Českotřebovský deník 238/2014 (9.10.)                                 
V budově Dopravní fakulty ve Slovanské ulici  se bude volit naposledy ? 

l Rychlý prodej budovy Univerzity Pardubice v dražbě zavinila špatná komunikace mezi vedením města a vedením univerzity. Vyhlášení dražby bylo  pro město Česká Třebová překvapením.
 
l Zastupitelé města bohužel nebyli o nabídce prodeje  informováni, rada k tomu nepřijala žádné usnesení.
 
l Město nemůže do dražby zasáhnout - nemá zastupitelstvo, které by rozhodlo o účasti.
 
l Univerzita Pardubice jedná ekonomicky - nemůže provozovat budovu bez studentů a tak ji prodává. Budova se prodává lacino - koupí ji spekulant nebo ubytovatel problémových a nepřizpůsobivých rodin ?
 
Zatímco město prostřednictvím společnosti TEZA draho odkoupilo hotelový dům ČD (díky hrozbě vzniku ubytovny s bezdomovci), k možnosti odkoupení nabídnuté budovy Dopravní fakulty nepřijalo žádné usnesení - ani kladné, ani záporné.  Teoreticky je možné, že se budova v I. kole dražby nekoupí a pak se otevírá šance i pro město.  Pravděpodobnější ale je, že to dopadne jinak.
 
Přes prodej  budovy v dražbě zůstává záměr využití budovy pro město v zásobníku projektů právě dokončovaného Strategického plánu města, připraveného již do finální podoby. Prodej budovy v dražbě za laciných 2,75 mil. Kč mrzí. Využití pro budovu by se našlo i bez užití pro knihovnu např. pro  odbor dopravy, sociální odbor i Úřad práce a budovu postupně revitalizovat.  Uvolněné budovy pak přeměnit na byty či prodat. Nebo zde mohl sídlit Dům dětí a mládeže, větší prostory potřebuje.
 
A tak je velmi pravděpodobné, že  v pátek 10. a v sobotu 11. 10. bude volební místnost okrsku č. 10  v budově Dopravní fakulty naposledy. Od listopadu bude patřit někomu jinému. Pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera se stěhuje do jiných pronajatých odpovídajících prostor.  (mm)
 
CESTA ODPADŮ V ČESKÉ TŘEBOVÉ 

Město Česká Třebová a ZO ČSOP Podorlicko Vás srdečně zvou na
doprovodné akce populárně naučného programu „CESTA ODPADŮ“
 
1. Beseda s p. Halbrštátem ze společnosti Eko Bi, s.r.o. na téma: Cesty odpadů v České Třebové
Kdy: v úterý 14. 10. 2014 od 16.30 hodin
Kde: v budově Ekocentra Podorlicko
(Podbranská 959, Česká Třebová)
 
2. Exkurze na skládku a sběrného dvora
Kdy: ve středu 22.10.2014 ve 13:30 hodin. (odjezd autobusem od ekocentra Podorlicko)
Na exkurzi je třeba se přihlásit předem. Přihlášky se přijímají do 19.10.2014
( v průběhu výstavy v ekocentru Podorlicko nebo na telefonním čísle 702 292 352 )
Akce je podpořena Pardubickým krajem
 
Kraj má připraveny další investice za více jak miliardu

Pardubice (9. 10. 2014) – Rok investic pokračuje v Pardubickém kraji i v podzimních měsících. „V průběhu srpna a září bylo dokončeno pět staveb v oblasti školství tak, aby neohrozily začátek nového školního roku,“ uvádí radní pro majetek a investice Ludmila Navrátilová. „V současné době pracují dodavatelé na dalších 56 stavbách za 1,6 miliardy korun a v přípravě jsou investice za téměř 1,2 miliardy korun, většinou s využitím evropských dotací,“ vypočítává hejtman Martin Netolický.

Školy jsou vylepšené z krajského rozpočtu
Nově dokončené rekonstrukce na školách za téměř 24 milionů korun financoval ze svého rozpočtu Pardubický kraj. Jednalo se o opravu prosklené stěny schodiště na elektrotechnické průmyslovce v Pardubicích, rekonstrukci výměníkové stanice na stavební průmyslovce v Rybitví, rekonstrukci kotelny na svitavském gymnáziu, rekonstrukci sociálního zařízení na pardubickém sportovním gymnáziu a rekonstrukci elektroinstalace na potravinářské škole v Pardubicích.
 
Výběrová řízení snížila ceny o miliardu, kraj ale žádá záruky
Mnoho let nevídaný stavební boom vrcholí v současné době. „Rozpočet staveb, na kterých se nyní pracuje, byl 2,6 miliardy korun, výběrová řízení ho snížila na 1,6 miliardy,“ shrnul rozsah nynějších staveb a modernizací hejtman Martin Netolický. K největším rozestavěným investicím patří výstavba multiooborového pavilonu v Pardubické krajské nemocnici a Modernizace a přístavba psychiatrického oddělení ve Svitavské nemocnici. Z dopravních staveb spolkne nejvíce peněz modernizace silnice II/315 Krasíkov –Tatenice – hranice kraje, II/360 Polička – křižovatka na Sebranice, II/355 Hlinsko – Dřeveš, II/341 Nový Dvůr – Nerozhovice, II/366 Jevíčko – Zadní Arnoštov a  II/312 Králíky – křižovatka Červený Potok. Pokračuje také náročná transformace Domova sociálních služeb Slatiňany - letos v září byl dokončen jeden dům pro klienty a dalších pět domů je nyní v hrubé stavbě, hotovo má být koncem dubna příštího roku.
Pardubický kraj ve snaze vyhnout se problémům s dodavateli, kteří vysoutěží zakázky za nejnižší ceny a pak nejsou schopni závazkům dostát, přijal několik opatření. „Začali jsme používat takzvaný institut jistoty na nabídku a bankovní záruky na zajištění kvalitního provedení stavby a odstraňování reklamačních vad,“ vysvětluje radní Ludmila Navrátilová. V tomto případě tedy banky ověřují finanční zdraví a spolehlivost jednotlivých firem. „V případě největších dopravních staveb chceme využít diagnostiku vozovek s využitím laserového skeneru a georadaru. Úkolem projektantů bude nově také zakotvit do projektu harmonogram prací, dopravní opatření včetně objízdný tras a vše projednat s příslušnými orgány,“ dodává náměstek hejtmana Jaromír Dušek k tomu, jak by se kraj mohl vyhnout navyšování dodatečných prací a zvyšování cen zakázek.
 
Největší projekty podpoří dostupnost turisticky atraktivních míst
Pardubický kraj plynule připravuje další investice pro nastávající období. Převážnou většinu tvoří modernizace silnic, nechybí ale ani projekty v oblasti školství, kultury a zdravotnictví. „Chtěli bychom soustředit dostatečné prostředky na dva velké projekty, které zlepší dostupnost atraktivních turistických míst v oblasti masivu Králického Sněžníku a na jižní úpatí Bystřických a Orlických hor. To jsou oblasti, kam může směřovat hodně návštěvníků zejména v zimě, ale na to musí být přizpůsobené i příjezdové cesty a možné parkovací plochy. Je to oblast, která má v sobě velký turistický potenciál,“ dodal k investiční strategii hejtman.