cz.

Ekohrátky aneb hračičky pro šikovné ručičky
 První akcí, kterou jsme v letošním školním roce pořádali na MŠ Vinohrady, bylo společné odpoledne pro rodiče a děti s ekologickou tematikou. A protože se snažíme vést děti k lásce k přírodě, zaměřili jsme se na její ochranu a ekologii.
Po krátkém zahájení se rodiče se svými ratolestmi přemístili do prostor školky, kde si mohli společně vyzkoušet svoji zručnost....a šlo to úplně všem! Mezi tvořivými disciplínami bylo malování na dřívko nebo kamínek, výroba voňavých pytlíčků, které nám krásně provoněly celou třídu bylinkami, výroba zdobených květináčků z pet lahví, navlékání těstovinových ,,korálků" a nalepovací koláž z různých semínek a luštěnin. A protože jsme nejen tvořili, ale také zapojili hlavičky, tak si děti mohly u jedné z disciplín vyzkoušet poznávání materiálu se zavázanýma očima nebo třídění odpadu do ,,taškových" kontejnerů. Kdo měl chuť, mohl ochutnat domácí rozmarýnové sušenky, mrkvové mufiny a šípkový čaj.  Jsme moc rádi, že se akce vydařila a alespoň trochu nám všem připoměla, že o přírodu je potřeba starat se s láskou a chránit ji. Odměnou za celé příjemně strávené odpoledne nám byla radost v dětských očích a spokojenost rodičů.
                                                                                                                           Za kolektiv MŠ Vinohrady Nela Vavřínová
Prodej brambor
na uskladnění
Odrůdy: Karina, Adéla, Redanna
Cena: 6,- Kč/kg  (pytel po 25 kg)
Dlouhá Třebová, mob. 739 031 167
 
Třebovská stopa 4. 10. 2014  34. ročník

Jako každý rok naše organizace ZKO Podhorka Česká Třebová pořádala tradiční stopařský závod se psy. Přálo nám počasí, závodníci se dostavili včas, otevřely se 4 kategorie. Připravili jsme spolu se sponzory hodnotné ceny, upravily areál, vybrali terén na stopy a mohlo se začít soutěžit. Škoda jen, že letos bylo celkem málo psovodů oproti minulým rokům. Ale i tak byl tento závod pro nás pro všechny příjemný, bezproblémový ke spokojenosti závodníků a organizátorů. Podrobné výsledky ze všech kategorií a fotky jsou uveřejněny na www.podhorka.org
Tímto všem, kteří se podíleli na přípravě a konání celé akce, chceme poděkovat jak z řad našich členů a také sponzorům: Nativia, Techplast Josef Škrkoň, LDM s. r. o., KSK v. o. s., Armat spol. s. r. o., Rydo s. r. o., Dog trace, Platinum, Město Česká Třebová,
Kim – Ing. Lubomír Novák, MVDr. Radek Palán, Miloš Radimecký – čalounictví, Elmo Jan Král, Mirko Voleský – elektroinstalace, Mika a. s.,  Josef Faltus – Sigas, VHH s. r. o. Litomyšlská 107, Hospoda u Rumpála, DP Steinmetz,  Akmo CZ s. r. o., Truhlářství Ondřej Vencl.                  Výbor ZKO Podhorka

 

V. Jourová prošla právem, ale respekt europoslanců si ještě musí vydobýt

Vítám, že čtyři výbory EP (můj domovský výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, výbor pro občanské svobody, právní výbor a výbor pro rovnost pohlaví) dnes konsensuálně vyjádřily V. Jourové podporu a uzavřely její slyšení s kladným výsledkem. Konečné slovo nyní bude mít plénum EP, které by mělo komisi jako celek, tedy včetně V. Jourové, formálně potvrdit koncem měsíce.
V. Jourová si zasloužila projít, protože její výkon nebyl horší než výkony některých kandidátů, kteří už svá slyšení úspěšně absolvovali.
Komplikace při jejím slyšení lze přičíst na vrub ne zcela přesvědčivému zvládnutí složité a obsáhlé agendy, která jí byla svěřena, ale i nedostatečné podpoře ze strany české vlády a jejího domovského hnutí ANO, kteří jí nedokázali vyjednat vhodnější portfolio typu regionálního rozvoje nebo dopravy, k němuž by měla lepší odborné předpoklady.
Její ústní i doplňující písemné odpovědi byly uspokojivé, ale v některých případech postrádaly jasná, uchopitelná stanoviska a byly názorově neutrální, jindy se zase až přehnaně zaštiťovala názorem předsedy komise Junckera. Pokud byl tento postup motivován snahou zalíbit se všem politickým frakcím, byl v konečném důsledku paradoxně kontraproduktivní, protože europoslanci od komisařů očekávají jasnou programovou vizi, která obstojí v tvrdém, ale férovém souboji argumentů. Pro její budoucí úspěšnou spolupráci s Evropským parlamentem bude klíčové, aby mu dokázala být sebevědomým a rovnocenným partnerem schopným jasně formulovat i obhájit své postoje. Jedině tak si u europoslanců získá potřebný respekt, který pro úspěšné působení ve funkci komisařky bude potřebovat.  Jiří Pospíšil, europoslanec: tel. 00420 602479736