Českotřebovský deník  242/2014 (14/10)                              
 
CESTA ODPADŮ 14. - 18.10. 2014   

  • Vernisáž výstavy  14.10. 2014 v 16.00

·         Beseda "Cesta odpadů v České Třebové" 14.10.2014 od 16,30 s panem J. Halbrštátem ze společnosti Eko Bi, s.r.o.

  • Výstava bude otevřena 15. - 18. 10. 2014 denně od 9.00 do 16.00
  • Exkurze pro veřejnost na skládku TKO Třebovice a do sběrného dvora Eko Bi s.r.o. 22.10. 2014 od 13,30, přihlášky do 19.10.
 Výstava „Brána recyklace“ vznikla v roce 2009 jako přehlídka zajímavých uměleckých děl z odpadového materiálu. Postupem času se však její obsah změnil a nyní jsou zde i recyklované výrobky, se kterými se běžně setkáváme. Na výstavě tak můžete shlédnout předměty běžné denní potřeby, u kterých většina z nás mnohdy ani netuší, že již prodělávají několikátý recyklační cyklus. Uvidíte, co vše se dá vyrobit ze skla, papíru, plastů nebo nápojového kartonu. Cílem výstavy je poukázat na význam třídění a recyklace. Na výstavě se také můžete, na přehledných informačních panelech, dozvědět více o správném nakládání s odpady.
Výstava Brána recyklace je zapůjčena neziskovou společností EKO-KOM a. s.
Fotopříběhy "Cesty odpadů" připravili žáci českotřebovského gymnázia a dalších škol Pardubického kraje
Exkurze pro veřejnost na skládku TKO Třebovice a do sběrného dvora Eko Bi s.r.o. 22.10. 2014 od 13,30
Odjezd předem přihlášených účastníků bude autobusem od ekocentra Podorlicko ve 13,30.
Přihlášky na exkurzi se přijímají do 19.10.2014 v průběhu výstavy v ekocentru Podorlicko nebo na telefonním čísle 702 292 352 nebo e-mailem na adrese  freoni@atlas.cz

 


Stabat Mater v Ústí nad Orlicí s KOJKEM A BENDLEM  

V sobotu 11.října 2014 v 19,30, kdy vrcholilo sčítání hlasů v rámci komunálních voleb, se konal vrcholný koncert 19. ročníku Festivalu duchovní hudby svaté Cecílie v Ústí nad Orlicí. Na programu byla Stabat Mater Antonína Dvořáka, tentokráte v provedení  Komorního orchestru Jaroslava Kociána, pěti sborů a sólistů pod taktovkou Mgr. Bohuslava Mimry. Provedení bylo skutečně velkolepé a velmi povedené. Mužský sbor v 6. části kantáty velmi vkusně doplnil scénický tanec  tanečního oddělení ZUŠ J. Kociana Ústí nad Orlicí. Tímto provedení byla ukončena série koncertů Stabat Mater, na kterých se účastnil i českotřebovský smíšený sbor Bendl .  Fotografie z odpolední zkoušky v orlickoústeckém kostele.
 
Koncert byl proveden v následujícím obsazení:
Sóla: Lucie Vagenknechtová, Markéta Štefániková, Aleš Nehněvajsa, Jaroslav Patočka Spojené sbory: Salvátor Chrudim, Bendl Česká Třebová,Vlastislav Heřmanův Městec, Členové VUS Pardubice a SPS Jitro Hradec Králové.Komorní orchestr Jaroslava Kociana Česká Třebová Spoluúčinkovsalo Taneční oddělení ZUŠ J. Kociana Ústí nad Orlicí Dirigent Bohuslav Mimra
 
Komunální volby 2014

Lze očekávat, že dnes večer budou publikovány první informace z povolebních vyjednávání v České Třebové.  Zajímáme se i o problémy v okolních obcích. Někde jsou výsledky voleb jednoznačné a jinde vznikají i problémy  a očekávají s ei možné rezignace. Čas vše ukáže....
 
Obce Orlicka a Lanškrounska ušetřily v dalším kole burzovních nákupů za plyn 600 tisíc korun

Sdružení obcí Orlicka a svazek obcí Lanškrounsko v dalším kole nákupů na Českomoravské komoditní burze Kladno znovu výrazně ušetřilo. Po sedmisettisícové úspoře za elektřinu na rok 2015 nyní pořídilo pro své členy na stejné období i zemní plyn a pomohlo jim snížit náklady o dalších 600 tisíc korun. „Dodávky zemního plynu jsme pro skupinu tří měst a čtyř obcí nakoupili poprvé v roce 2013. Tehdy se do nákupu zapojily Lanškroun, Jablonné nad Orlicí, Letohrad a obce Lukavice, Mistrovice, Tatenice a Horní Čermná. Letos se nově připojila obec Žichlínek a také město Králíky. To svojí roční spotřebou skoro 5 tisíc megawatthodin (MWh) zvětšilo nakupované množství plynu na 22 tisíc MWh,“ uvedl předseda Sdružení obcí Orlicka Petr Fiala. Městům a obcím, pro které se zemní plyn pořizoval už loni, klesly náklady v režimu maloodběr meziročně o 5 % a v režimu velkoodběr o 4,4 %. I město Králíky ušetřilo zhruba procento nákladů. „Cena zemního plynu pro všechny zapojené samosprávy klesne u maloodběru i velkoodběru v příštím roce pod hranici 680 Kč za megawatthodinu,“ doplnila předsedkyně Lanškrounska Stanislava Švarcová.