Českotřebovský deník 237/2014 (8.10)                                  
PARDUBICKÝ KRAJ
KRAJSKÝ ÚŘAD
 oznamuje
vyhlášení výběrového řízení na obsazení pracovního místa:
 referent – řidič úseku autoprovozu – kancelář ředitele úřadu
Bližší informace naleznete na úřední desce Pardubického kraje, Komenského náměstí č. 120 v Pardubicích a na internetové adrese www.pardubickykraj.cz.  Termín podání přihlášek je do 24. října t.r.

V pátek jdeme k volbám:

Jak upravit volební lístek
Existují celkem tři způsoby, jak občané mohou upravit volební lístek, kterým ve velkých městech je arch složený z několika stran formátu A4 – můžete volit stranu nebo jen jednotlivce, anebo volit stranu a jednotlivce z různých partají.
V žádném případě arch nestříhejte, byl by neplatný! Nejjednodušší je zaškrtnout křížek u názvu strany, čímž dostanou hlas všichni její kandidáti ve sloupci.
Za druhé můžete volit jednotlivé osobnosti – pokud zaškrtnete křížky v rámečcích před jmény kandidátů různých stran, rozdělíte hlasy mezi strany. Avšak pozor! Přeskočit může jen ten kandidát, který nasbírá o 10 procent hlasů víc, než bude průměr na jednoho kandidáta dané strany.
Jinými slovy, přeskočit je poměrně obtížné, a i když budete křížkovat, většinou svým preferenčním hlasem třeba i nechtěně pomůžete straně, kterou byste nejraději nevolili, a jejímu lídrovi.
Existuje i třetí možnost, tedy zakřížkovat stranu a pak jednotlivce z jiných partají. V takovém případě vaše vybraná strana dostane o tolik hlasů méně, kolik kandidátů z ostatních stran jste zakřížkovali. K preferenčním hlasům u kandidátů ve straně, kterou zakřížkujete, se už nepřihlíží.
Volí se jen do počtu členů zastupitelstva,  v České Třebové je možné max. užít 27 křížků.  Jinak je odevzdaný lístek neplatný!
Nominujte osobnosti na ocenění kraje

Znáte ve svém okolí někoho, kdo si zaslouží ocenit za své zásluhy v kraji? Nebo zachránil něčí život? Opět po roce se otevírá možnost k nominacím na druhý ročník udělování cen kraje. Až do konce října mohou občané i organizace posílat své návrhy ve dvou kategoriích: Za zásluhy o Pardubický kraj a Cena Michala Rabase za záchranu.
„Před rokem jsme se rozhodli zavést v kraji novou tradici a vyhlásit tyto ceny pro výjimečné osobnosti a obětavé zachránce. Jejich grafickým symbolem se na medailích i skleněných plastikách stalo písmeno D jako symbol slova Děkujme,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Loňskými laureáty ceny Za zásluhy o Pardubický kraj se stali architekt Miroslav Řepa z Pardubic, folkloristé Yvona a Petr Rybovi z Dolní Čermné, kteří vedou folklorní soubor a pořádají Čermenské slavnosti a organizátorka významných výstav malých grafik zvaných ex libris Marie Sedmíková z Chrudimi. Cenu Michala Rabase za záchranu života převzala studentka žambereckého gymnázia Veronika Kolafová, která poskytla okamžitou pomoc zkolabované paní na ulici. O letošních laureátech těchto cen můžete rozhodnout i vy. Nad všemi nominacemi se během listopadu sejde výběrová komise složená z členů politických klubů Zastupitelstva. Ta se dohodne na užším výběru, který předloží jednání prosincového Zastupitelstva Pardubického kraje. Samotná ocenění se budou předávat u příležitosti Dne Pardubického kraje na jaře příštího roku.
Kde můžete nominovat své favority?
1. Nejjednodušší je vyplnit elektronický formulář na webu Pardubického kraje www.pardubickykraj.cz/oceneni-pardubickeho-kraje. Na nominační formulář se dostanete také přímo načtením QR kódu zde na stránce.
2. Nominace můžete posílat také na e-mailovou adresu oceneni@pardubickykraj.cz.
3. Na recepci Krajského úřadu Pardubického kraje na Komenského náměstí 125 si můžete vyzvednout formulář, který vyplníte na místě nebo zašlete poštou. Ke stažení je také na internetových stránkách kraje.
Termín přijímání nominací je do 31. října 2014.

 

Modernizace výpadovky na Chrudim spěje do finále

Pardubice (8. 10. 2014) – Do poslední fáze se nyní dostává modernizace silnice II/324 v Pardubicích, tedy ulic Jana Palacha a 17. listopadu. Plánovaná úplná uzavírka úseku od podjezdu ke křižovatce s Palackého ulicí začne v pondělí 13. října a potrvá do 2. listopadu. Souběžně bude příští týden Ředitelství silnic a dálnic opravovat jinou důležitou dopravní tepnu v Pardubicích, a to ulici Na Drážce.
Objízdná trasa ulice 17. listopadu zůstává stejná
„Práce na ulici 17. listopadu postupují podle harmonogramu. Snažili jsme se posunout začátek úplné uzavírky tak, aby se nekryla s opravou ulice Na Drážce. Bohužel dodavatel nám nemohl vyhovět, aby dodržel termín dokončení a neohrozilo se čerpání peněz z evropských fondů. V pondělí 13. října tak alespoň úsek uzavřeme až po opadnutí ranní dopravní špičky,“ informoval vedoucí odboru dopravy a dopravní obslužnosti Ladislav Umbraun.
Modernizace výpadovky na Chrudim je součástí projektu Pardubického kraje za 53 milionů korun, hrazeného z 85 procent z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.  Stávající objízdná trasa se nemění – vede po Sukově třídě, přes náměstí Republiky, ulicemi Karla IV., S. K. Neumanna a Pod Břízkami. Druhou možností je cesta přes ulici Palackého na silnici číslo I/37. Průjezd bude umožněn pouze vozidlům městské hromadné dopravy, záchranným složkám, taxi a ve směru od podjezdu také příměstským autobusům.
Třetí, závěrečná etapa prací na silnici číslo II/324 začne 20. října, a to od okružní křižovatky v Dražkovicích po křižovatku s ulicemi Staňkova a Svobody (včetně této křižovatky). Provádět se bude za provozu, pouze 25. října a 2. listopadu budou uzavřeny kolmé přejezdy křižovatek v tomto úseku.

 

Ulice Na Drážce se uzavře o víkendu
V současné době ŘSD pokračuje v opravě silnice I/36 (ulice Na Drážce), a to v úseku od křižovatky s ulicí Dašickou po okružní křižovatku na Dubině. Výpadovka na Holice dostane takzvaný tichý kryt. V termínu od 13. do 14. října bude prováděno frézování za provozu a dopravu budou řídit pracovníci zhotovitele stavby.
V termínu od 15. do 16. října bude prováděna pokládka ložné živičné vrstvy za částečné uzavírky této silnice. Silniční provoz ze Sezemic do centra Pardubic bude veden po staveništi, ve směru do Sezemic pak po objízdné trase Černá za Bory – Staročernsko –Sezemice. Po dohodě s Policií České republiky budou policisté v případě potřeby dohlížet na provoz na křižovatce v Sezemicích.
V pátek 17. října bude opravovaný úsek obousměrně průjezdný s výjimkou kamionové dopravy a zhotovitel bude pracovat na úpravě přípojných ulic. „S ohledem na složitou průjezdnost Pardubicemi se nám také podařilo přesvědčit zhotovitele opravy ulice Na Drážce, aby odložil úplnou uzavírku na této výpadovce na Holice z všedního dne na sobotu 18. října,“ vysvětlil Ladislav Umbraun.
Pokládka obrusné vrstvy vozovky za úplné uzavírky silnice I/36 v tomto úseku bude prováděna až v sobotu 18. října (náhradní termín 19. října). Z technologických důvodů musí být tichý povrch pokládán v celé šíři vozovky, tedy za úplné uzavírky. Objízdná trasa povede následovně: Sezemice – Staročernsko – Černá za Bory – Pardubice (obousměrně).  
„Obyvatelé i návštěvníci krajského města se musí připravit na zdržení především příští týden ve středu, ve čtvrtek a v sobotu. Prosíme proto o trpělivost a shovívavost,“ upozornil Ladislav Umbraun.

 

Omezení příměstské autobusové dopravy
Uzavírka ulice Na Drážce se dotkne všech autobusových spojů ve směru na Sezemice a ze směru od Sezemic (linky 650200, 650603, 650610, 650611 a 660553).
Ve dnech 13. až 17. října budou autobusy projíždět stavbou, na zastávce Pardubice, Na Drážce však nebudou zastavovat.
V den celkové uzavírky ulice 18. října pojedou příměstské spoje linek 650610 a 660553 od Sezemic po trase z kruhového objezdu na Dubině Husovou ulicí a zastaví na zastávce Karla IV. a následně budou pokračovat na autobusové nádraží po Hlaváčově ulici. Příměstské linky v opačném směru pojedou z autobusového nádraží až k nemocnici a na křižovatce s ulicí Na Drážce zabočí do Dašické ulice a vrátí se až k Prokopovu mostu, odkud pojedou Husovou ulicí na Dubinu a dále ve svých trasách. Zastávka u nemocnice tak nebude obsloužena ve směru od Sezemic. Cestující k nemocnici mohou přestoupit na zastávce Karla IV. na linku č. 8 MHD nebo na zastávce Hlaváčova do protijedoucích příměstských linek, které pojedou okolo nemocnice.